ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ποδηλατοβόλτα και παρατηρήσεις πλανητών με τηλεσκόπιο στο “σχεδία home”

Με αφορμή την σημερινή πανσέληνο του Αυγούστου, αναδημοσιεύουμε το πρόγραμμα δράσεων, εκθέσεων, συζητήσεων του περιοδικού Σχεδία. Σήμερα Κυριακή 22/8: ποδηλατοβόλτα στην Αθήνα και παρατηρήσεις πλανητών στον ουρανό της Αθήνας με τηλεσκόπιο στην ταράτσα του «σχεδία home».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Περιδιαβαίνοντας τους πλανήτες

Ακόμη κι αν σήμερα το βράδυ που θα κοιτάξουμε τον ουρανό, θα παρατηρήσουμε την πανσέληνο του Ιουλίου με γυμνό μάτι, την επόμενη όμως πανσέληνο, δηλαδή, στις 22 Αυγούστου θα την απολαύσουμε με την χρήση τηλεσκόπιου που θα τοποθετηθεί στην ταράτσα του «σχεδία home».

Σε αυτό το όμορφο ταξίδι ανάμεσα στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, καθοδηγός μας θα είναι ο Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος, αστροφυσικός στην ομάδα διάχυσης του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Η βραδιά θα ξεκινήσει με την προβολή και εξήγηση φωτογραφιών και απεικονίσεων από τους οκτώ πλανήτες γύρω από το ηλιακό μας σύστημα, θα αναφερθούμε στα τελευταία ευρήματα χαρακτηριστικών εξωπλανητών, θα συνεχίσουμε με διαδραστική συζήτηση και τέλος, θα απολαύσουμε την πανσέληνο με φόντο την Αθήνα, με την βοήθεια του φορητού τηλεσκόπιου», αναφέρει στη «σχεδία» ο κ. Ευαγγελόπουλος.

Θα δώσουμε ραντεβού στην επόμενη πανσέληνο, την οποία και την θα την αγναντέψουμε από κοντά στις 22 Αυγούστου στο σπίτι της «σχεδίας».

Διάρκεια εκδήλωσης: 21:00 – 23:00
Δηλώσεις συμμετοχής: [email protected] – 2130 231220

* Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη.


Ποδηλατική βόλτα στην Αθήνα

«Όσοι επιθυμούν να ελέγχουν τη ζωή τους και να κινούνται πέρα από την ύπαρξη ως απλοί πελάτες και καταναλωτές – αυτοί οι άνθρωποι ποδηλατούν», σημείωνε ο γερμανός συγγραφέας Βόλφγκανγκ Σαχς.«Όσοι επιθυμούν να ελέγχουν τη ζωή τους και να κινούνται πέρα από την ύπαρξη ως απλοί πελάτες και καταναλωτές – αυτοί οι άνθρωποι ποδηλατούν», σημείωνε ο γερμανός συγγραφέας Βόλφγκανγκ Σαχς.

Καθώς δεν είμαστε «απλοί πελάτες και καταναλωτές και καθώς, επίσης, θέλουμε να εξερευνήσουμε την αστική αναγέννηση της μετεπαναστατικής Αθήνας, την Κυριακή, 11 Ιουλίου & Κυριακή, 29 Αυγούστου λαμβάνουμε μέρος σε μια βόλτα για μικρούς και μεγάλους με τα ποδήλατα της Solebike στο κέντρο της Αθήνας.

Ξεκινώντας από τα γραφεία της Solebike, θα ανακαλύψετε με τη ματιά του ποδηλάτη μια διαδρομή που τον περνάει από την Πύλη του Αδριανού, το Ζάππειο, τον Εθνικό Κήπο, τη Νεοκλασική Τριλογία, την πλατεία Κοτζιά και το Καλλιμάρμαρο. Όπως μας πληροφορεί η Δήμητρα Δημάκη από το solebike, δύο τίτλους έχει αυτή βόλτα «Η αναγέννηση της Ελλάδας μετά την Οθωμανική Αυτοκρατορία και Ανάσα δροσιάς μιας ανεξάρτητης Αθήνας: Από τα Παναθήναια μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Όλα τα κτίρια που θα δούμε είναι της οθωνικής εποχής και του 19ου αιώνα, αποτυπώνοντας μια εικόνα αναγέννησης της πόλης».

Η ποδηλατοβόλτα θα κλείσει στο «σπίτι της σχεδίας», όπου όλοι οι ποδηλάτες θα μπορούν να απολαύσουν έναν καφέ ή ρόφημα στο «σχεδία home».

Διάρκεια βόλτας: 09:00 – 13:00

Ημερομηνίες: Κυριακή, 11 Ιουλίου & Κυριακή, 29 Αυγούστου

Αφετηρία: Solebike, Λεμπέση 11, Αθήνα

Η κράτηση είναι απαραίτητη.

Τηλέφωνο κρατήσεων 213 0231220, email: [email protected]

* Κόστος συμμετοχής 8€ ανά άτομο, περιλαμβάνει το ηλεκτρικό ποδήλατο και καφέ ή ρόφημα στο «σχεδία home»

** Διατίθενται παιδικά καθισματάκια, καθώς και κανονικά ποδήλατα για τους μικρούς μας φίλους.


Η διαφορετικότητα των πολιτισμών στο «σχεδία home»

Από την Τετάρτη 28 Ιουλίου, η Μελίνα Γκιόλβα θα παρουσιάσει την φωτογραφική της έκθεση, ένα προσωπικό οδοιπορικό από διάφορες γωνιές του κόσμου που ξεδιπλώνεται στο «σχεδία home», προωθώντας τις έννοιες της διαφορετικότητας, της αυτεπίγνωσης και της αλληλεγγύης καθώς όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν αποκλειστικά στη «σχεδία».

Η δυναμική των πορτρέτων της Γκιόλβα βρίσκεται στην ικανότητά τους να ξεπερνούν τη γλωσσική έκφραση. Ειτε κοιτούν απευθείας τον φακό της, είτε βρίσκονται βυθισμένοι στον δικό τους εσωτερικό κόσμο, οι πρωταγωνιστές των πορτρέτων της μοιάζουν να κοιτούν τον θεατή σαν έναν συνοδοιπόρο στο δικό τους μονοπάτι, να μοιράζονται μαζί του ένα κομμάτι της ρουτίνας τους, του πολιτισμού και των παραδόσεών τους. Ο χρόνος σταματάει στην στιγμή εκείνη που θα στρέψουν το βλέμμα τους στο φακο της, στους θεατές. Εισβολή ή οικειότητα;

Οι εικόνες της Γκιόλβα σκιαγραφούν έναν κόσμο που αναμένει να ανακαλυφθεί. Διεγείρουν συναισθήματα και προκαλούν κρυφές επιθυμίες που μεταφέρουν τον θεατή στον γεμάτο περιέργεια κόσμο της ίδιας της φωτογράφου. Σαν μια ανοιχτή πρόσκληση σε ένα ταξίδι διαλογισμού και προσωπικής έκθεσης που γεννά την ανάγκη να δημιουργήσει κανείς την δική του πορεία, και την επιθυμία για αλλαγή, μια ακατάπαυστη ανάγκη να εξερευνήσει νέες νοοτροπίες, εικόνες και τόπους.
Η εκτεταμένη διεθνής και πολυπολιτισμική της έκθεση, έγινε η αφορμή για την συμβολή της σε κοινωνικά και ανθρωπιστικά προγράμματα με σκοπό την οικονομικής τους ενίσχυση σε συνεργασία με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς παγκοσμίως όπως το Tabitha Foundation στην Cambodia, το Humanity Unified στην Rwanda και αυτό το καλοκαίρι, το ελληνικό περιοδικό δρόμου «σχεδία».

Εγκαίνια: Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021, στις 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουλίου – 31 Αυγούστου, 2021
Τοποθεσία: «σχεδία Home», Κολοκοτρώνη 56 & Νικίου 2, Αθήνα

Μοιραστείτε το άρθρο