Νάκμπα: Δεν είναι απλώς επέτειος, αλλά μία τρομοκρατία που συνεχίζεται εδώ και 73 χρόνια

Σήμερα είναι η Ημέρα της Νάκμπα (Καταστροφή). Είναι μία ημέρα όπου οι Παλαιστίνιοι θρηνούν την απέλαση από την πατρίδα τους το 1948.

Η φρίκη από τη βία του Ισραήλ στη φετινή επέτειο δείχνει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι αυτή η επέτειος δεν είναι απλώς μία ημερομηνία καταγεγραμμένη στο συλλογικό συνειδητό των Παλαιστινίων. Αποτελεί μία βιωμένη καθημερινότητα ακόμη κι όταν οι προβολείς της διεθνούς ενημέρωσης δεν εστιάζουν στη Λωρίδα της Γάζας ή στη Δυτική Όχθη. Αποτελεί μία καθημερινότητα με εξάρσεις, με νεκρούς, με βία, με θανάτους μικρών παιδιών, με γέροντες που στέκονται μπροστά σε ερείπια που πριν λίγο ήταν το σπίτι της οικογένειάς τους, με ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα που καταρρέουν, αλλά πάνω και πέρα από όλα είναι μια υπόμνηση ότι το Παλαιστινιακό δεν έχει τελειώσει. Διαψεύδοντας με τον πιο τραγικό και αιματηρό τρόπο την πρόβλεψη του αρχιτέκτονα της απέλασης των Παλαιστινίων, Ντέιβιντ Μπεν Γκουριόν ότι μεταξύ των Παλαιστινίων «οι γέροι θα πεθάνουν και οι νέοι θα ξεχάσουν». Μία κοινωνία σε ερείπια που αρνείται να παραδοθεί και διεκδικεί το δικαίωμα να υπάρχει.

Το βίντεο που ακολουθεί συνοδεύεται από σχόλιο που αναφέρει ότι “αν δεν αντέχετε να το δείτε σκεφτείτε αυτούς που το ζουν”. Είναι μόνο κάποιες στιγμές από την καθημερινότητα που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη αυτές τις τελευταίες ημέρες.

Το Ισραήλ “χτύπησε”το κτίριο όπου στεγάζονταν τα γραφεία του Al Jazeera, Associated press και άλλων διεθνών μέσων ενημέρωσης στη Γάζα.

Το μήνυμα είναι σαφέστατο “δεν θέλουμε μάρτυρες για τα όσα ακολουθήσουν” …

Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό από όλο τον κόσμο

Οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό κατακλύζουν όλο τον κόσμο. Από τη Βαγδάτη και τη Νέα Υόρκη στο Μπρούκλιν και την Οτάβα, τη Βαγδάτη, μέχρι την Τύνιδα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, Στο Παρίσι, μία μεγάλη συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιείται, αψηφώντας τις απαγορεύσεις και τα κανόνια νερού μέχρι το Λιβόρνο της Ιταλίας που το συνδικάτο λιμενεργατών αρνήθηκε να φορτώσει όπλα και πυρομαχικά πλοίο που προορίζονταν για το Ισραήλ .. σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό!

Παρίσι

Λονδίνο

Βαγδάτη

 

Ντόχα

Μαρόκο

Δουβλίνο

Τορόντο

Ουάσινγκτον

 

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

Μπρίστολ

Βοστώνη

Μπρούκλυν

Νέα Υόρκη

Μοιραστείτε το άρθρο