Δράσεις για τους 5 συλληφθέντες της πορείας αλληλεγγύης στην κατάληψη Libertatia

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021 

Μικροφωνική έξω από την κατάληψη libertatia, 17:30

Στις 21/1/2018, κατά τη διάρκεια του εθνικιστικού συλλαλητηρίου για την Μακεδονία, ομάδα φασιστών που ξεπήδησε από εκεί, πυρπολεί το κτίριο της κατάληψης Libertatia, ενώ την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη αντι-εθνικιστική συγκέντρωση στην Καμάρα, μια συγκέντρωση που είχε τεράστια σημασία τη συγκεκριμένη μέρα για τη δημιουργία ενός πόλου αντίστασης στον εθνικιστικό παροξυσμό της περιόδου εκείνης. Την επόμενη μέρα πραγματοποιείται συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας με 2.500 άτομα για τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε η Libertatia. Στην πορεία που ακολούθησε συλλαμβάνονται -και κρατούνται για 4 μέρες- 5 σύντροφοι με την κατηγορία του «εμπρησμού» μιας ρόδας, η οποία και δεν έγινε ποτέ. Γεγονότα που θυμίζουν άλλες εποχές. Αγωνιστές που διαμαρτύρονται για τον εμπρησμό ενός κατειλημμένου χώρου αγώνα κατηγορούνται εν τέλει για εμπρησμό, ο οποίος ποτέ δεν συνέβη.

Η στάση του κράτους και της αστυνομίας ήταν ξεκάθαρη για ακόμη μια φορά απέναντί μας. Ενώ τη μια μέρα παρακολουθούσαν ένα ολόκληρο κτίριο να καίγεται, και χτυπούσαν φιλικά στην πλάτη τους φασίστες που επιτίθονταν τόσο σε καταλήψεις όσο και στη συγκέντρωση της Καμάρας, την επόμενη μέρα αποφάσισαν να διαλύσουν την πορεία υπεράσπισης και να συλλάβουν 5 αγωνιστές/τριες. Το γεγονός ότι η κατηγορία του εμπρησμού μετατράπηκε από πλημμέλημα σε κακούργημα από τον εισαγγελέα δείχνει και την πολιτική απόφαση του κράτους για καταστολή του αντιφασιστικού κινήματος. Κι αυτό γιατί ο εμπρησμός μετατρέπεται σε κακούργημα όταν υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές. Το σε ποια περίπτωση υπήρχε αυτός ο κίνδυνος είναι νομίζουμε προφανές σε όλους.

Ο αγώνας της Libertatia δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο τη σύμπλευση και τη συνεργασία κράτους και παρακράτους. Για τον εμπρησμό της κατάληψης δεν έχει κουνηθεί φύλλο, ενώ μέσα σ’ όλο αυτό το διάστημα έχουν υπάρξει συνολικά 21 συλλήψεις σχετικές με την υπεράσπιση της κατάληψης. Να υπενθυμίσουμε εδώ πως η αστυνομία όλο αυτό το διάστημα έχει εισβάλει 3 φορές στον χώρο με σκοπό τη διακοπή της ανοικοδόμησης, πραγματοποιώντας 16 συλλήψεις, καθώς προφανώς, σύμφωνα με τη λογική του κράτους και των αρμόδιων αρχών, καταστροφή αποτελεί η αναστήλωση κι όχι η πράξη του εμπρησμού. Η υπόθεσή αυτή είναι υπόθεση όλου του αναρχικού, αντιφασιστικού και ριζοσπαστικού κινήματος, το οποίο είναι σημαντικό να στηρίξει ενάντια στις κρατικές μεθοδεύσεις τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που κατηγορούνται, καθώς επίσης και να υπερασπιστεί πολιτικά, ηθικά και υλικά τον αγώνα για την ανοικοδόμηση ως αγώνα πολιτικής υπεράσπισης και κινηματικής οχύρωσης των καταλήψεων και των δομών αγώνα.

Η συγκεκριμένη δίκη ως πρώτη δίκη για την υπόθεση της κατάληψης Libertatia είναι σημαντική τόσο για την πολιτική υπεράσπιση των δομών αγώνα μέσα και από τον αγώνα της Libertatia όσο και για την πολιτική, κινηματική και κοινωνική οχύρωση του αγώνα της ανοικοδόμησης. Όλες οι επιθετικές ενέργειες κράτους και παρακράτους ενάντια στην κατάληψη Libertatia είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Τις ενώνει η παρουσία στον δρόμο ενάντια στον εθνικιστικό παροξυσμό και τη φασιστική απειλή, η υπεράσπιση των δομών αγώνα απέναντι σε κράτος και φασίστες, ο συμβολισμός της ανοικοδόμησης μιας κατάληψης σε μια περίοδο γενικευμένης καταστολής απέναντι σε κατειλημμένους χώρους, αγωνιστές αλλά και στο ίδιο το κοινωνικό σώμα. Η ανοικοδόμηση της Libertatia αποτελεί μια διαδικασία που παραμένει ζωντανή 3,5 χρόνια μετά και που έχει παραγάγει σημαντικά αποτελέσματα. Μιας διαδικασίας που είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια συνθήκη διαρκούς στοχοποίησης και καταστολής των καταλήψεων και των δομών αγώνα και γι’ αυτό χτυπιέται με τόση μανία από το κράτος.

Δευτέρα 30/8 στις 17.30 μικροφωνική έξω από την libertatia

Τρίτη 31/8 στις 18.00 μικροφωνική στην Καμάρα

Τετάρτη 1/9 προσυγκέντρωση 7.30 στο Άγ. Βενιζέλου (για να μεταβούμε στις Σέρρες, τηλ. Επικοινωνίας 6979001990), στις 9.00 συγκέντρωση στα Δικαστήρια Σερρών

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ

Η LIBERTATIA ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ!

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ LIBERTATIA

Κατάληψη Libertatia 2021

Bar για την ενίσχυση των 5 συλληφθέντων της πορείας αλληλεγγύης στην Libertatia

Στον ελευθεριακό χώρο Sabot στις 20:00


Τρίτη 31 Αυγούστου 2021 

Μικροφωνική στήριξης των 5 διωκόμενων της πορειας αλληλεγγύης στην Libertatia

Καμάρα στις 18:00

Την Κυριακή 21/1/2018 κατά τη διάρκεια του εθνικιστικού συλλαλητηρίου για το
“όνομα της Μακεδονίας” οργανωμένες ομάδες φασιστών επιτέθηκαν σε καταλήψεις και πυρπόλησαν την κατάληψη “Libertatia”.

Δεν τους αρκούσε το πλήθος που έφτασε στην πόλη με τα δωρεάν πούλμαν δήμων, εκκλησιών, κομμάτων για να κάνουν αυτό που έκαναν. Οι επιθέσεις εκείνης της μέρας πραγματοποιήθηκαν είτε υπό την -όχι και τόσο- διακριτική παρουσία ασφαλιτών, δίας και διμοιριών, είτε ακόμα και με την ενεργή τους στήριξη και προστασία.

Οι σχέσεις άλλωστε των οργανωμένων φασιστών, των στρατιωτικών και εκκλησιαστικών μηχανισμών, των οργανώσεων του “πατριωτικού”/εθνικιστικού χώρου και της αστυνομίας δεν είναι κάτι καινούργιο. Εκείνη τη μέρα απλώς επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά το ποιος είναι ο στόχος τους, το ποιος είναι ο ρόλος τους: να σπέρνουν διχόνοια μεταξύ των εκμεταλλευόμενων, να καλλιεργούν την υποταγή στο κράτος, να προωθούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης και να επιτίθενται σε όσους αντιστέκονται στους σχεδιασμούς της.

Μία μέρα μετά την συντονισμένη αυτή επίθεση φασιστών και αστυνομίας, περισσότεροι από
2.000 αντιφασίστες και αντιφασίστριες συγκεντρώθηκαν έξω από την κατάληψη Libertatia και πραγματοποίησαν πορεία στη γειτονιά. Ο τσαμπουκάς της αστυνομίας που ήθελε να πλευρίσει την πορεία έσπασε από τη δυναμική στάση της περιφρούρησης των μπλοκ, που έστησε οδοφράγματα και υπερασπίστηκε τα πολιτικά της χαρακτηριστικά. Στη συμβολή των οδών Δελφών με Παρασκευοπούλου διμοιρίες και κλούβες έστησαν φραγμό. Εκεί, η πορεία χτυπήθηκε από τους μπάτσους και έσπασε σε δύο κομμάτια. Στις μάχες που δόθηκαν οι μπάτσοι που την προηγούμενη μέρα χαϊδεύονταν με τους φασίστες, χτύπησαν κόσμο ενώ προχώρησαν και σε 5 συλλήψεις .

Στους συλληφθέντες φορτώθηκε μια σειρά κατηγοριών, ενώ η εισαγγελέας αναβάθμισε την κατηγορία του εμπρησμού από πλημμέλημα σε κακούργημα (κατηγορώντας τους για απόπειρα να μπει φωτιά στη ρόδα της κλούβα), συνεχίζοντας το έργο της αστυνομίας, η οποία μία μέρα πριν επέβλεπε τον εμπρησμό ολόκληρου κτιρίου. Επιπλέον, ο ένας συλληφθέντας, κατηγορείται και με την κατηγορία της “απείθειας”, επειδή αρνήθηκε να δώσει τα αποτυπώματά του.

Την Τετάρτη 1/9/2021 θα πραγματοποιηθεί η δίκη για την υπόθεση στα δικαστήρια Σερρών. Η υπόθεσή τους αφορά όλες και όλους όσους στεκόμαστε απέναντι στο κράτος, τα τσιράκια του (μπάτσοι, φασίστες, δικαστικοί) και στην προσπάθεια τους να διχάσουν τους εκμεταλλευόμενους με βάση χρώμα, φύλο, εθνότητα, σεξουαλικότητα, θρησκεία. Θα ισοπεδωθούν μαζί με το σύστημα που τους γεννά.

ΤΡΙΤΗ 31/08 | 18.00| ΚΑΜΑΡΑ| ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ 5 ΔΙΩΚΟΜΕΝΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ LIBERTATIA

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 01/09 | 09.00

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ/ΙΣΣΩΝ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά

Στις 21 Γενάρη 2018, ενόψει του εθνικιστικού συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, καλέστηκε αντισυγκέντρωση από διάφορες πολιτικές συλλογικότητες της πόλης στην Καμάρα. Κατά τη διάρκειά της, η κατάληψη Libertatia δέχτηκε εμπρηστική επίθεση από φασίστες, την οποία οι μπάτσοι παρακολουθούσαν αδιάφορα. Μια μέρα μετά, πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία αλληλεγγύης στην κατάληψη, όπου οι μπάτσοι επέλεξαν να χτυπήσουν την πορεία και να κάνουν συλλήψεις στο σωρό, με αποτέλεσμα 4 συλληφθέντες και 1 συλληφθείσα με κατηγορίες κακουργηματικού βαθμού και πλημμελήματα.

Η σημαντικότητα απάντησης στις εθνικιστικές φιέστες που στήνονται στην πόλη, όπως και η μετέπειτα υπεράσπιση των αποτελεσμάτων που μπορεί να επιφέρουν, θεωρούμε ότι είναι κομμάτι των συλλογικών μας αγώνων που αντιτίθενται σ’ αυτόν τον κόσμο. Γι’ αυτό και η επίρριψη ευθυνών σε μεμονωμένα άτομα, αυτό που επιδιώκει είναι να διαχωρίσει την κοινότητα των αγωνιζομένων, να μας αντιμετωπίσει ως ατομικότητες, να διαρρήξει τη συλλογική δράση και την ευθύνη της. Πάνω από τρία χρόνια μετά, η δίκη θα πραγματοποιηθεί την 1 Σεπτέμβρη, 9:00 στις Σέρρες.

Σε αυτό το πλαίσιο πολιτικής στήριξης των κατηγορουμένων καλούμε σε μικροφωνική την Τρίτη

31.08 στην Καμάρα στις 18:00

και σε προσυγκέντρωση στη 01/09 στις 7:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου, ώστε να μεταβούμε από κοινού στις Σέρρες.

επικοινωνία για δήλωση συμμετοχής: 6948480818 (Αλέξανδρος)

Φάμπρικα Υφανέτ


Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2021 

-Προσυγκέντρωση στις 7:30 πμ για μετάβαση στα δικαστήρια Σερρών στο Άγαλμα Βενιζέλου

-Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα Δικαστήρια Σερρών στις 9:00 πμ

 

Μοιραστείτε το άρθρο