ΤΟ INFOLIBRE ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΜΕ Τ@Σ ΖΑΠΑΤΙΣΤ@Σ
Έχουμε κοινό εχθρό, τον καπιταλισμό, και πρέπει να ενώσουμε τους αγώνες εναντίον του.

«Δεν είστε μόνοι, είμαστε όλοι μαζί!» Είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Ζαπατίστ@ς που επισκέφθηκαν τη βουλγαρική γεωγραφία στο πλαίσιο του «Ταξιδιού για τη Ζωή» στην Ευρώπη. Το infolibre πήγε στη Σόφια, παρακολούθησε εκδηλώσεις του εκεί συντονισμού για την υποδοχή τους και συναντήθηκε με τις πέντε Ζαπατίστ@ς της αντιπροσωπείας, ενώ καταγράφει όσα ειπώθηκαν και μεταφέρει εντυπώσεις.

Από τις εξεγερμένες κοινότητες στα βουνά της Τσιάπας του νοτιοανατολικού Μεξικού, οι Ζαπατίστας βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Ευρώπη και μία ομάδα εξ αυτών στη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια. Η πρώτη ζαπατιστική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στο «Ταξίδι για τη Ζωή», η «Εκτός Εποχής», έφθασε στη Βιέννη στις 14/9 και από τις 22/9 τα μέλη της διασκορπίστηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές γεωγραφίες.

Από την πρωτοχρονιά το είχαν πει στην Κοινή Διακήρυξη που είχαν συνυπογράψει με 4.500 συλλογικότητες, οργανώσεις και κινήματα από όλον τον κόσμο. Μια Διακήρυξη για τη Ζωή, προς τους Λαούς του Κόσμου, προς τους Ανθρώπους που αγωνίζονται στην Ευρώπη. Γνωστοποιούσαν την πρόθεσή τους να μας επισκεφθούν – μια πράξη που από μόνη της σπάει την πλανητική κατάσταση πολιορκίας, φέρνοντας μηνύματα αυτονομίας, κοινοτισμού, αλληλεγγύης. Όπως έλεγαν, ο αγώνας για τη ζωή είναι αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό και είναι παγκόσμιος, και καλούσαν τους πάντες σε συμπόρευση.

Άρχισαν οι περιοδείες στην Ευρώπη

Η αντιπροσωπεία καλύπτει ταυτόχρονα 28 γωνιές της ηπείρου, οργανωμένη σε 28 ομάδες Ακρόασης και Λόγου, μία ομάδα Παιχνιδιού και Σκανταλιάς και ένα Συντονιστικό. Σ’ αυτή την αποστολή έχουν ενσωματωθεί και αντιπροσωπείες του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου – Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης και του Μετώπου των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης και του Νερού.

Η «Εκτός Εποχής» αποτελείται από 177 γυναίκες, άνδρες, αγόρια και κορίτσια Ζαπατίστας. Αποτελούν το πρώτο κύμα μιας μεγαλύτερης αποστολής, μιας ομάδας 501 αντιπροσώπων-απεσταλμένων, που θα φθάσουν κατά κύματα τους επόμενους μήνες. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν οι ίδιοι στα κείμενα που έχουν δημοσιοποιήσει, οι ζαπατιστικοί λαοί θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία μας, να μάθουν για τους αγώνες μας, τα όνειρά μας, τους εφιάλτες μας, τις πραγματικότητές μας. Και να μας πούνε κι αυτοί την ιστορία τους, τι έχουν καταφέρει, τι μένει να πετύχουν. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να ταξιδέψουν ως εμάς για να μας συναντήσουν προσωπικά.

Οι Ζαπατίστ@ς στα Βαλκάνια

Αυτή την εβδομάδα μια πενταμελής αντιπροσωπεία βρίσκεται στη βουλγαρική γεωγραφία, αφού πέρασε από τις γεωγραφίες της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας. Από τη Δευτέρα πραγματοποιούνται στη Σόφια εκδηλώσεις και δράσεις σε διάφορους χώρους, έως την Κυριακή που η αντιπροσωπεία μεταβαίνει στο Παρίσι.

Το infolibre πήγε στη Σόφια, μαζί με δύο μέλη της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς, όπως πήγαν και μέλη από άλλες συλλογικότητες που συμμετέχουν στον Πανελλαδικό Συντονισμό για την Υποδοχή των Ζαπατίστας στην ελληνική γεωγραφία, και πήραν μέρος σε εκδηλώσεις του συντονισμού της υποδοχής στη βουλγαρική γεωγραφία, συνάντησαν τις Ζαπατίστριες και μίλησαν μαζί τους (χωρίς προφανώς να λειτουργούν ως εκπρόσωποι του Πανελλαδικού, όπως διευκρίνισαν). Αφού έγιναν όλες οι απαραίτητες συστάσεις και συνεννοήσεις με τον συντονισμό τους στη Βιέννη, δέχθηκαν να πραγματοποιήσουμε συνάντηση και συγκατατέθηκαν στη φωτογράφιση μαζί μας.

Έτσι, βρεθήκαμε την Πέμπτη 7/10 με τις πέντε γυναίκες Ζαπατίστ@ς, οι οποίες αφιέρωσαν όλο το πρωινό στη συνάντησή μας, που διήρκεσε δυόμισι ώρες. Γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι, έγινε αλληλο-ενημέρωση. Οι Ζαπατίστ@ς μας είπαν για τους αγώνες τους, εμείς για τους δικούς μας, και μας μετέφεραν το μήνυμα που κομίζουν σ’ αυτό το «Ταξίδι για τη Ζωή» και στην περιοδεία στην ευρωπαϊκή γεωγραφία.

Προσηνείς, οικείες, συντροφικές, μας έκαναν να αισθανθούμε ότι είναι κάποιες από εμάς, μαζί στις αγωνίες και τους αγώνες. Άλλωστε αυτά τα κοινά ήταν που τονίστηκαν στη συνάντηση και αυτά μας ζήτησαν να μεταφέρουμε.

Αντίσταση και εξέγερση

Μεταφέρουμε λοιπόν αυτούσιο το μήνυμά τους, όπως το διατύπωσε μία από τις συμμετέχουσες:

«Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας την ιστορία των αγώνων μας, του EZLN, της αυτονομίας μας, της αντίστασης και της εξέγερσης.

Όπως να ακούσουμε από εσάς για τις δικές σας αντιστάσεις και αγώνες, όπου βλέπουμε ομοιότητες με τους δικούς μας.

Και θέλουμε να σας πούμε: Μην παραιτηθείτε, συνεχίστε. Όλοι μας έχουμε έναν κοινό εχθρό, που είναι ο καπιταλισμός. Αυτός είναι που καταστρέφει τη Μητέρα Γη. Εμείς οι Ζαπατίστ@ς δεν σταματάμε τις αντιστάσεις και τους αγώνες.

Κανένας δεν θα κάνει για εμάς αυτά που πρέπει να κάνουμε εμείς για εμάς. Ο καπιταλισμός ποτέ δεν θα μας εκχωρήσει πράγματα.

Όμως, μόνο οι αντιστάσεις δεν αρκούν. Συνδυάστε τες με εξεγερτικές πράξεις.

Αντίσταση και εξέγερση δεν είναι εύκολα, αλλά δεν είναι αδύνατα!».

Η αυτονομία μας οικοδομήθηκε πάνω στις διαφορετικότητες

Μία άλλη συντρόφισσα ανέφερε:

«Μας δώσατε παραδείγματα των αντιστάσεων και αγώνων σας.

Οι Ζαπατίστ@ς έχουμε οικοδομήσει το δικό μας τόξο της αυτονομίας, συνδέοντας όλους τους αγώνες.

Έχουμε οικοδομήσει την αυτονομία μας πάνω στις διαφορετικότητες.

Είμαστε εντυπωσιασμένοι με τους αγώνες σας, που τόσο όμοιοι είναι με τους δικούς μας. Τους έχουμε στις καρδιές μας.

Στο όνομα των συντρόφων, τους μοιραστήκαμε σήμερα μαζί σας.

Χαρήκαμε που ήρθατε έως εδώ από άλλη χώρα, την Ελλάδα, και είχαμε μαζί σας την ευκαιρία να μοιραστούμε όλο το πρωινό της σημερινής μέρας.

Δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί».

Στο τέλος της συνάντησης ανταλλάξαμε αμοιβαία την υπόσχεση για συνάντηση και στην ελληνική γεωγραφία το συντομότερο δυνατόν, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες με τα περιοριστικά μέτρα.

Αμέσως μετά φύγαμε μαζί για μία ακόμη εκδήλωση σε κοινωνικό χώρο στη Σόφια. Την προηγουμένη οι συντρόφισσες είχαν συμμετάσχει σε μια άλλη εκδήλωση στο κέντρο της πόλης, από όπου αξίζει να μεταφέρουμε τα όσα είπαν, απαντώντας και στις ερωτήσεις όσων συμμετείχαν.

«Είμαστε εδώ για να μοιραστούμε και να συζητήσουμε μαζί σας, να μάθουμε από εσάς που ζείτε την πάλη κατά του καπιταλισμού.

Κι εσείς να έρθετε στα Καρακόλ, να μας επισκεφθείτε και να μάθετε από εμάς τις εμπειρίες της πάλης μας κατά του καπιταλισμού».

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν

Αναφέρθηκαν στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όπως τα μεγκαπρότζεκτ που επηρεάζουν τις κοινότητές τους, το Τρένο Μάγια και την αναδόμηση της αγροτικής γης με νέες καλλιέργειες έξω από τη δική μας γη, και τόνισαν: «Πρέπει να προστατεύσουμε αυτό που δίνει ζωή. Και για αυτό θα αντισταθούμε».

Όσο για τις προβοκάτσιες είπαν: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους παραστρατιωτικούς, την Εθνική Φρουρά, την περιφερειακή και τη δημοτική αστυνομία. Είναι εκεί διαρκώς και μας προβοκάρουν, μας επιτίθενται και μας απάγουν, όπως έκαναν με δύο μέλη των Συμβουλίων Καλής Διακυβέρνησης.

Τα προβλήματα με τους στρατιωτικούς και τους παραστρατιωτικούς είναι μεγάλα. Όλοι τους βρίσκονται στην υπηρεσία των επιχειρήσεων.

Για εμάς ο αγώνας είναι αγώνας για τη Μητέρα Γη, είναι πάλη για τις κοινότητές μας. Κι η απάντησή μας είναι πολιτική. Δεν απαντάμε στις προβοκάτσιες. Πρέπει να δούμε ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός. Να οργανώσουμε την αντίσταση. Να βρούμε συναινετικές λύσεις μέσα στις κοινότητες».

Κοινότητα, δήμος, συμβούλια καλής διακυβέρνησης

Οι Ζαπατίστ@ς αναφέρθηκαν επίσης στα τρία επίπεδα λειτουργίας της αυτονομίας τους: κοινότητα, δήμος, συμβούλια καλής διακυβέρνησης. «Ο κόσμος συμμετέχει στην εξεύρεση λύσεων και στη λήψη των αποφάσεων. Σε όλα τα θέματα, από την εκπαίδευση και τον πολιτισμό έως την υγεία, τη φροντίδα των ανήμπορων, την αγροοικολογία, τη δικαιοσύνη, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να έχουμε φυλακές. Το ίδιο συμβαίνει και με την ενημέρωση, μέσα από τη λειτουργία κοινοτικών μέσων όπως ραδιοφωνικοί σταθμοί και με τους δημοσιογράφους να φροντίζουν για την ενημέρωση του πληθυσμού».

Η κατάληξη της πεντάωρης εκδήλωσης-συζήτησης ήταν και το κύριο μήνυμά τους προς όλες και όλους μας: Να ενώσουμε τους αγώνες μας εναντίον του καπιταλισμού.

Μοιραστείτε το άρθρο