ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Καταγγέλλουν πραξικόπημα και καλούν σε στάσεις εργασίας – αποχή από τις αξιολογήσεις όλη τη βδομάδα: Ο αγώνας δε σταματάει, συνεχίζουμε!

ΕΛΜΕ και συνδικαλιστικές κινήσεις του ριζοσπαστικού χώρου καταγγέλλουν το διαδικαστικό πραξικόπημα των κυρίαρχων συνδικαλιστικών παρατάξεων σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών που τάχθηκαν υπέρ της αποχής-απεργίας από τη αξιολόγηση. Αυτό το ρεύμα εκφράστηκε περίτρανα και πέρα από κάθε αμφισβήτηση, τόσο στις ΓΣ και τα σχολεία πανελλαδικά, όσο και στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των ΕΛΜΕ στη ΓΣ των προέδρων το Σάββατο 16/10/2021.

Όπως αναφέρουν οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ: Το Σάββατο 16/10, ενώ τα βλέμματα και οι αγωνίες των χιλιάδων εκπαιδευτικών ήταν στραμμένα πάνω από τη Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ, παίχτηκε η τελική πράξη της υπονόμευσης και του ξεπουλήματος της απεργίας – αποχής, του μεγαλειώδους αγώνα που έδωσε ο κλάδος με μαζικότητα ενάντια στην αξιολόγηση και την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Με πολιτική απόφαση των συνδικαλιστικών δυνάμεων των ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ, που υπαγορεύτηκε ευθέως από τους πολιτικούς τους φορείς, την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, έκλεισε βάναυσα η απεργία – αποχή, παρά την εκφρασμένη βούληση του κλάδου όπως αποτυπώθηκε στη Γενική Συνέλευση των Προέδρων…

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ από Β΄ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας, Ν. Σμύρνης – Καλλιθέας – Μοσχάτου, Α΄ Δυτικής Αττικής (Περιστέρι), Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, Α΄ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα κλπ), Γ΄ Θεσ/νίκης, Ε΄ Θεσ/νίκης, Β΄ Αχαΐας, Εύβοιας, Ικαρίας – Φούρνων, Καστοριάς, Α΄ Κυκλάδων, Σάμου, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χανίων,  μετά τη ΓΣ των προέδρων συζήτησαν και προτάσεις που μπορούν να εξετάσουν τα ΔΣ ή και οι ΓΣ τους και αφορούσαν την:

  • Προκήρυξη από αύριο στάσεων εργασίας από τις διαδικασίες της αξιολόγησης.
  • Συμμετοχή σε συντονισμό των εκπ/κών σωματείων για να συνεχιστεί η απεργία – αποχή, ώστε να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα ενάντια στην αξιολόγηση. Προγραμματίζεται σχετική διαδικτυακή σύσκεψη την Τρίτη 19/10 στις 5μμ.
  • Προκήρυξη άμεσα νέας ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:


Δήλωση – καταγγελία εκπροσώπων των ΕΛΜΕ στη ΓΣ των προέδρων στις 16 Οκτώβρη 2021

Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες των συναδέλφων, που αδιαφορώντας για τον αυταρχισμό και την τρομοκράτηση από το υπουργείο παιδείας και την κυβέρνηση, σήκωσαν, κράτησαν και συνεχίζουν να κρατούν ψηλά τη σημαία της απεργίας – αποχής!

Χαιρετίζουμε το μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της συνέχισης της απεργίας – αποχής! Αυτό το ρεύμα εκφράστηκε περίτρανα και πέρα από κάθε αμφισβήτηση, τόσο στις ΓΣ και τα σχολεία πανελλαδικά, όσο και στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των ΕΛΜΕ στη ΓΣ των προέδρων το Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021.

Καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο την απαράδεκτη, αντισυναδελφική και πραξικοπηματική μεθόδευση, που έγινε με τη πλήρη ανοχή κι αποδοχή του προεδρείου της ΓΣ, από ορισμένους εκπροσώπους των ΕΛΜΕ. Καταγράφουμε εδώ μόνο τις ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λάρισας, Α΄ Πέλλας, ΣΤ΄ Αθήνας και Φλώρινας, για τους εκπροσώπους των οποίων έχει επιβεβαιωθεί η μεθόδευση αυτή.

Οι εκπρόσωποι αυτοί, στις πρώτες τοποθετήσεις τους είχαν διατυπώσει με σαφήνεια το ΝΑΙ στη συνέχιση ή την επαναπροκήρυξη της απεργίας – αποχής (όπως εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί από τα πρακτικά της Γ.Σ., τα οποία καλούμε την ΟΛΜΕ να δημοσιοποιήσει άμεσα). Όμως, την ώρα της τελικής ονομαστικής ψηφοφορίας το ΝΑΙ έγινε ΟΧΙ ή ΛΕΥΚΟ. Με αυτόν τον τρόπο αλλοιώθηκε πλήρως το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που παρέμεινε και πάλι σαφώς πλειοψηφικό εναντίον της αξιολόγησης, αλλά δεν έφτασε το 66,7%, που χρειαζόταν για να επαναπροκηρυχθεί η απεργία – αποχή.

Οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ που συμμετείχαν στη σύσκεψη μετά τη ΓΣ των προέδρων συζήτησαν και προτάσεις που μπορούν να εξετάσουν τα ΔΣ ή και οι ΓΣ τους και αφορούσαν την

  • Προκήρυξη από αύριο στάσεων εργασίας από τις διαδικασίες της αξιολόγησης.
  • Συμμετοχή σε συντονισμό των εκπ/κών σωματείων για να συνεχιστεί η απεργία – αποχή, ώστε να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα ενάντια στην αξιολόγηση.Προγραμματίζεται σχετική διαδικτυακή σύσκεψη την Τρίτη 19/10 στις 5μμ.
  • Προκήρυξη άμεσα νέας ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ.

Οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ από Β΄ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας, Ν. Σμύρνης – Καλλιθέας – Μοσχάτου, Α΄ Δυτικής Αττικής (Περιστέρι), Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, Α΄ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα κλπ), Γ΄ Θεσ/νίκης, Ε΄ Θεσ/νίκης, Β΄ Αχαΐας, Εύβοιας, Ικαρίας – Φούρνων, Καστοριάς, Α΄ Κυκλάδων, Σάμου, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χανίων. Συμμετείχε στη σύσκεψη και ο εκπρόσωπος από την ΕΛΜΕ Κέρκυρας.

Το εκπαιδευτικό κίνημα συνεχίζει τον αγώνα για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και για τη υπεράσπιση της Δημόσιας, Δωρεάν, Παιδείας!


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ –ΠΕΚ ξεπούλησαν τον αγώνα των εκπαιδευτικών!

Δεν υποστέλλουμε τη σημαία της απεργίας – αποχής!

Το Σάββατο 16/10, ενώ τα βλέμματα και οι αγωνίες των χιλιάδων εκπαιδευτικών ήταν στραμμένα πάνω από τη Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ, παίχτηκε η τελική πράξη της υπονόμευσης και του ξεπουλήματος της απεργίας – αποχής, του μεγαλειώδους αγώνα που έδωσε ο κλάδος με μαζικότητα ενάντια στην αξιολόγηση και την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Με πολιτική απόφαση των συνδικαλιστικών δυνάμεων των ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ, που υπαγορεύτηκε ευθέως από τους πολιτικούς τους φορείς, την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, έκλεισε βάναυσα η απεργία – αποχή, παρά την εκφρασμένη βούληση του κλάδου όπως αποτυπώθηκε στη Γενική Συνέλευση των Προέδρων, αφήνοντας μετέωρους δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς και το μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή έρχεται μάλιστα μόλις λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη 24ωρη απεργία στις 11 Οκτωβρίου στην οποία συμμετείχαν μαζικά πάνω από 100.000 δάσκαλοι και καθηγητές, πλημμυρίζοντας τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και όλων των πόλεων. Οι δυνάμεις αυτές αφού διαπίστωσαν πως η αναπαραγωγή της κυβερνητικής επιχείρησης φόβου και τρόμου, οι απειλές για πειθαρχικά, διώξεις, απολύσεις κλπ δεν βρήκαν έδαφος μέσα στο μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα, ανέλαβαν το βρώμικο έργο να ξεπουλήσουν ανοιχτά την απεργία – αποχή, υποδεικνύοντας θρασύτατα σε εκπροσώπους συγκεκριμένων ΕΛΜΕ να την καταψηφίσουν παρά την αντίθετη απόφαση των σωματείων τους, όπως μάλιστα καταγράφηκε και στα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων.

Δεν αποτελεί έκπληξη για τον κλάδο η πολιτική στάση της φιλοκυβερνητικής ΔΑΚΕ η οποία όλο αυτό το διάστημα βρέθηκε απέναντι στην απεργία – αποχή, επαναλαμβάνοντας μονότονα τόσο την υποστήριξή της στην κυβερνητική πολιτική και την αξιολόγηση, όσο και τα τρομοκρατικά σενάρια για πειθαρχικά και απολύσεις. Ούτε βέβαια είναι έκπληξη η στάση της ΠΕΚ που είχε ταυτόσημη πολιτική τοποθέτηση επενδυμένη με πιο ήπιο προφίλ.

Είναι όμως εξοργιστική και προκλητική η στάση των ΣΥΝΕΚ οι οποίοι μέχρι χθες μιλούσαν – τάχα – στο όνομα της αγωνιστικής ενότητας του κλάδου και του «ανένδοτου αγώνα» για να μην εφαρμοστεί η αξιολόγηση. Και τώρα μπροστά στα δύσκολα ως άλλοι «Εφιάλτες», υπονόμευσαν την απεργία – αποχή, την συκοφάντησαν, εξαπέλυσαν τρομοκρατία πανομοιότυπη με αυτή της ΔΑΚΕ και στο τέλος την ξεπούλησαν μπροστά στα έκπληκτα μάτια δεκάδων προέδρων και εκπροσώπων ΕΛΜΕ στη Γενική Συνέλευση της 16ης Οκτώβρη και ολόκληρου του εκπαιδευτικού κινήματος. Για μια ακόμα φορά η παράταξη των ΣΥΝΕΚ ξέπλυνε την κυβερνητική πολιτική, βγάζοντάς την από το αδιέξοδο. Δικαίωσαν τόσο την προσφυγή του ΥΠΑΙΘ στα δικαστήρια όσο και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης που επιχειρεί η κυβέρνηση, βάζοντας στο στόχαστρο τώρα το εκπαιδευτικό κίνημα.

Καθόλου τυχαία, η ιστορία επαναλαμβάνεται όπως τον Μάη του 2013. Οι «όροι και οι προϋποθέσεις» εκείνης της περιόδου μετατράπηκαν τώρα «νομιμότητα και απολύσεις» από τους κήρυκες του τρόμου, τις παρατάξεις των ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ και τους εκπροσώπους τους. Έγιναν το όχημα για να ξεπουληθεί βίαια ένας μεγαλειώδης αγώνας πολλών δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών, που ξεπέρασε τα όρια μιας ανέξοδης διαμαρτυρίας όπως θα εύχονταν οι ΣΥΝΕΚ, που αμφισβήτησε την κυβερνητική καταστολή και την τρομοκρατία που αναπαρήγαγαν τα (φιλό)κυβερνητικά φερέφωνα.Τώρα, έπειτα από το κολοσσιαίο ξεπούλημα της απεργίας – αποχής οι δυνάμεις αυτές ετοιμάζονται να στοιχίσουν τους δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους σε ομάδες εργασίας, να προτείνουν στους Σ/Δ να υιοθετήσουν έτοιμες φόρμες και κείμενα αποτίμησης «φασόν», σκορπώντας μια νέα αυταπάτη πως έτσι θα απονομιμοποιήσουν τάχα την αξιολόγηση.

Το μαζικό ρεύμα της απεργίας – αποχής ενάντια στην αξιολόγηση, η μεγαλειώδης απεργία των 100.000 εκπαιδευτικών στις 11/10, το πανεκπαιδευτικό ποτάμι που αμφισβητεί την αντιεκπαιδευτική πολιτική, φωτίζουν το δρόμο που πρέπει να διαβούμε. Οι προσπάθειες των επικυρίαρχων (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ) και των συνδικαλιστικών τους παρατρεχάμενων (ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ) να φιμώσουν το εκπαιδευτικό κίνημα και να επιβάλλουν γενικό σιωπητήριο, θα πέσουν στο κενό. Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα! Οι δεκάδες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που, παρά την υπονόμευση και το ξεπούλημα, επιμένουν να υπερασπίζουν την απεργία – αποχή, αποτελούν μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Αυτό το αγωνιστικό μέτωπο των πρωτοβάθμιων σωματείων πρέπει να διευρυνθεί σε αντιπαράθεση με της δυνάμεις της υποταγής και της συνθηκολόγησης.

–        Να πραγματοποιηθούν τώρα έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις ΕΛΜΕ, αποφασίζοντας τη συνέχιση της απεργίας – αποχής!

–        Να πραγματοποιηθεί άμεσα νέα Γενική Συνέλευση των Προέδρων το αργότερο ως το Σάββατο 23 Οκτώβρη!

–        Να συντονίσουν τη δράση τους οι ΕΛΜΕ, ενισχύοντας το μέτωπο της απεργίας – αποχής!

–        Ανυποχώρητα και αταλάντευτα να συνεχίσουμε τη μάχη ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, για την υπεράσπιση του Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου!

Συνάδελφοι ψηλά το κεφάλι!

17 Οκτωβρίου 2021

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ 


Ε΄  ΕΛΜΕ  Θεσσαλονίκης:                                                                             

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση. Υλοποιούμε τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ (13/10/2021)

Στάσεις εργασίας για τη μη συμμετοχή των συναδέλφων στις διαδικασίες αξιολόγησης των σχολείων

Οι εκπαιδευτικοί με τον αγώνα μας  υπερασπιστήκαμε το δημόσιο σχολείο ξεπερνώντας το κλίμα φόβου που επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας  με απειλές, τρομοκρατία και δικαστικές παρεμβάσεις. Με τον αγώνα αυτό φέραμε στο προσκήνιο ΟΛΑ τα ζητήματα που αφορούν το δημόσιο σχολείο, τους μαθητές μας και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και την ανάγκη να δοθούν λύσεις. Η απάντησή μας στον αυταρχικό κατήφορο του Υπουργείου Παιδείας είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, για την προώθηση των διεκδικήσεων του κλάδου.

  • Καλούμε τους Διευθυντές , να μην προχωρήσουν  σε καμία συνεδρίαση για την αξιολόγηση και τη  συγκρότηση ομάδων στα σχολεία τους, να σεβαστούν την τεράστια συμμετοχή του κλάδου στην απεργία και τα συλλαλητήρια και να συνταχθούν με τις αποφάσεις των σωματείων, να αναμένουν τις αποφάσεις της ΕΛΜΕ.
  • Οι ενέργειες του συλλόγου διδασκόντων (προγραμματισμόςσυγκρότηση ομάδων δράσης, στόχοι κ.τ.λ. ) εφόσον δεν έγιναν ως την  10 Οκτωβρίου, όπως ορίζει  η νομοθεσία, γίνονται από τους Διευθυντές μετά την 20 Οκτωβρίου και άρα δεν μπορούν να συγκαλέσουν συλλόγους διδασκόντων. Οι Διευθυντές να αποδεχθούν τις αποφάσεις των συναδέλφων  που τάχθηκαν με την απεργία αποχή. (Διευκρινίσεις στο τέλος).
  • Αν παρόλα αυτά κάποιος/α διευθυντής/τρια προχωρήσει στη σύγκληση των ειδικών συνεδριάσεων, με βάση την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ (13/10/2021)κηρύσσονται διευκολυντικές στάσεις εργασίας μονόωρες  13:00 με 14:00, δίωρες 12:00 με  14:00 και τρίωρες 11:00 έως 2:00 από  την  Δευτέρα (18/10), έως Παρασκευή (22/10) για την κάλυψη των συναδέλφων.
  • Οι Διευθυντές να αποδεχθούν τις αποφάσεις των συναδέλφωνπου τάχθηκαν με την απεργία αποχή.
  • Συγκροτούμε Επιτροπή Αγώνα στην ΕΛΜΕ και καλούμε σε συνάντηση τους συναδέλφους μετά τη Γ.Σ. των προέδρων ΕΛΜΕ την Δευτέρα 18/10, στις 2.30 μ.μ., στο 1οΓυμνάσιο Σταυρούπολης.
  • Υλοποιούμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για συμμετοχή στον συντονισμό των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ.

(Διευκρινίσεις)

Με βάση το άρθρο 47 του 4547/2018 όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 4692/2020 η ειδική συνεδρίαση του συλλόγων διδασκόντων γίνεται ως τις 10 Οκτωβρίου «Κατά την έναρξη του σχολικού έτους και το αργότερο έως τις 10 Οκτωβρίου κάθε έτους, ο Διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας συγκαλεί σε ειδική συνεδρίαση τον σύλλογο διδασκόντων». Αυτό περιγράφεται και στην Υπουργική Απόφαση (άρθρο 4, Αριθμ. 108906/ΓΔ4) εφαρμογής της αξιολόγησης Μετά τις 10 Οκτωβρίου η αρμοδιότητα για τις ενέργειες του συλλόγου διδασκόντων περνάει στον Διευθυντή (Ν. 4823/2021 άρθρο 97), ο οποίος «αμέσως μετά την παρέλευση δεκαημέρου από τη λήξη των προθεσμιών …….προβαίνει ……στις ενέργειες της αρμοδιότητας του συλλόγου διδασκόντων που εξακολουθούν να παραλείπονται από τον σύλλογο, με τη συνεργασία του Συμβούλου Εκπαίδευσης» (Υπουργική Απόφαση, άρθρο 10, Αριθμ. 108906/ΓΔ4).

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ 

Μοιραστείτε το άρθρο