ΔΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Πατέρας του Ζακ: Οι αστυνομικοί είναι διπλά δολοφόνοι! – Το δικαστήριο προκλητικά απέκλεισε δημοσιογράφους και παρατηρητές – καταγγελίες δικηγόρων και φωτορεπόρτερ

Τρία χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία του Ζακ/Ζακί, τελικά άρχισε σήμερα η δίκη των δολοφόνων του, αλλά με την έδρα να αποφεύγει την παρουσία… μέσων μετάδοσης των όσων επρόκειτο να ειπωθούν μέσα στην αίθουσα. Καταπέλτες οι μάρτυρες κατηγορίας, τόσο για τους άμεσους αυτουργούς όσο για τους αστυνομικούς, για τους οποίους ο πατέρας του Ζακ είπε ότι είναι διπλά δολοφόνοι! Δικαίωση ζητάει η μητέρα του, ρατιστικό το έγκλημα λέει ο αδελφός του. Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί 9/11.

Με τις καταθέσεις μελών της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου άρχισε σήμερα η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών αυτών που λιντσάρισαν μέχρι θανάτου τον Ζακ στην οδό Γλάδστωνος, των… «νοικοκυραίων», του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη. Είδαμε μία προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου, ο οποίος ήταν σαν να δικάζεται αυτός, έλεγαν οι του Παρατηρητηρίου Παρατηρητήριο «ZackieOh Justice Watch».

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία του πατέρα του 33χρονου, ο οποίος ήταν ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε σήμερα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είδα το βίντεο. Είχαν κάτω το παιδί μέσα στα αίματα και το κλωτσοπατούσαν… Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα». Ο ίδιος απαντώντας σε ερωτήσεις είπε επίσης ότι ο γιος του «δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας, είχε δεχτεί επιθέσεις στον παρελθόν και είχε γράψει άρθρα κατά της βίας. Δεν ήταν βίαιος, κάθε άλλο. Όταν μας είπαν ‘ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε’ κανείς δεν το πίστεψε. Μακάρι να ήταν ληστής και να τον έπιαναν. Θα ήταν εδώ και ζωντανός».

Ο πατέρας του Ζακ αναφέρθηκε επίσης στη στάση των αστυνομικών. «Για εμένα οι αστυνομικοί είναι διπλά δολοφόνοι. Απέκρυψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχο στο κινητό τού γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων». Είπε επίσης ότι ο γιος του «δεν είχε κανένα οικονομικό πρόβλημα και ούτε ήταν αυτό που θα αποκαλούσε κάποιος ‘περιθωριακός’. Είχε την απόλυτη στήριξη τους οικονομικά και εργαζόταν. Ήταν ένας κοινωνικός, χαρούμενος άνθρωπος». «Οτιδήποτε δεν διαολογεί τον φόνο ενός ανθρώπου», είπε η μητέρα του Ζακ.

Στη συνέχεια κατέθεσε η μητέρα του Ζακ η οποία απηύθυνε έκκληση σε δικαστές και ενόρκους για δικαίωση του γιού της. «Τίποτα δεν δικαιολογεί τον φόνο ενός ανθρώπου, ούτε η περιουσία μας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζί και να κάνουν τη σύλληψή του. Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε έναν υγρό τάφο, και να μαθαίνω κι εγώ γιατί μπήκε σε αυτό το μαγαζί. Να αποδώσετε δικαιοσύνη. Σας παρακαλώ, κάντε το για την οικογένειά σας…». «Οι δικαιολογίες δεν στέκουν. Έχουν πει ψέματα για να στηρίξουν αυτές τις απάνθρωπες και βίαιες πράξεις του και δεν έχω λόγια να περιγράψω τις πράξεις τους. Η αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Η εικόνα είναι εκεί. Την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι. Και τώρα είναι στα δικά σας χέρια και παρακαλώ μην αφήσετε την κοινωνία να γίνει έτσι, ο ένας να σκοτώνει έναν άλλο άνθρωπο και να λέει οποιαδήποτε δικαιολογία».

Ακολούθησε ο αδελφός του Ζακ ο οποίος είπε: «Για μένα είναι ρατσιστικό έγκλημα. Δεν γνωρίζω αν εκείνη την ημέρα είχε βαμμένα νύχια ή φορούσε άι λάινερ. Του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει». «Χρειάστηκε να γίνω εγώ ερευνητής ή οι φίλοι μας και να πηγαίνουμε σε μαγαζιά να ζητάμε το βιντεοληπτικό υλικό. Υπήρχε ολιγωρία. Σε μένα είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να βρεθεί υλικό. Προσπαθούσα να βρω τα περισσότερα στοιχεία. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλησαν να τον δολοφονήσουν».

Αρχικά, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να γίνει σε μεγαλύτερη αίθουσα η δίκη, ώστε να υπάρχει ανταπόκριση στις απαιτήσεις του ευρύτερου ενδιαφέροντος και της αναγκαίας κάλυψης. Όπως επίσης, απέρριψε το αίτημα για την παρουσία φωτορεπόρτερ στην αίθουσα, δίνοντας τη δυνατότητα στην παρουσία μόνο τεσσάρων δημοσιογράφων, ενός από το Παρατηρητήριο «ZackieOh Justice Watch», ενός από τη Διεθνή Αμνηστία και ενός από την λοάτκι κοινότητα. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και διασφάλισης της δημοσιότητας για μία τόσο σοβαρή δίκη, κατήγγειλε ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Μάριος Λώλος.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για νέα αναβολή μέχρι την απόφαση για τους άλλους τέσσερες αστυνομικούς και τον διασώστη, των οποίων την ποινική δίωξη ζήτησε η οικογένεια του θύματος, κάτι για το οποίο όμως δεν ελήφθη απόφαση, αφήνοντας σε εκκρεμότητα το σχετικό αίτημα της οικογένειας.

Έξω από το δικαστήριο ήταν πλήθος κόσμου ανταποκρινόμενοι σε καλέσματα συλλογικοτήτων (κυρίως της λοάτκι κοινότητας), καθώς οργανώσεων (κυρίως της αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων), που καλούσαν σε συγκέντρωση για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Ζακ/Ζακί.

https://new.infolibre.gr/2021/10/19/tria-chronia-apo-tin-dolofonia-sygkentrosi-gia-tin-dikaiosi-toy-tis-zak-zaki-sti-diki-ton-dolofonon-toy-tetarti-20-10-9-00-protodikeio-athinon/

Μοιραστείτε το άρθρο