Το ταξίδι για τη ζωή στα Πυρηναία και στο πρώην στρατόπεδο εκτόπισης Le Vernet (Arieze)

Εκδήλωση τιμής για την «έξοδο» του 1938 στο Πουέρτο δε Μπιέλσα

Περίπου 400 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο πέρασμα La Forqueta που χωρίζει την Αραγονία από τη Γαλλία για να υποστηρίξουν και να διαδώσουν το Ταξίδι των Ζαπατίστας για τη Ζωή. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Αυγούστου.

Όπως δήλωσαν οι συμμετέχοντες/ουσες, από διάφορα μέρη, έφτασαν στο πέρασμα και από τις δύο πλευρές των Πυρηναίων και φώναζαν συνθήματα κατά των συνόρων, υπέρ της ελευθερίας μετακίνησης των ανθρώπων, καθώς και κατά του πατριαρχικού καπιταλιστικού συστήματος.

https://www.sobrarbedigital.com/homenaje-al-exodo-republicano-de-1938-en-el-puerto-de-bielsa/

Το Ταξίδι των Ζαπατίστας στην Ariège

Τη Δευτέρα 16 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης στο πρώην στρατόπεδο εκτόπισης Le Vernet (Ariege). Αυτό το αποκαλούμενο από τη γαλλική κυβέρνηση «στρατόπεδο υποδοχής» είχε ως κύριο στόχο την κράτηση περίπου 10.000 πολιτοφυλάκων της πρώην Φάλαγγας Ντουρρούτι που διέφυγαν στη Γαλλία μετά την ήττα στον ισπανικό εμφύλιο.

https://www.sobrarbedigital.com/la-gira-zapatista-por-la-vida-aterriza-en-bielsa-y-ariege/


Οι συλλογικότητες που οργάνωσαν τις εκδηλώσεις συνέταξαν το ακόλουθο κείμενο:

ΠΑΣΑΜΟΝΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Και από τις δύο πλευρές των Πυρηναίων περιμένουμε με ενθουσιασμό την άφιξη μιας αντιπροσωπείας των απεσταλμένων των Ζαπατίστας, του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου και του Μετώπου των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης και του Νερού του Μορέλος, της Πουέμπλα και της Τλαξκάλα που έρχονται από τη γη του Μεξικού σε ένα ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ που θέλουν να πραγματοποιήσουν σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεκινώντας από την Ευρώπη, για να συναντήσουν τους λαούς και τους αγώνες τους.

Από την ένοπλη εξέγερση του 1994 στην πολιτεία Τσιάπας (στο νότιο Μεξικό), οι Ζαπατίστας οικοδομούν την αξιοπρέπεια για τον πληθυσμό και πειραματίζονται με έναν άλλο τρόπο οργάνωσης και διαχείρισης των αυτόνομων εδαφών τους, αντιστεκόμενοι/ες στα σχέδια του μεξικανικού κράτους, στη νεοαποικιοκρατία και τη λερναία ύδρα του νεοφιλελευθερισμού.

Μια πρώτη αντιπροσωπεία έφτασε στο λιμάνι του Βίγκο στα τέλη Ιουνίου. Η υπόλοιπη αντιπροσωπεία (σχεδόν 200 άτομα) θα έπρεπε να φτάσει μερικές εβδομάδες αργότερα, αλλά δεν είχαν προβλεφθεί όλα τα εμπόδια που θα όρθωναν οι κυβερνήσεις για να εμποδίσουν τη μετακίνηση των ανθρώπων, και ακόμη περισσότερο σε περιόδους πανδημίας.

Αυτό το γεγονός προσδίδει ακόμη περισσότερη σημασία στην πεζοπορεία που σχεδιάσαμε, με αφορμή την επίσκεψη της ζαπατιστικής αντιπροσωπείας, στα γαλλο-ισπανικά σύνορα, στην κορυφή των Πυρηναίων.

Τα Πυρηναία ήταν πάντα τόπος ζωής, επικοινωνίας και διέλευσης, από τη μια περιοχή στην άλλη και από μια χώρα στην άλλη, σε αναζήτηση εργασίας ή ασφάλειας: στην πρόσφατη ιστορία, πολλοί άνθρωποι πέρασαν από εκεί αναζητώντας καταφύγιο, φεύγοντας από την κατεχόμενη από τον Χίτλερ Ευρώπη. Λίγα χρόνια πριν από αυτό, αλλά και πολλά χρόνια αργότερα, άνθρωποι που ήθελαν να ξεφύγουν από την Ισπανία του Φράνκο περνούσαν από τα Πυρηναία.

Σήμερα παραμένουν ένα σημαντικό πέρασμα στις διαδρομές της μετανάστευσης.

Με τη διοργάνωση αυτής της πεζοπορείας θέλουμε να ανακτήσουμε αυτήν την παράδοση αφενός υποστήριξης στα θύματα διώξεων και αφετέρου ανοιχτών συνόρων για τους κατοίκους και από τις δύο πλευρές των βουνών. Θέλουμε να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στην ελευθερία μετακίνησης για όλους τους ανθρώπους, στο άνοιγμα των συνόρων και σε μια αδελφική υποδοχή για όποιον/α έρχεται σε αναζήτηση ειρήνης, ασφάλειας ή μέσων για να ζήσει. Θέλουμε επίσης να απαιτήσοουμε να ανοίξει το πέρασμα στην αντιπροσωπεία των ζαπατίστας, την οποία περιμένουν ήδη εκατοντάδες συλλογικότητες και μυριάδες άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη.

Το απόγευμα της 14ης Αυγούστου, οργανώσαμε μια επίσκεψη στο μουσείο της Μπιέλσα, στη μνήμη της ηρωικής αντίστασης των δημοκρατικών ενάντια στον στρατό των Φραγκιστών, η οποία κατέληξε στην «έξοδο» 500.000 ανθρώπων.

Την Κυριακή 15 Αυγούστου έγιναν δύο παράλληλες συγκεντρώσεις στις δύο εισόδους του τούνελ BIELSA-ARAGNOUET (Ισπανική πλευρά και Γαλλική πλευρά) και ανεβήκαμε από τις δύο πλευρές στο Πουέρτο δε Μπιέλσα για μια πολιτική-εορταστική συνάντηση στην κορυφή των βουνών.

Τη Δευτέρα 16 Αυγούστου επισκεφτήκαμε το στρατόπεδο εκτόπισης του Vernet (Ariège).

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ!
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΥΣ!

Αραγωνέζικες συλλογικότητες και συλλογικότητες από τη νοτιοδυτική Γαλλία για την υποδοχή του ταξιδιού για τη ζωή.

Δείτε : το καραβάνι των Ζαπατίστας

Μοιραστείτε το άρθρο