Εκδηλώσεις για την επταετή δικτατορία των συνταγματαρχών, Παρασκευή 19/11 στην Αθήνα

Συζήτηση με θεματική “Γυναίκες στον αγώνα ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών” και προβολή της ταινίας “Τα Κορίτσια της Βροχής”, 18:30 στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας

Οι Εργατικοί αγώνες στην περίοδο της Χούντας, η εμπειρία της εργατικής συνέλευσης, 19:00 πάρκο Καμπούρογλου & Σαμαρά, Κάτω Πατήσια


Συζήτηση, προβολή “Γυναίκες στον αγώνα ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών”

Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου στις 6:30 μ.μ. η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας θα προβάλει την ταινία της Αλίντας Δημητρίου, “Τα κορίτσια της βροχής” και μετά θα ακολουθήσει συζήτηση για τις “Γυναίκες στον αγώνα ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών”.

Για επτά ολόκληρα χρόνια, από το 1967 μέχρι το 1974, η χούντα των συνταγματαρχών είχε επιβάλει ένα σκληρό δικτατορικό καθεστώς με αυθαίρετες φυλακίσεις, απάνθρωπα βασανιστήρια, καταστολή οιασδήποτε μορφής διαμαρτυρία, διεκδίκηση και οργάνωση των λαϊκών μαζών.

Το αντιδικτατορικό κίνημα που άρχισε να διαμορφώνεται από τον πρώτο ήδη χρόνο της δικτατορίας, κορυφώθηκε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και αγκάλιασε σιγά-σιγά πλατειά τμήματα της νεολαίας, της εργατικής τάξης και του φτωχού λαού. Μια ιδιαίτερα σημαντική και δυναμική πτυχή του αντιδικτατορικού κινήματος -συχνά υποτιμημένη και παραγνωρισμένη- ήταν οι γυναίκες. Ο αντιδικτατορικός αγώνας, ήταν και ένας αγώνας των γυναικών, για ελευθερίες και δικαιώματα.

Σήμερα, 48 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η χώρα, ο κόσμος ολόκληρος, κινδυνεύει και πάλι να βυθιστεί σε μια νέα βαρβαρότητα αυταρχισμού και κατάργησης διμοκρατικών δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν από το γυναικείο κίνημα όλα αυτά τα χρόνια, σήμερα αμφισβητούνται και καταστραηγούνται. Η οικονομική και η υγειονομική κρίση, φορτώνει ένα τεράστιο μέρος του βάρους στις πλάτες των γυναικών. Η βία εναντίον των γυναικών στους χώρους δουλειάς, στο οικογενειακό περιβάλλον, στις γειτονιές και στα σχολεία, είναι μια συμπυνωμένη μορφή της βίας του καπιταλιστικού συστήματος, της οποίας οι γυναίκες αποτελούν τα πιο συχνά θύματα.

Απέναντι σ’ αυτή τη νέα βαρβαρότητα, οι αγώνες του αντιδικτατορικού κινήματος και ακόμα περισσότερο, η συμμετοχή των γυναικών στο αντιδικτατορικό κίνημα, μπορούν σήμερα να μας εμπνεύσουν στους αγώνες μας.

Εργατική Λέσχη Καλλιθέας


Οι εργατικοί αγώνες στην περίοδο της χούντας

Ο Γιάννης Φελεκης θα μας μιλήσει για τους εργατικούς αγώνες στην περίοδο της χούντας και την εμπειρία της εργατικής συνέλευσης εκείνα τα χρόνια. Παρασκευή 19/11 δυο πάρκο Καμπούρογλου & Σαμαρά στα Κάτω Πατήσια. Πάντα τηρώντας τα μέτρα προστασίας υγείας και συλλέγουμε πρώτες ύλες και τρόφιμα για την συλλογική κουζίνα El Chef.

Στέκι π, Χώρος Κινημάτων, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού

Μοιραστείτε το άρθρο