ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ «ΑΣΥΝΤΑΧΤΩΝ»
Τι ΔΕΝ κάναμε

Συνάδελφε/συναδέλφισσα

Για πάνω από 20 χρόνια μας γνωρίζουν οι παλαιότεροι -αλλά και οι νεότεροι, πλέον- συνάδελφοι για τους αγώνες που δίνουμε κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες για τα δίκια των εργαζομένων στον κλάδο της ενημέρωσης. Μας γνωρίζετε πλέον ως «ασύνταχτους», γιατί μέσα από τον «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΤΥΠΟ» και το «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ», τη συνδικαλιστική παράταξή μας στην ΕΣΗΕΜ-Θ, δεν «συνταχτήκαμε» ποτέ με το κυρίαρχο αφήγημα της εκάστοτε εξουσίας αλλά και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Γιατί, όμως, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες συνεχίζουν επί τόσα χρόνια να μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους και να εκλέγουν τους «ασύνταχτους» για το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ και τα άλλα συνδικαλιστικά όργανα; Είναι απλό: Γιατί ΔΕΝ κάναμε ορισμένα πράγματα.

  1. ΔΕΝ αποσπαστήκαμε ποτέ από τη βάση των συναδέλφων εργαζομένων που δίνουν την καθημερινή μάχη της ενημέρωσης σε όλα τα ΜΜΕ, σε συνθήκες γαλέρας σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά στον χώρο του ηλεκτρονικού Τύπου. Είμαστε ένας/μία από εσάς.
  2. ΔΕΝ παζαρέψαμε ποτέ την ατομική και την εργασιακή μας αξιοπρέπεια μπροστά στην υπεροπλία δυνάμεων του εργοδοτικού και φιλεργοδοτικού κατεστημένου, παρότι γνωρίζαμε ότι αυτό θα είχε κόστος, για πολλούς από εμάς, με απολύσεις, εξαναγκασμό σε υπογραφή ατομικών συμβάσεων, λογοκρισία, βλαπτικές μεταβολές, «γύψο» στη φωνή μας. Είχαμε όμως και νίκες. Αν δεν αγωνιζόμασταν, θα χάναμε σίγουρα.
  3. ΔΕΝ υπηρετήσαμε ποτέ κανένα εκτρωματικό μόρφωμα τύπου ΝΕΡΙΤ, δεν θριαμβολογήσαμε πάνω στα συντρίμμια της ΕΡΤ για να έρθουμε αργότερα δήθεν ως «νέο αίμα» να εκπροσωπήσουμε τον κλάδο ως… «ελευθερωτές». Πολεμήσαμε το «μαύρο» υπερασπιζόμενοι μία ελεύθερη, δημόσια και ανεξάρτητη ΕΡΤ από κυβερνήσεις και ποικιλώνυμα συμφέροντα, ανοιχτή στην κοινωνία.
  4. ΔΕΝ ακολουθήσαμε τα βρώμικα χνάρια του γραφειοκρατικού, συστημικού, φιλεργοδοτικού «συνδικαλισμού», με συνεννοήσεις πίσω από κλειστές πόρτες, μηχανορραφίες, λυκοσυμμαχίες, ανέντιμους συμβιβασμούς και συνεχείς υποχωρήσεις.  Ό,τι είχαμε να πούμε και να διεκδικήσουμε, το κάναμε πάντοτε ανοιχτά, καθαρά, δημόσια και με ειλικρίνεια. ΔΕΝ έτρεξαν ποτέ τα σάλια μας στα σαλόνια των αφεντικών. ΔΕΝ επαιτούμε. ΔΕΝ είμαστε «λαγοί» κομματικών μηχανισμών. ΔΕΝ καμωνόμαστε πως είμαστε ξαφνικά «άλλοι», διαλύοντας και φτιάχνοντας «νέες» παρατάξεις με παλιά υλικά και πρόσωπα, πολλά από τα οποία φέρουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή εικόνα της ΕΣΗΕΜ-Θ.
  5. ΔΕΝ αποδεχτήκαμε διαχωρισμούς και περικοπές μισθών και δικαιωμάτων υπό το πρόσχημα της πανδημίας. ΔΕΝ συμβιβαζόμαστε με την «κατάσταση εξαίρεσης», μαχόμενοι ταυτοχρόνως τις ακροδεξιές πρακτικές και τον φασισμό.

Θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε μία «Ένωση των Συντακτών και ΟΧΙ των διευθυντών;». Η απόφαση δική σας, αγαπητοί συνάδελφοι/συναδέλφισσες!

Μοιραστείτε το άρθρο