ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης: Δεν περιμένουμε να μας προστατεύσει κάποιος άλλος, παρά μόνο εμείς οι ίδιοι, με αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη!

Στην τελευταία φωτιά στη Μάνη (22/9), οι εθελοντές από επικουρικό και βοηθητικό δυναμικό ήταν αυτοί πάλι οι κύριοι πρωταγωνιστές της κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Η Πυροσβεστική καθυστερημένη, αλλά και… αγνώμων, αφού δεν ανέφερε στην ανακοίνωσή της τις δύο ομάδες εθελοντών (ΕΟΔ Λακωνίας και ΠΕΡΙΠΟΛΟ Μάνης), που μαζί με τους κατοίκους και εθελοντές έσπευσαν πρώτοι. Έτσι επιβεβαιώνεται αυτό που αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης: Δεν έχουμε να περιμένουμε να μας προστατεύσουν κάποιοι άλλοι, δεν έχουμε τίποτα εκτός από ο ένας τον άλλο. Η πρόσφατη καταστροφή ρήμαξε τον τόπο αλλά όχι τις αρχές μας ως άνθρωποι: είμαστε πλέον πιο δυνατοί! Με την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη μας!

Δημοσιεύουμε παρακάτω όλη την ανακοίνωση που έστειλε ο ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης τη Δευτέρα 27/9/2021:


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Σεπτεμβρίου 2021 βρεθήκαμε στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μια φορά. Φωτιά εδώ στη Μάνη. Στον κεντρικό δρόμο Γυθείου – Αερόπολης το περιπολικό όχημα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ανατολικής Μάνης και οι εθελοντές του ΠΕΡΙΠΟΛΟ Μάνης με το πυροσβεστικό όχημα 3 τόνων του σωματείου μας. Τα οχήματα της Πυροσβεστικής Γυθείου και Αερόπολης καθυστερημένα και η φωτιά έτοιμη να κατέβει στο δρόμο και να περάσει απέναντι στην κοινότητα Βαχού. Σε όλη την επιχείρηση κατάσβεσης κύριοι συντελεστές ήταν οι δύο ομάδες εθελοντών (ΕΟΔ Λακωνίας και ΠΕΡΙΠΟΛΟ Μάνης) μαζί με κατοίκους και εθελοντές της περιοχής που με τα ιδιωτικά τους μέσα (όπως τρακτέρ 4 και 5 τόνων νερού) έδωσαν τη δική τους μάχη καθώς και κάποιοι πυροσβέστες που σέβονται τη στολή που φορούν. Επίσης, ένας από τους κύριους λόγους που οι επίγειες δυνάμεις κατόρθωσαν να προσεγγίσουν τα πολλαπλά μέτωπα της πυρκαγιάς ήταν οι χειριστές των εναέριων μέσων, των ελικοπτέρων ERICKSSON, που έδωσαν πραγματική μάχη και αυτό είναι προς τιμή τους.  Σε όλες τις επίσημες ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής δεν έγινε η παραμικρή αναφορά σε όλους εμάς. Έτσι για μια ακόμη φορά οι εθελοντές από επικουρικό και βοηθητικό δυναμικό έγιναν οι κύριοι πρωταγωνιστές της κατάσβεσης της πυρκαγιάς η οποία ευτυχώς δεν έφτασε ως τη θάλασσα που ήταν η πιθανότερη κατάληξη… Κάποια στιγμή ακούσαμε από τον ασύρματο κάποιον από την Πυροσβεστική να φωνάζει: «Χάλια, χάλια! Δεν επιχειρεί κανείς!».

Κατά την άποψή μας, μετά από τόσες πυρκαγιές στον τόπο μας, αυτή τη φορά φάνηκε ξεκάθαρα η παντελής έλλειψη οργάνωσης, εκπαίδευσης, ετοιμότητας και τακτικής. Ήταν ένα καμπανάκι που πρέπει να ηχήσει πλέον δυνατά στα αυτιά μας και να μας κάνει να αυτοοργανωθούμε τοπικά πιο αποτελεσματικά. Ακόμα κι όταν δεν φαίνεται η φωτιά, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η φωτιά είναι πίσω μας, δίπλα μας, μπροστά μας και δεν έχουμε πλέον αυταπάτες για να περιμένουμε να μας σώσουν κάποιοι άλλοι, δεν έχουμε να περιμένουμε να μας προστατεύσουν κάποιοι άλλοι, δεν έχουμε τίποτα εκτός από ο ένας τον άλλον, τώρα εδώ που ζούμε. Η πρόσφατη καταστροφή ρήμαξε τον τόπο αλλά όχι τις αρχές μας ως άνθρωποι: είμαστε πλέον πιο δυνατοί! Με την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη μας! Όλοι εμείς οι αθέατοι, όλες και όλοι εμείς οι χωρίς πρόσωπο…

 

Γύθειο, Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης)

 

 

 

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το άρθρο