ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ – ΝΕΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ:
Η Εκτός Εποχής και μια πρωτοβουλία σε εθνικό επίπεδο

Από τα Βουνά του Νοτιοανατολικού Μεξικού και τους “εκτός εποχής” Ζαπατίστας, ο συμμετέχων στην αποστολή στην Ευρώπη εξεγερμένος υποδιοικητής Μοϊσές ενημερώνει ότι 177 Ζαπατίστας είναι έτοιμοι να έρθουν, αλλά στους 62 δεν έχουν δοθεί ακόμη διαβατήρια…


ΑΠΟ: Το Καραβάνι των Ζαπατίστας
[“Πανελλαδική δικτύωση συντονισμού για τις γέφυρες της αξιοπρέπειας, των συναντήσεων και των αγώνων”]:

Η ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠH ΕΚΤΗ.

 Μεξικό.

Ιούλιος 2021

Σε όσ@ς συνυπογράφουν τη Διακήρυξη για τη Ζωή:

Στην Ευρώπη των από τα Κάτω και Aριστερά:

Στην Εθνική και Διεθνή Επιτροπή Έκτη:

Στο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο – Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης:

Στα Δίκτυα Αντίστασης και Εξέγερσης:

Στην Ομάδα «Έφτασε η Ώρα των Λαών»

Από: Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μοϊσές

Συντρόφισσες, συντροφόισσες, σύντροφοι:
Αδελφές, αδελφοίες, αδελφοί:

Σας χαιρετώ εκ μέρους των παιδιών, των γυναικών, των άλλων, των ηλικιωμένων και των ανδρών των ζαπατιστικών κοινοτήτων και σας μεταφέρω τα εξής:

  1. Έχουμε ήδη έτοιμη, για να ταξιδέψει αεροπορικώς, μια δυνατή ζαπατιστική ομάδα, που αριθμεί 177 ζαπατίστας. Αποτελείται εξ ολοκλήρου από αυτόχθονες με ρίζες Μάγια, των γλωσσών τσολ, τσοτσίλ, τσελτάλ, τοχολαμπάλ και καστιλιάνικα. Γεννηθήκαμε στη γεωγραφία που αποκαλούν Μεξικό. Οι πρόγονοί μας γεννήθηκαν και πέθαναν σε αυτή τη γη. Καθώς το μεξικανικό κράτος δεν αναγνωρίζει την ταυτότητα και την καταγωγή μας και μας λέει ότι είμαστε «extemporaneos»(έτσι λέει η Γραμματεία Εξωτερικών Σχέσεων, ότι είμαστε «εκπρόθεσμοι», «ανεπίκαιροι», «εκτός εποχής» Μεξικανοί), αποφασίσαμε να βαφτίσουμε αυτή τη μονάδα Ακρόασης και Λόγου «Η Εκτός Εποχής».

Όπως είδαμε στα λεξικά, «extemporáneo» σημαίνει «ακατάλληλο, ανεπιθύμητο, απρόσφορο», ή «ανεπίκαιρο για την εποχή στην οποία συμβαίνει». Με άλλα λόγια, είμαστε ανεπιθύμητοι, απρόσφοροι και άκαιροι.

Ποτέ άλλοτε δεν μας είχαν ορίσει με τόση σαφήνεια. Είμαστε ευτυχείς που επιτέλους το μεξικανικό κράτος αναγνωρίζει ότι έτσι θεωρεί τους ιθαγενείς λαούς αυτής της γεωγραφίας που ονομάζεται Μεξικό. Πιστεύω ότι έτσι δείχνει τη λύπη του που δεν μας εξολόθρευσε… ακόμα, γιατί η ύπαρξή μας δείχνει την αντίφαση με τον επίσημο λόγο περί «κατάκτησης». Τώρα γίνεται κατανοητό ότι το αίτημα της μεξικανικής κυβέρνησης προς την ισπανική κυβέρνηση για να ζητήσει συγγνώμη είναι για το ότι δεν μας εξόντωσε.

Από τ@ς 177 απεσταλμέν@ς για το Ταξίδι για τη Ζωή, οι 62 από εμάς δεν έχουμε ακόμη διαβατήριο. Η Γραμματεία Εξωτερικών Σχέσεων έχει κολλήσει με το «λάθος» που αντιπροσωπεύουμε. Παρά το ότι έχουμε αποδείξει την ταυτότητα και την καταγωγή μας, συνεχίζει να απαιτεί όλο και περισσότερα έγγραφα. Απομένει μόνο να ζητήσει από τις κυβερνήσεις της Κεντρικής Αμερικής να δηλώσουν ότι δεν είμαστε πολίτες αυτών των χωρών.

  1. Η αερομεταφερόμενη ομάδα «Η Εκτός Εποχής», με εμένα στο τιμόνι, προετοιμάζεται από τον Οκτώβριο του 2020 και βρισκόμαστε σε καραντίνα εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Αποτελείται από:

– Διάφορες ομάδες «Ακρόασης και Λόγου». Ιθαγενείς ζαπατίστας, η ύπαρξη και η μνήμη των οποίων καλύπτει την ιστορία του αγώνα μας από τα χρόνια πριν την εξέγερση μέχρι την έναρξη του Ταξιδιού για τη Ζωή.

– Μια γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου: 36 γυναίκες πολιτοφύλακες (μέρος των ομάδων «Ακρόασης και Λόγου»), οι οποίες έχουν πάρει το όνομα και το παράδειγμα της αείμνηστης Διοικήτριας Ραμόνα, της πρώτης ζαπατίστα που βγήκε από την Τσιάπας, και αυτοπροσδιορίζονται ως «IxchelRamona» και με αυτό το όνομα θα βγουν στα γήπεδα της Ευρώπης.

– Το αυτοαποκαλούμενο «Κομμάντο Ποπ Κορν». Είναι 6 παιδιά, κορίτσια και αγόρια, από την ομάδα «Παιχνίδι και Σκανταλιά».  Όπως όλ@ μας, και αυτά προετοιμάζονται.

– Η ομάδα συντονισμού της εισβολής. Είναι αυτ@ που θα αναλάβουν την οργάνωση και, αν χρειαστεί, την ενίσχυση των ομάδων «Ακρόασης και Λόγου» που θα κατανεμηθούν στις 5 ζώνες στις οποίες έχουμε χωρίσει την ευρωπαϊκή ήπειρο. Θα απαντούν επίσης στα ελεύθερα και επί πληρωμή μέσα ενημέρωσης, θα συμμετέχουν σε στρογγυλά τραπέζια, συνέδρια και δημόσιες εκδηλώσεις και θα αξιολογούν την εξέλιξη της εισβολής.

Μαζί με τη Μοίρα 421 θα ολοκληρώσουμε το πρώτο ζαπατιστικό κύμα και θα ξεκινήσουμε τις επισκέψεις μας σε αυτούς που μας προσκάλεσαν και, με προσοχή και σεβασμό, θα τους ακούσουμε. Αν το ζητήσουν, θα τους μιλήσουμε για τη μικρή μας ιστορία αντίστασης και εξέγερσης.

  1. Μαζί μας θα ταξιδέψει μια αντιπροσωπεία του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου – Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης, η οποία θα αποτελείται από 10 αυτόχθονες, από τις γλώσσες: Μάγια, Ποπολούκα, Μπινιζά, Πουρέπετσα, Ραραμούρι, Οτομί, Νααγιέρι/Ουισάρικα και Νάγουα, καθώς και 3 αδέρφια μας από το Μέτωπο των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης και του Νερού από την Τλαξκάλα, την Πουέμπλα και το Μορέλος. Συνολικά 13.
  2. Επειδή σε μένα τυχαίνει το Ταξίδι για τη Ζωή – Κεφάλαιο Ευρώπη, έχω ζητήσει από τον Εξεγερμένο Υποδιοικητή Γκαλεάνο να αναλάβει τη διοίκηση στο Μεξικό και να ξεκινήσει, το συντομότερο δυνατόν, επαφές με το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο – Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης, με την Εθνική Έκτη, με τα Δίκτυα Εξέγερσης και Αντίστασης, με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που υπερασπίζονται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τις συλλογικότητες Θυμάτων Βίας, με τους συγγενείς και οικείους των εξαφανισμένων, όπως και με καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες, επιστήμονες και διανοούμεν@ς, με σκοπό να τους γνωστοποιήσει μια νέα εθνική πρωτοβουλία και να τους καλέσει να οργανωθούν για αυτήν. Έτσι, θα ανοίξει ένα μέτωπο του αγώνα για τη Ζωή στη χώρα μας.
  3. Σε μερικές μέρες (θα σας ανακοινώσουμε την ημερομηνία όταν έρθει η ώρα), θα ξεκινήσουμε το ταξίδι μας. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να εμβολιαστούμε όλοι και όλες, για να μην σας προκαλέσουμε προβλήματα υγείας, και περιμένουμε να πέσουν λίγο τα κρούσματα του λεγόμενου «τρίτου κύματος» στο Μεξικό.

Έπειτα θα συγκεντρωθούμε όλοι στο καρακόλ Χάκιντο Κανέκ, στο Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας. Από εκεί θα μεταβούμε στην Πόλη του Μεξικού, όπου θα πάμε και οι 177 στα γραφεία της Γραμματείας Εξωτερικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών για να μας πει η Γραμματεία, καταπρόσωπο και δημόσια, ότι δεν έχουμε δικαιώματα επειδή είμαστε «εκτός εποχής», «ανεπίκαιροι», και ότι «οι επιταγές των καιρών που απαιτούν την πρόοδο» την υποχρεώνουν να αναθέσει τις ευθύνες της σε άσχετους και ρατσιστές γραφειοκράτες. Επόμενος σταθμός, ίσως, η Γαλλία, το Παρίσι.

Τις ακριβείς ημερομηνίες θα τις ανακοινώσουμε αργότερα, επειδή, από ό,τι φαίνεται, και για τη γαλλική κυβέρνηση είμαστε ανεπιθύμητοι και «άκαιροι» σε αυτή τη συγκυρία. Εκτός αυτού, φυσικά, υπάρχει και το νέο παγκόσμιο κύμα του COVID-19. Μάλλον θα φταίει η παγκοσμιοποίηση.

  1. Είμαστε κάπως νευρικοί αλλά ικανοποιημένοι – μιας και δεν είναι η πρώτη φορά που θα κάνουμε κάτι χωρίς να ξέρουμε τι μας περιμένει. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ευρώπη των Αποκάτω, την Εθνική Έκτη, τα Δίκτυα Αντίστασης και Εξέγερσης, τις αλληλέγγυες ΜΚΟ στη μια και στην άλλη όχθη του ωκεανού, και τη συλλογικότητα «Ήρθε η Ώρα των Λαών» για την οικονομική –και όχι μόνο– στήριξη που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση του αεροπορικού ταξιδιού. Το κόστος του ταξιδιού διά θαλάσσης, όπως και αυτό των διαβατηρίων (μεταξύ 10 και 15 χιλιάδες πέσος το καθένα, λόγω των συνεχών ταξιδιών μετ’ επιστροφής στις κοινότητές μας, για να εκπληρώσουμε τις γελοίες προϋποθέσεις του μεξικανικού κράτους επειδή είμαστε «εκτός εποχής», «εκπρόθεσμοι», «άκαιροι», «ανεπίκαιροι»), καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τον EZLN και μας άφησε χωρίς απόθεμα έκτακτης ανάγκης. Όμως, κανένα μέλος της αποστολής δεν χρειάστηκε να προβεί σε προσωπικά έξοδα.
  2. Σχετικά με την εθνική πρωτοβουλία –για την οποία υπεύθυνος θα είναι ο σουμπ Γκαλεάνο– θα σας πω μόνο ότι ξεκινά με το κάλεσμά μας για συμμετοχή στην επονομαζόμενη «Δημόσια Διαβούλευση» της 1ης Αυγούστου, για να απαντηθεί με «Ναι» η ερώτηση σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να γίνει κάτι για το δικαίωμα στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη όσων έχουν υπάρξει θύματα, τόσο από πράξεις όσο και από παραλείψεις, του μεξικανικού κράτους (που αυτό, και τίποτε άλλο, είναι το επίδικο της ερώτησης που έθεσε το Ανώτατο Εθνικό Δικαστήριο της χώρας που ονομάζεται Μεξικό). Αυτοί εκεί πάνω, στα κόμματα της «αντιπολίτευσης» που εναντιώνονται στη διαβούλευση, δεν φοβούνται μόνο αυτά που συνεπάγεται αυτή η διαβούλευση, αλλά τρομοκρατούνται κιόλας στη σκέψη ότι τα θύματα θα ανακτήσουν τα αιτήματά τους και θα ξεφύγουν από την καταστροφική κι αισχρή χρησιμοθηρία της ακροδεξιάς που εκμεταλλεύεται την οδύνη τους. Γιατί ο πόνος δεν πρέπει να μπαίνει στο εκλογικό παζάρι, κι ακόμα λιγότερο για στόχους τόσο αηδιαστικούς όπως η επιστροφή σε κυβερνητικές θέσεις κάποιων που είναι βασικοί υπεύθυνοι για τη βία, και οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να συγκεντρώνουν χρήματα και κυνισμό. Για αυτό το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο, το οποίο επίσης θεωρεί εμάς τους αυτόχθονες «ανεπίκαιρους» και «εκτός εποχής», και αρνείται να μας δώσει τα έγγραφά μας, κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αποτύχει η διαβούλευση, επειδή γνωρίζει ότι έχει και το ίδιο ένα μέρος της ευθύνης αυτού του εγκλήματος, λόγω της πολιτικής του να αποκλείει όσους έχουν πιο σκούρο δέρμα και δεν ζουν στις πόλεις.

Πρέπει να συμμετάσχουμε σε αυτή τη διαβούλευση, κοιτώντας όχι προς τα πάνω, αλλά προς τα θύματα. Πρέπει να μετατρέψουμε αυτή τη διαβούλευση σε μια «εκτός συγκυρίας και εποχής» διαβούλευση. Με σκοπό να ξεκινήσει έτσι, ανεξάρτητα από τους αποπάνω, μια κινητοποίηση για μια Επιτροπή για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη για τα Θύματα, ή όπως αλλιώς θέλουν να την ονομάσουν. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ζωή χωρίς αλήθεια και δικαιοσύνη.

Αυτά προς το παρόν.

Από τα Βουνά του Νοτιοανατολικού Μεξικού. Από τους ανεπίκαιρους και εκτός εποχής ζαπατίστας.

Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μοϊσές.

Ακόμα στο Μεξικό, Ιούλιος του 2021.


ΑΠΟ: ENLACE ZAPATISTA 16/7/2021:

La Extemporánea y una Iniciativa Nacional

16/7/2021 COMISIÓN SEXTA ZAPATISTA.

México.

Julio del 2021.

A l@s adherentes a La Declaración por la Vida:
A la Europa de Abajo y a la Izquierda:
A la Sexta Nacional e Internacional:
Al Congreso Nacional Indígena-Concejo Indígena de Gobierno:
A las Redes en Resistencia y Rebeldía:
Al Colectivo “Llegó la Hora de los Pueblos”:

Del: Subcomandante Insurgente Moisés.

Compañeras, compañeroas, compañeros:
Hermanas, hermanoas, y hermanos:

Les saludo a nombre de los niños, mujeres, otroas, ancianos y hombres de las comunidades zapatistas, y les comunico lo siguiente:

Primero.- Ya tenemos lista una compañía zapatista aerotransportada fuerte en 177 zapatistas.  Está integrada en su totalidad por originarios de raíz maya, de las lenguas cho´ol, tzotzil, tzeltal, tojolabal y castilla.  Somos nacidos en la geografía que llaman México.  Nuestros ancestros nacieron y murieron en estas tierras.  Como el Estado Mexicano no reconoce nuestra identidad y origen, y nos dice que somos “extemporáneos” (así dice la Secretaría de Relaciones Exteriores, que somos mexicanos “extemporáneos”), hemos decidido bautizar a esta unidad de Escucha y Palabra como “La Extemporánea”.

Según vimos en los diccionarios, “extemporáneo” quiere decir “que es inoportuno, inconveniente”, o “que es impropio del tiempo en que sucede”.  O sea que somos inoportunos, inconvenientes e impropios.

Nunca antes nos habían definido tan adecuadamente.  Estamos felices de que al fin el Estado Mexicano reconozca que así es como considera a los pueblos originarios de esta geografía llamada México.  Creo que así es como lamenta el que no nos haya aniquilado… todavía; y que nuestra existencia contradiga el discurso oficial sobre la “conquista”.  Ahora se entiende que la demanda del gobierno de México al de España, exigiéndole que pida perdón, es por no habernos exterminado.

De l@s 177 delegad@s, 62 de nosotr@s no tenemos aún el pasaporte.  La Secretaría de Relaciones Exteriores está trincada en la “inconveniencia” que representamos.  A pesar de que hemos demostrado identidad y origen, sigue exigiendo más y más papeles.  Sólo falta que pida que los gobiernos de Centroamérica digan que no somos ciudadanos de esos países.

2.- La compañía aerotransportada “La Extemporánea”, conmigo al frente, ha estado preparándose desde octubre del 2020 y llevamos casi un mes en cuarentena.  Está compuesta de:

.- Varios grupos de “Escucha y Palabra”.  Zapatistas indígenas cuya existencia y memoria cubre la historia de nuestra lucha desde los años previos al alzamiento hasta el inicio de la Travesía por la Vida.

.-  Un equipo femenil de fútbol. Lo conforman 36 milicianas (que también son “Escucha y Palabra”) que han tomado el nombre y ejemplo de la finada Comandanta Ramona, la primera zapatista en salir de Chiapas, y se identifican como “Ixchel Ramona” y así saldrán a los campos deportivos de Europa.

.- El autodenominado “Comando Palomitas”.  Son 6 niñas y niños que son del grupo “Juego y Travesura”.  Como tod@s nosotr@s, se han estado preparando.

.-  El grupo coordinador de la invasión.  Son quienes se encargarán de organizar y, en su caso, reforzar los grupos de “Escucha y Palabra” que se distribuirán en las 5 zonas en las que hemos dividido el continente Europeo.  Además atenderán a los medios de comunicación libres y de paga, participarán en mesas redondas, conferencias y actos públicos; y evaluarán el desarrollo de la invasión.

Con el Escuadrón 421 completaremos la primera oleada zapatista e iniciaremos las visitas a quienes nos invitaron y, con atención y respeto, les escucharemos.  Si así lo piden, les platicaremos de nuestra pequeña historia de resistencia y rebeldía.

3.- Con nosotr@s viajará una delegación del Congreso Nacional Indígena-CIG, fuerte en 10 indígenas de las lenguas: Maya originaria, Popoluca, Binizá, Purhépecha, Raramuri, Otomí, Naayeri/Wixarika y Nahua; así como 3 herman@s del Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra y el Agua de Tlaxcala, Puebla y Morelos.  En total 13.

4.- En razón de que a mí me toca lo de la Travesía por la Vida-Capítulo Europa, he encomendado al Subcomandante Insurgente Galeano que tome el mando en México y que inicie, a la brevedad posible, contactos con el Congreso Nacional Indígena-CIG, con la Sexta Nacional, con las Redes en Resistencia y Rebeldía, con Organizaciones No Gubernamentales de defensa de los Derechos Humanos, con colectivos de Víctimas de la violencia, familiares de desaparecid@s y afines, así como con artistas, científicos e intelectuales, con el objetivo de hacerles saber de una nueva iniciativa nacional e invitarles a organizarse para ella.  Y así abrir un frente de lucha por la Vida en nuestro país.

5.- En unos días más, que les comunicaremos en su oportunidad, iniciaremos nuestro viaje.  Ahora estamos tratando de vacunarnos tod@s para no llevarles problemas de salud, y esperando a que baje un poco la llamada “tercera ola” de contagios en México.

Después iremos al caracol Jacinto Canek, en San Cristóbal de Las Casas, y ahí nos concentraremos.  De ahí nos trasladaremos a la Ciudad de México donde iremos l@s 177 delegad@s a las oficinas de la SRE a que nos diga, de frente y en público, que no tenemos derechos por ser “extemporáneos”, y que su “aspiracionismo” le obliga a delegar su responsabilidad en burócratas racistas e ignorantes.  Después, tal vez, París, Francia.

Las fechas precisas les diremos después, porque parece que, para el gobierno francés, también somos inoportunos; además, claro, de la nueva ola mundial de COVID 19.  Ni modos, debe ser la globalización.

6.- Estamos un poco nerviosos pero contentos -porque no es la primera vez que haremos algo sin saber qué nos espera-.  Agradecemos desde ya a la Europa de Abajo, a la Sexta Nacional, las Redes en Resistencia y Rebeldía, las ONG´s solidarias de este y el otro lado del océano, y al colectivo “Llegó la Hora de los Pueblos” el apoyo económico y en especie que permitirá realizar el viaje aéreo.  El costo del viaje marítimo y el de los pasaportes (entre 10 mil y 15 mil pesos cada uno, por los viajes continuos ida y vuelta a nuestros pueblos para cumplir los ridículos requisitos del Estado Mexicano por ser “extemporáneos”), fue cubierto íntegramente por el EZLN y nos dejó sin fondo de reserva.  Pero no representó, para ningun@ de l@s delegad@s, gasto personal alguno.

7.- De la iniciativa nacional –de la que queda encargado el SupGaleano-, sólo les adelanto que arrancará con nuestro llamado a participar en la así llamada “Consulta Popular” del 1 de agosto, y a responder “” a la pregunta sobre si se debe o no hacer algo para cumplir con el derecho a la verdad y la justicia de quienes han sido víctimas por acciones y omisiones del Estado Mexicano (que eso, y no otra cosa, es lo que señala la pregunta que elaboró la Suprema Corte de Justicia de la Nación del país que se llama México).  Quienes allá arriba, en los partidos de “oposición”, se resisten a la consulta, no sólo temen lo que de ella se siga; también les aterra que las víctimas recuperen sus demandas del uso ruin y perverso que la ultraderecha hace de su dolor.  Porque el dolor no debe ser negocio electoral, y menos para fines tan mierdas como que regresen al gobierno quienes son algunos de los principales responsables de la violencia y que antes sólo se dedicaron a acumular paga y cinismo.  Por eso el INE, que también nos considera a los indígenas como “extemporáneos” y nos niega la credencial, está haciendo lo posible para que la consulta fracase, porque sabe que también le toca su parte del delito por su política exclusiva para la piel clara y urbana.

Hay que entrarle, no viendo hacia arriba, sino mirando a las víctimas.  Hay que convertir la consulta en una consulta “extemporánea”.  Esto con el fin de que así arranque, independiente de los de arriba, una movilización por una Comisión por la Verdad y la Justicia para las Víctimas, o como quiera que se llame.  Porque no puede haber vida sin verdad y justicia.

Es todo por ahora.

Desde la Montañas del Sureste Mexicano.
Por los zapatistas extemporáneos.

Subcomandante Insurgente Moisés.
Todavía en México, Julio del 2021.


Σχετικά με το Ταξίδι των Ζαπατίστας στον κόσμο, δείτε αναλυτικά και την ειδική σελίδα του infolibre
(με όλα τα ανακοινωθέντα, τη μέχρι τώρα πληροφορία και με διαρκή ενημέρωση):

https://new.infolibre.gr/2020/12/05/zapatistas-salparoyn-gia-eyropi/

Μοιραστείτε το άρθρο