Διαμαρτυρία φοιτητών ενάντια στις ουρές και τους αποκλεισμούς, Παρασκευή 22/10 12:30 Κεντρική Λέσχη ΑΠΘ
Κάλεσμα ΣΦ Φυσικού με στοιχεία που διαψεύδουν την πρυτανεία

«Το μόνο μέτρο που έχει πάρει η πρυτανεία κάτω από τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης είναι η καθιέρωση του ελέγχου της εισόδου στη λέσχη, ουσιαστικά όχι μόνο καθυστερώντας τις ουρές εντείνοντας το πρόβλημα, αλλά  εφαρμόζοντας και την πολιτική του αποκλεισμού φοιτητών από το δικαίωμα τους στη σίτιση…», αναφέρει σε ψήφισμά του ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού. Μάλιστα, οι φοιτητές μάς παραθέτουν στοιχεία που διαψεύδουν πρυτανεία και διοίκηση ΑΠΘ, η οποία ακολουθεί τις κυβερνητικές πολιτικές.

Οι ουρές και η τραγική κατάσταση στη Λέσχη του ΑΠΘ έχει χτυπήσει κόκκινο: 

 • Οι εργαζόμενοι από μερικά χρόνια ήτανπάνω από 80 και τώρα μετά βίας φθάνουν τους 50 με αποτέλεσμα η δουλειά να μη βγαίνει.
 • Οι τεράστιες ουρές εκατοντάδων φοιτητών σχηματίζονται στην είσοδο τις Λέσχης ήδη από τις 12 παρά.
 • Ο κόσμος περιμένει ως και 40-50΄ στην ουρά και όταν φτάνει η σειρά του, μετά τις 13:30 έχει τελειώσει το κυρίως πιάτο με αποτέλεσμα να φεύγει με μισοάδειο πακέτο, συνηθέστερα με μακαρόνια ή ρύζι. Ενώ η διάρκεια της διανομής του μεσημεριανού φαγητού είναι 12:00 – 16:00, δεν υπάρχει φαγητό για όλους. Ούτε για τους μισούς.
 • Η Άνω Λέσχη ημιλειτουργεί(μόνο 2 ημέρες την εβδομάδα), ενώ στην Κεντρική Λέσχη ΔΕΝ λειτουργούν καν όλοι οι διάδρομοι διανομής.
 • ΗΛέσχη του ΑΠΘ ήταν προβλεπόμενο να επαναλειτουργήσει με καθίσματα μαζί με το άνοιγμα των σχολών, αλλά επειδή ο εργολάβος αρνείται να κάνει μαζικές προσλήψεις η λέσχη δε λειτούργησε κανονικά ποτέ. Έτσι παρατάθηκε η διανομή «πακέτων» στο χέρι για 2 μήνες. Ενώ άλλες λέσχες στην Ελλάδα (π.χ. Ιωαννίνων) αυτή τη στιγμή έχουν ανοίξει κανονικά και μπορούν οι φοιτητές να καθίσουν.
 • Κάθε μεσημέρι έξω απόμαγειρεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σχηματίζονται ατέλειωτες ουρές φοιτητών που αγωνιούν να βρουν ένα φθηνό πιάτο φαΐ.Ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού, αντιλαμβανόμενος το μέγεθος του προβλήματος και θεωρώντας το ζήτημα της δωρεάν σίτισης κομβικό και αναφαίρετο δικαίωμα, πήρε την πρωτοβουλία να προχωρήσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 22/10/21, στις 12:30 στην Κεντρική Λέσχη του ΑΠΘ με κατάληξη στις 14:00 σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία διοίκησης της Λέσχης (Άνω Λέσχη). (βλ. φωτογραφία ψηφίσματος)Το ψήφισμα του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:

  «Μόνο ως εικόνα ντροπής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την κατάσταση που βιώνουν οι φοιτητές του Α.Π.Θ., οι οποίοι αναγκάζονται να περιμένουν σε μια ουρά που φτάνουν μέχρι τη συμβολή 3ης Σεπτεμβρίου με Εγνατία για ένα πιάτο φαΐ. Μόνοι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι οι κυβέρνηση και η Πρυτανεία του Α.Π.Θ.» 

  «Γίνεται εμφανές από τη μια πως από το κράτος δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο υγειονομικής προστασίας, αφού οι υπάρχουσες δομές δεν μπορούν  να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τόσων φοιτητών με αποτέλεσμα να δημιουργείται  αυτός ο συνωστισμός, να μη μπορούν να υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των φοιτητών, ενώ ούτε μάσκες, αντισηπτικά και τεστ παρέχονται δωρεάν στους φοιτητές.  

  «Η εντατικοποίηση της εργασίας των εργαζομένων της Λέσχης χτυπάει κόκκινο. Ούτε το προσωπικό, ούτε το φαγητό επαρκεί.»  

  «Το μόνο μέτρο που έχει πάρει η πρυτανεία κάτω από τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης είναι η καθιέρωση του ελέγχου της εισόδου στη λέσχη, ουσιαστικά όχι μόνο καθυστερώντας τις ουρές εντείνοντας το πρόβλημα, αλλά  εφαρμόζοντας και την πολιτική του αποκλεισμού φοιτητών από το δικαίωμα τους στη σίτιση, πολιτική που προσπαθεί να καθιερώσει εδώ και χρόνια με τις κάρτες σίτισης και με ελέγχους στα πάσο, με στόχο να πάψει να είναι καθολικό δικαίωμα για όλους η σίτιση.» 

  «Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη σίτιση για όλους τους φοιτητές ενάντια στους αποκλεισμούς. Διεκδικούμε υγειονομικά μέτρα και μαζικές προσλήψεις ώστε να υπάρχει επαρκές προσωπικό στη λέσχη. 

 • ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ – ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
 • ΕΠΑΡΚΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ– ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 
 • ΕΠΑΡΚΗ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ – ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ, ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΣΚΕΣ, ΤΕΣΤ, ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ»
Μοιραστείτε το άρθρο