Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις μετανάστριες, Πέμπτη 1/7 19:00 Ομπρέλες Ν. Παραλίας (Θεσσαλονίκη)

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις μετανάστριες σήμερα (1/7) στις 19.00 οργανώνει η συλλογικότητα Stop War on Migrants στη Νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, στις Ομπρέλες. Είναι η απάντηση στον “εορτασμό” από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ/ΙΟΜ) της “παγκόσμιας ημέρας μετανάστη” που οργανώνεται στη δημαρχείο της πόλης.

Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για φάρσα, για ένα κακό αστείο ή απλά αποτελεί ύβρι, Εμείς συγκεντρωνόμαστε και απαιτούμε “Ελευθερία, Στέγαση και Χαρτιά για ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ” αναφέρει η Stop War on Migrants και επισημαίνει:

Το ελληνικό κράτος διεξάγει ένα πόλεμο εναντίον των μεταναστ(ρι)ών εντός και επί των συνόρων εδώ και δεκαετίες. Η επίθεση αυτή περιλαμβάνει την στρατιωτικο-αστυνομική διαχείρισή τους, τον εγκλεισμό πολλών εξ αυτών σε camps (καθώς συνεχώς αυστηροποιούνται τα κριτήρια έκδοσης ασύλου), την ακραία εργασιακή τους εκμετάλλευση από τα αφεντικά, τα συχνά pushbacks και τις επιθέσεις από παρακρατικές συμμορίες. Η κρατική βία και το καθεστώς εξαίρεσης που υφίστανται οι μετανάστες, φροντίζει το κράτος να φαίνεται προς τα έξω με μία βιτρίνα ανθρωπισμού. Κύριος εκφραστής του ανθρωπιστικού προσωπείου της αντιμεταναστευτικής πολιτικής είναι ο Δ.Ο.Μ. Μέσω του προγράμματος HELIOS, ο ΔΟΜ διαχειρίζεται μεγάλα ποσά, μεταξύ άλλων, και για να στεγάζει και να “εντάσσει” τους μετανάστ(ρι)ες. Στην πραγματικότητα, ο ΔΟΜ, σύμφωνα με τις αντιμεταναστευτικές νομοθεσίες, φροντίζει απλώς να στεγάζει μετανάστες που έχουν λάβει άσυλο (πρόγραμμα HELIOS)ώστε να δικαιολογεί τη χρηματοδότηση που δέχεται και να συμπεριλαμβάνει μικρό κομμάτι των μεταναστ(ρι)ων που θα χρησιμεύσει ως φτηνό εργατικό δυναμικό και ταυτόχρονα για να δικαιολογήσει της εξώσεις απο άλλα στεγαστικά προγράμματα (ESTIA). Παράλληλα, ο ΔΟΜ πρότεινε στο ελληνικό κράτος το χτίσιμο τσιμεντένιων τειχών γύρω απο τα camps, εντείνοντας τον εγκλεισμό, τον έλεγχο και την αορατοποιήση των μεταναστριών. Φυσικά, κράτος και ΔΟΜ αποτελούν μέρος της ίδιας καπιταλιστικής μηχανής που αορατοποιεί τις μετανάστριες και τις καθιστώντας τις το πιο υποτιμημένο εργατικό δυναμικό.

Από την άλλη, η νομοθεσία του κράτους συνεχώς αυστηροποιείται για τις μετανάστριες, αφήνοντάς ολοένα περισσότερες εκτός ιατρικής περίθαλψης, στέγασης, εκπαίδευσης και ασύλου. Σε αυτό το πλαίσιο, από αύριο παύεται επίσημα το επίδομα που δικαιούνται οι αιτούντες άσυλο, ενώ πλέον θα το δικαιούνται μόνο όσες μετανάστριες διαμένουν σε κρατικές δομές, δηλαδή μόνο όσες δέχονται ή εξωθούνται στο καθεστώς εγκλεισμού των camps. Μια τέτοια μέρα επέλεξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία ώστε να διοργανώσουν εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με θέμα το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων. Από την πλευρά μας αναδεικνύουμε την ειρωνεία της εξουσίας που εξαθλιώνει ντόπιους και μετανάστες και απαντάμε πως η μόνη λύση για την χειραφέτησή μας από τις κοινές μας καταπιέσεις είναι ντόπιοι και μετανάστες να ζήσουμε και να αγωνιστούμε μαζί.
ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ

 

Μοιραστείτε το άρθρο