Ωρολογιακή βόμβα δίπλα στον Ευρώτα δείχνει η έρευνα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τον ΧΥΤΥ “Ξηροκάμπια” στη Σκάλα Λακωνίας

Για τους περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις από τη σχεδιαζόμενη δημιουργία ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτωνδίπλα ακριβώς στον Ευρώτα,, ενημέρωσε το βράδυ της Δευτέρας 19/7 ο γεωλόγος Γιάννης Τσιμπίδης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεγάλη υπήρξε η συμμετοχή των κατοίκων και το ενδιαφέρον των πολιτών στην εκδήλωση που οργάνωσε η επιτροπή αγώνα στην πλατεία Πηγών στη Σκάλα Λακωνίας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας αποτελούν ακόμη μία επιβεβαίωση της αγωνίας των κατοίκων του Δήμου Ευρώτα και του αγώνα τους να σταματήσουν αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή για την περιοχή τους, της καλλιέργειες και τις ζωές τους.

Δεν είναι μόνο το ιδιαίτερα κοστοβόρο μοντέλο που επιχειρείται με την Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων της ευρύτερης περιοχής, αλλά κυρίως η ευθεία απειλή για την ίδια την υγεία τους και το μέλλον των επόμενων γενιών.

Το έργο έχει σχεδιαστεί σε μία απόσταση περίπου 500 μέτρων από τον ποταμό Ευρώτα, εντός ζώνης Natura και σε μία περιοχή υψηλής παραγωγικότητας. Όπως ανέφερε ο γεωλόγος τα πετρώματα είναι διαπερατά και είναι πάνω σε σεισμικά ρήγματα γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνο περιβαλλοντικά το σχεδιαζόμενο έργο.

Επίσης, έγινε ενημέρωση για τον επικείμενο πενταπλασιασμό των δημοτικών τελών ως αποτέλεσμα της ρήτρας εγγυημένης κερδοφορίας που προβλέπει η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ για την δημιουργία του έργου – ταφόπλακα για την περιοχή.

Εδώ και 2,5 χρόνια με τον αγώνα μας δεν έχουμε επιτρέψει να έρθουν και εδώ στον Ευρώτα τα μηχανήματα και να αρχίσουν οι εργασίες και ούτε πρόκειται να το επιτρέψουμε ποτέ όσες φιέστες και να κάνουν” σημειώνει η επιτροπή αγώνα, αντιπροσωπεία της οποίας βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Τρίπολη στην Περιφέρεια για να διαμαρτυρηθεί για την φιέστα που ετοιμάζουν πρωθυπουργός και περιφερειάρχης.

 

Μοιραστείτε το άρθρο