Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα συλληφθέντα άτομα της δεύτερης εκκένωσης της πρυτανείας ΑΠΘ στις 11/3 – Παρασκευή 5/11 στις 11:00

Στις 11/3 τα ξημερώματα, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλλαν μέσα στο ΑΠΘ με στόχο την εκκένωση, για δεύτερη φορά μέσα σε 18 ημέρες, της κατειλημμένης πρυτανείας του ΑΠΘ. Από την προηγούμενη μέρα είχε ανακοινωθεί η απόφαση της ανοιχτής συνέλευσης για λήξη της κατάληψης, με τον πρύτανη Παπαϊωάνου να είναι ενήμερος. Η αστυνομία εισβάλλει μέσα στην πρυτανεία όπου βρίσκονται πάνω από 70 άτομα και προχωρά στην επιλεκτική, όπως φάνηκε από τον τρόπο που έγινε, προσαγωγή 33 ατόμων. Οι 16 μετατρέπονται σε συλλήψεις με τις κατηγορίες της διατάραξης λειτουργίας διοικητικού κτηρίου και της απείθειας. Στις 5 Νοεμβρίου ημέρα Παρασκευή έχει οριστεί δικάσιμος για τους συλληφθέντες της αστυνομικής επιχείρησης.

Αλληλέγγυοι καλούν σε συγκέντρωση στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης στις 11:00 ζητώντας να αποσυρθούν οι κατηγορίες και οι διώξεις απέναντι στις/στους 16 αγωνίστριες/ές συλληφθείσσες/έντες. 

Αναλυτικά τα καλέσματα


Το πρωί της 11/3 οι μπάτσοι εκκενώνουν για δεύτερη φορά την κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ σε διάστημα 18 ημερών. Μέσα στο κτήριο βρίσκονται πάνω από 70 άτομα, φοιτητές και μη, και γίνονται επιλεκτικά (με άγνωστα κριτήρια) 33 προσαγωγές εκ των οποίων οι 16 μετατρέπονται σε συλλήψεις με τις κατηγορίες της διατάραξης λειτουργίας διοικητικού κτηρίου και την απείθεια. Παρόλο που η ανοιχτή συνέλευση της κατειλημμένης πρυτανείας είχε ανακοινώσει από την προηγούμενη μέρα την λήξη της κατάληψης, κάτι που δήλωσε πως γνώριζε και ο ίδιος ο πρύτανης Παπαϊωάννου, το κράτος επέλεξε να στείλει για πολλοστή φορά τους μπάτσους στο άσυλο για να καταστείλουν τον αγώνα ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση που φέρνει ο νόμος 4777, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πανεπιστημιακή αστυνομία, διαγραφές φοιτητών, πειθαρχικά συμβούλια και ελάχιστη βάση εισαγωγής (που φέτος άφησε 20.000 μαθητές/ριες εκτός πανεπιστημίων). Η εκδικητική αυτή κίνηση του κράτους και της πρυτανείας απαντήθηκε την επόμενη μέρα με μια από τις μαζικότερες πορείες των τελευταίων ετών, με την έκθεση των μπάτσων να κάνει λόγο για 8.500 άτομα στο δρόμο. Το δικαστήριο των συλληφθέντων ατόμων, με τον ίδιο τον πρύτανη Παπαϊωάννου μάρτυρα κατηγορίας, της δεύτερης εκκένωσης της πρυτανείας ΑΠΘ ορίστηκε για την Παρασκευή 5 Νοέμβρη.

Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης την 5/11 στις 11:00

ΑΜΕΣΗ ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

ΜΠΑΤΣΟΙ, TV, ΠΡΥΤΑΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ

ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥ…

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΧΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/11 ΣΤΙΣ 11πμ

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗΣ στα συλληφθέντα άτομα της δεύτερης εκκένωσης της πρυτανείας ΑΠΘ στις 11 Μαρτίου 2021

Τα ξημερώματα της 11ης Μαρτίου αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στην κατειλημμένη πρυτανεία του ΑΠΘ, προσάγοντας δεκάδες αγωνιστές, συλλαμβάνοντας 16 και προβαίνοντας σε προβοκατόρικες φθορές του χώρου ώστε κατηγορηθούν οι φοιτητές και οι αγωνιστές που βρίσκονταν μέσα.

Τα ένστολα καθάρματα, υπό την ηγεσία του τότε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσχοίδη, καταπατούν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες το άσυλο, με σκοπό την καταστολή του αγώνα των φοιτητών ενάντια στον Νόμο 4777 και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.

Λίγες ώρες πριν την εισβολή τους, είχε αποφασιστεί από την ανοιχτή συνέλευση κατειλημμένης πρυτανείας η παύση της κατάληψης, ενώ η πληροφορία είχε διαρρεύσει και γνωστοποιηθεί τόσο στον πρύτανη όσο και στην ΕΛ.ΑΣ.

Αυτή ακριβώς η απόφαση αποδεικνύει την σημασία του αγώνα που δόθηκε εκείνες τις μέρες. Απέδειξε πως οι καταλήψεις ως μέσο αγώνα των από τα κάτω οργανωμένων φοιτητών μπορούν να θεωρηθούν ισχυρό όπλο του φοιτητικού κινήματος. Έσπασε την αποστείρωση του πανεπιστημίου εν μέσω καραντίνας και ξανά γέμισε τους χώρους του με φοιτητές που συμμετέχουν σε αγωνιστικές διαδικασίες, βάζοντας αναχώματα στην επέλαση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης βρισκόμενοι καθημερινά στους δρόμους του αγώνα.

Η άγρια καταστολή κατά την εκκένωση, απαντήθηκε την ίδια κιόλας μέρα, όταν στους δρόμους της πόλης συγκεντρώθηκαν και πορεύτηκαν τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές, συγκρουόμενοι με την αστυνομία δείχνοντας πως καμία κατασταλτική απόπειρα των αγώνων μας δεν θα μείνει αναπάντητη.

Την ίδια στιγμή που η εφαρμογή του νόμου έχει ξεκινήσει, με χιλιάδες μαθητές να μένουν εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε έναν διαρκή απεργιακό αγώνα ενάντια στις αξιολογήσεις τους, με ένα φοιτητικό κίνημα που συνεχίζει να μάχεται καθημερινά έως την κατάργηση του νόμου, οι σύντροφοι/ισσες και οι συναγωνιστές/τριες μας δικάζονται την Παρασκευή 5 Νοέμβρη για τον δίκαιο αγώνα που δόθηκε μέσα στην κατειλημμένη πρυτανεία.

Καλούμε όλες/ους σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 5/11 έξω από τα δικαστήρια στις 11.

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ/ΕΙΣΣΩΝ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΜΠΑΤΣΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Αναρχική συνέλευση φοιτητών/τριών Quieta Movere


Αλληλεγγύη στους/ις 16 συλληφθέντες/φθείσες της δεύτερης εκκένωσης της Πρυτανείας του Α.Π.Θ.

Ο αγώνας ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την πανεπιστημιακή αστυνομία των φοιτητών του προηγούμενου διαστήματος πυροδοτήθηκε και κορυφώθηκε στην κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ. Η πολυήμερη κατάληψη της πρυτανείας κατάφερε να εκφράσει την πρώτη και πιο δυναμική αμφισβήτηση του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Από την πρώτη μέρα, η εισβολή των σωμάτων ασφαλείας μέσα στον χώρο του Ασύλου και το όργιο καταστολής στο οποίο επιδόθηκαν με τις εικόνες ωμής βίας και τις 36 συλλήψεις φοιτητών/τριών και η συνειδητή απάντηση του κόσμου που αποφάσισε να υπερασπιστεί την κατάληψη αμφισβήτησε στην πράξη όχι μόνο τον νόμο αλλά και τη νόμιμη κρατική βία της αστυνομίας. Όπως και σε κάθε μέρα της, η ίδια η Κατάληψη πήγαινε ένα βήμα μπροστά τον αγώνα. Συσπείρωσε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που ήθελαν να αγωνιστούν συλλογικά και ακηδεμόνευτα ενάντια στον νόμο δίνοντας την ευκαιρία και στον ευρύτερο κόσμο του αγώνα να συμμετέχει, κοινωνικοποιώντας τα αιτήματα στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και εκτός αυτής και κυρίως εκφράστηκε δημόσια και μαχητικά με την σταθερή παρουσία στον δρόμο σε κάθε κινηματική κινητοποίηση, μαζικοποιώντας σημαντικά τις εκπαιδευτικές διαδηλώσεις.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το κράτος χρειάστηκε την διπλή εισβολή της αστυνομίας μέσα στο άσυλο, την κινητοποίηση κάθε διαθέσιμου μπάτσου ακόμα και από άλλες πόλεις, ώστε να περικυκλωθεί όλο το πανεπιστήμιο χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια μπροστά στα αντανακλαστικά και την ετοιμότητα του αλληλέγγυου κόσμου, τις τακτικές επισκέψεις του τέως υπουργού προστασίας Χρυσοχοΐδη με συσκέψεις στη ΓΑΔΘ, μια συντονισμένη λασπολογία από τα ΜΜΕ και από θεσμικούς κύκλους του πανεπιστημίου, ώστε να εκκενώσει την Κατάληψη απλώς λίγες ώρες πριν την ανακοινωμένη λήξη της από τους ίδιους τους καταληψίες. Κι αν το Κράτος τα ξημερώματα της 11ης Μαρτίου, όταν εισέβαλαν οι μπάτσοι με καλυμμένα χαρακτηριστικά μέσα στο κτήριο επιλέγοντας με τα δικά τους κριτήρια αυτούς που θα συλλάβουν, θεωρούσε ότι έτσι θα αποφύγει την προδιαγεγραμμένη ήττα του ήρθε το πλήθος των σχεδόν 10.000 διαδηλωτών της επόμενης μέρας να την επισφραγίσει. Η πορεία εκείνη ήταν μια από τις μαζικότερες και πιο δυναμικές των τελευταίων ετών στην Θεσσαλονίκη και απέδειξε με τη μαχητικότητα και αποφασιστικότητα το δίκαιο του αγώνα όχι μόνο των φοιτητών αλλά και κάθε κοινωνικού και ταξικού αναχώματος ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό.

Κι αν το κράτος είχε οπισθοχωρήσει προς στιγμήν, ανασυγκροτείται και επιτίθεται εκ νέου. Είναι οι εφαρμογές του νόμου με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την ποινικοποίηση της απεργίας τους, οι κατασταλτικές μεθοδεύσεις εναντίον αγωνιστών και το ξύλο σε διαδηλωτές σημάδια ενός «σχεδίου διάσωσης» του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος που ξετυλίγουν το νήμα της προληπτικής αντιεξέγερσης με την αναβάθμιση των κρατικών σωμάτων ασφαλείας υλικοτεχνικά και της μετεξέλιξής τους σε εκπαιδευμένα τάγματα δολοφονών. Να αντισταθούμε στην επέλαση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, να σταθούμε δίπλα στους διωκόμενους συντρόφους μας.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ/ΙΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΦΘΕΙΣΣΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΑΠΘ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΛΑ ΜΠΑΤΣΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, Παρασκευή 5/11 στις 11:00

Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό «Μαύρο & Κόκκινο», μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

Μοιραστείτε το άρθρο