ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ! Οι ζαπατίστας πατούν
στην … “Ανυπότακτη Γη” (Ευρώπη)

Μία γυναίκα τρανς, η Μαριχοσέ, ιθαγενής τοχολομπάλ, 39 χρονών είναι η πρώτη που πάτησε το πόδι της στη γη της Ευρώπης:

«Στο όνομα των γυναικών, των παιδιών, των αντρών, των ηλικιωμένων και φυσικά τ@ν άλλ@ν ζαπατίστας, δηλώνω ότι το όνομα αυτής της γης, που οι γηγενείς την ονομάζουν “Ευρώπη”, στο εξής θα αποκαλείται SLUMIL K´AJXEMK´OP, που σημαίνει “Ανυπότακτη Γη” ή “Γη που δεν παραδίδεται, δεν λιγοψυχά”. Και έτσι θα είναι γνωστή από ντόπιους και ξένους, όσο θα υπάρχει εδώ κάποιος που δεν παραδίνεται, δεν ξεπουλιέται, δεν υποτάσσεται» ήταν τα πρώτα της λόγια.

Εκατοντάδες σύντροφοι και συντρόφισσες από τη Γαλικία και δεκάδες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, την Ελβετία, την Τσεχία, το Ιράν, την Καταλονία, τη Χώρα των Βάσκων και την Ισπανία, υποδέχτηκαν τη Μοίρα 421 στην Παραλία Καρρίλ του Βίγκο της Γαλικίας, με συνθήματα, σημαίες του EZLN, μουσικές και χορό. Με την καρδιά και την αγκαλιά ανοιχτή και τη γροθιά υψωμένη τραγούδησαν όλοι καιόλες μαζί το Λαός Ενωμένος Ποτέ Νικημένος και το ζαπατιστικό ύμνο.

«Καλώς ήρθατε για να παλέψουμε μαζί για μια κοινωνία ισότητας, μια κοινωνία αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας, για ένα κόσμο χωρίς σύνορα» τα λόγια από το χαιρετισμό της γαλικιανής οργανωτικής επιτροπής καλωσόρισαν τους συντρόφους και τις συντρόφισσες ζαπατίστας.

ΠΗΓΗ:  Οι Ζαπατίστας στην Ευρώπη

— * —

Σχετικά με το Ταξίδι των Ζαπατίστας στον κόσμο, δείτε αναλυτικά και την ειδική σελίδα του infolibre
(με όλα τα ανακοινωθέντα, τη μέχρι τώρα πληροφορία και με διαρκή ενημέρωση):

 

Μοιραστείτε το άρθρο