Πρώτα αποτελέσματα της λαϊκής διαβούλευσης

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ: το καραβάνι των ζαπατίστας

Ζαπατιστική Έκτη Επιτροπή
Μεξικό

31 Ιουλίου 2021.

Προς τα θύματα και τις οικογένειες των θυμάτων στο Μεξικό:
Προς τις οργανώσεις, τις ομάδες, τις συλλογικότητες και τα άτομα που υποστηρίζουν τα θύματα:

Παρουσιάζουμε τα πρώτα αποτελέσματα που λάβαμε από τη Λαϊκή Διαβούλευση:

  1. Από τις 13:00, της 31ης Ιουλίου 2021, τα δώδεκα ζαπατιστικά καρακόλ και τα αντίστοιχα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης έλαβαν τις επίσημες αποφάσεις 756 μικρών πόλεων, χωριών, κοινοτήτων και ράντσων [αγροτικών κοινοτήτων] όπου ομιλούνται οι ακόλουθες γλώσσες των Μάγιας: Σόκε, Τοχολαμπάλ, Μαμ, Τσελτάλ, Τσοτσίλ και Τσολ. Οι αποφάσεις προέρχονται από Ζαπατίστας, μέλη του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου και από κομματικές/ούς [που συνδέονται με πολιτικά κόμματα] οι οποίοι πραγματοποίησαν «εκτός εποχής» κοινοτικές συνελεύσεις, που σημαίνει χωρίς επίσημη, νόμιμη αναγώριση.
  2. Οι 756 αυτόχθονες κοινότητες είπαν«ΝΑΙ»απαντώντας στο ερώτημα αν συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να γίνουν δεβαστά τα δικαιώματα των θυμάτων και των οικογενειών τους στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη.
  3. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει μέχρι τώρα είναι ότι σε πολλές περιοχές, το ΙΝΕ [Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο] δεν μετέφρασε το δημοψήφισμα στις γλώσσες των Μάγιας. Το INE δεν εξήγησε τι αφορά το δημοψήφισμα και σε ορισμένα σημεία απλώς παράτησε τις κάλπες χωρίς να εξηγήσει στους κατοίκους της πόλης περί τίνος πρόκειται.
  4. Οι κοινότητες των Ζαπατίστας ανέλαβαν το έργο να εξηγήσουν τη σημασία της συμμετοχής στη διαβούλευση και του τι αφορούσε. Το έκαναν τόσο στις κοινότητες του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου όσο και στις κοινότητες των «κομματικών» και το έκαναν στις μητρικές γλώσσες των κοινοτήτων.

Προς έκπληξή μας, ορισμένες κοινότητες «κομματικών» όπου δεν υπάρχουν Ζαπατίστας πραγματοποίησαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούν συνελεύσεις, και έστειλαν και συνεχίζουν να στέλνουν τα αποτελέσματά τους στα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης.

Οι κοινότητες των «κομματικών» ευχαρίστησαν τα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης για την επεξήγηση του δημοψηφίσματος και είπαν ότι θα πάνε στις κάλπες και θα μας στείλουν τον αριθμό των ατόμων από τις κοινότητές τους που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα με τα επίσημα δελτία ταυτότητάς τους.

Το κενό που δημιουργήθηκε από την απουσία εκπροσώπων της μεξικανικής κυβέρνησης και των θεσμών της καλύφθηκε από «εκτός εποχής» άτομα που ανέλαβαν να μεταφράσουν το δημοψήφισμα στις γλώσσες των αυτοχθόνων και να εξηγήσουν τι είναι το δημοψήφισμα και τη σημασία του.

Όχι μόνο κανένας από το INE δεν εμφανίστηκε για να εξηγήσει τίποτα: κανείς με οποιαδήποτε κυβερνητική ιδιότητα δεν προσπαθήσει καν να επισκεφτεί οποιαδήποτε κοινότητα (παρόλο που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι είναι το ενδιαφερόμενο μέρος στο δημοψήφισμα καθώς το διέταξε ο επικεφαλής της).

Το μόνο που έκαναν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν να απειλούν τον κόσμο λέγοντας ότι εάν δεν ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, τότε θα κοπούν οι κυβερνητικές επιδοτήσεις. Στάλθηκαν να πουν: «Αν δεν θέλετε να χάσετε τα χρήματά σας, πηγαίνετε και φηψίστε “ναι”».

Επιπλέον, η κυβέρνηση λέει ψέματα γιατί όταν λέει στους ανθρώπους να πάνε και να ψηφίσουν «ναι», το κάνει λέγοντας ότι το δημοψήφισμα δήθεν αφορά το αν θα οδηγήσει τους πρώην προέδρους σε δίκη.

Αντί να εξηγήσουν την κατάσταση στον κόσμο, κατέφυγαν σε απειλές και ψέματα.

Το μόνο που χρειαζόταν ήταν λίγος αυτοσεβασμός και πολιτική δουλειά.

  1. Παρόλο που σύμφωνα με το μεξικανικό κράτος δεν υφίστανται, οι χιλιάδες «εκτός εποχής» αυτόχθονες κοινότητες αγκαλιάζουν τις χιλιάδες οικογένειες των θυμάτων των αποφάσεων που ελήφθησαν σε διαφορετικά επίπεδα διακυβέρνησης τα τελευταία χρόνια.
  2. Παρόλο που δεν υπάρχουμε νομικά σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μεξικού, σας ζητάμε από όλους – θύματα, οικογένειες και οργανώσεις που τους υποστηρίζουν – να αποδεχτείτε αυτήν την αγκαλιά από εκείνους που εδώ και αιώνες (μέχρι σήμερα) αποτελούν θύματα «αποφάσεων πολιτικών παραγόντων» όλων των κυβερνήσεων σε όλο το πολιτικό φάσμα.
    Όταν θα έχουμε τα πλήρη αποτελέσματα, θα διασφαλίσουμε ότι θα τα μοιραστούμε με εκείνους/ες που αγωνίζονται για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Με αυτό το ανακοινωθέν ανακοινώνουμε ότι από τις 31 Ιουλίου 2021 οι ζαπατιστικές κοινότητες Ζαπατίστας ξεκινούν τη συμμετοχή τους στην Εθνική Εκστρατεία για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη.

Αυτό είναι όλο.

Από τα βουνά του Νοτιοανατολικού Μεξικού.

Subcomandante Insurgente Galeano
Έκτη Ζαπατιστική Επιτροπή για την Εθνική Εκστρατεία για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη
Μεξικό, Ιούλιος 2021


Σχετικά με το Ταξίδι των Ζαπατίστας στον κόσμο, δείτε αναλυτικά και την ειδική σελίδα του infolibre
(με όλα τα ανακοινωθέντα, τη μέχρι τώρα πληροφορία και με διαρκή ενημέρωση):

https://new.infolibre.gr/2020/12/05/zapatistas-salparoyn-gia-eyropi/

Μοιραστείτε το άρθρο