Κατάληψη του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και εκδήλωση για την χειραγώγηση των ΜΜΕ και την Αντιπληροφόρηση

Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση – συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο ΑΠΘ ανάμεσα σε φοιτη(τρι)ες του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, μέλη κινηματικών μέσων και κόσμο που βρέθηκε για να παρακολουθήσει και να συμμετέχει στην εκδήλωση. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη μορφή διαλόγου και τέθηκαν πολλά ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν από τους παρευρισκόμενους. Κάποιες από τις θεματικές που αναλύθηκαν ήταν η δομή και λειτουργία των συμβατικών ΜΜΕ, οι συνθήκες εργασίας, η κρίση αξιοπιστίας καθώς και η οικονομική κρίση που διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό το σύγχρονο τοπίο στο μιντιακό χώρο, ο ρόλος και οι ανάγκες των μέσων πληροφόρησης και αντιπληροφόρησης και το πώς αυτά μπορούν να αποκτήσουν sustainability, η λογοκρισία, η κάλυψη των γεγονότων και οι επιθέσεις στα μέσα που παράγουν και αναμεταδίδουν πληροφορία από τα κάτω, ο ρόλος των σόσιαλ μίντια και οι προβληματικές γύρω από αυτά, μία αναδρομή για τις διαχρονικές προβληματικές και τους αγώνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο χώρο, καθώς και το ζήτημα της ασφάλειας και της επικινδυνότητας που διατρέχουν όσοι δημοσιογραφούν ερευνητικά αλλά και έξω από τα πλαίσια που ορίζουν οι οικονομικές ελίτ και τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Επίσης πραγματοποιήθηκε και συζήτηση που αφορούσε τα ειδικά χαρακτηριστικά του τμήματος Δημοσιογραφίας και τους προβληματισμούς των φοιτητριών και φοιτητών της σχολής.


Ο Σ.Φ του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ προχωρά σε δράσεις και εκδηλώσεις και δείχνει έμπρακτα την εναντίωσή του στον νόμο Κεραμέως/Χρυσοχοΐδη, στην αστυνομική βία και στην βάναυση καταστολή, στην κρατική διαχείριση της Πανδημίας,στις έμφυλες διακρίσεις και στα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι όλοι οι φοιτητ(ρι)ές γενικότερα αλλά και οι φοιτη(τρι)ές του ίδιου του τμήματος ειδικότερα. Με δεδομένη την ανάγκη το τμήμα να αποκτήσει φωνή και να εναντιωθεί στην αναπαραγωγή ανθρωπότυπων που συντάσσονται με τα κυρίαρχα στερεότυπα, η ανάγκη είναι πιο άμεση από ποτέ ο φοιτητικός σύλλογος να αποκτήσει φωνή και να ανοίξει νέους δρόμους. Στα πλαίσια και αυτής της ανάγκης διεξάγεται και εκδήλωση/ανοιχτή συζήτηση για την χειραγώγηση των ΜΜΕ και το ρόλο της αντιπληροφόρησης την Τετάρτη 14/04.


Παρακάτω το πλαίσιο του Σ.Φ. του τμήματος:

Ποι@ είμαστε;

Είμαστε φοιτητ@ Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ τα οποί@ εναντιωνόμαστε στο αντιδραστικό νομοσχέδιο Κεραμέως/ Χρυσοχοΐδη. Με αφορμή την ευρύτερη αναζωπύρωση του φοιτητικού κινήματος το τελευταίο διάστημα και εφόσον πρώτα κατανοήσαμε πως οι ήδη υπάρχουσες πολιτικές γραμμές που είχαν προταθεί στις Γ.Σ του συλλόγου μας δεν μας καλύπτουν, αποφασίσαμε να συνδιαμορφώσουμε με οριζόντιες και από τα κάτω διαδικασίες το δικό μας πολιτικό πλαίσιο. Εναντιωνόμαστε στην λογική της πολιτικής ανάθεσης, ωστόσο αισθανόμαστε την ανάγκη να μη μένουμε παρατηρητ@ αλλά να σπάσουμε την σιωπή μας, να συσπειρωθούμε και να οργανώσουμε ως σύλλογος τον αδιαμεσολάβητο αγώνα μας με κοινή στόχευση την κατάργηση του νομοσχεδίου.

Τι μας προβληματίζει;

Η διαχείριση της πανδημίας από το κράτος και την κυβέρνηση έχει επιφέρει ανεπανόρθωτο κοινωνικό κόστος. Τον τελευταίο χρόνο βιώνουμε ως κοινωνία μια πρωτόγνωρη δυστοπική κατάσταση όπου κυριαρχούν το αίσθημα της κοινωνικής απομόνωσης, η πλήρης επισφάλεια στους τομείς της εργασίας, της παιδείας και της υγείας και μια πρωτοφανής έξαρση της κρατικής καταστολής, η οποία μάλιστα αποτυπώνεται καθημερινά με επαναλαμβανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Επίσης η υποστελέχωση των νοσοκομειακών μονάδων, η έλλειψη ΜΕΘ με συνέπεια τον αποκλεισμό ατόμων από σωστή περίθαλψη και επιλογή ασθενών κατά προτεραιότητα, η μη πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού που οδήγησε στην εκμετάλλευση του ήδη υπάρχοντος με την καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ο αργός εμβολιασμός και ο εμβολιασμός εκτός σειράς κυβερνητικών, συγγενικών και γνωστών τους προσώπων και μη λήψη των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων στις φοιτητικές εστίες για την ασφάλεια των φοιτητ@ είναι λίγα από τα παραδείγματα που αποδεικνύουν τις ανεπάρκειες και τις εγκληματικές τακτικές της κυβέρνησης στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Παράλληλα βλέπουμε προκλητικά να κυριαρχεί η επιλογή οικονομικής στήριξης της αστυνομίας με συνεχή ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας ενώ η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση έγιναν μια νέα κανονικότητα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη εργαλειακά τις μειωμένες δυνατότητες των κοινωνικών αντιστάσεων ψήφισε μια σειρά από νομοσχέδια (εκπαιδευτικά, περιβαλλοντικά, μεταναστευτικά, εργασιακά) που περιστέλλουν θεμελιώδη δικαιώματα και υποβιβάζουν κοινωνικά κεκτημένα. Όλα τα παραπάνω κάνουν εμφανές το ανάλγητο πρόσωπο της εξουσίας (κράτος, κεφαλαίο, κυβέρνηση, καθεστωτικά ΜΜΕ), καθιστώντας σαφές πως σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε, οι ταξικές ανισότητες οξύνονται ενώ η αξία & η ελευθερία μας καθορίζονται στο μέτρο της κατανάλωση μας.

 Νομοσχέδιο Κεραμέως/Χρυσοχοΐδη

Αναγνωρίζουμε ότι οι πτυχές αυτού του νόμου έχουν σαφές ταξικό πρόσημο. Για παράδειγμα, θεσπίζοντας ειδική βάση εισαγωγής και επιβάλλοντας χρονικά όρια στην διάρκεια των σπουδών στοχεύει να δημιουργήσει ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς αποκλείοντας αυτομάτως σε ένα μεγάλο ποσοστό από τ@ εν δυνάμει φοιτητ@ την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και προωθώντας την ιδιωτική εκπαίδευση.

Τα πειθαρχικά συμβούλια που προβλέπει θα ποινικοποιούν οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν συμβιβάζεται με τα στείρα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά στοχοποιώντας έτσι άμεσα το φοιτητικό κίνημα. Αυτό είδαμε άλλωστε να συμβαίνει στην περίπτωση της βίαιης εκκένωσης της πρυτανείας όπου φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούσαν κατάληψη ως μέσο πίεσης, θέτοντας κύριο αίτημα την κατάργηση του νομοσχεδίου και υπέστησαν ποινική δίωξη έπειτα από καταγγελία του ίδιου του πρύτανη.

Το παρόν νομοσχέδιο κάνει ξεκάθαρες τις βλέψεις της κυβέρνησης για ένα αποστειρωμένο και αμιγώς τεχνοκρατικό ακαδημαϊκό περιβάλλον που θα υποτάσσεται στις επιταγές του κεφαλαίου και οποιαδήποτε φωνή απέναντι στο κυρίαρχο θα καταστέλλεται. Αντιτασσόμαστε στην εντατικοποίηση των σπουδών με μοναδικό κίνητρο την σύνδεση με την αγορά εργασίας. Για εμάς το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος ανοιχτός σε όλη την κοινωνία, ένας χώρος ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών, πολιτικής, πνευματικής και καλλιτεχνικής ζύμωσης, έκφρασης και δραστηριοποίησης των κοινωνικών και φοιτητικών κινημάτων και θα παλέψουμε έτσι ώστε να διατηρηθεί ως τέτοιο.

Τί ζητάμε/ Καταλήψεις

Θεωρούμε πως οι καταλήψεις είναι το μέγιστο μέσο απάντησης και αντίδρασης τ@ν φοιτητ@ν τόσο στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που επιβάλλει την καταστολή στους πανεπιστημιακούς χώρους όσο και στην κυβερνητική αδιαφορία για την επανένταξη μας στο χώρο αυτό, ο οποίος δικαιωματικά μας ανήκει. Μέσω εκδηλώσεων, αντι – μαθημάτων, συνελεύσεων και δράσεων που μας φέρνουν κοντά και μας συσπειρώνουν, συνδιαλεγόμαστε, συζητάμε, αποφασίζουμε & διεκδικούμε τα αυτονόητα. Με αυτόν τον τρόπο επαναοικειοποιούμαστε το πανεπιστήμιο και οργανώνουμε τους φοιτητικούς μας συλλόγους ώστε να μαζικοποιηθούμε και να διεκδικήσουμε από κοινού την κατάργηση του νόμου.

Ζητήματα του Τμήματος μας

Πέρα από τα ζητήματα που μας απασχολούν αυτή την περίοδο, αξίζει να αναφερθούν και τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολή μας σε πρακτικό επίπεδο. Οι προβληματικές μας ξεκινούν από τα προγράμματα, τα οποία δεν είναι καλά οργανωμένα και τροποποιούνται συνεχώς, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να αποκλείουμε μαθήματα που συμπίπτουν την ίδια ώρα. Ακόμα κι αν καταφέρουμε να επιλέξουμε τον απαραίτητο αριθμό μαθημάτων, ερχόμαστε αντιμέτωπ@ με συνθήκες που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας (αίθουσες που δεν μας χωράνε, απαρχαιωμένος εξοπλισμός, εργαστήρια με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων). Ένα άλλο ζήτημα που μας απασχολεί είναι η μη έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, η οποία κατά κύριο λόγο γίνεται μέσω facebook, ως εκ τούτου να μην ενημερωνόμαστε επαρκώς και να χάνουμε σημαντικές πληροφορίες που μας αφορούν άμεσα.

Εκτός των παραπάνω, πιστεύουμε ότι οι σχέσεις φοιτητ@ν – καθηγητ@ν θα έπρεπε να δομούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας και αλληλοβοήθειας και όχι με γνώμονα την κατάχρηση της εξουσίας, την εκμετάλλευση και την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Τασσόμαστε απέναντι σε απρεπείς συμπεριφορές καθηγητών (προσβολές, σεξιστικά σχόλια, αποθάρρυνση με την ενασχόληση του αντικειμένου), στις εμφανείς συμπάθειες και την ωφελιμιστική συμπεριφορά από μεριάς καθηγητ@ν μας.

Έμφυλο ζήτημα

Ζούμε σε μια κοινωνία, όπου καθημερινά γινόμαστε μάρτυρ@ παραβιαστικών συμπεριφορών που υποβιβάζουν και περιθωριοποιούν καταπιεσμένα άτομα. Τέτοιες αντιδραστικές συμπεριφορές τείνουν να αποτελούν μια κανονικότητα αναπαράγοντας σε καθημερινή βάση τον συντηρητισμό, τις πατριαρχικές αντιλήψεις και τα σεξιστικά στερεότυπα που βρίσκονται παγιωμένα στις συνειδήσεις πολλών ατόμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες καταγγελίες για περιστατικά λεκτικών και σωματικών παρενοχλήσεων στους ακαδημαϊκούς κύκλους, στον χώρο του θεάματος και του αθλητισμού. Ωστόσο αυτά δεν περιορίζονται μόνο εκεί αλλά εξακολουθούν να κυριαρχούν στον οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό μας περιβάλλον, και γενικότερα σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας μας. Αισθανόμαστε την ανάγκη να καταδικάσουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές από όπου κι αν προέρχονται και να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον, ελεύθερο και ανοιχτό για όλ@.

Τέλος καλούμε τα μέλη του Φ.Σ. της σχολής να στηρίξει και να γίνει μέρος στον αγώνα μας, μέσα από τις δράσεις που προτείνουμε, να συσπειρωθούμε και να οργανωθούμε με τους φοιτητικούς συλλόγους με τους οποίους κινούμαστε στην ίδια αγωνιστική κατεύθυνση με κοινή στόχευση την κατάργηση του Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη.

Αιτήματα:

  • Κατάργηση του νόμου Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη
  • Άμεσο άνοιγμα σχολών με μέτρα ασφαλείας, χωρίς καμία εφαρμογή πτυχής του νόμου
  • Πραγματοποιήση των πρακτικών
  • Βελτίωση του Ε.Σ.Υ. και λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας
  • Αλληλεγγύη στις Καταλήψεις, οι οποίες συμβάλλουν και στηρίζουν τον αγώνας μας
  • Στηρίζουμε τις δια ζώσης συνελεύσεις
  • Παραίτηση του πρύτανη Ν. Παπαϊωάννου και οποιασδήποτε άλλης πρυτανικής αρχής έχει τη διάθεση εφαρμογής του νόμου
  • Αλληλεγγύη στους υγειονομικούς και άμεση ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος, όχι χρηματοδότηση σε αστυνομία και στρατό

Προχωράμε σε:

  • Απόφαση επόμενης Γ.Σ. του Φ.Σ. στην τρέχουσα Γ.Σ.
  • Κάλεσμα στην πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη στη 13:00 και προσυγκέντρωση στις 11:00 στην Πρυτανεία
  • Σύσταση συντονιστικής επιτροπής για την οργάνωση εξωστρεφών δράσεων που θα αποφασιστεί στη Γ.Σ. του Φ.Σ.

Μοιραστείτε το άρθρο