“Χιλιάδες διαδηλωτές σε Αγγλία και Ουαλία για το νομοσχέδιο που περιορίζει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία

Η Διαμαρτυρία είναι Δικαίωμα” φώναζαν οι χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν το κέντρο του Λονδίνου από το Χάιντ Παρκ στο Γουέστμινστερ και άλλων πόλεων της Αγγλίας και της Ουαλίας διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να περάσει η κυβέρνηση και δίνει περισσότερες εξουσίες στην αστυνομία για να καταστέλλει διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις. Παίρνοντας τη σκυτάλη από το Μπρίστολ όπου τον προηγούμενο μήνα είχαν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών κι αστυνομίας για το ίδιο θέμα, οι διαδηλωτές με βασικό σύνθημα “Σκοτώστε το νομοσχέδιο” (Kill the Bill) διαμαρτύρονταν για το νομοσχέδιο που δίνει εκτεταμένες εξουσίες στην αστυνομία για προληπτική διάλυση ή και απαγόρευση διαδηλώσεων και έχει καταφέρει να συσπειρώσει δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα.

Το απόγευμα του Σαββάτου υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στην πλατεία του Κοινοβουλίου, την ώρα που είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο για να ακούσουν ομιλίες εναντίον του νομοσχεδίου. Τραγική ειρωνεία, οι σκηνές αυτές διαδραματίζονταν μπροστά ακριβώς από τα αγάλματα του Μαντέλα και του Γκάντι, ηγέτες ιστορικών κινημάτων διαμαρτυρίας που διδάσκονται τώρα σε βρετανικά σχολεία.

Ο Jeremy Corbyn, πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, μιλώντας στο πλήθος στην πλατεία του Κοινοβουλίου δήλωσε χάριν της διαμαρτυρίας προηγούμενων γενεών είναι που απολαμβάνουν σήμερα οι άνθρωποι βασικά δικαιώματα. «Θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο ειρήνης και δικαιοσύνης, θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας και είμαι έτοιμος να κάνω τους υπεύθυνους να νοιώσουν άβολα για αυτή τη διαδικασία». Μία ημέρα νωρίτερα σε βίντεο που ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα σημείωνε “το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι πολύτιμο. Τα κινήματα διαμαρτυρίας δημιούργησαν ιστορία, από την οκτάωρη εργάσιμη ημέρα, το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες, στο δικαίωμα για ίση αμοιβή, τα δικαιώματα που παίρνουμε δεδομένα έπρεπε να τα κερδίσουμε μέσω διαμαρτυριών. Τα κερδίσαμε. Δεν μας χαρίστηκαν από τους πλούσιους και ισχυρούς”.

“Από την αντίθεση στο απαρτχάιντ μέχρι τον πόλεμο στο Ιράκ, είμαι περήφανος που διαμαρτυρήθηκα ενάντια στην αδικία και υπερασπίστηκα το δικαίωμα μου. Αυτό το δικαίωμα, απειλείται και πάλι από ένα επικίνδυνο νομοσχέδιο που ουσιαστικά ποινικοποιεί την ειρηνική διαμαρτυρία”.

Στο Μπρίστολ, πραγματοποιήθηκε η πέμπτη διαδήλωση από την κατάθεση του νομοσχεδίου στις 21 Μαρτίου, ενώ διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις Μπάθ, Μπράιτον, Κέμπριτζ, Κάρντιφ, Λάντσεστερ, Νιούκαστλ, Μάτσεστερ, Νότινχάμ κ.α.

Μοιραστείτε το άρθρο