Πανελλαδικό συλλαλητήριο πυρόπληκτων στην Αθήνα, Σάββατο 6/11 12:00 Σύνταγμα

Συγκέντρωση πυρόπληκτων: Ζητάμε τα αυτονόητα, 100% αποζημίωση για όλες τις καταστροφές και απαιτούμε να έχουμε εμείς οι κάτοικοι τον πρώτο λόγο στην αναζωογόνηση του τόπου, να μείνουμε στον τόπο μας, το δάσος να παραμείνει δημόσιο αγαθό. Γι’ αυτό και στις 6 Νοέμβρη βγαίνουμε μαζικά στους δρόμους στην Αθήνα, στο Σύνταγμα στις 2 μμ, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, στηρίζοντας τον αγώνα των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ


ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ-ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ – ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

Η Συνέλευση Αγώνα Βόρειας Εύβοιας (ΣΑΒΕ) savevia.gr συμπαραστέκεται και συμμετέχει στην πανελλαδική συγκέντρωση των πληγέντων που θα γίνει το Σάββατο 6 Νοέμβρη 2021 στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

Αφήνουμε πίσω τα καμένα μας δάση, τα πληγωμένα μας χωριά, τα αποκαΐδια των περιουσιών μας και των καλλιεργειών μας και συντονίζουμε τον βηματισμό μας με τους πληγέντες όλης της χώρας. Διατρανώνουμε την θέλησή μας να μείνουμε στον τόπο μας. Με τον τρόπο που γίνονται οι καταγραφές και δίνονται οι αποζημιώσεις , όπως και η κώφευση στα αιτήματα για 100% αποζημίωση σε όλες τις καταστροφές των αγροτών, των ρετσινάδων, των επαγγελματιών, των ανέργων, των μελισσοκόμων, των εργαζομένων κ.α. δείχνει ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση χειρίζεται για ακόμη μια φορά επικοινωνιακά την αποκατάσταση των πληγέντων και προσπαθεί να μην καταβάλει το κόστος της αποζημίωσης στους κατεστραμμένους.

Στο μεταξύ, καμιά κουβέντα δεν γίνεται για την αναζήτηση των ευθυνών της καταστροφής. Τόσο στο επίπεδο της πρόληψης (καθαρισμός των δασών, εξοπλισμός πυροσβεστικής πρόσληψη και εκπαίδευση πυροσβεστών) όσο και στο επίπεδο του σχεδιασμού και της εκτέλεσης, που είχε ως αποτέλεσμα να καεί όλη η Βόρεια Εύβοια.

Παράλληλα ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης κ. Μπένος (μια επιτροπή που απαρτίζεται και χρηματοδοτείται από ιδιωτικές εταιρίες) σχεδιάζει νέο οικιστικό – χωροταξικό, παρόλο που αυτό είναι μια αρμοδιότητα που ανήκει -εκ του συντάγματος- στον στενό πυρήνα του κράτους. Ταυτόχρονα οι εταιρίες βάζουν πόδι στα δάση μας και οι «επενδυτές» βάζουν μπρος την επόμενη καταστροφή. Σχεδιάζουν νέες χρήσεις γης, νέα δάση και νέους οικισμούς. Στο όνομα της ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης.

Με λίγα λόγια ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.

ΟΧΙ

Εμείς οι κάτοικοι της Βόρειας Ευβοίας δεν ξεχνάμε. Ζητάμε τα αυτονόητα, 100% αποζημίωση για όλες τις καταστροφές και απαιτούμε να έχουμε εμείς οι κάτοικοι τον πρώτο λόγο στην αναζωογόνηση του τόπου.

https://savevia.gr/


Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα. Η ενέργεια είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα

Από τις 31 Οκτώρβη διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (Cop26) στη Γλασκώβη. Το Σάββατο 6 Νοέμβρη εκατομμύρια άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους σε όλο το κόσμο διαδηλώνοντας ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη και καταστροφή του περιβάλλοντος. Στην Αθήνα, στο Σύνταγμα στις 2 μμ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί μία ακραία απειλή για την ανθρωπότητα, τον πολιτισμό, τα οικοσυστήματα, τη χλωρίδα και την πανίδα. Το κλίμα σήμερα, εξαιτίας ραγδαίας αύξησης των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα από την χρήση ορυκτών καυσίμων, είναι το θερμότερο που έχει υπάρξει τα τελευταία 5.000 χρόνια.

Ακόμα και η Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPPC), που κυκλοφόρησε στις αρχές Αυγούστου, προειδοποιεί για τις ήδη «αναπόφευκτες» και «μη αντιστρέψιμες» συνέπειες εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας πάνω από 1,1°C από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Βιώνουμε ήδη τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη: από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική μέχρι τους καύσωνες και τις πυρκαγιές στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη, στη Σιβηρία, την Κίνα, στη Βόρεια Αμερική έως την καταστροφική ξηρασία στη Μαδαγασκάρη. Η ίδια η πανδημία, Covid-19, με πάνω από 5 εκατομμύρια νεκρούς σε όλο το κόσμο, είναι μία άμεση τέτοια θανατερή συνέπεια.

Ξέρουμε ότι οι συνομιλίες στη Γλασκώβη δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κανένα ουσιαστικό και δεσμευτικό μέτρο παρά τα μεγάλα λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις των κυβερνήσεων. Δεν θα είναι η πρώτη φορά. Η περίφημη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, το 2016, υποσχέθηκε (αλλά δεν δεσμεύτηκε) να μειώσει τις εκπομπές CO2 για να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5°C. Οι κυβερνήσεις με το ένα χέρι υπέγραψαν την Συμφωνία και με το άλλο συνέχισαν την πολιτική αύξησης των εκπομπών ρύπων. Κανένας στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού δεν έχει υλοποιηθεί. Οι εκτιμήσεις της IPPC προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα υπάρχει αύξηση των εκπομπών του CO2 κατά 16%.

Ξέρουμε ότι είναι η οργή του κόσμου και οι εκτεταμένες καταστροφές που αναγκάζουν, τώρα, τους ηγέτες των χωρών να μιλάνε για “άμεσα μέτρα”, «απανθρακοποίηση» και στροφή σε «καθαρές πηγές ενέργειας». Είναι κούφιες υποσχέσεις. Στην πράξη συνεχίζουν από τη μία την ίδια ρυπογόνα πολιτική ενώ, από την άλλη, οι δήθεν «πράσινες” επενδύσεις δεν είναι παρά η πριμοδότηση των καπιταλιστών που βλέπουν την κλιματική αλλαγή σαν ευκαιρία για μεγαλύτερα κέρδη, από τις αυτοκινητοβιομηχανίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που προωθεί ο Μπάιντεν, μέχρι τα αρπαχτικά της αγοράς στην ενέργεια που τσεπώνουν τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας της ΕΕ για την αλόγιστη και χωρίς σχεδιασμό εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών και άλλων «ΑΠΕ» καταστρέφοντας τα δάση και τις βουνοκορφές.

Οι ΗΠΑ, που δημαγωγικά επέστρεψαν στις Συνόδους για το Κλίμα, η εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τη μέθοδο fracking, συνεχίζεται αμείωτη. Είναι ενδεικτικό ότι ο Μπάιντεν δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της IPCC απηύθυνε έκκληση προς τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο για να κρατήσουν τις τιμές χαμηλά! Οι αμερικανικές μονάδες παραγωγής ενέργειας θα καταναλώνουν 16% περισσότερο άνθρακα το 2021 από ό,τι το 2020 και κατόπιν ένα επιπλέον 3% το 2022, σύμφωνα με την αμερικάνικη Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.

Στην ΕΕ, η κατ’ ευφημισμό “Ευρωπαϊκή Πράσινη Nέα Συμφωνία” είναι σκέτη μαύρη καταστροφή. Η δήθεν “απανθρακοποίηση” είναι δώρο στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες ενέργειας για να αυγατίσουν τα κέρδη τους στέλνοντας το λογαριασμό στα εργατικά και φτωχά νοικοκυριά. Αυτό σημαίνει και η προώθηση του ρυπογόνου φυσικού αερίου ως «μεταβατικού καυσίμου» μέχρι να επιτευχθεί ο λογιστικός στόχος των «μηδενικών εκπομπών» μέσω “αντισταθμιστικών μέτρων”, μέσω, δηλαδή, των μηχανισμών της αγοράς και του εμπορίου ρύπων που στην πράξη ενθαρρύνει τις κερδοφόρες ρυπογόνες βιομηχανίες να πληρώνουν για να συνεχίζουν να ρυπαίνουν. Αυτή η διαδικασία βίαιης “απανθρακοποίησης”, και ακόμα περισσότερο το απίστευτο κερδοσκοπικό παιγνίδι στα χρηματιστήρια ρύπων και ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων οργανισμών ενέργειας και η δημιουργία μαφιόζικων ιδιωτικών μονοπολίων που κρατάνε ψηλά τις τιμές, οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ο αντιδραστικός ρόλος τής ΕΕ που με τις ντιρεκτίβες και τς αποφάσεις της οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πρωτόγνωρη ενεργειακή φτώχεια τους λαούς είναι και η αιτία των τεράστιων αυξήσεων στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της εκτόξευσης των χρηματιστηριακών διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Στην Ελλάδα, είναι εξοργιστικό να μιλάει ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Ενέργεια, για «περιβαλλοντική ευαισθησία» και «πράσινη ανάπτυξη». Η κυβέρνηση της ΝΔ αφού πρώτα έκαψε όλη την Ελλάδα τώρα την βουλιάζει από τις πλημμύρες καθώς τα έργα αποκατάστασης καθυστερούν για να βολευτούν οι κερδοσκόποι «επενδυτές». Την ίδια στιγμή, συνεχίζει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και πριμοδοτεί τους διάφορους Μυτιληναίους, Λάτσηδες και Κοπελούζους για το φυσικό αέριο και τις άχρηστες ανεμογεννήτριές τους που καταστρέφουν τα βουνά, ιδιωτικοποιεί ολόκληρη τη ΔΕΗ, τη στιγμή που στη Βρετανία αναδεικνύεται η γύμνια της πιο απελευθερωμένης αγοράς στην Ευρώπη με τις μαζικές καταρρεύσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων ενέργειας – «πρότυπα» και ο φτωχός κόσμος κινδυνεύει να παγώσει το χειμώνα, επιμένει στα πολεμικά παιχνίδια και στους πολεμικούς εξοπλισμούς στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο για την εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων στις ΑΟΖ.

Γι’ αυτό δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις ζωές μας στις κυβερνήσεις. Τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησαν πιστά τον καταστροφικό δρόμο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, της υποταγής στην κερδοσκοπία της “μαύρης” και της “πράσινης βιομηχανίας”. Ζούμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής με τη διαχείριση της πανδημίας, το ίδιο ισχύει και για την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα τις απειλές για πανδημίες, έτσι όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την κλιματική αλλαγή, παρά τις, από δεκαετίες, προειδοποιήσεις των επιστημόνων και των κινημάτων, αλλά συνέχισαν την ίδια καταστροφική πολιτική και επιδεινώνουν τα αποτελέσματα των καταστροφών, έχοντας το θράσος να χρησιμοποιούν την κλιματική αλλαγή ως “άλλοθι”, εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διαλύουν το δημόσιο και τις υπηρεσίες προστασίας και αντιμετώπισής τους. Τα κέρδη των καπιταλιστών μπαίνουν πάνω από την ζωή των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Γι’ αυτό, η προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος είναι υπόθεση της εργατικής τάξης, της νεολαίας, ολόκληρου του λαού που υφίσταται αυτές τις καταστροφικές συνέπειες.

Του κόσμου που πάλεψε αβοήθητος με τις φωτιές και τώρα οργανώνεται σε κάθε περιοχή για να διεκδικήσει όλα όσα δικαιούται. Των κινημάτων που παλεύουν ενάντια στις εξορύξεις, τις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες, την επέκταση των ΧΥΤΑ και την καύση σκουπιδιών, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της ενέργειας, του νερού, των λιμανιών, των μεταφορών. Που υπερασπίζονται τα δάση και τα ρέματα, τις παραλίες και τους αιγιαλούς, τα πάρκα και τους ελεύθερους χώρους.

Συνδέουμε και γενικεύουμε τις διεκδικήσεις μας ενάντια στον καταστροφικό καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις που τον υπηρετούν. Κλιματική δικαιοσύνη σημαίνει να πληρώσει το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού που ευθύνεται για το 50% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σημαίνει σύγκρουση με τις πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων και των ΒΑΠΕ. Ενάντια στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ απαιτούμε όλοι οι κλάδοι της προμήθειας, της διανομής και της μεταφοράς να επανέλθουν στο δημόσιο, να εθνικοποιηθούν χωρίς αποζημίωση με εργατικό έλεγχο, με προσλήψεις και επενδύσεις σε πραγματικά καθαρές μορφές ενέργειας. Αυτό είναι βασική προϋπόθεση για ενέργεια φτηνή για τον λαό, ασφαλή, οικολογική, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών με κοινωνική κριτήρια.

Για αυτό είναι αναγκαίος ο δημόσιος εργατικός έλεγχος στην ενέργεια, στις συγκοινωνίες, στις κατασκευές κατοικιών, στην οικονομία, παντού. Ένα τόσο τεράστιο μέγεθος των αλλαγών που απαιτούνται χρειάζεται τη δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης για να προχωρήσει. Χρειαζόμαστε το εργατικό κίνημα στην πρώτη γραμμή της πάλης για να σώσουμε τον πλανήτη, χρειαζόμαστε τα συνδικάτα να υιοθετήσουν το πρόγραμμα των ριζοσπαστικών αλλαγών που είναι απαραίτητες για να σταματήσουμε την κλιματική καταστροφή.

Κλιματική δικαιοσύνη σημαίνει αλληλεγγύη και ανοιχτά σύνορα για όλους τους πρόσφυγες, ανάμεσά τους και τους πάνω από 20 εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες.

Όλες και όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε ριζικά και άμεσα το βρόμικο σύστημα της περιβαλλοντικής καταστροφής αλλά και του ρατσισμού, του σεξισμού, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης!

Γι’ αυτό και στις 6 Νοέμβρη βγαίνουμε μαζικά στους δρόμους στην Αθήνα, στο Σύνταγμα στις 2 μμ, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Στηρίζουμε και τον αγώνα των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις πλημμύρες Σάββατο 12:00 μ. Σύνταγμα.

Ενώνουμε τις δυνάμεις με τους διαδηλωτές στη Γλασκώβη και σε όλο τον κόσμο, φωνάζοντας και διεκδικώντας «ν’ αλλάξουμε το σύστημα – όχι το κλίμα». Για μία κοινωνία που θα μπορούμε να παράγουμε και ζούμε σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ


ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. ΜΑΝΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΝΗ

 ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΤΙΣ 12μμ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Οι Φορείς και οι Επιτροπές Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές από την Ηλεία, Αττική, Εύβοια, Κρήτη, Καρδίτσα, Γορτυνία, Λακωνία, Λάρισα και αλλού, την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, σε σύσκεψη στην Αθήνα, συγκροτήσαμε Πανελλαδική επιτροπή πληγέντων και πήραμε μία σημαντική απόφαση: Να συντονίσουμε όλες τις δυνάμεις, από όλη την Ελλάδα, και να ανταμώσουμε, σε μια μεγάλη συγκέντρωση- συλλαλητήριο στην Αθήνα, διατρανώνοντας την θέλησή μας, να παλέψουμε για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας μας, από όλους τους φυσικούς κινδύνους, απαιτώντας ΤΩΡΑ χωρίς άλλη καθυστέρηση την αποκατάσταση και την ολική αποζημίωση  των ζημιών που έχουμε υποστεί, για να ζήσουμε στον τόπο μας,  παλεύοντας για τη ζωή που μας αξίζει.

Εμείς που έχουμε ζήσει τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών, των πλημμύρων και των σεισμών, καταλαβαίνουμε ότι αν ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας είναι  απίθανο να ορθοποδήσουμε, να ξαναφτιάξουμε τη ζωή μας, να επανέλθουμε στις δραστηριότητές μας. Ενωμένοι και με κοινό πλαίσιο αιτημάτων όλοι οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές, έχουμε κάνει το πρώτο βήμα. Η συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα και ο συντονισμένος αγώνας σε Πανελλαδικό επίπεδο, είναι σημαντική επιτυχία, κι αυτό πολλαπλασιάζει τη δύναμή μας ενισχύει  την πίστη μας στον δίκαιο αγώνα μας, ασκεί πίεση στην κυβέρνηση που έχει την ευθύνη για τις καταστροφές που έχουμε υποστεί.

Σήμερα, μετά από όσα έχουμε ζήσει, γίνεται φανερό, ότι οι δικαιολογίες, κυβέρνησης και παρατρεχάμενων, ότι για την καταστροφή μας ευθύνεται η κλιματική κρίση, η αλλαγή που έχει συμβεί στο κλίμα, δεν μπορούν να σταθούν, γιατί η δική μας πείρα λέει, ότι το καλοκαίρι καήκαμε χωρίς αέρα, πλημμυρίσαμε από μία, όχι ιδιαίτερης έντασης φθινοπωρινή βροχή, ενώ σε μία σεισμογενή περιοχή, όπως η Ελλάδα, τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης ήταν και παραμένουν  από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα.

Και δυστυχώς έχουμε θρηνήσει επανειλημμένα  ανθρώπινες ζωές, πληρώνοντας ακριβά το τίμημα των ελλιπών μέτρων προστασίας από το κράτος.

Από την πείρα μας, από τα ίδια τα καταστροφικά αποτελέσματα που βιώνουμε, προκύπτει ότι κάθε χρόνο, όλο και λιγότερα μέτρα προστασίας παίρνονται μπροστά στον κίνδυνο φυσικών καταστροφών: Ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά, τόσο σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο, όπως αυτές που έχουν προηγηθεί πυρκαγιές, όσο και σε αυτές που αντικειμενικά έχουν ανάγκη από έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη την Ελλάδα

Παντελής απουσία αντιπυρικής προστασίας, ιδιαίτερα αυτή που αφορά στην πρόληψη, ενώ και στο ζήτημα της καταστολής, που ανήκει στην πυροσβεστική, τα μέτρα είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες μας, παράλληλα με τα απαρχαιωμένα, ανεπαρκή και συχνά ασυντήρητα μέσα.

Ελλιπέστατοι έλεγχοι στατικότητας των κτηρίων ιδιαίτερα Σχολικών μονάδων, Νοσοκομείων, Δημόσιων κτηρίων, μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, κλπ.

Είναι αμείλικτα τα ερωτήματα στα χείλη των πληγέντων:

Γιατί παρά τις συνεχόμενες, κάθε χρόνο καταστροφές, από όλους τους φυσικούς κινδύνους, δεν παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας μας;

Γιατί σήμερα που η επιστήμη και η τεχνολογική πρόοδος, μας δίνει τη δυνατότητες πρόβλεψης , αλλά και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, δεν μπαίνουν οι δυνατότητες αυτές στην υπηρεσία προστασίας του λαού;

Η απάντηση κρύβεται πίσω από τις πολιτικές που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, από όλες τις κυβερνήσεις, που θεωρούν ως κόστος για την οικονομία, τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής μας, γιατί δεν είναι ανταποδοτικά, δεν προσφέρουν στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Για αυτό βρεθήκαμε απροστάτευτοι μπροστά στους φυσικούς κινδύνους, για αυτό παραμένουμε όλοι απροστάτευτοι, κι εκεί που ακόμη δεν συνέβησαν καταστροφές.

Όμως και στα ζητήματα που αφορούν στην αποκατάσταση ζημιών, που έχουμε υποστεί σε υποδομές και στις περιουσίες μας, τα ποσά που δίνονται τελικά, όπως αποδεικνύεται, σχεδόν σε όλες τις ζημιές απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ζωή μας, η ζωή των οικογενειών μας.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η απάντησή μας, στην κυβέρνηση, που έχει την πρώτη ευθύνη, αλλά και στις Περιφερειακές Διοικήσεις που συμμετέχουν στην υλοποίηση της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, είναι ο συντονισμένος αγώνας όλων των πληγέντων, από όλες τις φυσικές καταστροφές, που συνεχώς αυξάνονται, με το πλαίσιο αιτημάτων που απαντάει στις δικές μας ανάγκες, που βάζει σε προτεραιότητα τη δική μας ζωή και μπορεί να επιβληθεί με τον ανυποχώρητο αγώνα μας.

Σε κοινό κάλεσμα ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας, ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης και η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Αθήνας για την Μάνη. Καλεί όλους και όλες στο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Μαζί με όλους τους πληγέντες της Ελλάδας να «βουλιάξουμε» το Σύνταγμα, με τη μαζική μας συμμετοχή, να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν για να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια.

Ενημερώνουμε ότι θα υπάρξει λεωφορείο από το Γύθειο, που θα αναχωρήσει στις 7 το πρωί από το Δημαρχείο. Όσοι θα ταξιδέψουν με το λεωφορείο θα χρειαστεί να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το αποτέλεσμα διενέργειας ( rapid test) για τον covid– 19. Τηλέφωνα επικοινωνίας για συμμετοχή 6909150296, 6947040561

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

-Άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασία και αντισεισμικής θωράκισης στο ύψος των αναγκών μας και με επαρκή χρηματοδότηση για αυτά, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλη την Ελλάδα. Παράλληλα με τη στελέχωση σε αναγκαίο προσωπικό όλων των υπηρεσιών: Πυροσβεστική, Δασαρχεία, Πολεοδομία κλπ

-Προτεραιότητα σε έργα αντιδιαβρωτικής και κυρίως αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πρόσφατες, αλλά και τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων σε όλη τη χώρα.

-Αποκατάσταση ΑΜΕΣΑ όλων των ζημιών που έχουμε υποστεί  σε υποδομές, οδικούς άξονες, αγροτικούς δρόμους, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, άρδευσης κλπ. Άμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.

-Εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, στέγασης και διατροφής σε όλους όσους χάσανε τα σπίτια τους  και για το χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο μέχρι την αποκατάσταση των κατοικιών τους.

-Αποζημίωση στο 100%  όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανένα αποκλεισμό πληγέντα. Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε οι αγροτοκτηνοτρόφοι να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, να συμπεριληφθούν όλες οι αιτίες ζημιάς και νόσων. Στελέχωση του ΕΛΓΑ με το αναγκαίο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες στις πληγείσες περιοχές. Εξασφάλιση των αναγκαίων ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους και για όσο διάστημα θα διαρκεί η απαγόρευση της βόσκησης στις καμένες περιοχές. Αντίστοιχα εξασφάλιση μελισσοτροφών για τους μελισσοκόμους. Ειδικά για τους ρητινοκαλλιεργητές-δασεργάτες την εξασφάλιση τουλάχιστον 15ετούς απασχόλησης στην ανασύσταση των δασών, αφού έχουν απολέσει το αντικείμενο εργασίας τους.

-Στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, Σχολείων και Προνοιακών δομών σε όλες τις πληγείσες περιοχές ώστε να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των κατοίκων αλλά και αυτές που προέκυψαν από τις καταστροφές.

-Αφορολόγητο όριο για τους μικρούς επαγγελματίες στα 12000 ευρώ. Απαλλαγή πληρωμών για το 2021 και για το 2022 του ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, Ύδρευση, Τηλεφωνία, Δημοτικά Τέλη, διαγραφή χρεών σε Τράπεζες και Εφορία για όλους, στις  πληγείσες περιοχές.

Γύθειο 31 .10.2021

Πηγή: ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. ΜΑΝΗΣ


Σχετικά άρθρα:

«Η επόμενη μέρα (the next day)», μετά την καταστροφική φωτιά στην Μάνη το 2021 (13/10/2021)

ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης: Δεν περιμένουμε να μας προστατεύσει κάποιος άλλος, παρά μόνο εμείς οι ίδιοι, με αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη! (27/9/2021)

Μοιραστείτε το άρθρο