“Δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, γιατί η κανονικότητα ήταν το πρόβλημα”

Παρουσίαση του βιβλίου “Δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, γιατί η κανονικότητα ήταν το πρόβλημα”, με κείμενα, άρθρα και γράμματα δέκα ετών μέσα στο αντιπολεμικό κίνημα, και συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του Πολυτεχνείου ΑΠΘ το Σάββατο 20 Νοεμβρίου.

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση έλαβε χώρα με πολλές και διάφορες θεματικές να αναλύονται από τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους στα πλαίσια της παρουσίασης του βιβλίου. Ανάμεσα στις θεματικές που συζητήθηκαν ήταν η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η συμμετοχή της Ελλάδας σε πολέμους σε άλλες χώρες, το κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας σε εθνικό επίπεδο, το μεταναστευτικό ανάμεσα σε άλλες θεματικές όσον αφορά τα εγχώρια ζητήματα.

Στο διεθνές πλαίσιο συζητήθηκαν το παράδειγμα της Χιλής με την πιο πρόσφατη χρονικά εξέγερση καθώς και ο σύγχρονος επαναστατικός τρόπος σύγκρουσης, ο μετασχηματισμός της γεωπολιτικής αρένας, οι περιπτώσεις του Αφγανιστάν, του Ιράν και του Λιβάνου και οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ, το σκέλος του Πολέμου και της Ειρήνης αλλά και πώς οι πόλεμοι δεν αφορούν μόνο το κράτος αλλά και τους εσωτερικούς εχθρούς, βάζοντας το κράτος στο στόχαστρο “τους πλεονάζοντες πληθυσμούς”, η οικονομική ενίσχυση των στρατών και της αστυνομίας αντί της υγείας, οι μεταναστευτικές ροές και το δίπτυχο έθνος – ρατσισμός, τα σύνορα κ.α, όπως επίσης αναλύθηκε ο όρος Στρατιωτική Δημοκρατία για να ορίσει το σημερινό πολίτευμα.

Εκτός από τα άμεσα συνδεδεμένα με το αντιπολεμικό κίνημα ζητήματα και τις ιμπεριαλιστικές τάσεις των κρατών, συζητήθηκαν και θέματα οικονομικού, κοινωνικού και έμφυλου περιεχομένου, όπως η σύνδεση του καπιταλιστικού συστήματος με την πατριαρχία, τα ομόφυλα ζευγάρια, οι πανδημίες σε συνάρτηση με τις εξεγέρσεις και το κράτος σε κατάσταση ετοιμότητας για την αντιμετώπισή τους, οι πανδημίες εν γένει, τα εργιασιακά και πώς μερίδα των εργαζομένων δεν χωρά στο κλασικό σχήμα και έγινε μία αναδρομή στο παρελθόν με την οικονομική κρίση του 70΄ και πώς τα κοινωνικά και τα απελευθερωτικά κινήματα ανάγκασαν το κεφάλαιο να μετασχηματίσει την τακτική του στο καπιταλιστικό σύστημα.

Ολόκληρη η παρουσίαση και η εκδήλωση αναμεταδόθηκε ζωντανά από το www.1431am.org ή στους 97,2 στα FM, ολόκληρη η ηχογράφηση θα προσθετεί στο θέμα με το που δημοσιευθεί από το 1431.


https://new.infolibre.gr/2021/11/19/antipolemiki-ekdilosi-paroysiasi-vivlioy-sto-polytechneio-apth-savvato-20-11-stis-18-00/

Μοιραστείτε το άρθρο