Πανελλαδικές δράσεις ενάντια στην Καύση απορριμμάτων, 22-29/5

Σάββατο 22/5 – 11:30 Συγκέντρωση στο σταθμό του προαστιακού στα Άνω Λιόσια, μοτοπορεία και συμβολικός αποκλεισμός της εισόδου του ΧΥΤΑ Φυλής
Κυριακή 23/5 -11:00 Στάση λεωφορείων ΙΚΕΑ: Eξόρμηση-αυτοκινητοπομπή μέχρι τη Μ.Ε.Α. Αγ. Αντωνίου Θέρμης – Θεσσαλονίκη
Κυριακή 23/5 – Γιορτή για τη μείωση των απορριμμάτων. Στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος 12:00-21:00 (απέναντι από το Καφενείο της Ακαδημίας)
Κυριακή 23/5 – Διαδικτυακή συνέλευση για τη διοργάνωση πανελλαδικής κινητοποίησης στις 26/6 στο Βόλο, στις 19:00
Σάββατο 29/5 – 11:30 στην Πετρούπολη, στην πλατεία Ηρώ (επί της λεωφ. 25ης Μαρτίου). Θα ακολουθήσει πορεία προς την διασταύρωση Λακιώτη
Σάββατο 29/5 – 12:00 Λευκός Πύργος (Θεσσαλονίκη)
29 ΜΑΗ: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ


Αθήνα

Σάββατο 22/05 – Συγκέντρωση στο σταθμό του προαστιακού στα Άνω Λιόσια, μοτοπορεία και συμβολικός αποκλεισμός της εισόδου του ΧΥΤΑ Φυλής

Σάββατο 29/05 – Ρεμπέτικα με την Anti Fa Minore, 15:30 στον ΕΚΧ “Βοτανικό Κήπο” 

Κυριακή 23 Μαΐου – Γιορτή για τη μείωση των απορριμμάτων. Στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος 12:00-21:00 (απέναντι από το Καφενείο της Ακαδημίας)

Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι δράσεις την Κυριακή 

https://m.facebook.com/events/827524771195841?acontext=%7B%22source%22%3A%223%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D&aref=3&__tn__=HH-R

Σάββατο 29/5 ώρα 11.30 π.μ: Πανελλαδική μέρα δράσης κινητοποίησης-συγκέντρωση και μαζική πορεία διαμαρτυρίας από την Πετρούπολη (πλατεία Ηρώ)


Βόλος

Κυριακή 23/05Διαδικτυακή συνέλευση για τη διοργάνωση πανελλαδικής κινητοποίησης στις 26/6 στο Βόλο, στις 19:00

Τον ερχόμενο Ιούνη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη μεγαλύτερη στιγμή μέχρι σήμερα στην μάχη του κινήματος ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Η μεγάλη διαδήλωση της 13ης Ιούνη 2020, συντάραξε τα αστικά επιτελεία, όξυνε την πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση, απέδειξε και στους πλέον δύσπιστους πώς η μάχη ενάντια στην καύση σκουπιδιών είναι ένας πραγματικός πόλεμος ενάντια σε κολοσσιαία επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η περσινή πολιτική και κοινωνική μάχη με το αίτημα “Να φύγει η Lafarge” όπως προβλέπει το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Βόλου, αποκαθήλωσε τις ψευδαισθήσεις όσων προσπαθούσαν να την εμφανίσουν απλά ως μία αντιπαράθεση για τη διαχείριση των σκουπιδιών αλλά και καλυτέρευσης από ‘τα μέσα’ ενός συστήματος που βασίζεται πάνω στην λεηλασία της φύσης-ανθρώπου και βρωμάει καρκίνο. Το ζήτημα δεν είναι απλά το αν υπάρχουν εναλλακτικές για την λεγόμενη ‘πράσινη’ κερδοφορία των πολυεθνικών , αλλά η συνειδητοποίηση ότι η ίδια τους η ύπαρξη και λειτουργία θρέφει, συντηρεί και ευθύνεται για τα εγκλήματα απέναντι στο περιβάλλον και την υγεία.

Φέτος, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το άγριο κατασταλτικό χτύπημα του κράτους που δέχτηκε ο λαός της περιοχής για να υποκύψει στις βουλές των πολυεθνικών, που είχε ως αποτέλεσμα και το χαμό του συντρόφου μας Βασίλη Μάγγου, αλλά και τη διαρκή κλιμακούμενη στοχοποίηση μίας σειράς αγωνιστών του κινήματος.

Μέσα σε αυτό το χρόνο τίποτα δεν είναι πλέον ίδιο. Μεσολάβησε η μεγάλη μάχη σημαντικών μερίδων του κινήματος ενάντια στις κατασταλτικές μεθοδεύσεις που επέβαλλαν τα βιοπολιτικά πειράματα της κυβέρνησης ελέω πανδημίας. Οι μάχες που δόθηκαν, κέρδισαν το δικαίωμα οι δρόμοι να μη γίνουν ένα αποστειρωμένο περιβάλλον αυταρχισμού. Την ίδια στιγμή πολλές εκατοντάδες χιλιάδες διπλανών μας ανθρώπων είδαν τις συνθήκες διαβίωσης τους να καταβαραθρώνονται, πολλές χιλιάδες δίνουν τη μάχη για την ίδια τους τη ζωή, όχι απλά εναντίον ενός πρωτοφανέρωτου ιού αλλά εξαιτίας των διαρκών εγκληματικών μνημονίων και μιας πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας που αντιμετώπισε όλους μας σαν αναλώσιμα στατιστικά δεδομένα.

Αυτή η πολυδιάστατη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα ανέβασε τον πήχη της ταξικής αναμέτρησης. Μας έκανε όλους να αναμετρηθούμε με ζητήματα και συνθήκες που δε θύμιζαν τίποτα από το παρελθόν. Εισήλθαμε σε μια περίοδο μεγάλων ταξικών συγκρούσεων και οφείλουμε να προετοιμαστούμε για αυτές.

Η ακραία αστυνομική βία, καταστολή και επιτήρηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου σε μια εποχή ιστορικού αδιεξόδου. Ο βασικός του προσανατολισμός παραμένει η εκτεταμένη εξόντωση του ανθρώπου με μια νέα βουτιά στην εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας, του φυσικού πλούτου και δημόσιου χώρου αλλά και κάθε πτυχή της ζωής και του χώρου που μας περιβάλλει.

Επιδίωξή μας είναι να σταθεί στα πόδια του ένα πανελλαδικό κίνημα που να συγκρουστεί με τον πυρήνα των μεγάλο ζητημάτων γύρω από τα οποία αυτή τη στιγμή διεξάγονται μια σειρά αγώνες με στόχο την ανάδειξη μορφών και περιεχομένων πέρα και έξω από την καπιταλιστική συνέχεια.

Εκτίμησή μας είναι πως το ζήτημα της καύσης σκουπιδιών, ως στρατηγική επιδίωξη του κεφαλαίου, μέσω της ένταξής της στα ενεργειακά παιχνίδια της περιόδου, ενώνει πολλές πλευρές αυτής της κοινωνικής αναμέτρησης. Με βάση αυτό και επιδιώκοντας την κλιμάκωση των αγώνων της επόμενης περιόδου και με αφορμή η συμπλήρωση ενός χρόνου από τη διαδήλωση της 13ης Ιουνίου 2020, το χαμό του Βασίλη και το χτύπημα του λαού της περιοχής, καλούμε όλες τις αγωνιστικές συλλογικότητες σε διαδικτυακή συνέλευση συντονισμού την Κυριακή 23/05 στις 19:00, με στόχο τη διοργάνωση πανελλαδικού χαρακτήρα κινητοποίησης στην πόλη του Βόλου στις 26 Ιούνη.

Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων έχει ήδη διαμορφώσει ένα αγωνιστικό σχέδιο πάλης για την επόμενη περίοδο που έχει ως κομβικό σημείο την πανελλαδική κινητοποίηση που προτείνουμε στο Βόλο.

ΥΣ. Εφόσον δηλωθεί η συμμετοχή σας, θα αποσταλεί το σχετικό link για τη διαδικτυακή σύσκεψη.

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου

Επόμενες δράσεις από Σάββατο 29/05 μέχρι και Σάββατο 26/06

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


Θεσσαλονίκη

Κυριακή 23/5 11:00 στάση λεωφορείων ΙΚΕΑ – Eξόρμηση-αυτοκινητοπομπή μέχρι τη Μ.Ε.Α. Αγ. Αντωνίου Θέρμης

Σάββατο 29/05 – Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων και τις Μ.Ε.Α. – Συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο στις 12:00 το μεσημέρι

ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΗ, ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΤΙΤΑΝΑ

ΟΧΙ στην ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ και τις Μ.Ε.Α. ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!

Την Τρίτη 20 του Απρίλη μία ημέρα πριν την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (που τελικά αναβλήθηκε για 16/6) των προσφυγών του Δήμου Λαγκαδά και των περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος (Υ.Π.ΕΝ.) ενέκρινε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στην περιοχή Μαυροράχης Λαγκαδά

Με βάση το καταστροφικό σχέδιο κυβέρνησης, Περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ, η Μ.Ε.Α. Μαυροράχης προβλέπεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή καθώς σχεδιάζεται να κατασκευαστεί δίπλα στον εν λειτουργία ΧΥΤΑ Μαυροράχης και σε άμεση επαφή με το υδάτινο σύστημα των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, γι αυτό και υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση ακόμη και από τους κρατικούς φορείς Διαχείρισης των Λιμνών και της Διεύθυνσης Δασών. Θα είναι ένα έργο φαραωνικών διαστάσεων καθώς προβλέπεται να δέχεται το 65% των απορριμμάτων του Ν. Θεσσαλονίκης αλλά και των γύρω νομών, 300.000 τόνους συνολικά σύμμεικτων απορριμμάτων, από τα οποία θα παράγεται απορριμματογενές καύσιμο SRF-RDF. Έρχεται να προστεθεί στην άλλη τεράστια Μ.Ε.Α. που έχει ήδη αδειοδοτηθεί, στον Αγ. Αντώνιο Θέρμης αλλά και την άδεια καύσης απορριμματογενούς καυσίμου στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, μέσα δηλ. στον αστικό ιστό της πόλης.

Με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ε.Σ.Δ.Α.) που ψήφισε η κυβέρνηση (δημιουργία 43 Μ.Ε.Α. ανά την Ελλάδα και 4 μεγάλων εργοστασίων καύσης απορριμμάτων – ταυτόχρονα με τις τσιμεντοβιομηχανίες) προωθείται η καταστροφική για το περιβάλλον καύση απορριμμάτων, ενώ την ίδια στιγμή μπαίνει φραγμός σε φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους διαχείρισής τους, όπως η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση, οι οποίες όχι μόνο εκμηδενίζουν τα προς καύση απορρίμματα αλλά θα ελαχιστοποιούσαν και τα προς ταφή. Με δεδομένο μάλιστα το μεγάλο κόστος κατασκευής των Μ.Ε.Α. με τη μέθοδο ΣΔΙΤ από το ιδιωτικό κεφάλαιο, αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την επιβάρυνση των δημοτών με μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και κυβέρνηση δείχνουν ν’ αδιαφορούν για την καθολική αντίδραση των κατοίκων του Λαγκαδά, της Θέρμης κι όλης της Θεσσαλονίκης για τα καταστροφικά για το περιβάλλον και επικίνδυνα για τη ζωή μας έργα, όπως οι Μ.Ε.Α. Μαυροράχης και Αγ. Αντωνίου και η καύση των απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ και όπου αλλού, που μόνο τα οικονομικά συμφέροντα των ενεργοβόρων βιομηχανιών και της “βιομηχανίας των απορριμμάτων” εξυπηρετούν.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην καταστροφική για την υγεία και τη ζωή μας, για το περιβάλλον και τον τόπο καύση απορριμμάτων και τις Μ.Ε.Α.!

Σάββατο 29 Μάη, 12 το μεσημέρι, Λευκός Πύργος (και άλλες πόλεις)

Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων και τις Μ.Ε.Α.

Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια την ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ασσήρου «Φίλοι της Γης»

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά


Σάββατο 29/05 – ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ κατά της καύσης απορριμμάτων

Λεπτομέρειες
Περιβαλλοντικές Kινήσεις, Επιτροπές Αγώνα, Σωματεία κι άλλες Συλλογικότητες από Αττική, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Εύβοια, Χανιά, Ηράκλειο, Γιάννενα, Γρεβενά κ.α., συντονιζόμαστε και οργανώνουμε
ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ κατά της καύσης απορριμμάτων το Σάββατο 29/5.
Στην ΑΘΗΝΑ η συγκέντρωση θα γίνει βήμα για να μιλήσουν οι τοπικές κοινωνίες, και οργανώνεται το Σάββατο 29/5 στην Πετρούπολη, στην πλατεία Ηρώ (επί της λεωφ. 25ης Μαρτίου) στις 11.30 πμ. Θα ακολουθήσει πορεία προς την διασταύρωση Λακιώτη (επί της λεωφ. Θηβών) για να συναντηθούμε με συναγωνιστές/συναγωνίστριες από δυτ. Αθήνα και αλλού.Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα απαιτήσουμε:
– Να κλείσει επιτέλους ο μεγαλύτερος ΧΥΤΑ της Ευρώπης και όλες οι εγκαταστάσεις στην Φυλή της Αττικής. Να μην δημιουργηθούν νέες χωματερές.
– Να σταματήσει η καύση που ήδη γίνεται σε ΑΓΕΤ (Βόλο και Μηλάκι-Εύβοια) και ΤΙΤΑΝ (Καμάρι Βοιωτίας) ενώ σχεδιάζεται σε ΤΙΤΑΝ (Ευκαρπία Θεσ/νίκης) κι αργότερα στη Δυτική Μακεδονία κ.ά.
– Να μην υλοποιηθεί ο νέος ΕΣΔΑ, η δημιουργία των Μ.Ε.Α. και η μαζική εισαγωγή της καύσης απορριμμάτων πανελλαδικά.
– Ένα μοντέλο μείωσης και οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων υπέρ της κοινωνίας, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, χωρίς καμιά εμπλοκή ιδιωτών και κάτω από κοινωνικό έλεγχο
– Καμιά μετακύληση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων στους πολίτες με αύξηση των ανταποδοτικών τελών και φόρων. Να πληρώσουν οι βιομηχανίες που είναι οι πραγματικοί παραγωγοί απορριμμάτων
– Να παύσουν οι διώξεις όλων των αγωνιστών στα κινήματα ενάντια στις περιβαλλοντοκτόνες επενδύσεις
– Λήψη μέτρων που θα βάλουν άμεσα φραγμό στην καταστροφή και θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, τη διάσωση της γης και των νερών, των δασών και του αέρα, της σημαντικότερης κληρονομιάς που έχουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας!

Mια βδομάδα πριν, το Σάββατο 22 Μάη, θα προηγηθεί μοτοπορεία προς τις εγκαταστάσεις και το ΧΥΤΑ Φυλής. Το ραντεβού είναι στις 11.30 πμ στον προαστικό των Άνω Λιοσίων.

Συνδιοργανωτές αυτών των δράσεων στην Αθήνα είναι:

* Aνοικτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Άλσους Αγ.Δημητρίου
* Πρωτοβουλία σωματείων, συλλογικοτήτων, αγωνιστ(ρι)ών Αττικής ενάντια στο θάψιμο & την καύση απορριμμάτων
* Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν.Αττικής «Κ.Σωτηρίου»
* Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» (Άνω Λιόσια-Ζεφύρι-Φυλή)
* Support earth
* Χωματερή stop-πολίτες εν δράσει

Χαρά μας θα είναι η λίστα των διοργανωτών να μεγαλώσει και κυρίως οι τοπικές κοινωνίες, οι εργαζόμενοι και η νεολαία, να πάρουν στα χέρια τους την σκυτάλη του αγώνα!

Μοιραστείτε το άρθρο