ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
Πορεία στον τόπο της καταστροφής, Κυριακή 18/7

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
11:00 Τύμπανος Αργιθέας.
9:00 Προσυγκέντρωση στο αθλ. κέντρο Καρδίτας.
Ενάντια στην καταστροφή των Αγράφων από τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα.
Να διακοπούν εδώ και τώρα οι ισοπεδώσεις του Τύμπανου στην Αργιθέα.
Να υπερασπιστούμε τα Άγραφα από την καταστροφή κόντρα στα συμφέροντα και την καταστολή.


ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ – ΑΦΙΣΕΣ


Πανελλαδική διαδήλωση υπεράσπισης των Αγράφων

Στην Αργιθέα, από τον Μάιο του 2020 η “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” έχει ξεκινήσει εργασίες κατασκευής υποσταθμού ρεύματος στο διάσελο του Προφήτη Ηλία, με τον οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι θα συνδεθούν και διάφορα άλλα αδειοδοτημένα αιολικά πάρκα της γύρω περιοχής (Φούρκα-Μασούρι, Καραβούλα, Καράβα). Την άνοιξη του 2021, εν μέσω δεύτερου lockdown, ξεκίνησαν και οι εργασίες κατασκευής αιολικού πάρκου (με 8 α/γ) λίγο πιο πάνω από το διάσελο του Προφήτη Ηλία, στη θέση “Αέρας-Αφεντικό”.

Με τις περισσότερες νομικές και γραφειοκρατικές ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για τα έργα να έχουν διευθετηθεί (ή απλά να έχουν ξεπεραστεί στην πράξη, καθώς οι εργασίες συνεχίζονται) είναι η στιγμή να πειραματιστούμε με την άμεση δράση στο πεδίο όπου γίνονται τα έργα. Η καρδιά μας σκιρτίζει κάθε φορά που περπατάμε στον Τύμπανο τους τελευταίους μήνες. Αυτό το καλοκαίρι να γεμίσουμε τα βουνά της Αργιθέας με τα περπατήματά μας, να νιώθουν οι εργολάβοι και οι εταιρείες σεκιούριτι τη συνεχή παρουσία και απειλή μας. Γιατί εάν σε εκείνα τα μέρη βρέθηκαν κάποιοι διατεθειμένοι να ενοικιάσουν τη γη για 30 (χιλιάδες) αργύρια τον χρόνο, κάποιοι άλλοι και κάποιες άλλες θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους. Για να υπερασπιστούμε την κοινωνική ιστορία του Τυμπάνου, για να μην δούμε το επόμενο αιολικό πάρκο να φυτεύεται απέναντι στο αλπικό τοπίο της Καράβας, για να μην δούμε τα ποτάμια της Οξυάς να στερεύουν και να μετατρέπονται σε κλειστούς αγωγούς ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου.

Εραστές των Αγράφων


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΥΜΠΑΝΟ ΑΡΓΙΘΕΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 11:00 πμ

Να είμαστε όλες και όλοι εκεί

Να σταματήσουμε τώρα την καταστροφή του τόπου μας

Να διακοπούν εδώ και τώρα οι ισοπεδώσεις του Τύμπανου στην Αργιθέα

Να υπερασπιστούμε τα Άγραφα από την καταστροφή κόντρα στα συμφέροντα και την καταστολή

Ενώ τα περιοριστικά μέτρα για τον covid 19 καθιστούσαν αδύνατη τη μετακίνησή μας έξω από τα σπίτια μας και οπουδήποτε αλλού εκτός από τον τόπο εργασίας μας και τα καταστήματα τροφίμων, τα μηχανήματα συνέχιζαν ανενόχλητα την απαρχή της καταστροφής της συμβολικής κορυφής του Τύμπανου στην Αργιθέα.

Είναι γνωστό στις τοπικές κοινωνίες της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας ότι όσες φορές πήγαν να ξεκινήσουν εργασίες για την εγκατάσταση υποδομών που σχετίζονται με αιολικά εργοστάσια, οι κινήσεις των πολιτών κατέδειξαν με όλα τα έννομα μέσα και μάλιστα δικαιώθηκαν ότι οι εργολάβοι και οι κατασκευαστές δεν τηρούν όλα όσα αναφέρει η σχετική νομοθεσία αλλά ακόμα και οι ίδιες οι δικές τους εγκεκριμένες μελέτες.

Στην περίπτωση του Τύμπανου, όπου η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ σπεύδει να κατασκευάσει υποσταθμό, για μήνες ολόκληρους είχε αρθεί ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα οι πολίτες να μπορούν να παρατηρούν τις εργασίες εάν είναι σύννομες αλλά και σύμφωνες με τις σχετικές μελέτες.

Η εικόνα που παρουσιάζει ο κατεστραμμένος πλέον σε μεγάλο βαθμό Τύμπανος είναι ενδεικτική του τί πρόκειται να ακολουθήσει σε όλο το ορεινό σύμπλεγμα των Αγράφων. Οι πάνω από 500 ανεμογεννήτριες που θέλουν να τοποθετήσουν η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ και άλλες εταιρίες, τα δεκάδες υδρο-ηλεκτρικά φράγματα στα ποτάμια, τα λεγόμενα συνοδά έργα από υποσταθμούς και πυλώνες θα μετατρέψουν την περιοχή σε εργοταξιακό χώρο και βιομηχανική ζώνη. Η καταστροφή συμπληρώνεται με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών «πάρκων» (αυτή η λέξη μπαίνει πάντα από τους επενδυτές για να χρυσώνει το δηλητηριώδες χάπι τους) σε όλον το θεσσαλικό κάμπο.

Με ποιο δικαίωμα όμως δίνονται οι βουνοκορφές σε εταιρίες για να κάνουν ό,τι θέλουν; Με ποιο δικαίωμα ακυρώνουμε το μοναδικό τοπίο της Θεσσαλίας και της Ευρυτανίας; Με ποιο σκεπτικό ακυρώνουμε οποιαδήποτε άλλη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα μόνο και μόνο για να πουλήσουν κάποιες ξένες εταιρίες τη βιομηχανική τεχνολογία τους και κάποιες ελληνικές να αναλάβουν ένα μεγάλο μερίδιο κατασκευών και επιδοτήσεων στον τομέα της ενέργειας;

Πριν ένα μήνα, στις 6 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη κινητοποίηση στον Τύμπανο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Δυνάμεις της αστυνομίας και ιδιωτική ασφάλεια της εταιρίας δεν επέτρεψαν στον κόσμο να προσεγγίσει τα σημεία που έχουν γίνει οι εκσκαφές. Ο κόσμος που είτε ήταν εκεί είτε διάβασε για το τι συνέβη αγανάκτησε με την παρουσία της αστυνομίας στο βουνό και τη ρίψη δακρυγόνων, με το πόσο έχουν προχωρήσει τα έργα για τον υποσταθμό και το αιολικό εργοστάσιο στη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με το ότι δεν μας επέτρεψαν να φτάσουμε στις θέσεις των εκσκαφών και με την ολική καταστροφή της περιοχής αυτής.

Οι εργασίες στον Τύμπανο πρέπει να γίνουν το παράδειγμα προς αποφυγήν για ό,τι σκοπεύουν να διαπράξουν σε όλη την Πίνδο. Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • την άμεση διακοπή των εργασιών
  • την έναρξη μιας ανοιχτής κοινωνικής διαβούλευσης σε όλες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Αγράφων πάνω στο ερώτημα «τί παρόν και μέλλον θέλουμε για τον τόπο μας»

Η περιοχή των Αγράφων, αυτός ο φυσικός, οικολογικός και ιστορικός θησαυρός, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξοδευτεί. Το ίδιο ισχύει ασφαλώς για όλη τη χώρα μας, όπου διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο. Αυτός ο θησαυρός είναι οι ρίζες μας για καθετί όμορφο που μπορεί να συμβεί.

Καλούμε και συμμετέχουμε στη Διαμαρτυρία στον Τύμπανο Αργιθέας στις 18 Ιουλίου στις 11:00 πμ. (προσυγκέντρωση στις 9:00 πμ στο αθλητικό πάρκο Καρδίτσας)

Τα Άγραφα τα χρειαζόμαστε, τα Άγραφα μας χρειάζονται!

Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών


Ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος συμμετέχει στην κινητοποίηση που θα γίνει στον Τύμπανο Αργιθέας την Κυριακή 18 Ιουλίου, ενάντια στην καταστροφή των Αγράφων από τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα. Καλούμε τους φίλους και τα μέλη του συλλόγου να συμμετέχουν. Τα βουνά μας πρόσφεραν τόσα πολλά κι ανεκτίμητα. Ηρθε η ώρα να δώσουμε κι εμείς κάτι πίσω. Αν όχι εμείς που τα περπατήσαμε κι αξιωθήκαμε τη συγκλονιστική ομορφιά τους, τότε ποιοί;

Παρακαλούμε θερμά όσους θέλουν να συμμετέχουν να το δηλώσουν τηλεφωνικά στη γραμματεία του συλλόγου στο 6938707480 ώστε να μπορέσουμε να οργανώσουμε καλύτερα τη συμμετοχή του ΑΟΣ. Η μετακίνηση θα γίνει με τα ΙΧ των συμμετεχόντων. Θα υπάρχει η δυνατότητα κατασκήνωσης απο την προηγούμενη σε χώρο κοντά στο σημείο της κινητοποίησης. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Αθηναϊκός Ορειβατικός Συλλόγος


Οι μηχανές της «ανάπτυξης» λεηλατούν τη Γη. Αγώνας για τη Γη και την Ελευθερία. Αλληλεγγύη στους διωκόμενους αγωνιστές.

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

Στηρίζουμε την Πανελλαδική Διαδήλωση Υπεράσπισης των Αγράφων την ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΛΗ με προσυγκέντρωση στις 9.00 π.μ. στο αθλητικό πάρκο Καρδίτσας και μετάβαση στον Τύμπανο

αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος”

Πάτρα, 14 Ιούλη 2021


Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες εν μέσω της εξελισσόμενης πανδημίας και εκμεταλλευόμενες το lockdown και τα μέτρα περιορισμού που είναι σε ισχύ για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κάνουν χρυσές δουλειές, γεμίζοντας τις τσέπες τους και καταστρέφοντας τη φύση. Οι εργασίες μετατροπής πολλών βουνών σε απέραντα βιομηχανικά τοπία από τσιμέντο και ανεμογεννήτριες όχι μόνο δεν σταμάτησαν αλλά εντάθηκαν. Σε πολλές περιοχές όπου υπήρχαν δυναμικές αντιδράσεις κατοίκων ξεκίνησαν εργασίες καθώς μέσα στην συνθήκη της πανδημίας καθίσταται αρκετά πιο δύσκολο να εκδηλωθούν οι αντιστάσεις”.

Οι μηχανές της «ανάπτυξης» λεηλατούν τη γη και διαλύουν τη ζωή μας. Σε δεκάδες σημεία της χώρας ξεδιπλώνεται η εγκληματική επιθετικότητα των «αναπτυξιακών» σχεδίων των καπιταλιστών. Σχεδίων που σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των κοινωνιών αλλά αντίθετα αφορούν μόνο τη μεγέθυνση της κερδοφορίας των αφεντικών. Τα κεφάλαια πρέπει να κινούνται, η φύση να λεηλατείται, οι τοπικές κοινωνίες να δέχονται τις καταστροφικές συνέπειες των επενδυτικών σχεδίων και μια κάστα ισχυρών να γεμίζει τις τσέπες της. Ο ενεργειακός παροξυσμός χρησιμοποιείται ως άλλοθι για όλο και περισσότερες επενδύσεις, για νέους τρόπους καταστροφής και άντλησης κέρδους. Η περιβαλλοντική κρίση και η κλιματική αλλαγή, που είναι απότοκο του σημερινού κρατικού-καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης αυτής της κοινωνίας, χρησιμοποιείται ως αφορμή για το πλασάρισμα της «πράσινης» καταστροφής και κερδοφορίας.

Απέναντι όμως στα σχέδια κράτους και αφεντικών σε μια σειρά από μέτωπα ξεπηδούν οι αγώνες και οι κοινωνικές αντιστάσεις που επιχειρούν να βάλουν φραγμό στις μηχανές της «ανάπτυξης». Αγώνες που για να έχουν προοπτική πρέπει να βάλουν στο στόχαστρο τους πραγματικούς υπευθύνους και να μην πέφτουν στην παγίδα καλύτερης διαχείρισης ενός συστήματος που βασίζεται πάνω στη λεηλασία της φύσης και του ανθρώπου. Γιατί όσο και αν «πράσινο» βαφτίζεται μέσα στη συγκυρία το σύστημα αναζητώντας νέους τρόπους κερδοφορίας αλλά και άντλησης κοινωνικής συναίνεσης για τους εγκληματικούς σχεδιασμούς του, τόσο φαίνεται όλο και πιο έντονα ότι αυτό ευθύνεται, συντηρεί και δημιουργεί της καταστροφή της φύσης και τη διάλυση της ζωή μας. Πόσο πράσινη μπορεί να είναι στην πραγματικότητα η καύση σκουπιδιών στο Βόλο η οποία έχει γεμίσει με καρκίνο μια ολόκληρη πόλη και πόσο πράσινη είναι η ελάχιστη ενέργεια που παράγεται από τα αιολικά εργοστάσια που έχουν ισοπεδώσει κάθε βουνοκορφή;”

Για να μπορέσουν αυτοί οι αγώνες να αναμετρηθούν με το κεντρικό ζήτημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και να συγκρουστούν με τις επιταγές κράτους και κεφαλαίου σε μια σειρά από ζητήματα, οφείλουν να ξεπεράσουν την αποσπασματικότητα και την «τοπικότητα» τους. Γιατί κάθε σημείο που εκδηλώνεται αυτή η επίθεση και κάθε στοιχείο που βάλλεται προς αξιοποίησή του στο όνομα της ανάπτυξης είναι μέρος της ευρύτερης καταστροφής που υφίσταται το περιβάλλον και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Γιατί μόνο με τον συντονισμό και την ενοποίηση των επιμέρους αγώνων, με την ανάδειξη νέων μορφών και περιεχομένων, με το ξεπέρασμα της ανάθεσης και των αυταπατών περί καλύτερης διαχείρισης, τα κινήματα μπορούμε να βάλουμε φραγμό στον οδοστρωτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και να συνεισφέρουμε στην όξυνση του αγώνα για την ανατροπή του χρεοκοπημένου αυτού συστήματος”.

Για να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί του κράτους και των αφεντικών χρειάζεται και ο κατασταλτικός στρατός των ΜΑΤ που πολλές φορές χρησιμοποιείται ως ιδιωτική εταιρία φύλαξης εγκαταστάσεων. Χρειάζονται οι συλλήψεις και οι διώξεις σε βάρος αγωνιστών. Χρειάζονται οι ξυλοδαρμοί και οι βασανισμοί αγωνιστών και η τρομοκράτηση των κοινωνιών. Γιατί δεν μπορούν να επιβληθούν αλλιώς τα συμφέροντα μιας κάστας ισχυρών σε βάρος των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας. Για αυτό και η καταστολή είναι δομικό στοιχείο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που σημαίνει καταστροφή, ξεριζωμό, φτώχεια και άρα δεν μπορεί να μην επιστρατεύσει την βία για να επιβληθεί”.

Από την πλευρά µας, µην προσδοκώντας τίποτε ουσιαστικό από τους θεσμούς και τους διαµεσολαβητές τους, και έχοντας βαθιά επίγνωση ότι οι λογικές ανάθεσης οδηγούν στην παραίτηση και την ήττα των κοινωνικών αγώνων, οργανώνουµε από τα κάτω τις αντιστάσεις µας στήνοντας αναχώµατα στην επέλαση κράτους και κεφαλαίου, µε σκοπό να πυκνώσουν οι δεσµοί αλληλεγγύης και συντροφικότητας των αγωνιζόµενων και να συντεθούν οι αρχές και οι θέσεις τους στην κατεύθυνση µιας συνολικότερης επιλογής ρήξης µε την εξουσία και τις αντικοινωνικές επιταγές της. Στηρίζουµε τις τοπικές πρωτοβουλίες αντίστασης οι οποίες είναι ουσιαστικές για τη δυναµική και την εξέλιξη του αγώνα, και απευθυνόµαστε ευρύτερα σε όλο τον κόσµο του αγώνα και την κοινωνία συνολικά πιστεύοντας ότι αυτοί οι αγώνες δεν αφορούν στενά τοπικά περιβαλλοντικά ζήτηµατα, αλλά ένα κεντρικό πολιτικό ζήτηµα.

Απέναντι στο δυστοπικό μέλλον που μας επιφυλάσσουν, υπάρχει η επιλογή της αντίστασης και του αγώνα. Να τους θυμίσουμε τι συμβαίνει όταν η κοινωνία παίρνει την κατάσταση στα χέρια της και αντιστέκεται μαζικά και μαχητικά στους σχεδιασμούς τους. Οι κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις είναι ζωντανές και θα νικήσουν!

Αποσπάσματα από παλιότερα άρθρα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Ζερμινάλ και ανακοινώσεις του “δυσήνιου ίππου” σχετικά με το ζήτημα της καταστροφής και λεηλασία της φύσης από το κράτος και το κεφάλαιο


Πανελλαδική διαδήλωση στον Τύμπανο Αργιθέας

Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών


Μοιραστείτε το άρθρο