Το ταξίδι των Ζαπατίστας στην γεωγραφία της Κύπρου – Οι συναντήσεις με τους αγώνες και τις αντιστάσεις

Οι συναντήσεις με τις ομάδες που αγωνίζονται, η ανταλλαγή εμπειριών και ζυμώσεων με την ομάδα των Ζαπατίστας που επισκέφτηκε την Κύπρο έληξε με μια γιορτή την Τετάρτη 3/11 στην Λευκωσία.

Στην εκδήλωση έγινε μια σύντομη παρουσίαση του ταξιδιού με τις θεματικές των συζητήσεων και εκδηλώσεων που έγιναν, καθώς και εμπειρίες των ομάδων που συμμετείχαν στη διοργάνωσή τους. Οι συντρόφοϊσσες Ζαπατίστας μας απεύθυναν επίσης έναν αποχαιρετιστήριο λόγο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε μουσικό πρόγραμμα, έκθεση φωτογραφίας καθώς κσι πάγκοι με έντυπα των συλλογικοτήτων που απαρτίζουν το Συντονιστικό για το Ταξίδι.

Οι ανοιχτές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την
Κυριακή 24/10   όπου έγινε επίσκεψη στο Αερικό, στην Γαλάτα στα βουνά του Τροόδους.

“Με μεγάλη χαρά υποδεχτηκαμε στο Αερικό τις συντρόφισσες Ζαπατιστριες, οι οποίες έφτασαν στην Κύπρο στα πλαίσια του ταξιδιού τους για την Ζωή στην Ευρώπη.
Οι συντρόφισσες ακουσαν με ενδιαφέρον τα όσα είχαμε να τους πούμε στην ξενάγησή μας στις όχθες του Καρκώτη, τις δράσεις της ομάδας αλλά και για το γεωλογικό ενδιαφέρον του Τροόδους, τη σημαντικότητα του για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στο νησί, καθώς και τον ρόλο που έπαιξε στην πολιτική ιστορία του νησιού.
Μιλήσαμε για τον πρώιμο καπιταλισμό και τις κοινές εμπειρίες εκμετάλλευσης των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, απολαύσαμε μαζί τις μουσικές της μπάντας μεταναστών και της χορωδίας του Αερικού.”

https://www.facebook.com/aerikostavounatoutroodous/

Foto Nafsika Hadjichristo

Έγινε επίσης μια ενημερωση στις συντρόφισσες Ζαπατίστας για τις μεγάλες απεργίες του 1948 και την γέννηση του εργατικού κινήματος στην Κύπρο.
Στον χώρο του Αερικού υπήρξε έκθεση φωτογραφίας και άλλων αντικειμένων της εποχής
από το Ιστορικό Εργατικό Μουσείο της ΠΕΟ.

 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο 23-24/10 επισκεφθήκαμε τη χερσόνησο του Ακάμα.

Παρουσιάσαμε την ιστορία του αγώνα για την προστασία του Ακάμα, προσπαθώντας να αναδείξουμε την πολυπλοκότητα, αλλά και τη σημασία του σε πολλαπλά επίπεδα: από την ανάγκη για προστασία της κοινής μας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μέχρι την ανάγκη για τερματισμό της υφαρπαγής γης και της οικειοποίησης των κοινών.

Στις συζητήσεις μας είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και να ακούσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να μοιραστούμε εμπειρίες για τους αγώνες μας για τη γη και την αυτονομία, από την Χερσόνησο Ακάμα μέχρι την Ζούγκλα Λακαντόνα, μαθαίνοντας από τη γεωγραφία και το ημερολόγιο της αντίστασης για έναν άλλο κόσμο, ο οποίος θα χωράει πολλούς κόσμους και όλες τις μορφές ζωής”

Cyprus Natural Coastline –

Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών & Save Akamas / Save Cyprus

 

Την Πέμπτη 28 Οκτώβρη εσυναντήσαμε στο Καϋμάκκιν την αντιπροσωπεία των ζαπατίστας στην Κύπρο. Μέσα στο ταξίδι για την ζωή που κάμνουν οι συντρόφισσες που την Τσιάπας είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί τους για την μεταναστευτική πολιτική του ελληνοκυπριακού κράτους, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουνται οι μετανάστριες στην κυπριακή κοινωνία, αλλά τζιαι τους αγώνες που γίνονται γυρώ που το μεταναστευτικό. Ακολούθησε συζήτηση με την παρουσία μεταναστριών που μας εμιλήσαν για τες δικές τους εμπειρίες. Οι συντρόφισσες ζαπατίστας επαρατήρησαν ότι σε όποια περιοχή εταξιδέψαν βλέπουν τα ίδια προβλήματα τζιαι εδιαπιστώσαν ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουνται οι μετανάστες τζιαι μετανάστριες σήμερα εν παρόμοιος με τον τρόπο που αντιμετώπιζαν οι τσιφλικάδες τις γιαγιάδες τζιαι τους παππούδες τους. Η ατέρμονη παραγωγή διαχωρισμών τζιαι ιεραρχιών στον καπιταλισμό δημιουργεί ζωές με λιότερη αξία.

Που τα βουνά της Τσιάπας ως τες γειτονιές της Λευκωσίας, οι συνθήκες τζιαι τα προβλήματα που βιώνουμε μέσα στον καπιταλιστικό κόσμο εν συνδεδεμένα τζιαι έτσι θέλουμε να εν τζιαι οι αγώνες μας. Μένει να τους οργανώσουμε…”

 

https://antifanicosia.espivblogs.net/epikoinonia

Επίσκεψη της αποστολής των Ζαπατίστας, από τα βουνά της Τσιάπας στο Μεξικό, στα βουνά της περιοχής μας. Συνάντησαν παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, περπάτησαν στα περβόλια και αντάλλαξαν ιδέες και γνώσεις.

Στη συνέχεια ενημερώθηκαν για την οικολογική και κοινωνική δράση κατοίκων των χωριών και μέλων του #SaveSoleaValley ενάντια στη καταστροφή που έφερε η δημιουργία του φωτοβολταϊκου πάρκου. Ακολούθησε γλέντι με τοπικά/παραδοσιακά φαγητά.

‘Para todos todo. Para nosotros nada.’

 

https://www.facebook.com/savesoleavalley/

 

Το Σάββατο 30/10 στις 19:30 στο Home for Cooperation, στη Νεκρή Ζώνη του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση DEMILITARISE MEDITERRANEAN των κοινοτήτων για την ειρήνη, τη συνεργασία, την οικολογία.
“Το περασμένο Σάββατο 30 Οκτωβρίου, στη νεκρή ζώνη του Λήδρα Πάλας, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων από όλη την Κύπρο, από την Τουρκία και από την Ελλάδα που πολεμούν τον εθνικισμό και τον μιλιταρισμό, και αγωνίζονται για μια ενωμένη Κύπρο, καθώς και ενάντια σε τυχόν εξορύξεις φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο , είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν για τους αγώνες τους. Μετά από μια σύντομη περιήγηση για τους αγώνες και τα κοινωνικά κινήματα στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας, η αντιπροσωπεία των Ζαπατίστας μοιράστηκε μαζί μας το όραμά της για το πώς ο εθνικισμός είναι μέρος του καπιταλιστικού συστήματος που επιδιώκει να μας διχάσει. Επίσης, μοιράστηκαν μαζί μας τις απόψεις και τις εμπειρίες τους για την ειρήνη, τον μιλιταρισμό, τους αγώνες και την οικοδόμηση της αυτονομίας στις κοινότητες τους,ειρηνικά χωρίς την παρέμβαση κανενός στρατού, κάτι που με τη σειρά του γίνεται όπλο ιδεολογικοπολιτικού πολέμου ενάντια στις κακές κυβερνήσεις.”

ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΤΣΙΑΠΑΣ ΩΣ ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ, ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ, ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ!

Ιστορική η 26η Οκτωβρίου 2021 για την ΘΥΡΑ 9 και την ΟΜΟΝΟΙΑ του ΛΑΟΥ καθώς είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε την Ζαπατιστική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Κύπρο.
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση παρουσιάσαμε τον δικό μας κοινωνικοπολιτικό αυτόνομο αγώνα από τα κάτω και αριστερά. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο 1948 που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις ιδεολογικές καταβολές που έχουμε σαν ομάδα και σαν ΛΑΟΣ, στο οργανωμένο μας οπαδικό κίνημα, στους αγώνες που κάναμε για τον ΑΣΟΛ, και τέλος, για την δική μας επανάσταση που ξεκίνησε στις 29 Μαΐου του 2018 και συνεχίζεται, με την δημιουργία και συντήρηση του δικού μας σωματείου και μοντέλου λειτουργίας, ένα μοντέλο που ουσιαστικά θέλουμε να μεταφέρουμε όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στην κοινωνία εν γένει.

https://www.facebook.com/gate9.com.cy/

Δείτε επίσης:

https://www.facebook.com/Ramona-Collective-399284317538080/

Μοιραστείτε το άρθρο