Εκδηλώσεις προετοιμασίας του ταξιδιού των Ζαπατίστας σε Ευρώπη – Ελλάδα

Στο πλαίσιο των δράσεων προετοιμασίας του ταξιδιού των Ζαπατίστας στην Ευρώπη και τη χώρα μας (Πανελλαδική Δικτύωση Συντονισμού), διοργανώνονται μια σειρά εκδηλώσεις:

Ο Θεματικός Συντονισμός για τα Ιστορικά Μνημεία και τον Πολιτισμό, με αφορμή τη διεθνή ημέρα για τη Μάνα Γη, πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 18 Απριλίου, 11 το πρωί, στον πεζόδρομο της Ερμού.

Προβολή ντοκιμαντέρ, ένα οδοιπορικό για την αυτονομία, την Κυριακή 18/4 στις 16:30, στην κατάληψη του Ευαγγελισμού.

Δράσεις όλη μέρα την Πέμπτη 22/4 για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια ιστορική συνάντηση με τους Ζαπατίστας. Γη & Ελευθερία – Support Earth

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ – ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ – ΑΦΙΣΕΣ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 18/4–11πμ–ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!

Στον πεζόδρομο της Ερμού, κάτω από ένα παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού, τον Παρθενώνα και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ο Συντονισμός για τα Ιστορικά Μνημεία και τον Πολιτισμό, με αφορμή για τη διεθνή ημέρα για τη Μάνα Γη (22 Απριλίου) θα πραγματοποιήσει εκδήλωση την Κυριακή 18 Απριλίου, 11 το πρωί.

Προετοιμάζοντας το ταξίδι των Ζαπατίστας στην Ευρώπη και τη χώρα μας, θέλουμε να συναντηθούμε με φίλους και φίλες, με συναγωνιστές και συναγωνίστριες, όπως και με άλλες συλλογικότητες, κινήματα και φορείς για να κουβεντιάσουμε για τους αγώνες που μας συνδέουν με τους ιθαγενείς της Κεντρικής Αμερικής με σκοπό να προστατεύσουμε, να αναδείξουμε και να διαχειριστούμε τα μνημεία της ιστορίας και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Οι συλλογικότητες που συμμετέχουμε στο Συντονισμό και συνδιοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση, διαπιστώνουμε ότι, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, τα ιστορικά μνημεία και η πολιτιστική κληρονομιά, όχι μόνο δεν προστατεύονται, αλλά αντίθετα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κερδοσκοπικά συμφέροντα μετατρέπονται σε εμπορεύματα και σε πολλές περιπτώσεις καταστρέφονται τελείως.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς. Για το λόγο αυτό σας καλούμε σε μια, πρώτη για το Συντονισμό μας, ανοιχτή εκδήλωση, σε ένα χώρο σύμβολο, ανάμεσα στον Κεραμικό, την Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά, εκεί που άνθισε ένας μεγάλος πολιτισμός στην αρχαιότητα, προκειμένου να ανταλλάξουμε σκέψεις όχι μόνο για την προστασία, αλλά και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο χώρο θα υπάρχουν τραπεζάκια και με βιβλία, έντυπα και άλλα υλικά, ενώ θα έχουμε και ανάλογου περιεχομένου μουσική.

Είναι αυτονόητο ότι λόγω της πανδημίας θα φροντίσουμε όλες και όλοι να τηρηθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας, (μάσκες και αποστάσεις). Άλλωστε ο ανοιχτός χώρος του πεζόδρομου της Ερμού και της Πλατείας βοηθά σε αυτό.

Σας περιμένουμε λοιπόν με φίλες και φίλους την Κυριακή 18 Απριλίου, 11 το πρωί, στον πεζόδρομο της Ερμού.

Για περισσότερες πληροφορίες

Θοδωρής Λυμπερόπουλος 6949073308 (απογευματινές ώρες)

Οι συλλογικότητες που συμμετέχουν στο Συντονισμό για τα Ιστορικά Μνημεία και τον Πολιτισμό μέχρι τώρα είναι:

Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πειραιά-SOS Πειραιάς

Ελευθεριακή Πορεία

Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής

Καλειδοσκόπιο

Κενός Κύκλος – Κενό Δίκτυο

Κίνηση Πολιτών για το λόφο του Φιλοπάππου

Λαϊκή συνέλευση Κολωνού – Σεπολίων – Ακαδημίας Πλάτωνος

Μποαλιτάρια, θέατρο καταπιεσμένων

Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία

Ομάδα Νοτίων Προαστίων για τα Ιστορικά Μνημεία (ομάδα σύμπραξης).

Εκδήλωση στην Κατάληψη Ευαγγελισμού (Ηράκλειο)

 

22 Απριλίου – Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης
και προετοιμαζόμαστε για μια ιστορική συνάντηση με τους Ζαπατίστας

 

Η Γη, που είναι το σπίτι μας, είναι η μητέρα που μας προσφέρει τη ζωή, μας τρέφει, μας στηρίζει, μας προστατεύει, μας έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ.
Η υγεία της Γης είναι ευθέως ανάλογη με τη δική μας υγεία, η αφθονία και η ομορφιά της είναι ο πλούτος της ζωής μας και η κληρονομιά των παιδιών μας.
Στον “αναπτυγμένο” μας κόσμο για δεκαετίες ολόκληρες πιστέψαμε ότι η καθημερινότητά μας δεν επηρεάζεται από την κατάσταση και τα αντανακλαστικά της Γης.
Κι όμως, να, που αρκεί ένας χρόνος παγκόσμιας κρίσης της Υγείας, της Ζωής, του Περιβάλλοντος, για να μας υπενθυμίσει ξανά το πιο σημαντικό:

Ότι δεν μας ανήκει η Γη, εμείς ανήκουμε σε αυτή.

Το δόγμα της καπιταλιστικής “Ανάπτυξης” απειλεί τη Γη, τους λαούς της, το καθένα από μας προσωπικά.
Ωστόσο, ακόμα και στη σημερινή συγκυρία της βαθιάς οικολογικής, ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης, στην Ελλάδα με τις εξορύξεις, τις ανεμογεννήτριες στα βουνά και τα νησιά μας, τους εμπρησμούς, τον αποχαρακτηρισμό προστατευόμενων περιοχών, αλλά και παγκόσμια, έχουμε την πεποίθηση ότι αρκεί να αλλάξουμε όνομα στην καταστροφή, βαφτίζοντας τη ανάπτυξη “βιώσιμη”, για να αναβάλουμε τις συνέπειες των πράξεών μας για μερικές γενιές ακόμα.

Σ’ αυτή την ίδια Γη, λίγο μακρύτερα από μας, στη Λατινική Αμερική, οι Ζαπατίστας, ιθαγενείς από τα βουνά του νοτιοδυτικού Μεξικού, μας στέλνουν μηνύματα αρμονικής συνύπαρξης με τη φύση, προστασίας της ζωής, της συμβίωσης, της αυτονομίας, της αυτοοργάνωσης.

160 Ζαπατίστας έρχονται στην Ευρώπη (και την Ελλάδα) το καλοκαίρι του 2021, 27 χρόνια μετά από την ιστορική εξέγερση του 1994 στην πολιτεία της Τσιάπας. Εμείς προετοιμαζόμαστε για να τους συναντήσουμε, εμπνεόμαστε από το όραμά τους, δεσμευόμαστε στον κοινό μας αγώνα για τη ζωή.

Σας καλούμε λοιπόν να ζήσουμε μαζί αυτή τη Γιορτή. Αυτή την προετοιμασία, το άνοιγμα της Άνοιξης στην ελπίδα και την προσμονή.
Ελάτε να συναντηθούμε πάνω στη γη και κάτω απ’ τον ουρανό, να μοιραστούμε φαγητό και τραγούδια, να ανταλλάξουμε γνώση και ιδέες, να δούμε και ν’ ακούσουμε το ένα το άλλο, να δημιουργήσουμε, να περάσουμε όμορφα.

Καλούμε όλες τις συλλογικότητες και τις ατομικότητες που νοιάζονται και ασχολούνται με το Περιβάλλον, την Οικολογία και όλους τους κοινωνικούς αγώνες να έρθουν στη γιορτή μας.

Αν έχετε κάποιο πανό (από πορεία/εκδήλωση προστασίας του περιβάλλοντος σε οποιαδήποτε μεριά της Ελλάδας) που μπορεί να μεταφερθεί ή να σταλεί, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ώστε να το εντάξουμε στο τοπίο της γιορτής.
(Επικοινωνήστε μαζί μας για τη μεταφορά και την επιστροφή των πανό)

Αν έχετε κάποια ιδέα που θα θέλατε να συστεγάσετε στη γιορτή, με χαρά να την ακούσουμε.

Αν επιθυμείτε να βοηθήσετε σε κάποια από τις δράσεις που ήδη ετοιμάζουμε, είστε όλα ευπρόσδεκτα. Σας χρειαζόμαστε!

Τι ετοιμάζουμε;

• Ανταλλακτικό και Χαριστικό Παζάρι: φυτών, σπόρων και ρούχων
• Για μικρά και μεγάλα παιδιά, διαδραστική αφήγηση παραμυθιών εμπνευσμένων από τους ανθρώπους του καλαμποκιού / Παιχνίδι με τη Γη (πηλός)
• Εκτύπωση σε μπλουζάκια που θα φέρετε μαζί σας (ΓΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ καρακόλ)
• Εργαστήριο μεταποίησης μιας παλιάς σας μπλούζας (T-shirt) σε οικολογική τσάντα πολλαπλών χρήσεων (π.χ. για τα ψώνια σας ή την παραλία)
• Εισαγωγικό σεμινάριο παρασκευής οικιακού κομποστοποιητή
• Τελετή για τη Γη και την Κοινότητα
• Μουσική και χορό (φέρτε τα μουσικά σας όργανα κ φορέστε τα πιο άνετα παπούτσια σας)
• Το μενού της ημέρας στο Καφενείο της Ακαδημίας θα είναι εμπνευσμένο απ’ την κουζίνα του Μεξικού και τα έσοδα θα πάνε στη χρηματοδότηση του ταξιδιού των Ζαπατίστας

Για τη Γη και την Ελευθερία
Για τη Ζωή

Support Earth

Εργαστήρια:
14:00-16:00 – Παρασκευή σβόλων (seed bombs) για φυσική σπορά
16:00-18:00 – Διαδραστική αφήγηση παραμυθιών αλληλεγγύης και Παιχνίδι με τη Γη/Πηλό
Συζητήσεις:
15:00-16:00 – Κομποστοποίηση: Αρχές και τρόποι μέσα στον αστικό ιστό
16:00-17:00 – Ο κοινοτισμός και η Μάνα Γη στο Buen Vivir
Εναλλακτική Δράση για ποιότητα Ζωής
17:00-18:00 – “Πόλη & Οικολογία”
Από τον ελευθεριακό ιστότοπο & εκδόσεις Αυτολεξεί
Γιορτή:
18:00-19:00 – Τελετή για τη Γη
19:00-20:30 – Χορωδία της Περπερούνας, Οιστρογόνες, Αγία Φανφάρα, Μαντάρες
Καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτής θα υπάρχει:
• Φαγητό στο Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος, εμπνευσμένο από τη μεξικάνικη κουζίνα (Τα έσοδα από το φαγητό θα διατεθούν στην οικονομική ενίσχυση του ταξιδιού των Ζαπατίστας.)
• Μοίρασμα Σπόρων από τον “Πλούτο της Γης”
• Ανταλλακτικό παζάρι ανοιξιάτικων/καλοκαιρινών ρούχων
• Τύπωμα-Μεταξοτυπία Ζαπατοσαλιγκάρια σε μπλουζάκια (που θα φέρετε)
• Εργαστήριο DIY κατασκευής τσάντας από παλιό T-Shirt (που θα φέρετε επίσης)
• Ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια, αυτοκόλλητα, βιβλία, μπροσούρες) με τη συμμετοχή της συλλογικότητας ”Αυτενέργεια”, του συλλόγου «Εναλλακτική δράση για ποιότητα ζωής», καθώς και υλικό από τον πανελλαδικό Θεματικό συντονισμό με αφορμή τον ερχομό των Ζαπατίστας «Αυτονομία-Αυτοθέσμιση-Κοινωνική Οικολογία»
→ Φέρε μαζί σου: ανοιξιάτικα/καλοκαιρινά ρούχα για το ανταλλακτικό παζάρι, 2 μπλουζάκια για τύπωμα και μεταποίηση, λουλούδια/γλαστράκια για να χαρίσεις, χαρτί/μολύβι και 2-3 χούφτες ζάχαρη, το ταπεράκι/πηρούνι και το ποτήρι σου.

https://www.facebook.com/events/1512953395703403/?acontext=%7B%22ref%22%3A%2252%22%2C%22action_history%22%3A%22[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22share_link%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22share_link%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A%7B%5C%22invite_link_id%5C%22%3A208006864086561%7D%7D]%22%7D

 

Μοιραστείτε το άρθρο