Επικίνδυνη ολιγωρία και διαχρονική απραξία στον Δήμο Καλαμαριάς

Του Βαγγέλη Σπυριδωνίδη

Μία υπόθεση, διαχρονικής απραξίας, επικίνδυνης ολιγωρίας, των διοικήσεων (Μπακογλίδη, Δαρδαμανέλη) στο Δήμο Καλαμαριάς, με οσμή σκανδάλου επανέρχεται στο προσκήνιο.

Πρόκειται για την αδικαιολόγητη στάση του Δήμου, να μην εφαρμόζει, εδώ και πεντέμισι χρόνια, αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις οποίες κέρδισε, μετά από προσφυγή του, ο ίδιος ο Δήμος Καλαμαριάς και αφορούν στην μη ανοικοδόμηση δύο όμορων οικοπέδων, 800τμ έκαστο, στο Καραμπουρνάκι, με πρόσωπο στη Θεμιστοκλή Σοφούλη και τον αιγιαλό!

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, να είναι ακόμα σε ισχύ και ανά πάσα στιγμή οι ιδιοκτήτες μπορούν να προβούν σε έναρξη οικοδομικών εργασιών για την ανοικοδόμηση των ακινήτων τους, συμβάλλοντας στην καταστροφή του εναπομείναντος αδόμητου παραλιακού μετώπου του Δήμου Καλαμαριάς.

Τονίζεται ότι η Διοίκηση και επομένως και ο Δήμος, έχουν υποχρέωση από το νόμο να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Σημειώνεται ότι, εφόσον ανακληθούν, οι ισχύουσες ακόμα οικοδομικές άδειες, οι ιδιοκτήτες δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα ανοικοδόμησης, διότι οι ιδιοκτησίες τους από τον Ιανουάριο του 2015 είναι, σύμφωνα με το Γ.Π.Σ του Δήμου χώρος πρασίνου.

Τη Δευτέρα 31 Μαΐου του 2021, το θέμα θα έλθει για μία ακόμα φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, κάτι που έχει πράξει και στο παρελθόν και στα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, χωρίς τη λήψη ουσιαστικής απόφασης και με αμφίβολες αρμοδιότητες.

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, τόσο η πρώην διοίκηση του δήμου, υπό τον κ. Μπακογλίδη όσο και η νύν υπό τον κ. Δαρδαμανέλη, αδρανούν, έχοντας στα χέρια τους από τον Νοέμβριο του 2016, τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ.

Καθίσταται, σαφές, ότι οι συγκεκριμένες άδειες, θα πρέπει να ανακληθούν, εδώ και τώρα. Χωρίς άλλη καθυστέρηση! Χωρίς… αστερίσκους και περίεργες διαδικασίες!

Για να σωθεί τόσο ο συγκεκριμένος χώρος όσο και το σύνολο του θαλάσσιου μετώπου της Καλαμαριάς. Για το καλό των δημοτών.

Η διοίκηση και ο δήμαρχος κ. Δαρδαμανέλης, εξελέγησαν προκειμένου να υπηρετούν και να προασπίζονται τα συμφέροντα των δημοτών της Καλαμαριάς. Αυτός πρέπει να είναι ο γνώμονας πρίν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης και όχι η εξυπηρέτηση κάποιων ιδιωτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Σύντομο Ιστορικό

Πρόκειται για δύο οικόπεδα επί της οδού Θ. Σοφούλη μεταξύ των προεκτάσεων προς τη θάλασσα των οδών Κολχίδος και Τραπεζούντος με πρόσωπο και στη γραμμή παραλίας της περιοχής, εντός ζώνης πρασίνου, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ( Γ.Π.Σ.) του δήμου Καλαμαριάς η αναθεώρηση του οποίου εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2015. Μέχρι τότε, τα εν λόγω οικόπεδα ήταν οικοδομήσιμα.

Το 2006, οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ομόρων μεταξύ τους οικοπέδων, υπέβαλαν δύο αιτήσεις για χορήγηση οικοδομικών αδειών για ανέγερση μιας ισόγειας κατοικίας 100 σε κάθε οικόπεδο. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, επρόκειτο για δύο πιλοτικές αιτήσεις, προκειμένω οι ιδιοκτήτες να ανιχνεύσουν τις προθέσεις του Δήμου, για τη χορήγηση των οικοδομικών αδειών, δεδομένου ότι κάθε οικόπεδο είχε δικαίωμα δόμησης περίπου 800 .

Οι σχετικές αιτήσεις δεν υπεβλήθησαν πλήρεις, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία περί τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών, με αποτέλεσμα η Πολεοδομία του Δήμου να μην εκδίδει τις αιτηθείσες οικοδομικές άδειες, και τελικά να επιστρέψει νομίμως στους ιδιοκτήτες τους υποβληθέντες φακέλους, διότι στα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν περιλαμβάνετο το σημαντικότερο, δηλαδή η έγκριση της 9ης Εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων, λόγω ύπαρξης σε μικρή απόσταση από την ακτή του υποθαλάσσιου βυζαντινού τείχους του Κελλάριου Όρμου. Μετά την επιστροφή των φακέλλων, οι ιδιοκτήτες ύστερα από ένα έτος περίπου, προσκόμισαν της παραπάνω έγκριση και απαίτησαν τη συνέχιση του ελέγχου των φακέλλων (για να μην χάσουν το πρωτόκολλο του 2006), που όπως αναφέρθηκε είχαν επιστραφεί. Η Πολεοδομία, όπως ήταν φυσικό και νόμιμο αρνήθηκε τη συνέχιση των επιστραφέντων φακέλλων ζητώντας την επανυποβολή τους με πλήρη τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Ακολούθως οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ακυρωθούν οι ως άνω πράξεις του προϊσταμένου της Πολεοδομίας. Το Διοικητικό Εφετείο, με τις 954/2012 και 955/2012 αποφάσεις του ακύρωσε τις πράξεις του προϊσταμένου της Πολεοδομίας και έκρινε ότι έπρεπε να συνεχιστεί ο έλεγχος των υποβληθέντων φακέλλων θεωρώντας ότι οι φάκελοι δεν είχαν επιστραφεί και επομένως οι ετεροχρονισμένη προσκόμιση των απαιτουμένων εγκρίσεων της 9ης Εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων έπρεπε να θεωρηθεί ως συμπλήρωση των φακέλλων.

Έτσι η Πολεοδομία, εφαρμόζοντας τις δύο αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου (μία για κάθε οικόπεδο) συνέχισε τον έλεγχο και χορήγησε τις δύο οικοδομικές άδεις για ανέγερση ισόγειας κατοικίας 100 περίπου σε κάθε οικόπεδο.

Παράλληλα ο Δήμος Καλαμαριάς, προσέφυγε στο ΣτΕ κατά των ανωτέρω αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου, το οποίο με τις 1688/2016 και 1689/2016 αποφάσεις του “εξαφάνισε” τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου με βάση τις οποίες χορηγήθηκαν οι επίδικες οικοδομικές άδειες, κρίνοντας αμετάκλητα, ότι ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας προέβη σε ορθή εφαρμογή της Πολεοδομικής Υπηρεσίας σχετικά με την έκδοση οικοδομικών αδειών. Η λέξη “εξαφανίζει” που αναφέρεται στις αποφάσεις του ΣτΕ σημαίνει ότι οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου δεν υπάρχουν στον νομικό κόσμο και επομένως τίθενται σε ισχύ οι πράξεις του προϊσταμένου της Πολεοδομίας με τις οποίες επιστράφηκαν οι φάκελλοι ως μη πλήρεις.

Στο μεταξύ και πριν την έκδοση των παραπάνω αποφάσεων του ΣτΕ, οι ιδιοκτήτες προέβησαν το έτος 2014 σε αναθεώρηση των οικοδομικών αδειών για αύξηση της δόμησης σε κάθε οικόπεδο στα 800 περίπου, ενώ από το 2008 είχαν ήδη προβεί σε μηνύσεις κατά του προϊσταμένου της Πολεοδομίας, για παράβαση καθήκοντος, πειθαρχικό παράπτωμα που επισύρει ποινή της οριστικής απόλυσης από  την Υπηρεσία. Συγκατηγορούμενοι του προϊσταμένου ήταν ένας τοπογράφος μηχανικός, υπάλληλος της Πολεοδομίας, ο τέως δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης και ο τέως αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Άπαντες καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε φυλάκιση 20 μηνών, αλλά αθωώθηκαν στο Εφετείο το 2015.

Και ενώ περίμενε κανείς ότι η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, με όπλο τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ θα προέβαινε στην ανάκληση των δύο οικοδομικών αδειών από το Νοέμβριο του 2016, ημερομηνία δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ, δεν προέβη σε καμία ενέργεια μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2019 αδρανώντας αξιοπρόσεκτα.

Η νέα διοίκηση τη Δήμου που ανέλαβε το Σεπτέμβριο του 2019 έφερε το θέμα στην επιφάνεια, στο μέσον περίπου του 2020 και έκτοτε κατά διαστήματα απασχολεί πότε την οικονομική επιτροπή του Δήμου, πότε το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς καμία ουσιαστική ενέργεια. Δηλαδή, πεντέμισι χρόνια μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ οι διοικήσεις του Δήμου δεν τις εφαρμόζουν.

Μοιραστείτε το άρθρο