ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ – 48 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Σημείο αναφοράς των αγώνων του σήμερα
ενάντια στη νέα βαρβαρότητα ως νέα κανονικότητα

Το Πολυτεχνείο ζεί στους αγώνες του σήμερα, είναι το μοτό των φετινών εκδηλώσεων της 48ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Τα αιτήματα παραμένουν δραματικά επίκαιρα ενάντια στην καταστολή, τις δολοφονικές πρακτικές του κράτους, το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, την κατάσταση εξαίρεσης, με την φτωχοποίηση και τον αντεργατικό οδοστρωτήρα που οδηγούν στη νέα βαρβαρότητα.

48 χρόνια μετά η βαρβαρότητα συνεχίζεται και η παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου κρίνεται εκεί που γεννήθηκε. Στους κοινωνικούς χώρους και τους δρόμους. Εκεί θα δοθεί και η απάντηση στην βαρβαρότητα του σήμερα, με τη φτωχοποίηση της κοινωνίας και τα πάνδεινα από τις πολιτικές των μνημονίων έως την πανδημία και τον οδοστρωτήρα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, την παιδεία, τη μετανάστευση, το περιβάλλον, τις ελευθερίες και δικαιώματα.

Σήμερα η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μετατροπή του εργαζόμενου σε σύγχρονο δούλο, την εμπορευματοποίηση της παιδείας, την ιδιωτικοποίηση της υγείας, τον αντεργατικό μεσαίωνα, της καταστροφή του περιβάλλοντος με τις κυβερνητικές πολιτικές περί πράσινης ανάπτυξης που ανοίγουν το δρόμο στην επιχειρηματική επέλαση.

Ο σημερινός άνθρωπος βιώνει την θανατοπολιτική του κράτους, την βιοπολιτική της εξουσίας, ως μια νέα κανονικότητα και σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του, η οποία πλέον βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα σε διαχωρισμός και αποκλεισμούς – συστατικό στην άσκηση της κάθε εξουσίας.

Οι κοινωνικές αντιδράσεις εντείνονται και οι αγώνες αναπτύσσονται, καταφέρνοντας να κάνουν κάποια βήματα, όπως δείχνουν οι κινητοποιήσεις σε efood, cosco, υγεία, εκπαίδευση και πανεπιστήμια. Ιδιαίτερα των φοιτητ(ρι)ών στο ΑΠΘ, που εκπέμπουν το μήνυμα της αναγκαιότητας για σύνδεση των αγώνων.

Αναλυτικά τα καλέσματα των οργανώσεων, συλλογικοτήτων, κινημάτων που καλούν στις επετειακές εκδηλώσεις και τις πορείες του Πολυτεχνείου την Τετάρτη 17 Νοέμβρη. [Δείτε σχετικά στο kinimatorama.net]

ΠΟΡΕΙΕΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΑΘΗΝΑ 15:00 πλατεία Κλαυθμώνος
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 17:00 ΣΘΕ, 17:30 Πολυτεχνείο
ΞΑΝΘΗ 17:00 προκάτ πολυτεχνικής σχολής
ΚΟΜΟΤΗΝΗ 17:00 παλιά Νομική
ΠΡΕΒΕΖΑ 17:30 παλιό κτελ Πρέβεζας
ΚΑΒΑΛΑ 17:30 πλατεία Καπνεργάτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ 18:00 πλατεία Σαπφούς
ΤΡΙΚΑΛΑ 18:00 πλατεία Ρήγα Φεραίου
ΗΡΑΚΛΕΙΟ 18:00 πλατεία ελευθερίας
ΒΟΛΟΣ 18:00 Θόλος
ΙΩΑΝΝΙΝΑ 18:00 Δόμπολη
ΛΑΡΙΣΑ 18:00 πλατεία Ταχυδρομείου
ΚΑΡΔΙΤΣΑ 18:00 κεντρική πλατεία
ΠΑΤΡΑ 18:00 κατάληψη Παραρτήματος
ΧΑΝΙΑ 18:00 πλατεία Αγοράς
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 18:00 Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας – Ιθάκης
ΑΓΡΙΝΙΟ 18:00 πλατεία Δημάδη

 

Μοιραστείτε το άρθρο