Στο εδώλιο σήμερα 22/9 ο καθηγητής Μαιευτικής που κατηγορείται για σεξουαλικές παρενοχλήσεις φοιτητριών – Η δίκη του θα συνεχιστεί στις 12/10

Της Σοφίας Σπυριδωνίδου

Ξεκίνησε σήμερα (χθές) στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, μετά από τρεις αναβολές, η δίκη του καθηγητή της Μαιευτικής Σχολής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση σε γενετήσια πράξη κατά συρροή.

Η δίκη άρχισε στις 11:10, ενώ έξω από τα δικαστήρια, από νωρίς το πρωί, είχαν συγκεντρωθεί αλληλέγγυα προς τα θύματα άτομα.

Σύμφωνα με τις καταγγέλλουσες φοιτήτριες, ο μαιευτήρας-γυναικολόγος, ο οποίος συνεχίζει ανενόχλητος να διδάσκει μέχρι σήμερα, τις καλούσε στο ιατρείο του για δωρεάν εξέταση, στα πλαίσια της συναδελφικής αλληλεγγύης και τότε έβρισκε την ευκαιρία με διάφορους τρόπους να τις παρενοχλήσει σεξουαλικά. Επίσης, τον κατηγορούν πως αφενός τις απειλούσε και τις εκφόβιζε (σε σχέση με την ολοκλήρωση των σπουδών)  και αφετέρου προσπαθούσε να εξαγοράσει τη σιωπή τους, υποσχόμενος στα θύματα επαγγελματική αποκατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλα τα παραπάνω, συνέβαιναν όταν οι καταγγέλλουσες ήταν στο πρώτο έτος της σχολής και δεν είχαν εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής όλων των γυναικολογικών εξετάσεων.

Η δίκη ξεκίνησε με την ανάγνωση των μαρτύρων κατηγορίας και αμέσως μετά ο συνήγορος του κατηγορουμένου κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της κλήτευσης του πελάτη του, με την πρόφαση της αοριστίας των ημερομηνιών γυναικολογικής εξέτασης των φοιτητριών τα έτη 2015 και 2016, υποστηρίζοντας πως ακόμα και αν διεπράχθη το αδίκημα, έχει παραγραφεί. Το αίτημα απορρίφθηκε από την έδρα.

Στην συνέχεια, ο συνήγορος του καθηγητή κατέθεσε και αναγνώστηκαν τα ονόματα των μαρτύρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου, περίπου 15 ατόμων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται καθηγήτριες και φοιτήτριες του τμήματος. Επίσης ζήτησε μετατροπή της κατηγορίας σε ελαφρύτερη, αναφερόμενος σε ορισμένες δικονομικές λεπτομέρειες σε σχέση με την μετατροπή της ασέλγειας του παλαιού ΠΚ σε προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας με τον καινούριο ΠΚ. Ο πρόεδρος αποφάσισε πως θα προκύψει από την ακροαματική διαδικασία αν πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία.

Στις 11:35 ξεκίνησε η εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας, αφού πρώτα αποχώρησαν όλοι από την αίθουσα, εκτός από δικηγόρους και δημοσιογράφους.

Εκτός από το ζήτημα της εξέτασης, οι φοιτήτριες μίλησαν και για το κλίμα τρόμου το οποίο επικρατούσε στην σχολή, και ανέφεραν πως υπάρχουν και άλλα θύματα που φοβούνται να μιλήσουν. (Το infolibre επιλέγει να μην δημοσιεύσει λεπτομέρειες των καταθέσεων των φοιτητριών).

Στις 14:30 ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των φοιτητριών, ενώ εντύπωση προκάλεσε η κατάθεση μιας εξ αυτών, η οποία άλλαξε την αρχική της κατάθεση και τάχθηκε υπέρ του κατηγορουμένου…

Στις 15:20 ανακοινώθηκε πως η δίκη θα συνεχιστεί στις 12 Οκτωβρίου με την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου.

Σημειώνεται πως όλη η διαδικασία ξεκίνησε αυτεπάγγελτα  από ένα σύλλογο φοιτητών, οι οποίοι κατέθεσαν τις κατηγορίες, κάτι που ενεργοποίησε το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος να καλέσει φοιτήτριες και να καταθέσουν. Στην συνέχεια 8 φοιτήτριες κλήθηκαν στο Πταισματοδικείο, το οποίο όμως απέρριψε τις κατηγορίες έκρινε πως πρέπει να κλείσει την υπόθεση. Οι φοιτήτριες τότε προχώρησαν σε προσφυγή στον Εισαγγελέα Εφετών για να βγει από το αρχείο η υπόθεση.

Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει πως είναι αθώος και πως οι φοιτήτριες επιθυμούν να τον καταστρέψουν.

Μοιραστείτε το άρθρο