ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ LAS ABEJAS ΣΤΟ ΑΚΤΕΑΛ
Ένοπλες συμμορίες καταδυναστεύουν Ιθαγενικές περιοχές στα ορεινά (Los Altos) της Τσιάπας

Της Angeles Mariscal

Ο Σιμόν Πέδρο Πέρες Λόπες ήταν η φωνή που μιλούσε ενάντια στις συμμορίες που συνδέονται με το εμπόριο ναρκωτικών και άλλες παράνομες πράξεις. Τα τελευταία χρόνια αυτές οι εγκληματικές ομάδες έχουν αναλάβει τον έλεγχο περιοχών των αυτόχθονων Τσοτσίλ στην Τσιάπας. Εννέα ημέρες αφότου οι κάτοικοι του Παντελό έστειλαν επίσημη καταγγελία σε υπουργό της κυβέρνησης της πολιτείας ζητώντας παρέμβαση των αρχών, ο Σιμόν Πέδρο εκτελέστηκε με έναν πυροβολισμό στο κεφάλι.

Ο Σιμόν Πέδρο Πέρες Λόπες ήταν ακτιβιστής και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέλος της οργάνωσης Las Abejas του Ακτεάλ -όπου ασκούσε χρέη προέδρου το 2020-, μέλος του Εθνικού Ιθαγενικού Κονγκρέσου (CNI) και κατηχητής της Ενορίας Σάντα Καταρίνα στο δήμο Παντελό, μια ηγετική ηθική μορφή της περιοχής, όπως εξήγησε σε συνέντευξή του ο ιερέας Μαρθέλο Πέρες.

Ο Μαρθέλο Πέρες μας εξήγησε ότι, επειδή ο Σιμόν Πέδρο ήταν ηγετική μορφή στην περιοχή, στα μέσα Ιουνίου οι κάτοικοι του Παντελό του ζήτησαν βοήθεια προκειμένου να απευθυνθούν στις κρατικές αρχές, ώστε να παρέμβουν για να σταματήσουν την παρενόχληση που βιώνουν από τις εγκληματικές ομάδες, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε εκτοπισμό τους κατοίκους δώδεκα κοινοτήτων.

Σε μια επιστολή-καταγγελία που ετοίμασαν στις 26 Ιουνίου με παραλήπτη τη Γραμματέα της τοπικής Κυβέρνησης, Βικτόρια Σεσίλια Φλόρες, οι κάτοικοι, οι δημοτικές αρχές και αγροτικές οργανώσεις του Παντελό, εξηγούν λεπτομερώς τους δεσμούς που, κατά την άποψή τους, διατηρούν οι δημοτικές αρχές της περιοχής με τις ένοπλες ομάδες που διακινούν ναρκωτικά και όπλα, μεταξύ άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Στην καταγγελία αναφέρουν, για παράδειγμα, το γεγονός ότι στις τελευταίες εκλογές, στις 6 Ιουνίου 2021, που διεξήχθησαν εν μέσω απειλών κατά της ζωής και το βιός των ιθαγενών, ολόκληροι οικισμοί αναγκάστηκαν να ψηφίσουν σύμφωνα με τα συμφέροντα των εγκληματικών ομάδων.

«Γνωρίζουμε ότι οι ένοπλοι προέρχονται από άλλες πολιτείες του Μεξικού, όπως το Καμπέτσε και η Σιναλόα. Φοβούμενοι τις απειλές τους, που πολλές φορές έγιναν πραγματικότητα, πολλές οικογένειες εκτοπίστηκαν από τις κοινότητες του Σαν Φρανσίσκο ντε Ασίς, Ρόμπλαρ, Ντολόρες Πετακίλ, Γκουανταλούπε Βικτόρια, Σαντιάγο Λος Σαμπίνος, Πορβενίρ, Σαν Κλέμεντε, Σαν Χοσέ Τερσέρο, Σαν Λουίς, τη γειτονιά Σαν Ραμόν, τη γειτονια Γκουανταλούπε, όλα στο δήμο Παντελό, στην Τσιάπας», καταγγέλουν στην επιστολή.

Αναφέρονται επίσης στην πρόσφατη δολοφονία 11 ατόμων. Ζητούν την παρέμβαση των κρατικών αρχών και αναφέρουν ότι καθιστούν τα πρόσωπα που αναφέρονται στην επιστολή υπεύθυνα για κάθε πράξη βίας εναντίον τους ως αντίδραση στην καταγγελία. «Οι άνθρωποι του Παντελό θέλουν ειρήνη και ηρεμία», λένε στην έκκλησή τους για βοήθεια.

Εννέα ημέρες μετά από αυτήν την επιστολή, ο αυτόχθονας Τσοτσίλ Σιμόν Πέδρο Πέρες Λόπες, ενώ ψώνιζε στην αγορά του δήμου Σιμοχοβέλ μαζί με έναν από τους τέσσερις γιους του, δολοφονήθηκε με πυροβολισμό στο κεφάλι από ανθρώπους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα.

Κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας, ο ιερέας Μαρθέλο Πέρες τόνισε με έμφαση ότι το κίνητρο της δολοφονίας του Σιμόν Πέδρο συνδέεται με την καταγγελία που είχε προηγηθεί:

«Ο θάνατος του Σιμόν Πέδρο είναι προϊόν της αδικίας, του ναρκω-δημαρχείου, του εμπορίου ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος στο Παντελό (…) είθε το αίμα του Σιμόν Πέδρο να γίνει σπόρος της ειρήνης και της απελευθέρωσης του Παντελό, η αφύπνηση του αγώνα για ειρήνη. Αλλά ζητώ να μην πέσετε στον πειρασμό της εκδίκησης. η εκδίκηση δεν είναι ο δρόμος», είπε ο ιερέας στο πλήθος που θρηνούσε, αφού πρώτα περιέγραψε την ηθικό ηγετικό ρόλο του δολοφονουμένου.

Το Παντελό βρίσκεται στον διαδρόμου που διασχίζει τον δήμο Σαν Χουάν Τσαμούλα και εκτείνεται μέσω του Τσεναλό, όπου βρίσκεται η έδρα της οργάνωσης Las Abejas του Ακτεάλ, όπου επίσης έγιναν καταγγελίες για την παρουσία παραστρατιωτικών ένοπλων ομάδων. 15 λεπτά από το Ακτεάλ βρίσκεται το Παντελό, και τα δύο δίπλα στον δήμο Σιμοχοβέλ, όπου συνέβη η δολοφονία.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες και τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, σε ολόκληρη αυτή την περιοχή, τα τελευταία χρόνια, έχει ενταθεί η παρουσία εγκληματικών ομάδων που συνδέονται με τη διακίνηση ανθρώπων και ναρκωτικών και την πώληση όπλων, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων.

—–—–

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην Chiapas Paralelo την Τρίτη 6 Ιούλη 2021:

https://hide.espiv.net/?https://www.chiapasparalelo.com/noticias/chiapas/2021/07/acoso-de-grupos-criminales-a-zonas-indigenas-de-chiapas-acusan-tras-asesinato-de-lider-de-las-abejas-de-acteal/

Μεταφράστηκε στα αγγλικά από την Chiapas Support Committee

https://hide.espiv.net/?https://chiapas-support.org/2021/07/07/they-murder-a-leader-of-las-abejas-of-acteal/

— * —

Σχετικά με το Ταξίδι των Ζαπατίστας στον κόσμο, δείτε αναλυτικά και την ειδική σελίδα του infolibre
(με όλα τα ανακοινωθέντα, τη μέχρι τώρα πληροφορία και με διαρκή ενημέρωση):

Μοιραστείτε το άρθρο