Ευρεία αντίδραση εργαζομένων, συνδικάτων και κοινωνίας στην αντεργατική αυθαιρεσία της efood

Σάλος με την εταιρεία που αξιοποιεί τον νέο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης και σπεύδει να υλοποιήσει ό,τι δυσμενέστερο για τους εργαζόμενους διανομείς, οι οποίοι πήραν τα ειδοποιητήρια για τη μετατροπή τους σε… αυτοαπασχολούμενους. Έντονη είναι αντίδραση και η κατακραυγή των ίδιων των διανομέων, των συνδικάτων τους και της κοινωνίας. Το χάσταγκ #cancel_efood καλεί σε μαζικό μποϊκοτάζ.

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι στης καθαρογραφής του νέου αντεργατικού νόμου Μητσοτάκη – Χατζηδάκη, οι κάθε λογής εργοδότες σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες που τους δίνει για ακόμη μεγαλύτερη περιστολή των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όπως φαίνεται πήραν αμέσως… το μήνυμα της κυβέρνησης, ανοίγοντας τον ασκό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Από τους πρώτους είναι η εταιρεία efood που εκμεταλλεύεται στο έπακρον διανομείς και τώρα προχωράει στη μετατροπή της εργασιακής σχέσης των εργαζόμενων διανομέων σε… αυτοαπασχολούμενους, δηλαδή με το κομμάτι, όποτε και όσο τους θέλει η εταιρεία, αμειβόμενοι πολύ λιγότερο κ.α.. Μάλιστα, αυτό τους ήρθε στα κινητά τους σε μήνυμα, το οποίο και κυκλοφόρησε τάχιστα διαδικτυακά. Ένας αριθμός εργαζομένων ειδοποιήθηκε ότι λήγει η συμβασή τους στις 30 Σεπτεμβρίου και εκβιαστικά τους λέει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται με ανανέωση της ισχύουσας σύμβασης.

Η αντίδραση ήταν άμεση, τόσο από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τα σωματεία τους, τις εργατικές συλλογικότητες, αλλά και από πολιτικές οργανώσεις ή ακόμη εκτενέστερα κοινωνικά δίκτυα. Τόσο που αναγκάστηκε η efood να βγεί και να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ενώ τα ίδια τα κλαδικά συνδικάτα των διανομέων έβγαλαν καταγγελτικές ανακοινώσεις και καλέσματα άμεσης κινητοποίησης τους, δρομολογώντας συνελεύσεις και δράσεις.

*Αργότερα τη σημερινή μέρα η efood έστειλε νέο μήνυμα στους διανομείς όπου τους λέει ότι τελικά έχουν τη δυνατότητα να ανανεώσουν την σύμβαση τους αν θέλουν. Το μέιλ λέει ότι δεν καταλάβαμε καλά, ο κόσμος ήταν κακόβουλος και εξαρχής αυτό εννοούσαν λέγοντας “αν δεν δεχτείς δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης” (!). Αυτό που έγινε σήμερα ήταν ένα σπουδαίο παράδειγμα του ποιός έχει τη δύναμη.

Ας παρακολουθήσουμε το σύντομο ιστορικό των εξελίξεων γύρω από το θέμα:


Ιστορικό της “πρότασης” της εταιρείας

Η εταιρεία efood μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου που προώθησε η κυβέρνηση, ενημέρωσε τους διανομείς ότι προσφέρει τη δυνατότητα συνεργασίας, για τους έως τώρα εργαζομένους, να συνεργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες,  με την επιλογή κάτω από ποιο εργασιακό καθεστώς επιθυμούν να δουλεύουν, να είναι στη δική τους ευχέρια. Όσοι δεν επιθυμούν να συνεργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν ως μισθωτοί χωρίς κάποια επιβάρυνση ή κυρώσεις.  Ωστόσο την αρχική αυτή θέση της εταιρείας διαδέχθηκε μέσω μίας ειδοποίησης στη συσκευή παραγγελιών τους η πρόταση, η οποία όπως διατυπώνεται εκφράζει εκβιαστικό χαρακτήρα, ότι αν επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται θα πρέπει να το κάνουν ως freelancers, σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης. Η ειδοποίηση αυτή στάλθηκε στους 115 εργαζομένους των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Η μετατόπιση της θέσης της εταιρείας όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την οργή των εργαζομένων αλλά και των πελατών και ανθρώπων που θέλουν να σταθούν αλληλέγγυοι στους διανομείς. Μέσω των social media η αντίδραση αυτή μετασχηματίστηκε σε θέση εναντίον της e-food και με το χάσταγκ #cancel_efood να είναι στα πρώτα threads να καλεί σε μαζικό μποϊκοτάζ. Η πρώτη αντίδραση που αφορά την διασπορά της είδησης και το διαμοιρασμό πληροφοριών, εμπειριών και απόψεων για την κίνηση και τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, αποδεικνύει την δυναμική που μπορούν να έχουν τα social media σε έναν πρώτο βαθμό, ο οποίος πρέπει να μετασχηματιστεί σε έμπρακτη αντίδραση και αντίσταση.


Η απάντηση της e-food μετά τις μαζικές αντιδράσεις εργαζομένων, πελατών και αλληλέγγυων

Την απάντησή της έκανε γνωστή η efood για να “διευκρινίσει” ότι πρόκειται για μία επικοινωνιακή παρεξήγηση και λάθος διατύπωση της χθεσινής μαζικής αποστολής μηνυμάτων προς τους 115 εργαζομένους που η σύμβασή τους λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Η ίδια δηλώνει πώς σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική η πρότασή της και ότι δεν συνάδει με τη φιλοσοφία της επιχείρησης να δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας και κρεμάσματος των εργαζωμένων.

Ωστόσο αφήνει ερωτηματικά για το θα γίνει τελικά και δεν εξηγεί πώς η φράση “Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης” μπορεί να παρερμηνευθεί. Στην απάντησή της αναφέρει ότι προσφέρεται η ευκαιρία συνεργασίας μέσω freelancing για όσους λήγει η σύμβασή τους και το επιθυμούν να εργαστούν κάτω από αυτούς τους όρους.

 


 

Διευκρινίσεις σχετικά με το καθεστώς εργασίας και τις υπόλοιπες παρατυπίες 

Όσον αφορά το καθεστώς εργασίας και την ισχύουσα σύμβαση, οι διανομείς της efood εργάζονται ως μισθωτοί σε εταιρείες που προσλαμβάνουν ανθρώπινο δυναμικό και ουσιαστικά νοικιάζουν τους εργαζόμενους στην efood.  Έτσι, δημιουργείται ένα δαιδαλώδες σχήμα, ώστε τεχνηέντως οι εργοδότες να βρίσκουν νομικά πατήματα για αποφυγή των υποχρεώσεών τους.

Ιδιαίτερη σημασία, για να γίνει αντιληπτό το συνολικό πλαίσιο εργασίας και τρόπου λειτουργίας της εταιρείας, έχει το γεγονός ότι η e-food κάνει extra κρατήσεις στις παραγγελίες και προσφέρει τη δυνατότητα του φιλοδωρήματος ηλεκτρονικά για τους διανομείς. Κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν στα χέρια των διανομέων και γι΄αυτό μεγάλο μέρος των πελατών επιλέγει να δείνει tips στους ίδιους  κατά την παραλαβή της παραγγελίας.

 


Τα αιτήματα του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής: 

– Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις και να μετατραπούν σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από την EFOOD με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

– Να ενταχτεί το επάγγελμα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

– Να οριοθετηθούν οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.

– Να σταματάει η διανομή στις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως στον καύσωνα, τον παγετό κ.α.

– ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, όχι ατομικές.

– Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων.

– Εταιρικό μηχανάκι με αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας σε συντήρηση και ό,τι έξοδα απορρέουν από τη χρήση του.

Η ανακοίνωση από Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε. Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής


https://new.infolibre.gr/2021/09/17/nea-kolpa-tis-ergodosias-lt-br-gt-metatropi-dianomeon-se-freelancers/

 

Μοιραστείτε το άρθρο