ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ Χ.Α. Τα φασιστοειδή επιχειρούν να ξαναβγούν στο προσκήνιο, με την κυβέρνηση να τους ανοίγει το δρόμο, καλλιεργώντας ό,τι αντιδραστικότερο στην κοινωνία

Το infolibre καταγράφει και παρακολουθεί την έξαρση της φασιστικής βίας κατά αγωνιζόμενων κοινωνικών δυνάμεων, όπως και τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις – απάντηση. Προς ερμηνεία του φαινομένου απευθύνθηκε στον δικηγόρο Κ. Παπαδάκη, στον καθηγητή Γ. Τσιάκαλο και στον γιατρό – συνδικαλιστή Γ. Κούτρα, σε εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στη Θεσσαλονίκη.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε αύξηση φασιστικών επιθέσεων: Από τις επιθέσεις σε Ασπρόπυργο και Λασίθι, τα μαχαιρώματα στο Παλαιό Φάληρο και τους βανδαλισμούς στο εβραϊκό νεκροταφείο στα Γιάννενα, έως τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου σε Σταυρούπολη, Ηλιούπολη και Νέο Ηράκλειο τις τελευταίες μέρες. Πρόκειται για μια εμφανή έξαρση της φασιστικής βίας, που φαίνεται πως είναι οργανωμένη, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία.

Οπότε εδώ τίθεται το ερώτημα: Αποτελούν αυτές οι επιθέσεις, ένα χρόνο από την καταδίκη της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης, μια δήλωση «παρουσίας» ή μια συστημική επιλογή κατά αγωνιζόμενων δυνάμεων της κοινωνίας που δείχνει και τον ταξικό ρόλο των φασιστών, όπως το είχαμε δει και στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας στη διάρκεια των μαζικών αντιμνημονιακών αντιδράσεων;

Αυτό το ερώτημα απηύθυνε το infolibre στους ομιλητές της εκδήλωσης της ΚΕΕΡΦΑ στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή το βράδυ, στον υπαίθριο χώρο του δημαρχιακού μεγάρου. Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις τους, όπως και σημεία των τοποθετήσεών τους, τα οποία και παραθέτουμε, ώστε να φωτίσουν το φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο κατά της Χ.Α. Κώστα Παπαδάκη: Τα φασιστοειδή της Χ.Α. και ό,τι έχει απομείνει ή επικρατήσει διεκδικούν την επαναφορά της στο πολιτικό και κυρίως στο κοινωνικό προσκήνιο με τα τάγματα εφόδου. Γι’ αυτό ο πόλεμος είναι μπροστά μας και πρέπει να είμαστε παρόντες.

Όπως μάλιστα είπε στην τοποθέτησή του: Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε με την καταδίκη της Χ.Α. Αυτό δείχνουν και τα τελευταία περιστατικά φασιστικών επιθέσεων. Ξαναβγαίνουν, ακολουθώντας μια κυβερνητική πολιτική που κάλυψε όλη την ατζέντα τους. Δεν υπήρξαν αποζημιώσεις των θυμάτων, τα γραφεία και άλλα μέσα τους διατηρήθηκαν (παρότι η Χ.Α. καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση), στον εκλογικό νόμο δεν περιελήφθη διάταξη παρά μόνο για απαγόρευση καταδικασθέντων ως επικεφαλής, ενώ η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη, κάτι που έχει συνέπεια την παραγραφή των πλημμελημάτων!

Πέραν αυτών, έχουμε την κυβερνητική πολιτική να καλύπτει το ακροδεξιό ακροατήριο: αντιπροσφυγική υστερία και επαναπροωθήσεις, καθυστερήσεις στο άσυλο, εξώσεις, ρατσισμός, έξαρση της εξουσιαστικής έμφυλης βίας, γυναικοκτονίες, μιλιταρισμός, αύξηση εξοπλιστικών δαπανών, καταστροφή περιβάλλοντος, αστυνομοκρατία, νόμος κατά των συναθροίσεων, πανεπιστημιακή αστυνομία, απαγόρευση συγκεντρώσεων, αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη, καλλιέργεια αντιθέσεων εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων, ακραίες μορφές περιορισμού ελευθεριών, οπισθοδρομική αλλαγή ποινικού κώδικα, θεωρία των δύο άκρων. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο έχουν προκύψει οι τελευταίες επιθέσεις. Και η μάχη με τους φασίστες δίνεται στους δρόμους, μαζικά, ενωτικά, για την απομόνωσή τους.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Τσιάκαλος βλέπει ότι αυτό το φαινόμενο προκύπτει απ’ ό,τι συμβαίνει στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Η κυβέρνηση πατώντας σε όλα αυτά και καλλιεργώντας τα, έχει νομιμοποιήσει ό,τι ζητούσε η Χ.Α. Ο ίδιος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο οργανωμένο της δράσης των φασιστών, με τα φυλλάδια που κυκλοφορούν προς αλίευση οπαδών, την οργάνωση στεκιών, όπως της Σάρισας ή του Ιερού Λόχου, ενώ επισήμανε ότι δεν έχουν καν κατέβει οι ταμπέλες από τα γραφεία της Χ.Α. στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τον γιατρό και μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ Γιάννη Κούτρα: Οι φασίστες έχουν το δικό τους σχέδιο. Τα αφεντικά τούς επιλέγουν όταν θέλουν. Περιστατικά φασιστικής βίας και επιθέσεων παρατηρούμε πολλά τελευταία, ακόμη και πριν τη Σταυρούπολη. Είναι μια προσπάθεια των φασιστών να ξαναβγούν. Όπως είπε νωρίτερα στην ομιλία του, η κυβέρνηση της ΝΔ τους ανοίγει τον δρόμο. Άλλωστε η κυβέρνηση μέσα στη σύνθεσή της περιλαμβάνει φασίστες όπως ο Πλεύρης, ο Βορίδης, ο Γεωργιάδης.

Το αντιφασιστικό κίνημα έδειξε άμεσα αντανακλαστικά και απάντησε, όπως εύγλωττα το λέει το σύνθημα: Ούτε στη Σταυρούπολη ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά. Όμως δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη δράση των φασιστών και δεν πρέπει να τους αφήσουμε κανένα περιθώριο. Το αντιφασιστικό κίνημα χρειάζεται να δώσει τη μάχη, όπως δώσαμε τη μάχη με κοινωνικές δυνάμεις, σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους.

Μοιραστείτε το άρθρο