ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα 9/8 20:00:
Η οργή για τις καταστροφές να μετατραπεί σε αγώνα

Κοινή ανακοίνωση-κάλεσμα συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, Δευτέρα 9 Αυγούστου, στις 20.00

Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, συνέχεια των πολιτικών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν έχει όρια. Ηλεία 2007, Μάτι 2018 και τώρα όλη η χώρα βρέθηκαν και βρίσκονται στο έλεος της ανυπαρξίας κρατικής μέριμνας, πρόληψης και επιχειρησιακής ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα της διαχρονικής υποβάθμισης και διάλυσης των κρατικών δημόσιων υπηρεσιών προστασίας του λαού. Οι συνέπειες της καταστροφής που επιτελείται αυτές τις μέρες είναι ανυπολόγιστες. Χιλιάδες άνθρωποι βλέπουν το βιός τους, οι αγώνες τους μιας ζωής, να καταστρέφονται, βορά στην πολιτική του κέρδους και του ατομικισμού. Η καταστροφή δυστυχώς θα συνεχιστεί καθώς το περιβάλλον εκδικείται. Επίκεινται πλημμύρες και βάθεμα της περιβαλλοντικής καταστροφής και η κυβέρνηση αυτοθαυμάζεται γιατί προς το παρόν δεν έχουμε νεκρούς, όπως είχαμε με προηγούμενες κυβερνήσεις. Διώχνει τον κόσμο από τα χωριά του και αφήνει τις περιουσίες τους να καίγονται.

Αυτή η πολιτική είναι συνέχεια αυτής που ακολουθείται στο μέτωπο της πανδημίας. Εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλοπρόσαλλές αντιφατικές πολιτικές με μοναδικό γνώμονα την υποβάθμιση του, την «ατομική ευθύνη» δηλαδή την ενοχοποίηση του καθενός ξεχωριστά και την επέκταση της καταστολής. Αποτέλεσμα χιλιάδες νεκροί και η υγειονομική κρίση να συνεχίζεται.

Πρέπει να μπει ένα τέρμα σε αυτή την εγκληματική πολιτική και να αποδοθούν ευθύνες. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί κάτω από την πίεση της λαϊκής οργής και του συντονισμένου λαϊκού αγώνα.

Οι παρακάτω πολιτικές οργανώσεις που υπογράφουμε το κάλεσμα, καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα τη Δευτέρα στις 20.00 μμ για να διαδηλώσουμε την απόφαση μας να ανατρέψουμε αυτές τις εγκληματικές πολιτικές και τις κυβερνήσεις που τις υλοποιούν. Ο αγώνας όλων μας είναι αναγκαίος, είναι αγώνας για τη ζωή. Καλούμε το λαό να οργανώσει αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Καλούμε τις συλλογικότητες για το περιβάλλον και όλους όσους συμμετέχουν σε κινήσεις πόλης αλλά και τα σωματεία σε όλη τη χώρα να πάρουν πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο λαός σώζει το λαό.

8/8/2021

Αναμέτρηση
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
ΕΕΚ
ΕΚΚΕ
ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Ξεκίνημα
Πολιτική Οργάνωση Κόκκινο Νήμα
ΣΕΚ
Συνάντηση

ΟΛΟΙ /ΟΛΕΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 9/8, 8.00 μ.μ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΣΕ ΑΓΩΝΑ.

ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΖΩΕΣ ΚΑΙ Η ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ

Η ανείπωτη τραγωδία που βιώνει ο λαός μας, για άλλη μια φορά με τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται ανεξέλεγκτα σε όλη τη χώρα εδώ και μία εβδομάδα, δεν είναι κάποιο “φυσικό γεγονός” εξαιτίας της “κλιματικής αλλαγής” , όπως θρασύτατα δηλώνει η κυβέρνηση. Δεν είναι “εθνική τραγωδία” που στο όνομα της απαιτείται η “εθνική ενότητα” για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως μας λένε, κυβέρνηση και η δήθεν «υπεύθυνη αντιπολίτευση».

Οι αιτίες και οι συνέπειες έχουν ταξικό πρόσημο και τα αποτελέσματα τους θα πέσουν βαριά στις πλάτες του λαού και της νεολαίας. Τα χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, τα χιλιάδες καμένα ζώα, η καταστροφή των οικοσυστημάτων, των καλλιεργειών, των κτηνοτροφικών μονάδων, των χωριών και των κατοικιών καταστρέφουν και οδηγούν στη φτώχεια χιλιάδες ανθρώπους που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής, να παραδίνονται βορά στην πολιτική του κέρδους. Η καταστροφή του ευρύτερου περιβάλλοντος, των δασών των οικοσυστημάτων και των συνθηκών ζωής στις πόλεις υποθηκεύει το παρόν και το μέλλον του λαού και της νέας γενιάς.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αδιαφορούν πλήρως για τις ζωές μας τα δάση, το περιβάλλον και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους, των περικοπών των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων που διαλύουν κάθε δομή προστασίας και, ταυτόχρονα. της παράδοσης του περιβάλλοντος, με κορύφωμα το περιβαλλοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, στα αρπακτικά της αγοράς. Γι αυτό δίνουν για τη δασοπροστασία μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ, από τα 17 εκατομμύρια που ζητούσαν οι υπηρεσίες της πυροσβεστικής, την στιγμή που δίνει 5 δισ. ευρώ για να αγοράσει πολεμικά αεροπλάνα, φρεγάτες. Την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός δηλώνει πως «έχει κουραστεί να ακούει ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις», αρνείται προσλήψεις πυροσβεστών, ενώ προχωρά σε χιλιάδες νέες προσλήψεις αστυνομικών, ακόμα και για τα δημόσια πανεπιστήμια, και μονιμοποιεί 4.400 παπάδες.

Η κυβέρνηση συνεχίζει και βαθαίνει την πολιτική των προκατόχων της και της Ε.Ε εμπορευματοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος. Ανοίγει το δρόμο στους κάθε λογής “επενδυτές” για νέα πεδία κερδοφορίας, αφού παραδίδει τις δασικές εκτάσεις και τα βουνά για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, τσιμεντοποιεί ακόμα και περιοχές NATURA, καλεί στην ευρύτερη περιοχή Βαρυμπόμπης – Κρυονερίου τους επενδυτές για αξιοποίηση των πρώην βασιλικών κτημάτων στο Τατόι. Την ίδια στιγμή που ιδιωτικοποιούν την ενέργεια και αυξάνουν την χρήση ορυκτών καυσίμων και φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο ενός black out καθώς και νέα αύξηση των τιμολογίων.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ, το σύνολο του αστικού πολιτικού συστήματος και τα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια των ΜΜΕ κρύβονται υποκριτικά πίσω από την κλιματική αλλαγή για να αποφύγουν τις πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα.. Κρύβουν πως το κύμα καύσωνα είναι το αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εξαιτίας των καταστροφικών προτεραιοτήτων του καπιταλισμού. Του συστήματος, δηλαδή, που υπηρετεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όλες οι κυβερνήσεις και γι’ αυτό είναι συνυπεύθυνη και όχι θύμα .

Η ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών, των εθελοντών δασοπυροσβεστών και των κατοίκων των περιοχών να σώσουν τα δάση και το βιος τους από τις φονικές πυρκαγιές απέναντι στην παντελή αδιαφορία της κυβέρνησης και του επιτελικού κράτους αποδεικνύει για άλλη μια φορά ΄όπως έγινε σε όλη την περίοδο της πανδημίας, πως “μόνο ο λαός θα σώσει το λαό”.

Απέναντι στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη που δεν δίνει δεκάρα για τις ζωές και την υγεία του λαού και της νεολαίας, στην πολιτική της “ατομικής ευθύνης” και στη γραμμή του θα “λογαριαστούμε μετά” απαντάμε πως θα λογαριαστούμε τώρα. Η μόνη λύση είναι οι αγώνες μας για να καταργηθούν οι περιβαλλοντοκτόνοι νόμοι, για μαζικές μόνιμες προσλήψεις η γενναία χρηματοδότηση σε δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, σε υγεία, παιδεία, δήμους, πρόνοια, ασφάλιση και σε κάθε υπηρεσία που είναι κρίσιμη για τις ανάγκες της κοινωνίας. Και να κλιμακώσουμε αυτούς τους αγώνες για να τελειώνουμε με την εγκληματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το καταστροφικό σύστημα που υπηρετεί.

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό να δώσουμε την πρώτη μαχητική απάντηση τη Δευτέρα 9/8, 8.00 μ.μ στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουμε την απόφαση μας να ανατρέψουμε αυτές τις εγκληματικές πολιτικές και τις κυβερνήσεις που τις υλοποιούν. Καλούμε το λαό να οργανώσει αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Καλούμε τις συλλογικότητες για το περιβάλλον και όλους όσους συμμετέχουν σε κινήσεις πόλης αλλά και τα σωματεία σε όλη τη χώρα να πάρουν πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Πλήρης και άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων, των καταστροφών σε αγροτική και ζωϊκή παραγωγή. Άμεση ενίσχυση από το κράτος για όσο διαρκούν οι συνέπειες των καταστροφών.

  • Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας. Η πυροπροστασία είναι κοινωνικό αγαθό, ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση. Ανασυγκρότηση της δασικής υπηρεσίας και πέρασμα της δασοπυρόσβεσης στο υπουργείο αγροτικης ανάπτυξης και όχι στο “προστασίας του πολίτη”. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία και στις δασικές υπηρεσίες. Ανανέωση του εξοπλισμού της πυροσβεστικής, ειδικά σε οχήματα.Αποστρατικοποίηση της Πυροσβεστικής.

Δαπάνες για την πυροπροστασία και τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για τα αιματηρά πλεονάσματα και τους εξοπλισμούς – διαγραφή του χρέους. Να σταματήσει το τσεκούρωμα στις δαπάνες για την πυροπροστασία στο όνομα των μνημονιακών συμφωνιών, της δημοσιονομικής “πειθαρχίας” και των διάφορων μέτρων της ΕΕ

  • Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών, με αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για έργα πυροπροστασίας. Ενιαίος Φορέας Δασοπυρόσβεσης-Δασοπροστασίας με έμφαση στην πρόληψη.
  • Να παρθούν μέτρα για να μην αλλάξει η χρήση γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Πρόγραμμα ριζικής αναδάσωσης από το δημόσιο με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 9/8 στις 8μμ στο Σύνταγμα.

Να διώξουμε την κυβέρνηση των ενόχων για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους.

Καλεί η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, περιφερειακές και δημοτικές κινήσεις της Αττικής

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ & ΔΗΜΩΝ

Την τελευταία εβδομάδα βιώνουμε μια ανείπωτη καταστροφή στη χώρα, με μέτωπα πυρκαγιάς που καίνε για 5 μέρες ανεξέλεγκτα! Οι καταστροφικές φωτιές αφήνουν πίσω τους δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, χιλιάδες καμένα ζώα, κατεστραμμένα οικοσυστήματα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και καταστροφές κατοικιών και εργασιακών χώρων, μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Θρηνούμε ήδη έναν εθελοντή πυροσβέστη, άνθρωποι μεταφέρονται στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς σπίτια και δεν ξέρουν πώς θα επιβιώσουν την επομένη της καταστροφής. Η έκταση και η ένταση των πυρκαγιών που ξεσπούν σε όλη την χώρα, η επαναληπτικότητά τους και οι καταστροφικές τους συνέπειες αποτελούν ακόμη ένα έγκλημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της πολιτικής που υπηρετεί.

Η κατάσταση αυτή δυστυχώς, δεν ξαφνιάζει. Δεν είναι κάτι νέο, κάτι απρόσμενο, κάτι τυχαίο. Είναι συνέπεια της πολιτικής που έχουν επιβάλλει όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις -μαζί και η σημερινή- οι περιφέρειες και οι δήμοι, ακολουθώντας τις επιταγές της ΕΕ, με περικοπές σε προσωπικό και κονδύλια για φροντίδα της φύσης, πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αδιαφορώντας για την προστασία, του ευρύτερου περιβάλλοντος, των δασών, της πανίδας, των συνθηκών ζωής στις πόλεις.

Η πολιτική της κυβέρνησης και σε αυτό το θέμα ακολουθεί το μοτίβο με το οποίο έχει κινηθεί και στο μέτωπο της πανδημίας. Η διαχείριση της πανδημίας με «ατομική ευθύνη», lockdown, πρόστιμα και επικοινωνιακή πολίτικη βρίσκει το ανάλογό της στη διαφήμιση της λειτουργίας του 112 με γρήγορες εκκενώσεις οικισμών/χωριών και στην αντίστοιχη «ατομική ευθύνη» απέναντι στις πυρκαγιές.

Η κατάσταση αυτή εξοργίζει, ιδιαίτερα μετά τη φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας (Μάτι 2018), αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να καυχιέται πως αντιμετωπίζει επιτυχημένα τις πυρκαγιές, τη στιγμή που έχει αφήσει τα μέτωπα να μαίνονται ανεξέλεγκτα μέχρι να καταλήξουν στην θάλασσα, καταστρέφοντας ολοσχερώς το περιβάλλον και οικισμούς. Όσο συνεχίζει στην ίδια πολιτική των προκατόχων της και της ΕΕ, ψηφίζοντας αντιπεριβαλλοντικούς και δασοκτόνους νόμους, με κορυφαίο τον νόμο Χατζηδάκη, εμπορευματοποιώντας τις δασικές εκτάσεις, όπως γίνεται χαρακτηριστικά σε περιοχές που προορίζονται για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ανοίγοντας τον δρόμο στους κάθε λογής «επενδυτές»-καταπατητές ότι μπορούν να τσιμεντοποιήσουν περιοχές NATURA, όσο συνεχίζει στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των περικοπών σε κάθε δημόσια δομή, τα τραγικά αυτά αποτελέσματα θα είναι αναπόφευκτα.

Βιώνουμε το αποτέλεσμα των καταστροφικών επιπτώσεων της ασύδοτης κερδοφορίας του κεφαλαίου πάνω στη φύση, στο περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων. Η γνώση δε, των νέων κλιματολογικών δεδομένων, αυξάνουν την ευθύνη των κυβερνήσεων και του κρατικού μηχανισμού. Ούτε οι ακραίες συνθήκες καύσωνα, ούτε οι εμπρησμοί, ούτε η συσσώρευση καύσιμης ύλης από τα αποτελέσματα της χειμωνιάτικης «Μήδειας» δεν ήταν «απρόβλεπτα» γεγονότα. Το ερώτημα λοιπόν είναι τι έκαναν και τι κάνουν οι αρμόδιοι φορείς και η πολιτεία με βάση και τα νέα δεδομένα έντασης της κλιματικής κρίσης;

  • Περιορίζονταιστα αδιέξοδα σχέδια της πολιτικής προστασίας, τα οποία οριστικοποιούνται σε συνεργασία με τις περιφέρειες, χωρίς να συνιστούν κάποια ουσιαστική παρέμβαση για την πρόληψη και προστασία των δασών από την εμφάνιση πυρκαγιών. Ενώ, απαιτείται πρόληψη με καθαρισμό των δασών, διάνοιξη και συντήρηση δασικών δρόμων, κ.α. που δεν αποτελούν εποχικό ζήτημα, αλλά χρειάζονται συνεχή μέριμνα και ειδικευμένη επιστημονική στήριξη δασολόγων και κατάλληλου προσωπικού.
  • Επιμένουνστην πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δασαρχείων και δασικών υπηρεσιών, της πυροσβεστικής, των υπηρεσιών των δήμων και των περιφερειών, χωρίς να έχουν προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού.
  • Συνεχίζουννα δίνουν ψίχουλα για καθαρισμούς και προστασία των δασών, για δαπάνες πυροπροστασίας, δημιουργίας δικτύων πυρανίχνευσης, πυροφυλακίων, καθαρισμού χορτολιβαδικών εκτάσεων, αγροτικών δρόμων και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών.
  • Θυμούνται την κλιματική κρίσημόνο για να συζητήσουν επενδύσεις «πράσινης» ανάπτυξης, ιδιωτικοποίησης της ενέργειας ή τσιμεντοποίησης της φύσης. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι ο ηθικός αυτουργός της καταστροφής της φύσης, με τη δήλωση «έτσι κι αλλιώς το δάσος θα καεί»!

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δίνει δισεκατομμύρια για την αγορά των νέων Rafale και 120 εκ. για αποζημίωση στην Aegean, αντί για πυροσβεστικά εναέρια μέσα, κάνει προσλήψεις χιλιάδων αστυνομικών αντί πυροσβεστών, αγοράζει αύρες και περιπολικά αντί σύγχρονα πυροσβεστικά μέσα και εξοπλισμό. Για την πυρόσβεση απομένουν απαρχαιωμένα αεροσκάφη και οχήματα της πυροσβεστικής, που προσπαθούν να ανταποκριθούν στο απαιτητικό έργο της πυρόσβεσης, με τις ηρωικές προσπάθειες του λιγοστού προσωπικού της.

Είναι ενδεικτικό αυτό που συνέβη στις 3/8 στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, όπου χρησιμοποιήθηκαν 900 αστυνομικοί και μόλις 520 πυροσβέστες, με το επιχειρησιακό βάρος, ως είναι επόμενο, να πέφτει σε αυτό που έκαναν οι αστυνομικοί, την εκκένωση και όχι στην κατάσβεση, με δραματικές τις συνέπειες της καταστροφικής επέκτασής της. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις στα ίδια σημεία οφείλονται στην έλλειψη επίγειων μέσων και πυροσβεστών που είναι οι μόνοι που μπορούν να επιχειρήσουν για την πλήρη κατάσβεση μιας πυρκαγιάς.

Η στήριξη με κάθε μέσο και με ουσιαστικά μέτρα των ανθρώπων που επλήγησαν είναι επιτακτική ανάγκη και όχι ευκαιρία για επικοινωνιακή μικροπολιτική πασαρέλα. Για αυτό το λόγο απαιτούνται άμεσα μέτρα στέγασης και φροντίδας των ανθρώπων που έχουν χάσει τα σπίτια τους και άμεσα μέτρα πλήρους αποζημίωσης των πληγέντων, και ειδικής υποστήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων που βλέπουν το βιος τους να καταστρέφεται.

Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών και η προστασία του περιβάλλοντος, στο έδαφος μάλιστα μιας ραγδαίας κλιματικής κρίσης που εντείνεται χρόνο με το χρόνο, δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια των κυβερνήσεων και του αστικού κράτους που συνεχίζουν να βλέπουν ως περιττό έξοδο της προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Οι δηλώσεις περί «ατομικής ευθύνης» του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών παραγόντων, σηματοδοτούν τον αντιδραστικό και βαθιά αντιλαϊκό και αντιπεριβαλλοντικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης και της κρατικής διαχείρισης.

Να παλέψουμε εδώ και τώρα για ανατροπή αυτής της περιβαλλοντοκτόνας πολιτικής και της κυβέρνησης, για την λήψη μέτρων προστασίας και πραγματικής αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Ο αγωνιζόμενος λαός, οι φορείς του εργατικού και λαικού κινήματος και οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται θα πρέπει να βγουν μπροστά σε ένα διαρκή αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας. Η φύση δεν μπορεί να θεωρείται πεδίο κερδοφορίας, πρέπει να προστατευτεί τώρα πριν η ζωή μας γίνει αβίωτη στις πόλεις και τα χωριά.

Ως αριστερές ριζοσπαστικές αντικαπιταλιστικές κινήσεις περιφερειών και δήμων στεκόμαστε στο πλευρό των πληγέντων διεκδικώντας άμεσα:

  • Να παρασχεθεί άμεσα στέγη και τροφή, με πλήρη έξοδα του κράτους και των Περιφερειών, για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους.
  • Πλήρη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων, καθώς και των καταστροφών σε αγροτική και ζωϊκή παραγωγή. Άμεση ενίσχυση από το κράτος για όσο διαρκούν οι συνέπειες των καταστροφών.
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών, με αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για έργα δασοπροστασίας. Ανασυγκρότηση τηςΔασικής Υπηρεσίας και Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας-Δασοπυρόσβεσης, χωριστού από την Πυροσβεστική, στελεχωμένου με όλες τις επιστημονικές ειδικότητες που είναι απαραίτητες για τη φροντίδα των δασών, την πρόληψη και την αντιμετώπιση ων δασικών πυρκαγιών. Η δασοπυρόσβεση δεν είναι θέμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
  • Η πυροπροστασία είναι κοινωνικό αγαθό, ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία και στις δασικές υπηρεσίες. Ανανέωση του εξοπλισμού της πυροσβεστικής, ειδικά σε οχήματα. Αποστρατιωτικοποίηση του πυροσβεστικού σώματος.
  • Ενίσχυση των υπηρεσιών των δήμων και των περιφερειών με τα απαραίτητα μέσα και επαρκές μόνιμο προσωπικό για τον καθαρισμό-επιτήρηση- προστασία αλσών και δασών και σαφής καθορισμός των αρμοδιοτήτων Δήμων, Περιφερειών, Δασαρχείων.
  • Δαπάνες για την πυροπροστασία και τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για τα αιματηρά πλεονάσματα και τους εξοπλισμούς – διαγραφή του χρέους. Να σταματήσει το τσεκούρωμα στις δαπάνες για τη δασοπροστασία στο όνομα των μνημονιακών συμφωνιών, της δημοσιονομικής “πειθαρχίας” και των διάφορων μέτρων της ΕΕ.
  • Καμία αλλαγή χρήσης γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα οικιστικά, επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Πλήρης προστασία της αναγέννησης του δάσους και προγράμματα αναδάσωσης όπου απαιτείται, από το δημόσιο με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.
  • Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη, που απειλεί τις δασικές περιοχές και τις περιοχέςNATURA. Να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες και να σταματήσει η οικοδόμηση και η εκμετάλλευση γης σε δασικές περιοχές. Ούτε ένα δέντρο λιγότερο σε πόλεις και οικισμούς, προστασία του πράσινου και δημιουργία πάρκων στον αστικό ιστό.

Στηρίζουμε τις προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών, για την υπεράσπιση της ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος, καθώς και τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης των κινηματικών συλλογικοτήτων. Οργανώνουμε επισκέψεις για την έμπρακτη και υλική στήριξη των πληγέντων από τις κινήσεις μας.

Περιφερειακές κινήσεις

Αν. Μακεδονία-Θράκη : Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση-Ανταρσία στην Α.Μ.Θ.

Αττική : Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική- Ανταρσία σε κυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.

Βόρειο Αιγαίο: Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά

Δυτική Ελλάδα : Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα

Ήπειρος : Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο

Θεσσαλία : Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Κ. Μακεδονία : Ανταρσία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Κ. Μακεδονία

Κρήτη : Ανυπόταχτη Κρήτη- Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση

Στερεά Ελλάδα : Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

Πελοπόννησος : ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο Μωριά – Συμπόρευση για την Ανατροπή

Κινήσεις σε δήμους

Αγρίνιο: Ανυπότακτο Αγρίνιο

Αγ. Αναργύρων-Καματερού : Ανυπότακτη Πόλη – Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στις

γειτονιές Αγ. Αναργύρων-Καματερού

Αθήνα : Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

Αθήνα : Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα – Ανταρσία σε κυβέρνηση – Ε.Ε. – Κεφάλαιο

Αιγάλεω: “Ρήγμα στα Δυτικά”

Αμπελόκηποι – Μενεμένη : Ανυπακοή στις Γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης

Βύρωνας : Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα

Ελληνικού – Αργυρούπολης : Εκτός Πλάνου – Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ελληνικού –

Αργυρούπολης

Ηλιούπολη : Μαχόμενη Ηλιούπολη Αριστερή Ανατρεπτική Κίνηση (ΜΑ.ΧΗ.)

Ηράκλειο Αττικής: Κόκκινη Ρωγμή – Αγώνας-Ρήξη-Ανατροπή στο Ηράκλειο

Θέρμη : Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής

Θεσσαλονίκη : Δύναμη Ανατροπής Θεσσαλονίκης

Ίλιον : Αριστερή Κίνηση Ιλίου (ΑΡΚΙ)

Καισαριανή : Ανυπόταχτη Καισαριανή-Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση

Μαρούσι : Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Εκτός των Τειχών Μαρουσιού

Νέα Ιωνία : Εκτός Σχεδίου Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

Νέα Σμύρνη: Μία Πόλη Ανάποδα – Αριστερή Παρέμβαση στους Δρόμους της Νέας Σμύρνης

Νεάπολη-Συκεές: «Η πόλη αλλιώς» Ενωτική, Ανατρεπτική Παρέμβαση

Νίκαια – Ρέντη : Ανταρσία στην Κοκκινιά της Προσφυγιάς και της Αντίστασης

Πάτρα: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στη Πάτρα – Ανταρσία σε κυβέρνηση, ΕΕ, Κεφάλαιο

Περιστέρι : Αριστερή Κίνηση Περιστερίου

Πρέβεζα: Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας

 

Μοιραστείτε το άρθρο