Νέα κινητοποίηση ενάντια στο αντεργατικό ν/σχ, σήμερα (1/6) στις Δυτικές συνοικίες Θεσσαλονίκης

Διαμαρτυρία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε  στις επτά σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Επτάλοφου (Αμπελόκηποι) από τις Εργατικές Κινήσεις – Συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησε πορεία γειτονιάς στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους  με παλμό και συνθήματα και μοιράστηκαν προκηρύξεις.
Η πορεία διέσχισε τις κεντρικές οδούς Βενιζέλου και Φιλιππουπόλεως και κατέληξε στις οκτώμισι στην πλατεία  από εκεί που είχε ξεκινήσει.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η θετική ανταπόκριση των κατοίκων, ιδιαίτερα όταν η διαδήλωση βρέθηκε στις εργατικές κατοικίες. Ο κόσμος επικροτούσε και χειροκροτούσε από τα μπαλκόνια!
Οι Ερνατικές Κινήσεις – Συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση και πορεία για να μην περάσει το αντεργατιικό αυτό έκτρωμα την Πέμπτη 3 Μαΐου στο άγαλμα Βενιζέλου στις 10.30 το πρωί και μετά θα ακολουθήσει ανοικτή συνέλευση στο πάρκο του ΕΚΘ.
Όπως σημειώνεται στην προκήρυξη:
Η προώθηση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, ειδικά σε περίοδο πανδημίας και οικονομικής ύφεσης εξαιτίας της διαχείρισής της από την κυβέρνηση, που ακολουθεί μια δεκαετή μνημονιακή πολιτική που σάρωσε το χώρο της εργασίας, αποτελεί μια πρόκληση ενάντια στον κόσμο της εργασίας και το μαχόμενο εργατικό κίνημα, και ένα ακόμη δώρο πολυτελείας στο μεγάλο κεφάλαιο.
Βάλλει ευθέως ενάντια στην ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης, το 8ωρο, προωθεί τον εργασιακό μεσαίωνα και βγάζει στην παρανομία τα σωματεία και τα μέσα πάλης του εργατικού κινήματος, με κορυφαίο την απεργία.
Διαμορφώνει συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς για τους εργαζόμενους. Ουσιαστικά καταργούνται με την «ατομική διευθέτηση» το 8ωρο και οι συλλογικές συμβάσεις και επιβάλλεται 10ωρη εργασία χωρίς πληρωμή των υπερωριών. Αυξάνουν τις υπερωρίες σε 150 ώρες το εξάμηνο και καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε μια σειρά επιπλέον κλάδους.
Περιορίζουνε το δικαίωμα στην απεργία και την περιφρούρησή της, και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση. Προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα και τον κυβερνητικό-κρατικό έλεγχο των σωματείων. Επιβάλλουν την ηλεκτρονική ψήφο, ιδιαίτερα σε σημαντικά ζητήματα λήψης αποφάσεων όπως αυτό της απεργίας. Δημιουργούν απεργοσπαστικό μηχανισμό με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της 6ης Μάη, που οργανώθηκαν από τα κάτω, από το αγωνιστικό εργατικό κίνημα, κόντρα στην υπονομευτική δράση της ΓΣΕΕ που αρνήθηκε να κηρύξει απεργία, δείχνουνε την αγωνιστική διάθεση που υπάρχει στους εργαζόμενους και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Χωρίς την «αναμονή» την οποία καλλιεργεί η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ και ισοδυναμεί με ήττα, να πάρουμε πρωτοβουλίες κλιμάκωσης του αγώνα μέσα στα σωματεία και το εργατικό κίνημα, δυναμικές, μαζικές και κλιμακούμενες, ώστε να καλεστούν άμεσα απεργιακές κινητοποιήσεις , με στόχο την ανατροπή του νομοσχεδίου.
Η απεργία που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ μέτα από πίεση των αγωνιστικών δυνάμεων στις 3 Ιούνη δεν είναι υπό διαπραγμάτευση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας με κυβέρνηση και εργοδότες. Δεν μπαίνει σε παζάρια με “αστερίσκους” και “προϋποθέσεις”. Καλούμε πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες και φοιτητικούς συλλόγους με τις αποφάσεις τους να την μετατρέψουν σε κόμβο απεργιακής κλιμάκωσης με στόχο να μην περάσει το αντεργατικό τερατούργημα.
Μοιραστείτε το άρθρο