Διαμαρτυρία της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα, για τη δολοφονία του 20χρονου στο Πέραμα από την αστυνομία – Δευτέρα 25/10 στις 13:00

Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλεί η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα τη Δευτέρα στις 13:00 στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά τη δολοφονία του 20χρονου Ρομ από την αστυνομία. Ζητάει την αμερόλυπτη διερεύνηση και την τιμωρία, πειθαρχική και ποινική, των των υπαιτίων, εκτελεστών και εντολοδόχων τους καθώς και για τις κυβερνητικές εντολές για τη χρήση των όπλων και των αρμοδιοτήτων της ΕΛΑΣ.

Τη νύχτα της Παρασκευής στο Πέραμα 20χρονος Ρομ εκτελέστηκε εν ψυχρώ από άνδρες της ΕΛΑΣ. Καμία απολύτως δικαιολόγηση δεν παρέχει η φερόμενη τέλεση πλημμελημάτων από τον νεκρό στην επιβολή από κρατικά όργανα θανατικής ποινής χωρίς δίκη, ενέργεια που παραβιάζει κάθε έννοια νομιμότητας και κράτους δικαίου.

Το γεγονός δε ότι αμέσως επιχειρήθηκε να στηθεί μια αφήγηση δικαιολόγησης της θανάτωσης πολίτη μέσα από τη διάχυση πληροφοριών από διάφορα μέσα περί τραυματιών αστυνομικών, προσθέτει σε ένα περιστατικό κρατικής εκτέλεσης και τις ενδείξεις προσπαθειών συγκάλυψης. Πληροφορίες μάλιστα που δεν στηρίζονται σε κανένα δεδομένο μέχρι τώρα καθώς εκλείπει οποιοδήποτε σχετικό ιατρικό ανακοινωθέν, ενώ στο υλικό που έχει δοθεί στην δημοσιότητα ακούγονται οι διαβιβάσεις των αστυνομικών που ενημερώνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι «δεν υπάρχουν τραυματίες αστυνομικοί».

Σε κάθε όμως περίπτωση, καμία προηγούμενη ενέργεια του νεκρού δεν θα δικαιολογούσε την εκτέλεσή του από αστυνομικούς ούτε θα την καθιστούσε νόμιμη ή μη κολάσιμη. Η μετατροπή της ΕΛΑΣ σε τιμωρό της όποιας παραβατικότητας με όρους θανάσιμης αυτοδικίας παραπέμπει σε κρατικές πρακτικές εκμηδένισης της αξίας της ανθρώπινης ζωής και σε ανατριχιαστικές εικόνες που στις ΗΠΑ προκαλούν διεθνή κατακραυγή όπως το κίνημα Black lives matter.

Τα κυβερνητικά στελέχη όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης που έσπευσαν να ανάγουν τους εκτελεστές σε «ήρωες» που εκπλήρωσαν κάποιο «καθήκον κατά της εγκληματικότητας» θα έπρεπε να έχουν αυτοστιγμεί αποπεμφθεί. Το γεγονός ότι αυτό δεν έγινε, καθιστά την κυβέρνηση υπόλογη.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να νομιμοποιηθεί μια τέτοια κρατική πρακτική καταστολής, όπου μια ανεξέλεγκτη αστυνομία θα ανοίγει πυρ και θα χρησιμοποιεί όπλα καταδικάζοντας εις θάνατον όποιον πολίτη φέρεται να τελεί αδικήματα. Πρόκειται για επικίνδυνη κλιμάκωση της καθιέρωσης της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, που ενθαρρύνεται από την συγκάλυψη και την χρόνια ατιμωρησία. Το δόγμα «μηδενικής ανοχής» που οδήγησε στον δημόσιο ξυλοδαρμό του Β. Μάγγου, του νέου στη Ν. Σμύρνη, σε δεκάδες τραυματισμούς διαδηλωτών και βασανισμούς συλληφθέντων πολιτών, σήμερα δημιουργεί πρακτικές σερίφηδων που αφαιρούν και ζωές.

Η εντελώς αδικαιολόγητη χρήση όπλου δεν είναι άλλωστε μεμονωμένο περιστατικό. Αντίθετα, το τελευταίο διάστημα συστηματικά ακολουθείται σε καταδιώξεις από την ΕΛΑΣ όπου η χρήση όπλων φαίνεται να εντάσσεται σε κάποιο πλαίσιο «ενδεδειγμένων» ενεργειών.

Να τελειώνουμε με αυτήν την ανεξέλεγκτη αστυνομία πριν θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς. Η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ο Υπουργός Θεοδωρικάκος έχουν τεράστια ευθύνη, τουλάχιστον πολιτική, για την συστηματική υπέρβαση της νομιμότητας κατά την δράση της ΕΛΑΣ.

Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα καλεί σε μαζική συστράτευση και αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών εγγυήσεων.

Η ΠΔΝ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 25/10, 13.00 στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να απαιτήσουμε:

– Την πλήρη και σε βάθος διερεύνηση και τιμωρία, πειθαρχική και ποινική, των υπαιτίων, εκτελεστών και εντολοδόχων τους.
– Την ανάληψη της έρευνας από αμερόληπτα ανακριτικά όργανα και δικαστικούς λειτουργούς, χωρίς την εμπλοκή αυτής της ανυπόληπτης ΕΛΑΣ που σπεύδει να συγκαλύπτει και να δικαιολογεί τις αυθαιρεσίες της.
– Να διερευνηθεί το πλαίσιο των κυβερνητικών εντολών που έχουν δοθεί για τη χρήση όπλων κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της ΕΛΑΣ όπως έγινε στο Πέραμα.

Μοιραστείτε το άρθρο