Αντιφασιστικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα έναν χρόνο μετά από την καταδίκη της Χ.Α. – Πέμπτη 7/10

Αντιφασιστικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ένα χρόνο μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Εφετείο της Αθήνας και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Τη στιγμή που φασιστικές ομάδες κάνουν ξανά την εμφάνισή τους ακολουθώντας τις τακτικές της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης, η κοινωνία δίνει για άλλη μια φορά τη δυναμική και μαζική απάντησή της.

Αθήνα: 18:00 ένα χρόνο από την καταδίκη της ΧΑ μηχανοκίνητη πορεία από το Εφετείο σε γειτονιές της Αθήνας

Θεσσαλονίκη: 17:30, Άγαλμα Βενιζέλου, Αντιφασιστική Συγκέντρωση

Πάτρα: 11:00 πμ, πλατεία Γεωργίου, Αντιφασιστική Συγκέντρωση


ΑΘΗΝΑ

Ο φετινός αντιφασιστικός Σεπτέμβρης είναι διαφορετικός. Βρίσκει το αντιφασιστικό/αντιρατσιστικό κίνημα να έχει πετύχει μια μεγάλη νίκη. Η Χρυσή Αυγή με απόφαση του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι εγκληματική οργάνωση. Τα τάγματα εφόδου που σκότωσαν τον Παύλο Φύσσα, οι Χρυσαυγίτες που δολοφόνησαν τον Λουκμάν κι επιτέθηκαν δολοφονικά σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και σε δεκάδες μετανάστες έχουν διαλυθεί και καταδικαστεί. Η ηγεσία της νεοναζιστικής οργάνωσης είναι πια ολόκληρη στη φυλακή παρά τις αργοπορίες στη σύλληψη Λαγού και την ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ-που κατά τα άλλα καταστέλλει όσους αγωνίζονται- για την πολύμηνη φυγή του υπαρχηγού Παππά.

Η 7η Οκτώβρη και η συγκλονιστική λαική κινητοποίηση μπροστά από το Εφετείο και η ανακοίνωση του αποτελέσματος της δίκης θα μείνουν στην ιστορία! Η δικαίωση για τις οικογένειες των θυμάτων κι όσων έχουν αγωνιστεί απέναντι στο φασισμό είναι τεράστια! Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε σε μια θεσμική απόφαση των αστικών δικαστηρίων! 8 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, διάφορα μικρότερα φασιστικά μορφώματα (ΕΛΑΣΥΝ, Εθνικό Μέτωπο, Propatria), αλλά και τα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής (βλ. Νεολαία να απειλεί καθηγητές στο Πάντειο, νέα μορφώματα μελών της πχ Κασιδιάρης κλπ) προσπαθούν εκμεταλλευόμενα τη συγκυρία να βγουν και πάλι δρόμο(βλ Θερμοπύλες,Μεταξουργείο,αντιεμβολιαστικές συγκεντρώσεις) και να πάρουν ένα κομμάτι από τη διασπασμένη ακροδεξιά.

Παράλληλα ο φασισμός δεν είναι ένα προσωπαγές φαινόμενο που αρχίζει και τελειώνει με την Χρυσή Αυγή, αλλά ένα φαινόμενο κοινωνικό του οποίου οι αιτίες που τονγεννούν και πάνε χέρι-χέρι μαζί του είναι ακόμα εδώ. Αντιλαικές πολιτικές, φτώχεια, αντεπιστημονικές απόψεις, ρατσισμός ,σεξισμός. Άλλωστε οι φασίστες με ή χωρίς γραβάτα υπηρετούν το εκμεταλλευτικό σύστημα,αποτελούν χρήσιμες εφεδρείες του κι αποπειρώνται να δείξουν ως εχθρό το διπλανό, τη μετανάστρια, όποιον αγωνίζεται για δικαιώματα.Αυτούς χτυπούν. Και όχι μόνοι τους, αλλά με την συγκάλυψη και αρωγή του κράτους.

Στην αντιφασιστική συγκέντρωση της 3/9 απέναντι στη συγκέντρωση των φασιστών, που βγήκαν στον δρόμο να διαδηλώσουν με αφορμή τον περίπατο της Αμαλ, το αστικό κράτος έδειξε ξεκάθαρα ποιους έχει ανάγκη και με ποιους συμμαχεί. Οι φασίστες έμειναν ανέγγιχτοι από τις κατασταλτικές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ η αντιφασιστική συγκέντρωση χτυπήθηκε άγρια. Γιατί είναι το αντιφασιστικό κίνημα που απειλεί τη σταθερότητα της άρχουσας τάξης και όχι οι φασίστες.

Άλλωστε εκφάνσεις της θεσμικής ακροδεξιάς βρίσκουμε και στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και η ΕΕ σε τομείς όπως το προσφυγικό(φράκτης του Έβρου, στρατόπεδα κράτησης προσφύγων, επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο απέναντι στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων) και την καταστολή. Άλλωστε η πρόσφατη υπουργοποίηση του Πλεύρη στο Υπ.Υγείας είναι μία ακόμα τέτοια-όχι φυσικά η μοναδική-ένδειξη. Η έξαρση του εθνικισμού καλλιεργεί το μίσος ανάμεσα στους λαούς με στόχο την συντήρηση και προάσπιση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

Απέναντι στα παραπάνω, αλλά και στη δευτεροβάθμια δίκη των ναζί της ΧΑ οφείλουμε να απαντήσουμε δυναμικά! Να μη ξανασηκώσουν κεφάλι! Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ΧΑ και οχτώ χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου, καλούμε σε αντιφασιστικό μήνα μνήμης και δράσης. Το αντιφασιστικό/αντιρατσιστικό κίνημα μαζί με το λαό, τη νεολαία, φορείς, εργατικά σωματεία, φοιτητικούς Συλλόγους να σηκώσουμε το γάντι και να τσακίσουμε μαζί το φασισμό και τις αιτίες του.

-Καλούμε την Πέμπτη 7/10 18.00 στον ένα χρόνο από την καταδίκη της ΧΑ σε μηχανοκίνητη πορεία από το Εφετείο σε γειτονιές της Αθήνα.

– Καλούμε για εκδηλώσεις και δράσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιφασιστική συγκέντρωση – 1 χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Η δολοφονία του Ζακ στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018, τρεις μέρες μετά την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο απάνθρωπο τρόπο τη σύνδεση της ακροδεξιάς με την πατριαρχία. Ο ένας από τους δολοφόνους του Ζακ (ο μεσίτης) είναι δηλωμένο ακροδεξιό στέλεχος. Η Χρυσή Αυγή δεν άργησε να στείλει κλιμάκιο με κορυφαία στελέχη και απλά μέλη της να βεβηλώσουν το σημείο της δολοφονίας, φωνάζοντας συνθήματα, όπως “πρεζάκια και γκέι δεν είστε αναγκαίοι”. Ο άλλος δολοφόνος ήταν ο λεγόμενος “κοσμηματοπώλης”. Τα δικά του πόδια τα όπλισε ο κοινωνικός κανιβαλισμός. Δε γνωρίζουμε την πολιτική του τοποθέτηση, ξέρουμε όμως πως τον κανιβαλισμό εξέθρεψε συστηματικά η ακροδεξιά και ειδικά η Χρυσή Αυγή. Αυτό το κόμμα ψήφιζε μαζικά και μεγάλο μέρος των σωμάτων καταστολής, μέλη των οποίων αποτελείωσαν τον Ζακ.
Ήταν ο φασισμός, η πατριαρχία, ο εθνικισμός και ο ρατσισμός το ιδεολογικό πλαίσιο των δολοφόνων και των δύο αγωνιστών, αλλά και των συστημικών ΜΜΕ τα οποία τους δολοφόνησαν και δεύτερη φορά. Τον Παύλο τον σκότωσε τάγμα εφόδου της ναζιστικής Χρυσής Αυγής λόγω της αντιφασιστικής του δράσης. Τον Ζακ τον λίντσαραν πολίτες και αστυνομικοί, για λόγους που ακριβώς δεν έχουν γίνει γνωστοί, όμως σίγουρα σχετίζονται με τον κανιβαλισμό και την εθνοπατριαρχία. Αν ο Ζακ δεν ήταν εμφανώς θηλυκότητα, αν δεν ήταν μικρόσωμος, αλλά ψηλός και γεροδεμένος και αν δεν τον περνούσαν για “τοξικομανή”, δε θα του φερόντουσαν όπως του φέρθηκαν. Αν είχαν μπροστά τους μια ηγεμονική φιγούρα αρρενωπότητας, η έκβαση “του επεισοδίου” θα ήταν πολύ διαφορετική.
Ο φασισμός και η πατριαρχία δε δρουν σε ουδέτερο ταξικά έδαφος. Τα δολοφονικά τους αποτελέσματα ξετυλίγονται στο πλαίσιο των αυξανόμενων ταξικών διακρίσεων. Η χρήση ουσιών και η διαφορετική έκφραση και ταυτότητα φύλου, όπως και η καταγωγή από άλλη εθνότητα ή από “έγχρωμη φυλή” γίνεται σε γενικές γραμμές ανεκτή μόνο για τους πλούσιους που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Οι φτωχοί “τοξικομανείς”, γκέι, τρανς, μετανάστες και πρόσφυγες είναι αυτοί που διώκονται από τους ναζί και γενικά τους ακροδεξιούς.
Ο φασισμός και η πατριαρχία εξακολουθούν και σήμερα να διαιρούν την κοινωνία με βάση το φύλο, τη φυλή και την τάξη:
– Ενώ οι δίκες για τις δολοφονίες του Παύλου και του Ζακ καθυστέρησαν προκλητικά, το σύστημα εγκαθίδρυσε αστυνομοκρατία για την αποτροπή των κοινωνικών και εργατικών αγώνων.
– Αντί για τον απαραίτητο εξοπλισμό του πυροσβεστικού σώματος και μαζικές προσλήψεις πυροσβεστών, ανακοίνωσαν την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, η οποία μεταξύ άλλων θα επέφερε τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης φύλου και διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού μέσα στα πανεπιστήμια, όπως και την απαξίωση των καταγγελιών για σεξιστικές παραβιαστικές συμπεριφορές.
– Την ίδια στιγμή που κλιμακώθηκε η σεξιστική βία με συνεχείς γυναικοκτονίες, αντί να ενισχύσουν τις δομές αλληλεγγύης για γυναίκες και να ιδρύσουν αντίστοιχες και για λοατκια+ άτομα, έδωσαν φωνή στον εκπρόσωπο των αστυνομικών να συμβουλέψει τους γυναικοκτόνους πώς να πετύχουν μικρότερες ποινές, μετά τη σύλληψη του δολοφόνου της Καρολάιν.
– Ενώ βλέπουν πως η ακροδεξιά βρήκε χώρο να αναπτυχτεί και να ξαναβγεί στους δρόμους μέσω του “αντιεμβολιαστικού κινήματος”, της κλείνουν το μάτι με την υπουργοποίηση του ακροδεξιού Θανάση Πλεύρη, και μάλιστα στο υπουργείο υγείας!
– Με τις συνεχείς παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο και τα νησιά, το σύστημα υποθάλπει τα ρατσιστικά αισθήματα μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, προκαλώντας εμμέσως περιστατικά όπως οι επιθέσεις στην κούκλα Αμάλ στη Λάρισα. Μάλιστα, η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να ανακοινώσει πως δεν είναι δεκτοί στην Ελλάδα οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, που αναμένεται να έρθουν το επόμενο διάστημα λόγω της παράδοσης της εξουσίας στους Ταλιμπάν από τις ΗΠΑ.
– Τέλος το σύστημα έκανε τα στραβά μάτια, όταν οργανωμένες ομάδες νεοναζί έκαναν έφοδο μέσα από τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης με καδρόνια και μαχαίρια εναντίον μελών των φοιτητικών συλλόγων.
Αυτό το ζοφερό τοπίο δεν αντέχεται άλλο. Με τους πολύμορφους αγώνες των κινημάτων να μην αφήσουμε το σύστημα και την εθνοπατριαρχία να ορίζουν τις ζωές μας. Έχουμε ήδη μια νίκη του φοιτητικού κινήματος με την απόφαση της κυβέρνησης να μην εγκαταστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία. Ζήσαμε μια μεγαλειώδη αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία στην πλατεία Τερψιθέας της Σταυρούπολης. Να συνεχίσουμε με νίκες σε όλα τα κινήματα στα οποία συμμετείχαν ο Ζακ και ο Παύλος. Να οδηγήσουμε σε απαξίωση και εξαφάνιση από τη δημόσια ζωή τις ναζιστικές γκρούπες και την ακροδεξιά. Να παλέψουμε να γίνουν νόμοι του κράτους όλα τα αιτήματα του λοατκια+ και φεμινιστικού κινήματος. Να δυναμώσουμε τις αντιφασιστικές και αντιπατριαρχικές συλλογικότητες, ως το βασικό μέσο αυτοάμυνας τον καταπιεσμένων.
ΩΣ ΕΔΩ!
Να τελειώνουμε με τον ναζισμό, την ακροδεξιά και την πατριαρχία

Καλούμε στην Αντιφασιστική συγκέντρωση
Πέμπτη 7/10, 17:30
Άγαλμα Βενιζέλου

Αντιφασιστικός/Αντιπατριαρχικός Σεπτέμβρης στη Θεσσαλονίκη


ΠΑΤΡΑ

Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της δίκης της ΧΑ, τη μεγαλειώδη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Εφετείο Αθήνας κ τις συγκρούσεις με τους μπάτσους… Οι δρόμοι ανήκουν στους αντιφασίστες. ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΠΕΜ 7/10 11:00 ΠΛ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Αναρχική ομάδα Δυσήνιος Ίππος

Μοιραστείτε το άρθρο