ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ 
Δεν ήταν εκκένωση, αλλά εκκίνηση…

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΠΕΜΠΤΗ 18/3 11:00 προσυγκέντρωση στην πλατεία Χημείου και πορεία στο άγαλμα Βενιζέλου για συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική συγκέντρωση στις 13:00

Μιά βδομάδα μετά την αστυνομική επέμβαση στην πρυτανεία του ΑΠΘ, το φοιτητικό κίνημα στέλνει δυναμικό μήνυμα συνέχισης του αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αναδιάρθρωση, την κατάργηση στην πράξη του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη, την αστυνομοκρατία σε πανεπιστήμιο και κοινωνία, την κρατική καταστολή, τον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Μετά τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις και πορείες, όπου οι φοιτητ(ρι)ές και οι φοιτητικλοί σύλλογοι, μαζί με εκπαιδευτικούς, νομικούς-δκηγόρους, καλλιτέχνες, πολίτες, έσπασαν κάθε απαγόρευση στην πράξη, κουρελιάζοντας τις κυβερνητικές ντιρεκτίβες. Σε ώσμωση με τα ρεύματα αντίστασης σε πλατείες και γειτονιές ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα και τον κυβερνητικό αυταρχισμό, όπως και με το κίνημα που αναπτύχθηκε προς υπεράσπσιη του Δ. Κουφοντίνα, η φοιτητική κοινότητα μπορεί πλέον να μιλάει για ένα ολοένα και διογκούμενο φοιτητικό κίνημα.

Πλήθος πρωτοβουλιών αναπτύσσονται αυτές τις μέρες με ποικιλόμορφες δράσεις, εκδηλώσεις, αποκλεισμούς και συνελεύσεις μαζικές στον πανεπιστημιακό χώρο, όπου οι συμμετέχοντες δίνουν τον δυναμικό τόνο της συνέχισης του αγώνα και μάλιστα με νέα χαρακτηριστικά της από τα κάτω συμμετοχής και δράσης. Φοιτητ(ρι)ές με άποψη και θέση για μεγάλο εύρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και έρευνας, όχι συντεχνιακά προσεγγίζοντάς την αλλά σε σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι των αγορών κι επειχειρήσεων, για ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό κι ελεύθερο.


ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ


Κείμενο Συλλόγου φοιτητ(ρι)ών Φυσικού

Στη συνέλευση του Σ.Φ. Φυσικού ψηφίστηκε μία ανοιχτή πρόταση συνδιαμόρφωσης αγώνα, η οποία συγκροτήθηκε ενάντια στη λογική της ανάθεσης και προσπαθώντας παράλληλα να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στον αγώνα ενάντια στο νέον νόμο και στην υποτίμηση των ζωών μας. Θεωρούμε ότι για να μαζικοποιηθούν οι αγώνες και το φοιτητικό κίνημα είναι κρίσιμη η συνεργασία μεταξύ φοιτητικών συλλόγων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε επίπεδο βάσης (συντονιστικές επιτροπές, μαζικές συνελεύσεις, κλπ). Κρίνουμε σημαντικό να κινηθούμε σε κατεύθυνση που τελικό αποτέλεσμα θα έχει την επίσημη κατάργηση και απόσυρση του νόμου. Έως ότου συμβεί αυτό όμως, πρέπει μεταξύ άλλων να μπλοκάρουμε κάθε πτυχή του στο πεδίο εφαρμογής του και να τον κάνουμε μη εφαρμόσιμο.

Δεύτερη εκκένωση κατειλημμένης πρυτανείας, πορεία αλληλεγγύης και ενάντια στο νέο νόμο, γεγονότα Νέας Σμύρνης

Μετά την πρώτη εκκένωση (22/02) και τη δεύτερη αποτυχημένη επιχείρηση εκκένωσης(βράδυ 8/03), την Πέμπτη(11/03) το πρωί, το κράτος εισέβαλλε για δεύτερη φορά και εκκένωσε την κατάληψη με την παρουσία πολλών μπάτσων (ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΜΑΤ), φέρνοντας drone, αλλά ακόμα και ελικόπτερο πάνω απ’το ΑΠΘ. Τις 17 μέρες της κατάληψης της Πρυτανείας, το κράτος έδωσε πολιτικό βάρος στην αντιμετώπιση της φοιτητικής αντίστασης, η οποία άρχισε να μετουσιώνεται σε μαζικές(και μη) γενικές συνελεύσεις συλλόγων, σε ογκώδεις και οργισμένες πορείες και σε αποφάσεις συλλόγων για καταλήψεις σχολών. Η στρατηγική της έντασης που εφαρμόζεται από το κράτος έχει σκοπό την καταστολή των κινημάτων -που ξεπηδάνε τον τελευταίο καιρό στον ελλαδικό χώρο. Εξού και οι επιχειρήσεις των μπάτσων την Πέμπτη 11/03, όπου είχαν καθαρά χαρακτηριστικά τρομοκρατίας, με ΕΚΑΜίτες να εισβάλλουν με καλυμμένα χαρακτηριστικά, μπάτσους με κάμερες να στοχοποιούν όσους αντιστέκονταν, μπότες σε κεφάλια αγωνιζόμενων φοιτητών (και μη), ελικόπτερο και drones να δημιουργούν ένα πολεμικό κλίμα. Και τις επόμενες μέρες, ωστόσο, συνεχίζεται η στρατοπέδευση πολλών μπάτσων πέριξ και εντός του ΑΠΘ(κυρίως στην πρυτανεία), ταυτόχρονα με το λοκ-άουτ κάποιων κοσμητόρων σε σχολές, όπως του πολυτεχνείου και του βιολογικού και η τυπική απαγόρευση της εισόδου όσων δεν έχουν χαρτί απ΄την ΕΡΓΑΝΗ. Στόχος αυτών των μέτρων είναι η παρεμπόδιση των κινηματικών διεργασιών και της οργάνωσης του φοιτητικού κινήματος. Τα γεγονότα αυτά τα είχε προετοιμάσει με δήλωσή του ο Μητσοτάκης τη μέρα των γεγονότων στη Νέα Σμύρνη, όπου κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στον εσωτερικό εχθρό, ο οποίος είναι τα κοινωνικά και ταξικά κινήματα.

Παρόλ’αυτά οι αντιστάσεις συνεχώς διογκώνονται και αυτό φάνηκε και στην πορεία που ακολούθησε τη δεύτερη εκκένωση της πρυτανείας, η οποία αποτέλεσε την πιο μεγαλειώδη φοιτητική πορεία των τελευταίων ετών στη Θεσσαλονίκη(μέχρι την επόμενη) και έδωσε μία μικρή απάντηση στην κρατική καταστολή. Αντίστοιχα, στη Νέα Σμύρνη, την εισβολή των μπάτσων στην κεντρική πλατεία και το βασανισμό ατόμου που διαμαρτυρήθηκε για τους τραμπουκισμούς των μπάτσων (7/03), ακολούθησε μία μεγαλειώδης πορεία (8/03) τουλάχιστον 10.000 ατόμων, από την οποία προέκυψαν και συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις καταστολής. Η μετέπειτα στάση των ένστολων δολοφόνων της ΕΛ.ΑΣ. πήρε τα χαρακτηριστικά πογκρόμ κατά ανθρώπων στις γειτονιές της Νέας Σμύρνης, ακόμα και 2 ώρες μετά την πορεία, όπου έγιναν βασανισμοί, ξυλοδαρμοί και φόρτωμα ανυπόστατων κατηγοριών κακουργηματικού χαρακτήρα. Η κρατική τρομοκρατία συνεχίστηκε με εισβολές της αντιτρομοκρατικής σε σπίτια ατόμων τα οποία συλλάμβανε για τα γεγονότα της πορείας. Όλα αυτά σκοπό έχουν την εμπέδωση γενικευμένου φόβου σε όσους/ες επιθυμούν και έχουν την ανάγκη να αγωνιστούν ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Κρατική διαχείρηση της πανδημίας εντός και εκτός πανεπιστημίου

Η έρευνα εντός του πανεπιστημίου δεν έχει γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες, ωστόσο παραμένει η μόνη λειτουργία που πραγματοποιείται διά ζώσης αυτό τον καιρό. Ενώ, λοιπόν λειτουργούν χώροι εργασίας, εστίαση, ανοιγοκλείνουν σχολεία, το κράτος επιμένει να διατηρεί κλειστά τα πανεπιστήμια. Το γεγονός ότι παράλληλα πέρασε και εφαρμόζεται ένας τόσο αντικοινωνικός νόμος, αποδεικνύει ότι η μη λειτουργία των σχολών είναι κυρίως πολιτική επιλογή, ώστε να μην υπάρχει το πεδίο ανάπτυξης κοινωνικών αντιστάσεων εναντίον της ατζέντας τους για τα πανεπιστήμια. Γι’αυτό και οι φοιτήτριες και ο αγωνιζόμενος κόσμος απαντάμε σε αυτά με το άνοιγμα των σχολών και της πανεπιστημιούπολης με καταλήψεις, εκδηλώσεις, συνελεύσεις και διαδηλώσεις.

Την ίδια στιγμή οι παροχές για τους/τις φοιτητ(ρι)ές συνεχώς υποτιμώνται. Εστίες απειλούνται επανειλημμένα με κλείσιμο ή κλείνουν με πρόσχημα την “υγεία”, παροχές, όπως ζεστό νερό, φαγητό, συντήρηση δεν θεωρούνται αυτονόητες και όταν οι οικότροφοι αγωνίζονται για αυτές, τους εκβιάζουν με παύση των παροχών αυτών αν δε λήξουν τον αγώνα. Παράλληλα κόσμος που έχει ανάγκη (άποροι, μετανάστριες) αποκλείονται από τη λέσχη και φοιτήτ(ρι)ες αποκλείονται από εργαστήρια λόγω ελλείψεων σε εξοπλισμό ή διδακτικό προσωπικό.

Εν μέσω της πανδημίας, το κράτος βρίσκει πρόχειρες λύσεις για μπάλωμα των τραγικών ελλείψεων του δημόσιου συστήματος υγείας. Δικαιολογεί τη βάρβαρη συνθήκη των ασθενών στα νοσοκομεία και την υποτίμηση των ζωών των φτωχών, επικαλούμενο ότι η πανδημία αποτελεί παροδικό πρόβλημα. Επίσης, υποτιμάει γενικά τα δημόσια αγαθά, όπως και την παιδεία, ώστε να αυξηθεί η κερδοφορία των λίγων (aka αστική τάξη). Παράλληλα, ενισχύει ραγδαία τα σώματα ασφαλείας με πρόσχημα το κράτος έκτακτης ανάγκης, το οποίο ήρθε για να μείνει. Η πανδημία αξιοποιείται ως ευκαιρία για να παρθούν επιπλέον κατασταλτικά μέτρα σε όλα τα κοινωνικά παιδεία, όπως γίνεται για παράδειγμα τώρα στο πανεπιστήμιο με σκοπό να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Παράλληλα οι λύσεις για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση που προτείνει το κράτος αποτελούν καινούργιο εργαλείο στα χέρια των διοικητικών οργάνων ώστε να σπάνε καταλήψεις. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία οι αγωνιζόμενοι και αγωνιζόμενες φοιτήτ(ρι)ες και μαθήτες/ριες καλούνται να παρεμβαίνουν διαδικτυακά σε μαθήματα και εξεταστικές και να επιβάλλουν τις καταλήψεις τους.

Νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη

 • Πειθαρχικά και πανεπιστημιακή αστυνομία
 • Ν+Ν/2 και διαγραφές
 • Έλεγχος και καταστολή
 • Ειδική βάση εισαγωγής και διπλό μηχανοφραφικό

Μία από τις βασικές αιχμές του νέου νόμου, αποτελεί η θέσπιση ορίου φοίτησης στα ν+ν/2 έτη, που παράλληλα με την επιβολή ελάχιστης βάσης εισαγωγής και διπλού μηχανογραφικού στα ΑΕΙ, διαλύει την ικανότητα πρόσβασης στα δημόσια πανεπιστήμια τεράστιου αριθμού μαθητών. Παιδιά τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης φροντιστηρίου ή/και τα οποία πρέπει να εργάζονται για βιοπορισμό παράλληλα με τις σπουδές τους, αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ από την κρατική προπαγάνδα αντιμετωπίζονται, με όρους κοινωνικού κανιβαλισμού, ως «οικονομικά βάρη». Η εφαρμογή του νέου νόμου, επίσης, θα ισχύσει και για τους φοιτητ(ρι)ές που έχουν εισέλθει στις σχολές και πριν την ψήφιση του νόμου, γεγονός που συνεπάγεται μαζικές διαγραφές. Με αυτό τον τρόπο, το κράτος επιδιώκει την επιπλέον ύψωση ταξικών φραγμών και μειώνει τους πτυχιούχους σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Η εντατικοποίηση ξεκινά από τα σχολικά χρόνια και με το νέο νόμο εντείνεται στο πανεπιστήμιο. Δηλαδή σε μία συγκυρία όπου το άτομο βρίσκεται σε μία καθολική κρίση και μιζέρια, καλείται επιπλέον να είναι αποτελεσματικό και αποδοτικό σαν μηχανή , λες και βρίσκεται απομονωμένο από το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ο νέος πειθαρχικός κώδικας, ποινικοποιεί οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν είναι εγκεκριμένη από αρχές, πρυτανεία και διοικήσεις τμημάτων, όπως χρήση αιθουσών για Γενικές Συνελεύσεις, πολιτικές δραστηριότητες, καταλήψεις, πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία είναι φύση ασυμβίβαστα με το αποστειρωμένο και «ακαδημαϊκό» περιβάλλον που επιθυμεί το κράτος. Τα όργανα, με τα οποία θα επιχειρηθεί να κατασταλούν τα παραπάνω και να επιβληθεί ο νόμος, είναι φυσικά και άλλοι μπάτσοι του νέου σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας που είναι προ των πυλών. Σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σε όλο το Πανεπιστήμιο, στην πραγματικότητα το κράτος δημιουργεί ένα σύγχρονο Πανοπτικόν εντός του campus, ενώ μετατρέπει το Πανεπιστήμιο σε αστυνομοκρατούμενο χώρο. Τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό τη διασφάλιση της επέλασης των επιχειρηματικών και κρατικών συμφερόντων και την καταστολή της ριζοσπαστικοποίησης και της πολιτικοποίησης εντός των πανεπιστημίων.

Η εφαρμογή του νόμου εγκαινιάστηκε στις δύο εκκενώσεις της κατάληψης της πρυτανείας του ΑΠΘ, όπου στα συλληφθέντα άτομα προσάφθηκε η κατηγορία της διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας, ενώ έγινε ξεκάθαρο ότι η <<ασφάλεια>> που θα παρέχουν οι μπάτσοι είναι στην ουσία επίθεση εναντίον των αγωνιζόμενων.

Περί έρευνας και άλλων δαιμονίων

Η ακαδημαϊκή έρευνα και η εκπαίδευση εξυπηρετούν τα προαναφερθέντα συμφέροντα. Από τη μία η έρευνα εντός των πανεπιστημίων αποτελεί το αιχμιακό σημείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και από την άλλη η εκπαίδευση έχει στόχο να διατηρήσει αλλά και να αναβαθμίσει την επιρροή της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων. Η εντατικοποιημένη εκπαιδευτική δραστηριότητα στο σχολείο και το πανεπιστήμιο εναρμονίζεται με τις αυξανόμενες απαιτήσεις κατάρτισης και εξειδίκευσης του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τις ανάγκες που επιτάσσει η οικονομία. Η έρευνα στον πανεπιστημιακό έρχεται ολοένα και περισσότερο σε αρμονία με τις ανάγκες του συστήματος παραγωγής. Παράλληλα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται οι υποψήφιοι διδάκτορες να εργαστούν, να παράξουν έργο και ερεύνα, είναι πολύ υποβαθμισμένες. Οι θεσμικοί φορείς δεν τους παρέχουν κανενός είδους αναγνώριση και ασφάλιση (για τυχόν ατυχήματα που μπορεί να συμβούν στα εργαστήρια π.χ.) ενώ από νομικής άλλα και πρακτικής πλευράς αντιμετωπίζονται ως «φοιτητ(ρι)ές στο 3ο στάδιο των σπουδών τους» παρόλο που εργάζονται και παράγουν κανονικά. Ιδιαίτερη σημασία έχουν επίσης οι σχέσεις εξάρτησης που δημιουργούνται με τους/ις καθηγητές/τριες καθώς είναι καθοριστικές για την περίπτωση που επιθυμούν να έχουν μελλοντική συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα.

Η ευθυγράμμιση του σκοπού της ερευνητικής δραστηριότητας με τις ανάγκες της αγοράς μεθοδεύεται εδώ και χρόνια με διάφορα νομοσχέδια, όπως ο νόμος για την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων -που επιβάλλει τη χρηματοδότησή τους με βάση την αποτελεσματικότητα της έρευνάς τους-, ενώ με τον νέο νόμο γίνεται σχεδόν ολοκληρωτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προσοδοφόρου και πολυπροβαλλόμενης έρευνας στο Α.Π.Θ., αποτελεί η κατασκευή drone για μιλιταριστικούς σκοπούς (κυνήγι μεταναστών) από τον καθηγητή Κυριάκο Υάκινθο και την ομάδα του στο πολυτεχνείο.

Γίνεται άραγε καλύτερος ο κόσμος με τέτοιες ενέργειες;

Παραβιαστικές συμπεριφορές

Οι θυληκότητες βιώνουμε συνεχή καταπίεση με πολλαπλούς εμφανείς και μη τρόπους. Παρενοχλήσεις, εξουσιαστικές και παραβιαστικές συμπεριφορές από το αφεντικό στη δουλεία , μας από τον συμφοιτητή μας , από τον καθηγητή στη σχολή μας , στον δημόσιο χώρο (δεν είναι λίγα τα παραδείγματα τέτοιων περιστατικών και στο campus του ΑΠΘ και από φύλακες) αλλά και από τον ίδιο μας τον κοινωνικό περίγυρω. Οι βιασμοί , οι κακοποιήσεις και οι γυναικοκτονίες συγκαλύπτονται κοινωνικά αλλά και από την ίδια την πολιτεία , ενώ οι βιασμοί συγκεκριμένα κατά πλειοψηφία δεν καλύπτονται καν νομικά . Παράλληλα οι συνθήκες εγκλεισμού κατά την περίοδο της πανδημίας οδήγησε σε τρομακτική αύξηση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας με τα θύματα να εξαναγκάζονται ουσιαστικά σε περιορισμό κατ’οίκον με τους κακοποιητές τους. Το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στο φως μια σειρά παραβιαστικών συμπεριφορών από μέρους καθηγητών στο ΑΠΘ προς φοιτήτριες οι οποίες συνεχίζουν να συγκαλύπτονται τόσο από την διοίκηση του πανεπιστημίου όσο και εν γένει από τους συναδέλφους/ισες τους καθηγητές/τριες . Τα θύματα στην συγκεκριμένη περίπτωση , λόγω της σχέσης εξουσίας και εξάρτησης από τους καθηγητές τους συναντούν μια ακόμα δυσκολία στο να καταγγείλουν τους κακοποιητές τους , οι οποίοι βασίζονται και χρησιμοποιούν ακριβώς αυτή τη συνθήκη . Θέλουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς και ελεύθερες στο χώρο της δουλειάς μας , στο δρόμο , στο σπίτι μας αλλά και στο πανεπιστήμιό μας και αυτό σίγουρα δεν είναι δουλειά κανενός μπάτσου ή φύλακα οι οποίοι συχνά είναι και οι ίδιοι φορείς τέτοιων συμπεριφορών .

Αντιμεταναστευτική πολιτική ελληνικού κράτους – Αλληλεγγύη στις μετανάστριες

Ο πόλεμος που έχει κηρύξει το ελληνικό κράτος στους/ις μετανάστ(ρι)ες εδώ και δεκαετίες, πριν ένα χρόνο πέρασε στην πιο έντονη περίοδό του. Τα γεγονότα στον Έβρο αποτέλεσαν την πρώτη φορά όπου οι μετανάστ(ρι)ες αντιμετωπίστηκαν ως στρατιωτική απειλή από το κράτος. Παράλληλα, μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ενστερνιζόμενο την κυρίαρχη αφήγηση, συστρατεύτηκε με την αντιμεταναστευτική πολιτική με συνέπεια οι επιχειρήσεις αστυνομίας, στρατού, συνοριοφυλάκων, ακόμη και ένοπλων ή μη αυτεπάγγελτων προστατών του έθνους , οι δολοφονίες και οι βασανισμοί μεταναστ(ρι)ών να θεωρούνται “κοινωνικό καθήκον”. Έκτοτε και με καταλύτη και την πανδημία, η οποία πρόσθεσε και το υγειονομικό στίγμα, οι μετανάστ(ρι)ες αντιμετωπίζονται στρατιωτικά και εντός των συνόρων, ενώ οι διαδικασίες στέγασης, πρόσβασης σε άσυλο, παιδεία και υγεία για τους/ις μετανάστ(ρι)ες, έχουν γίνει πιο απρόσιτες από ποτέ. Στην πραγματικότητα, οι μετανάστ(ρι)ες είναι αποδέκτες/ριες πολύ έντονης καπιταλιστικής και κρατικής βαρβαρότητας, η οποία όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση επεκτείνεται με τη μορφή καθεστώτος εξαίρεσης σε ολοένα και ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας. Με τους/ις μετανάστ(ρι)ες, που είναι κομμάτι της κοινωνίας με ακραία υποτιμημένη εργατική δύναμη, αλλά και άνθρωποι καταπιεσμένοι , έχουμε κοινό εχθρό την καπιταλιστική και κρατική καταπίεση. Γι’αυτό και στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες μαζί τους, απαιτούμε να έχουν πρόσβαση σε χαρτιά, απόλυτη ελευθερία μετακίνησης, παιδεία, υγεία, στέγαση και επιθυμούμε να ζήσουμε ντόπιοι/ες και μετανάστ(ρι)ες μαζί στις γειτονιές μας, μακριά από στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Απεργία πείνας Δ. Κουφοντίνα

Για περισσότερους από δύο μήνες, το κράτος επιχειρούσε να δολοφονήσει τον Δ. Κουφοντίνα ενώ ψήφισε φωτογραφικό νόμο που τον στέλνει τον στην υπόγεια ειδική πτέρυγα του Κορυδαλλού. Προκλητικά μετήχθη στις φυλακές της Δομοκού, οδηγήθηκε σε απεργία πείνας και στην συνέχεια αρνήθηκαν να εφαρμόσουν των ίδιο τους τον νόμο. Ο Δ. Κουφοντίνας και η στάση του ως πολιτικός κρατούμενος αποτελούν κομμάτι των κοινωνικών αγώνων και ο εκδικητικός τρόπος αντιμετώπισής του απ’ το κράτος είναι θέμα το οποίο αφορά άμεσα όλον τον αγωνιζόμενο κόσμο και την κοινωνική βάση.

Δράσεις:

 • Κατάληψη σχολής : Δευτέρα με Παρασκευή.
 • Αποκλεισμός ΕΛΚΕ : Τρίτη με Τετάρτη.
 • Δευτέρα 15:00 , workshop πρώτων βοηθειών σε συγκεντρώσεις.
 • Τρίτη 16:00 , Ανοιχτή συζήτηση για παραβιαστικές συμπεριφορές στο ΑΠΘ.
 • Πέμπτη 18:00 , Προβολή ταινίας : Τα μανταρίνια.
 • Παρασκευή 12:00 , Bazar οικονομικής ενίσχυσης για τους/τις συλληφθέντες/συλληφθείσες .

Καλέσματα:

 • Τετάρτη 18:00 , Πορεία Άγαλμα βενιζέλου.

Πέμπτη 11:00 , Προσυγκέντρωση για την πορεία στο Άγαλμα Βενιζέλου 13:00 για τον νέο νόμο.


Σύλλογος φοιτητών/φοιτητριών Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ.:

Ο νόμος Κεραμέως συνεχίζει τις κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών όσον αναφορά την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Τις τελευταίες μέρες παρακολουθήσαμε κομμάτι του νόμου να εφαρμόζεται και τι σημαίνει για κάποιους “η δημοκρατία μπήκε στα πανεπιστήμια”. Η επίκληση στο αφήγημα περί φθορών και εγκληματικότητας, αποτελεί πρόφαση για την καταστολή των κινημάτων, τον έλεγχο, την εκμετάλλευση, την υποτίμηση των πτυχίων και των ζωών μας. Με πειθαρχικά για τους “απείθαρχους”, διαγραφές των ν+ν/2 συμφοιτ(ρι)ών μας, με υποχρηματοδότηση για τις ανάγκες μας και παράλληλη χρηματοδότηση (κι άλλων) μπάτσων, με κάμερες και βάση εισαγωγής. Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων ήδη έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.

Έρχονται να ενταθούν οι ήδη οξυμένοι ταξικοί φραγμοί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα κεφάλαια που εισέρχονται και διαμοιράζονται στο πανεπιστήμιο περνάνε από τον ΕΛΚΕ. Ο ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογιαριασμός Κονδυλίων Έρευνας) στεγάζεται στο κόκκινο κτήριο πάνω από τη λέσχη. Οι χρηματοδοτήσεις για εστίαση, λέσχη και συντήρηση των εγκαταστάσεων καθώς και οι χρηματοδοτήσεις για τα εργαστήρια αποφασίζονται από αυτόν τον λογαριασμό. Η μειωμένη χρηματοδότηση από το κράτος προς το πανεπιστήμιο οδηγεί πολλά εργαστήρια στο να αναζητούν από αλλού κεφάλαια.

Πολλές φορές οι χρηματοδοτήσεις προς τα εργαστήρια τείνουν να είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προορίζονται για τις ανάγκες μας, διότι, λόγω της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αυτά τα εργαστήρια που παράγουν έρευνα μπορούν δυνητικά να φέρουν μεγάλα έσοδα στο πανεπιστήμιο, ενώ η σίτιση και η στέγαση όχι.

Για αυτό το λόγο παλεύουμε ενάντια στην επιχειρηματική δραστηριότητα και διεκδικούμε αύξηση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες των φοιτητών και όχι για τα έξοδα των υπερλούξ εργαστηρίων που υπάρχουν στο πανεπιστήμιο. Σε πολλά εργαστήρια, η έρευνα παράγεται στα πλαίσια κάποιου πρότζεκτ που προωθούν ιδιώτες στο πανεπιστήμιο, ούτως ώστε το εργαστήριο να μπορεί να συντηρηθεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η έρευνα εντός του πανεπιστημίου να μην συμφωνεί με τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά να συμφωνεί με τις ανάγκες του κεφαλαίου η ακόμα και στις ανάγκες του κράτους για καταστολή (ας μην ξεχνάμε τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ ΑΠΘ-Ελληνικού Στρατού). Επειδή ακριβώς τα εργαστήρια συμπεριφέρονται σαν αυτόνομες επιχειρήσεις, μπορεί κάποιος διδακτορικός/ερευνητής, να μην πληρώνεται επειδή η παραγόμενη ερευνά, δεν γειώνεται στην αγορά και άρα το εργαστήριο δεν έχει έσοδα για να συντηρηθεί. Είναι σημαντικό οι ερευνητές εντός πανεπιστημίου να έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα σε μισθό και ασφάλιση και παλεύουμε μαζί τους για εργασιακά δικαιώματα και αποσύνδεση της έρευνας από τις στενές ανάγκες της αγοράς.

Εδώ, να αναφέρουμε το παράδειγμα του καθηγητή του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, τον Κύρο Υάκινθο. Ο καθηγητής αυτός έχει υπερλούξ εργαστήριο στην ανατολική Θεσσαλονίκη το οποίο προφανώς είναι μή προσβάσιμο για μαθήματα της σχολής για να κατασκευάζει drone (RX-4) το οποίο όπως έχει πει ο ίδιος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ένοπλες δυνάμεις. Το drone αυτό ξεκίνησε το 2011 στο οποίο συμμετείχαν έξι φορείς: το ΑΠΘ, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχενείο, το Πολυτεχνείο Ξάνθης και τρεις ελληνικές εταιρείες, η MLS, η Spacesonic με έδρα τα Τρίκαλα και η Intracom Defense Electronics. Έχουν προηγηθεί άλλα δύο drones τα οποία ο ίδιος δήλωνε πως έχουν σκοπό την ασφάλεια, πλέον όμως η μάσκα έχει πέσει και λέει ανοικτά πως το τελευταίο drone έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από το στρατό. Δηλαδή υπάρχει πολυτελέστατο εργαστήριο όχι για τις ακαδημαικές, καθημερινές ανάγκες του πανεπιστημίου αλλά για να γίνεται έρευνα που προσανατολίζεται στο να σκοτωθούν άνθρωποι!!! Για όλους αυτούς του λόγους επιλέγουμε να μπλοκάρουμε την λειτουργία του ΕΛΚΕ. Θέλουμε έρευνα για τις ανάγκες μας, τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι για τον στρατό και κατευθυνόμενη από τις ανάγκες της αγοράς και των εταιριών. Ο νόμος κεραμέως δεν θα περάσει! Καμία διαγραφή φοιτητών, κανένα πειθαρχικό, έξω οι μπάτσοι απ τις σχολές μας! Καλούμε από την πλευρά μας, κάθε άνθρωπο στη Θεσσαλονίκη να στηρίξει τον αγώνα μας και να κατέβει μαζί μας στο δρόμο, να ανατρέψουμε μαζί την επίθεση που δεχόμαστε.

-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/03 ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

-ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 18/03 ΣΤΙΣ 13:00 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΑΑΚ

Το πλαίσιο αυτό, προκύπτει από μία πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΑΠΘ και αποτελεί ανοιχτό πλαίσιο συνδιαμόρφωσης που υπόκειται σε περαιτέρω προσθήκες ή διευκρινήσεις κατά τη διάρκεια της συνέλευσης του τμήματος και του μετέπειτα συντονισμού.

Ζούμε σε μία δυστοπική, ασφυκτική καθημερινότητα, αποτέλεσμα συνεχούς υπονόμευσης και υποτίμησης των ζωών μας. Το κράτος, άρρηκτα συνδεδεμένο με τις επιταγές της αγοράς κεφαλαίου, όλα αυτά τα χρόνια έχει καταπατήσει ανθρώπινες ελευθερίες και εργασιακά δικαιώματα, υποβαθμίσει τη δημόσια παιδεία και το δημόσιο σύστημα υγείας ενώ δεν παύει στιγμή να επιβεβαιώνει την πίστη του στο δόγμα πως “δεν είμαστε όλοι ίσοι”. Όλη αυτή η κατάσταση έχει κορυφωθεί στην παρούσα φάση με την πανδημία του Covid-19 η οποία εργαλειοποιείται εμφανώς από κράτος και κεφάλαιο, τα οποία απαντούν μόνο με ακραία καταστολή, επιφέροντας οικονομική εξαθλίωση σε όλο το κοινωνικό φάσμα, με κύρια εκείνα τα κομμάτια, που στα μάτια του σκληρού κρατικού μηχανισμού, περισσεύουν (μετανάστριες, φυλακισμένοι, άστεγες, τοξικοεξαρτημένοι). Εκμεταλλευόμενοι την πανδημία του Covid-19, περνάνε νομοσχέδια, τα οποία ενισχύουν την ιδιωτικοποίηση και την καταστολή.

Με τα δεδομένα αυτά, οι σχολές είναι κλειστές εδώ και ένα χρόνο, κάτι το οποίο έχει ως άμεσο επακόλουθο την απαγόρευση συνάντησης των φοιτητ(ρι)ών στους κύριους χώρους δράσης τους. Και τελικά, με πολλούς από αυτούς να λείπουν από την πόλη φοίτησής τους, οι συλλογικές διαδικασίες φτάνουν να δυσχεραίνονται και να υποτιμούνται όλο και περισσότερο.

Εν μέσω αυτού του γενικού αποσυντονισμού των φοιτητικών συλλογικών διαδικασιών αλλά και ενός γενικευμένου κλίματος φόβου, η παρούσα κυβέρνηση ακολουθώντας το έργο των προηγούμενων, έρχεται να ψηφίσει νόμους που εξισώνουν τα πτυχία των Α.Ε.Ι. με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων, αποκλείει μαθήτριες και μαθητές από το δημόσιο πανεπιστήμιο, αυξάνοντας έτσι τον ανταγωνισμό σε ένα ήδη σκληρό σύστημα εξετάσεων και τέλος εντείνει την αστυνόμευση και την καταστολή εντός του πανεπιστημιακού χώρου.

Η καταστολή δεν αφορά μόνο τους πανεπιστημιακούς χώρους, αλλά και τις πλατείες, τους δρόμους και οποιοδήποτε δημόσιο και ελεύθερο χώρο, όπως μας απέδειξε η δράση (πόσο μάλλον η πρωτοβουλία) των αστυνομικών δυνάμεων στα γεγονότα των προηγούμενων ημερών (Νέα Σμύρνη, Πανόρμου, Νίκαια). Τα αυξανόμενα επεισόδια καταστολής και βίαιης αστυνομικής αυθαιρεσίας που λαμβάνουν χώρα παντού, αρχίζουν να παίρνουν μόνιμα χαρακτηριστικά έχοντας όχι μόνο νόμιμη και θεσμοθετημένη υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό αλλά και την πολιτική προώθησή τους.

Άνθρωποι συλλαμβάνονται επειδή μοιράζουν φυλλάδια πολιτικού περιεχομένου, άλλοι καταστέλλονται βίαια μόνο και μόνο γιατί κάθονται σε πλατείες ενώ όλο αυτό κορυφώνεται με την απόπειρα πολιτικής δολοφονίας του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα και επικυρώνεται ιδιαίτερα στην περιοχή της Αθήνας όπου μαζικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια για την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων του απεργού πείνας και δίψας, καταστέλλονται πριν καν ξεκινήσουν.

Η κρατική βία και καταστολή δεν γεννήθηκε στην εποχή του Covid ούτε είναι εφεύρεση συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων / κομμάτων. Αποτελούσε πάντα την σημαντικότερη απάντηση κάθε κρατικού μηχανισμού απέναντι στα κοινωνικά κινήματα και ήταν η ασπίδα προστασίας του κεφαλαίου. Όμως εκεί που τέτοια φαινόμενα κρατικής βίας εκτονώνονταν διάσπαρτα και επιλεκτικά απέναντι σε ριζοσπαστικούς πολιτικούς χώρους, τώρα γίνονται η μόνιμη και νόμιμη πολιτική κατεύθυνση του κράτους.

Πλέον ο κρατικός μηχανισμός δεν εξαντλείται μόνο στην καταστολή σε φυσικό χώρο, αλλά επεκτείνεται στη λογοκρισία πολιτικών δυνάμεων ή και απλών πολιτών στα Μ.Μ.Ε. δημιουργόντας έ νέο μηχανισμό προπαγάνδας και φίμωσης που μας προϊδεάζει για το μέλλον του εξουσιαστικού μοντέλου που θα υφίσταται.

Καλούμε το φοιτητικό σύλλογο να περάσει σε διευρυμένες συζητήσεις για όλα τα παραπάνω χωρίς να υποτιμούνται φυσικά τα αιτήματα που το φοιτητικό κίνημα αυτή τη στιγμή θέτει. Είναι προφανές πως οι νόμοι για την εκπαίδευση είναι ανάλογοι των πρακτικών που ισχύουν στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο. Το ‘αυγό του φιδιού’ δεκαετίες αργότερα φαίνεται να εκκολάπτεται εκ νέου και το φοιτητικό κίνημα δόκιμο και ριζοσπαστικό θα είναι εδώ να συζητήσει αν ο νόμος που ψηφίστηκε για τα πανεπιστήμια είναι ο νόμος που νομιμοποιείται μέρα με τη μέρα και στην κοινωνία.

Νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη:

 • Πειθαρχικά και πανεπιστημιακή αστυνομία
 • Ν + Ν/2 και διαγραφές
 • Έλεγχος και παραβίαση/καταστολή ελευθεριών και δικαιωμάτων
 • Ειδική βάση εισαγωγής και διπλό μηχανογραφικό

Ο νέος πειθαρχικός κώδικας, ποινικοποιεί οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν είναι εγκεκριμένη από αρχές, πρυτανεία και διοικήσεις τμημάτων, όπως χρήση αιθουσών για γενικές συνελεύσεις, πολιτικές δραστηριότητες, καταλήψεις, πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία είναι φύσει ασυμβίβαστα με το αποστειρωμένο και «ακαδημαϊκό» περιβάλλον που επιθυμεί το κράτος και έχει ανάγκη το ιδιωτικό κεφάλαιο. Ήδη χρησιμοποιείται σαν απειλή ώστε να αποσυσπειρωθούν οι φοιτητικές αντιστάσεις, οι οποίες ολοένα και δυναμώνουν. Τα όργανα, με τα οποία θα επιχειρηθεί να κατασταλούν τα παραπάνω και να επιβληθεί ο νόμος, είναι το νέο σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας που είναι προ των πυλών, δηλαδή κι άλλοι μπάτσοι στις ζωές μας. Σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σε όλο το πανεπιστήμιο στην πραγματικότητα το κράτος δημιουργεί ένα σύγχρονο Πανοπτικόν εντός του campus, ενώ μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε αστυνομοκρατούμενο χώρο. Τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό τη διασφάλιση της επέλασης των επιχειρηματικών και κρατικών συμφερόντων και την καταστολή της ριζοσπαστικοποίησης και της πολιτικοποίησης εντός των πανεπιστημίων.

Συνολικά, ο νέος νόμος, σε απόλυτη σύμπνοια με τους προηγούμενους, αβαντάρει τα συμφέροντα των ιδιωτικών κολλεγίων εις βάρος της δημόσιας παιδείας και εντείνει την πειθάρχηση και την υποταγή των φοιτητ(ρι)ών.

Καταγγελίες παραβιαστικών συμπεριφορών απέναντι σε καθηγητές του ΑΠΘ:

Όλες μας ακούμε, κυρίως τον τελευταίο καιρό, για καταγγελίες παραβιαστικών συμπεριφορών απέναντι σε καθηγητές του ΑΠΘ, “επιφανείς” ανθρώπους της τέχνης, και όχι μόνο. Ακούμε πως οι καταγγελίες έχουν γίνει της μόδας, ότι κάποιοι έπεσαν από τα σύννεφα, την κλασσική φράση που έχει γίνει καραμέλα “γιατί τώρα, αφού έχει περάσει καιρός”. Μόνο μετά τη γνωστοποίηση στο διαδίκτυο παραβιαστικών συμπεριφορών εκ μέρους μελών του διδακτικού προσωπικού του ΑΠΘ αποφάσισαν οι πρυτανικές αρχές να δηλώσουν την «μέριμνά» τους για το εν λόγω ζήτημα, απαιτώντας την «άμεση» ενημέρωσή τους ΜΕΣΩ E-MAIL(!) σε περίπτωση «τέλεσης αξιόποινων πράξεων από διδάσκοντες του Πανεπιστημίου». Η στάση της πρυτανείας απέναντι στο ζήτημα υποβαθμίζει το περιστατικό με την ψυχολογική στήριξη και την ενσυναίσθηση των θυμάτων να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Σε όλους αυτούς έχουμε να πούμε ότι η έμφυλη βία είναι κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, τη βιώνουμε στις σχολές μας, στα σπίτια μας, στις δουλειές μας, στα Μ.Μ.Μ.. Σε μία πατριαρχική, ρατσιστική, ετεροκανονική πραγματικότητα εμείς θέλουμε να συλλογικοποιούμε τις αρνήσεις μας και να στεκόμαστε η μία δίπλα στο άλλο, ενάντια στις έμφυλες ταξινομήσεις και το σεξισμό.

Πάυση απεργίας πείνας Δ. Κουφοντίνα:

Στις 8/1/2021 ο Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκινά απεργία πείνας με σκοπό να προασπίσει τα θεμελιώδη δικαιώματα του ως κρατούμενος. Μοναδικό αίτημα του είναι η μεταγωγή του από τις φυλακές Δομοκού στις φυλακές Κορυδαλλού όπως ορίζει και ο φωτογραφικός νόμος που έσπευσε να περάσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λίγο μετά την εκλογή της. Μετά την επιδεικτική αγνόηση του αιτήματος του ο Δ. Κουφοντίνας φτάνει στο έσχατο μέσο διεκδίκησης, αυτό της άρνησης της σίτισης, ενάντια στην εκδικητικότητα και τον αυταρχισμό του κράτους. Τις εβδομάδες που ακολουθούν παρατηρούμε την κυβέρνηση να αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει το δίκαιο αίτημα του και ταυτόχρονα να ασκεί μια πρωτοφανή λογοκρισία τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (μαζικό “κατέβασμα” δημοσιεύσεων και σελίδων που αναφέρονταν στον Δ.Κ.) αλλά και σε επίπεδο δρόμου καταστέλλοντας και διαλύοντας βίαια πολλές από τις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκαν. Μετά από 66 μέρες απεργίας πείνας και μπροστά στην αδιαλλαξία και τον ρεβανσισμό του κράτους ο Δ.Κ. στις 14 Μαρτίου επιτρέπει την σταδιακή έναρξη της σίτισής του ευχαριστώντας τον αλληλέγγυο κόσμο που του συμπαραστάθηκε σε όλο το διάστημα του αγώνα του. Η κρατική εξουσία δεν δίστασε να αψηφήσει φανερά νόμους που η ίδια θέσπισε επιδιώκοντας να οδηγήσει τον κρατούμενο στο θάνατο. Στεκόμαστε απέναντι στην εκδικητικότητα, την κρατική τρομοκρατία, την κωλυσιεργία, το γραφειοκρατικό τους χάος αλλά πλάι στον αγώνα που έδωσε και συνεχίζει να δίνει ο Δ.Κ. όπως και κάθε άλλος κρατούμενος/η που διεκδικεί τα ελάχιστα, αυτονόητα.

Για τις μετανάστ(ρι)ες

Απέναντι σε μία ζοφερή πραγματικότητα όπου το ελληνικό κράτος στιβάζει ανθρώπους τον έναν πάνω στον άλλον, μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς καμία παροχή, αποκομμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία, στιγματισμένοι ως ανεπιθύμητοι, εμείς επιλέγουμε να σταθούμε δίπλα στις μετανάστριες και στους μετανάστες και να αγωνιστούμε από κοινού. Μακριά από λογικές που βλέπουν τις μετανάστριες ως άβουλα θύματα, λογικές που χτίζουν τείχη που μας διαχωρίζουν όλο και περισσότερο, αλλά ανταυτού βλέποντας τις κοινότητές μας μαζί με τις μετανάστριες. Θέλουμε να ζήσουμε μαζί με τις μετανάστριες και τους μετανάστες στις πλατείες, στους δρόμους και στις γειτονιές, ενάντια σε κάθε ρατσιστική πολιτική.

Κατάληψη Πρυτανείας:

Το πρωί της Δευτέρας 22/2 καταλήφθηκε η πρυτανεία του ΑΠΘ με μαζική παρουσία από φοιτητικούς συλλόγους και αλληλέγγυο κόσμο ενάντια στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη.

Παρά τους σχεδιασμούς του κρατικού μηχανισμού και εξαιτίας της μαζικότητας του αλληλέγγυου κόσμου, το κτίριο αντιστάθηκε στην καταστολή και τις απειλές ορισμένων θεσμικών οργάνων και αστυνομικών δυνάμεων αποτελώντας πεδίο αγώνα και συνάντησης. Μέσω της κατάληψης αυτής το campus απέκτησε ξανά ζωή, σε μία εποχή όπου με την πρόφαση της πανδημίας έχει ερημώσει κάθε είδους κοινωνική και πολιτική ζωή στον φυσικό χώρο του πανεπιστημίου.

Η κατάληψη της Πρυτανείας συνεχίστηκε μέχρι και την Πέμπτη 11/03, δημιουργωντας για παραπάνω από 15 μέρες ένα κέντρο αγώνα, που λειτουργούσε ως σημείο αναφοράς για τους φοιτητικούς συλλόγους, φοιτήτριες, και αλληλέγγυο κόσμο, οι οποίοι σταδιακά προσέγγιζαν και στήριζαν το εγχείρημα δίνοντας περισσότερη αξία και δυναμικότητα στον αγώνα.

Το εγχείρημα αυτό κατάφερε με πείσμα και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει τόσο την πρώτη αστυνομική εκκένωση της Κατάληψης στις 22/2, όπου πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις απέκτησαν το ελεύθερο από την Πρυτανική Αρχή, Υπουργείο και Κρατικούς θεσμούς να καταφύγουν σε ένα όργιο καταστολής με ξυλοδαρμούς, βασανισμούς και συλλήψεις όσο και την αποτυχημένη απόπειρα εκκένωσης. Το βράδυ της Δευτέρας 08/03 αστυνομικές δυνάμεις όλων των ομάδων περικύκλωσαν λίγο πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας τον πανεπιστημιακό χώρο, με σκοπό να εκκενώσουν το κτήριο. Η κινητοποίηση της περιφρούρησης της Κατάληψης και η άμεση ανταπόκριση του αλληλέγγυου κόσμου παρεμπόδισαν την επέμβαση χωρίς να τους αφήσουν καν να προσεγγίσουν την Κατάληψη. Η αντανακλαστική πορεία από την Κατάληψη της Σχολής Θεάτρου που έφτασε το βράδυ στην Κατειλημμένη Πρυτανεία, αμφισβήτησε στην πράξη την κρατική απαγόρευση και αυταρχικότητα. Παρά τη νυχτερινή απαγόρευση και την επίθεση της αστυνομίας στην είσοδο της Φιλοσοφικής, ένωσε με τον πιο όμορφο τρόπο την περιφρούρηση της Κατάληψης, τον κόσμο που ήταν έξω με τον αλληλέγγυο κόσμο που έφτασε από το κέντρο.

Παρ’όλα αυτά τα ξημερώματα της Πέμπτης 11/3 και ενώ η συντονιστική συνέλευση της προηγούμενης ημέρας είχε αποφασίσει την λήξη της κατάληψης, κάτι που είχε διαρρεύσει και σε όλα τα καθεστωτικά μέσα, κουκουλωμένοι αστυνομικοί με πολιτικά εισέβαλαν στο κτίριο και με τακτικές αντιτρομοκρατικής ακινητοποίησαν στο έδαφος φοιτητές, μεταξύ αυτών και συναδέλφους/ισσές μας. Κάποιοι/ες μεταφέρθηκαν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ενώ όσες/ους επέλεξαν να μην προσαγάγουν τους κυνήγησαν στο κάμπους με χημικά και ξύλο.

Τα γεγονότα απροκάλυπτης αστυνομικής βίας και η έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων πέριξ του campus δεν κατάφεραν πάρα να συσπειρώσουν και να ενώσουν ακόμα περισσότερο αλληλέγγυο κόσμο ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό του κράτους και να κάνουν εμφανές πως ασφάλεια νιώθουμε μονάχα το ένα πλάι στην άλλη, στους κοινούς τόπους που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε.

Ανοιχτή συνέλευση της πρώην κατειλλημένης Πρυτανείας.

Η κατάληψη της Πρυτανείας και η ανοιχτή της συνέλευση αποτέλεσαν ένα κέντρο αγώνα και πεδίο κοινωνικών και πολιτικών ζυμώσεων για το φοιτητικό κίνημα το οποίο συσπείρωσε φοιτήτριες και φοιτηρικούς συλλόγους. Έδωσε αφορμή και ευκαιρία διαλόγου σε φοιτητές με διαλυμένους φοιτητικούς συλλόγους. Το αγωνιστικό πλαίσιο που έθετε η κατειλλημένη πρυτανεία και η μαζικότητα που αυτό έφερε, αποτέλεσαν απειλή για τον κρατικό μηχανισμό γι’αυτό προσπάθησε με κάθε τρόπο να την καταστείλει βίαια και να την εκκενώσει. Εν τέλει το σχέδιό τους έπεσε σε μια ενδογενή αντίφαση αφού ακόμα και μετά την εκκένωση δεν κατάφεραν να αλλοιώσουν σε καμία περίπτωση το πολιτικό περιεχόμενο του αγώνα ενώ εξόργισαν ακόμα περισσότερο το φοιτητικό κίνημα αναδεικνύοντας την κατειλλημένη πρυτανεία ως ενα σύμβολο αγώνα στην παρούσα φαση, κάτι που μεταφράζεται και σε πανελλαδικό επίπεδο με την κατάληψη άλλων πρυτανειών. Αυτό που κρατάμε από την κατειλλημενη πρυτανεία είναι η ανοιχτή της συνέλευση ως σώμα και δομή που θα συνεχίσει στο ίδιο αγωνιστικό πλαίσιο να μαζικοποιεί τους φοιτητικούς συλλόγους και τα συλλογικά τους όργανα, όσο και αλληλέγγυο κόσμο. Ειδικα στο επικείμενο ραντεβού που έχουμε με την αστυνομία και την καταστολή στις 15 Απρίλη θεωρούμε απαραίτητα σημαντική την διατήρηση και τη συμμετοχή μας σε αυτήν την δομή ως φοιτητικός σύλλογος και της συμβολής μας στην αναβάθμιση του πολιτικού περιεχομένου του σώματος αυτού. Ο φοιτητικός σύλλογος δεν συμμετέχει με αποφασιστικό χαρακτήρα στη συνέλευση αλλά μεταφέρει ενημερώσεις για τις αποφάσεις του και στηρίζει τις δράσεις που προκύπτουν.

Ραντεβού στις 15 Απρίλη

Τη Δευτέρα 8 Μάρτη ο Χρυσοχοΐδης -με τον ερχομό του στη Θεσσαλονίκη- προανήγγειλε την εγκατάσταση των πρώτων ομάδων φύλαξης στο εσωτερικό του ΑΠΘ, στις 15 Απριλίου, από ήδη υπάρχουσες δυνάμεις της ΕΛΑΣ, προφασιζόμενος τις προσλήψεις και την εκπαίδευση του νέου σώματος των ΟΠΠΙ μέχρι τον Σεπτέμβρη. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση διαψεύδει εκ νέου τον εαυτό της και τοποθετεί, απρόκλητα, οπλισμένες δυνάμεις της αστυνομίας παρά τις εικόνες ωμής βίας και καταστολής που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα με την εισβολή τους στον πανεπιστημιακό χώρο. Με την τοποθέτηση αστυνομικών δυνάμεων τον Απρίλιο καταρρίπτεται και το βασικό επιχείρημα για την φύλαξη των ΑΕΙ σχετικά με την ασφάλεια των φοιτητ(ρι)ών, καθώς οι σχολές παραμένουν εδώ και ένα χρόνο κλειστές. Τα γεγονότα αυτά αποτελούν μια πρώτη εικόνα εφαρμογής του επίμαχου νόμου που προβλέπει, μέσα σε όλα, την δημιουργία ειδικού σώματος αστυνομίας, την εντατική επιτήρηση του ιδρύματος μέσω κυκλωμάτων παρακολούθησης και τον έλεγχο εισόδου στο πανεπιστήμιο. Υπό αυτό το πρίσμα, η παρουσία της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, ένα εξ’ ορισμού αυταρχικό μέτρο, φέρνει ένα «δροσερό αεράκι» δημοκρατίας που αποσκοπεί στον στιγματισμό του δημόσιου χώρου, στην παρακολούθηση και στις πειθαρχικές κυρώσεις φοιτητ(ρι)ών και κυρίως στην καταστολή κάθε πεδίου και κέντρου κοινωνικού αγώνα και σε κάθε φωνή αντίστασης με αποτέλεσμα να αλλάξει την εικόνα του ανοιχτού δημόσιου πανεπιστημίου που θέλουμε για όλες και όλους μας. Είναι προφανές πλέον ότι το κράτος δικαίου και η αστική δημοκρατία τους θυμίζει όλο και περισσότερο ολοκληρωτικά καθεστώτα, γιορτάζοντας απροκάλυπτα και περήφανα φέτος την 21η Απριλίου.

Συγκεκριμένα για το τμήμα μας:

Κατάληψη Σχολής:

Η κατάληψη του τμήματός μας δεν αποτελεί μόνο μια προσπάθεια επανα-οικειοποίησης του χώρου της σχολής μας, αλλά συμβάλει / συμμετέχει σε ένα ευρύτερο δίκτυο καταλήψεων όλων των σχολών (με αίτημα την κατάργηση του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και ως αντίδραση στην παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο πανεπιστημιακό campus). Επιλέγουμε να μείνουμε στο χώρο του πανεπιστημίου μας για να μην αφεθεί έδαφος (φυσικό και πολιτικό) για παραμονή της αστυνομίας (όποια στολή και αν φοράει). Όσο το κράτος εντείνει την καταστολή εντός του πανεπιστημιακού χώρου εμείς επιλέγουμε να διεκδικήσουμε συνειδητά και ενεργά τους χώρους μας μέσω της φυσικής μας παρουσίας και της πολιτικής μας δράσης. Ερχόμαστε σε επαφή και συντονιζόμαστε με τους υπόλοιπους συλλόγους της πολυτεχνικής που έχουν πάρει αποφάσεις για κατάληψη των τμημάτων τους με σκοπό την κλιμάκωση της πίεσης μέσω του αποκλεισμού διοικητικών και ερευνητικών διαδικασιών που υπάγονται στο Πολυτεχνείο.

Μετά από την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας από κράτος, αστυνομία και πρυτανική αρχή με τακτικές συμμορίας θεωρούμε αδιανόητη την συνέχιση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών διαδικασιών. Η συνέχιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας συντελεί στην αποδοχή μιας νέας κανονικότητας η οποία επιβάλλει συνεχή επιτήρηση των ατομικών και συλλογικών πολιτικών διαδικασιών μέσω της παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων εντός των σχολών και καταστολή με οποιαδήποτε “αφορμή”

Λαμβάνοντας υπόψην όλα αυτά καλούμε τις/τους συμφοιτήτριες/ητές και καθηγήτριες/ητές μας να απέχουν από τα μαθήματα και να συμμετέχουν στις δράσεις της κατάληψης, σε συζητήσεις γύρω από την επικαιρότητα και αυτά που επιβάλει και γενικότερα σε εξωτερίκευση / κοινωνικοποίηση των ανησυχιών και προβληματισμών, στηρίζοντας έμπρακτα τις δράσεις είτε εδώ στην Θεσσαλονίκη είτε στις πόλεις όπου βρίσκονται.

Κάλεσμα καθηγητ(ρι)ών:

Σε αυτό το διάστημα των τριών εβδομάδων η έμπρακτη αλληλεγγύη ορισμένων ατόμων του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού απέδειξε τον κοινό χαρακτήρα του αγώνα μας και στάθηκε εμπόδιο απέναντι στην αυταρχικότητα του κράτους.

Πιο συγκεκριμένα η ΕΣΔΕΠ, η Πρωτοβουλία καθηγητών, εργαζόμενοι αλλά και ατομικότητες μέσω ψηφισμάτων, συγγραφής κειμένων ή με την φυσική τους παρουσία στους κατειλημμένους χώρους του πανεπιστημίου και στις συγκεντρώσεις / πορείες στον δρόμο, άσκησαν πίεση, μας έδειξαν την συμπαράσταση τους και δώσανε δύναμη.

Χαιρετίζουμε και εκτιμάμε αυτήν τη στάση καθηγητ(ρι)ών και εργαζόμενων/διοικητικών κτλ και καλούμε το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας να σταθεί δίπλα μας σε αυτόν τον αγώνα που μας αφορά όλους.

Τηλεκπαίδευση:

Τα δεδομένα που ισχύουν τον τελευταίο χρόνο έχουν υποδείξει ακράδαντα πως το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης αποτελεί αποστειρωμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον, το οποίο υπονομεύει και υποβαθμίζει όχι μόνο την ποιότητα των σπουδών μας, αλλά και την αξία του πτυχίου μας. Ακόμα ο χαρακτήρας του πανεπιστημίου ως εκπαιδευτικός και κοινωνικός παρακωλύεται, οδηγώντας στη διάσπαση της κοινωνικής συνοχής και σε ένα ενιαίο κλίμα αποξένωσης των φοιτητ(ρι)ών. Με τη συνέχεια, επομένως, της εν λόγω διαδικασίας μάθησης έναντι της δια ζώσης εκπαίδευσης γίνεται φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης για εφαρμογή του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, με το φοιτητικό δυναμικό να αδυνατεί να συμμετέχει στις συλλογικές του διαδικασίες και την ποιότητα των μαθημάτων να πέφτει κατακόρυφα, ενισχύοντας τα γεγονότα καθηγητικής αυθαιρεσίας εις βάρος των φοιτητ(ρι)ών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-απόσυρση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη

-ανοιχτές σχολές με όλα τα μέσα υγειονομικής προστασίας, προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας και καθηγητ(ρι)ών

-καμία δίωξη των 31 συλληφθέντων/εισών τις 22.2 και των 16 τις 11.3.

-αποχή των καθηγητ(ρι)ών από την εκπαιδευτική διαδικασία και συμμέτοχη σε συναντήσεις, συζητήσεις και δράσεις με τους φοιτητ(ρι)ες σχετικά με την επικαιρότητα, προκειμένου να μην χαθεί η επαφή μεταξύ μας αλλά να ασκηθεί η απαραίτητη πίεση αποδεικνύοντας πως αυτός ο αγώνας είναι κοινός.

 • -παραίτηση του πρύτανη Παπαιωάννου
 • -άμεση μεταγωγή του Δ. Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού

Προχωρούμε στις εξής ΔΡΑΣΕΙΣ:

 • Συμμετοχή στην ανοιχτή συνέλευση αγώνατης κατάληψης Πρυτανείας και στις αποφάσεις που παίνονται από αυτή όσο δεν έρχονται αντιπαραθετικά με της αποφάσης στου συλλόγου σσα
 • Συμμετοχή στην πορεία της Πέμπτης 18/3 στις 13:00 Άγαλμα Βενιζέλου ( με προσυγκέντρωση στην Πλατεία Χημείου στις 11.00)

– Συμμετοχή στην κινητοποίηση των υγειονομικών την Τετάρτη 17/3 στις 18.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου

– Συμμετοχή στο κάλεσμα κοινωνικών φορέων και οργανώσεων ενάντια στην κρατική τρομοκρατία την Κυριακή 21/3 στις 12.00 στον Λευκό Πύργο.

– Συμμετοχή στον αποκλεισμό του ΕΛΚΕ την Τετάρτη 17/3.

 • Κατάληψη της σχολής και της γραμματείας και κάλεσμα των φοιτητριών/ών και καθηγητ(ρι)ών για αποχή από την εκπαιδευτική διαδικασία μέχρι την επόμενη γενική συνέλευση. Εκ νέου συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου για τη συνέχεια των δράσεων (προτεινόμενη μέρα συνέλευσης: Δευτέρα 22/3 ή Τρίτη 23/3).
 • Συντονισμός με τους υπόλοιπους συλλόγους που κινούνται σε αντίστοιχη αγωνιστική κατεύθυνση την Τετάρτη στις 13.00 στο Πολυτεχνείο
 • Σχεδιασμός και οργάνωση καλλιτεχνικών δράσεων με θεματική την προβληματική της παρούσας κατάστασης των σπουδών μας, για όσο κρατάει η τηλεκπαίδευση (π.χ. αφισοκόλληση, δημιουργία βίντεο κλπ.)
 • Δημιουργία συντονιστικής επιτροπής κατάληψης μετά τη συνέλευση για απόφαση δράσεων στην κατάληψη (καλλιτεχνικές δράσεις, συζητήσεις πολιτικού περιεχομένου με καθηγητ(ρι)ές, συμφοιτητ(ρι)ές, αντιμαθήματα).

Σύλλογο Φοιτητ(ρι)ών Αρχιτεκτονικής


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΚΕΝΩΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗ

Τη Δευτέρα 22/2, πραγματοποιείται η κατάληψη του κτηρίου διοίκησης της πρυτανείας ΑΠΘ με απόφαση τριών φοιτητικών συλλόγων (Φυσικού, Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών και Πολιτικών Επιστημών). Λίγες μόλις μέρες μετά την ψήφιση του, βλέπουμε το νέο νόμο για την εκπαίδευση να εφαρμόζεται. Μετά από έκκληση του πρύτανη Παπαïωάννου, εκατοντάδες μπάτσοι όλων των ειδών περικυκλώνουν τον πανεπιστημιακό χώρο και εισβάλλουν στην κατάληψη, εκκενώνοντάς τη και συλλαμβάνοντας 31 άτομα. Η ωμή βία των αστυνομικών δυνάμεων, με τον ξυλοδαρμό συλληφθέντων/εισών και αλληλέγγυων που ακολούθησε, εικονοποιεί τις διατάξεις του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοïδη που προβλέπει τη θεσμοθέτηση ειδικού σώματος αστυνομίας, πειθαρχικά-δικαστήρια, διαγραφές, έλεγχο εισόδου και κυκλώματα παρακολούθησης και γενικώς ένταση της επιτήρησης με σκοπό την πειθάρχηση και την αποστείρωση. Ο συγκεντρωμένος κόσμος, η αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων και η ανακατάληψη του κτηρίου, σήμαναν την αρχή ενός κέντρου αγώνα, που αποτέλεσε έμπρακτο παράδειγμα ενός ανοιχτού πανεπιστημίου στο οποίο θα θέλαμε να υπάρχουμε. Σταδιακά άρχισαν να καταλαμβάνονται κτήρια διοίκησης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και σε άλλες πόλεις και να δημιουργούνται μαζικές και δυναμικές εστίες αγώνα (Γιάννενα, Κομοτηνή, Ναύπλιο, Λάρισα, Αθήνα).

Η κατάληψη της πρυτανείας ΑΠΘ άνοιξε τα κλειστά πανεπιστήμια και αποτέλεσε μια νησίδα ζωτικού χώρου μέσα σε μία πλέον αστυνομοκρατούμενη πόλη, εδαφικοποιώντας τις αντιστάσεις και (ανα)γεννώντας κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις. Στο πλαίσιο της κατάληψης, έλαβαν χώρα εκδηλώσεις, συζητήσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα και παιχνίδια, όπου συναντήθηκαν αγωνιζόμενα και καταπιεσμένα κομμάτια της κοινωνίας (φοιτητές, αλληλέγγυες καθηγήτριες, μεταπτυχιακές, διδάκτορες, εργαζόμενες, άνεργοι, διοικητικοί υπάλληλοι). Η συνάντηση του κόσμου και η ζωντάνια που δόθηκε στο πανεπιστήμιο, πέτυχαν την επανοικειοποίηση του ασύλου και τη δημιουργία ενός πραγματικά ασφαλούς χώρου μέσω της συνεχούς και ενεργής παρουσίας μας σε αυτόν. Δόθηκε έτσι και μια απάντηση στη μιζέρια και τη διάχυτη τρομοκρατία της μπατσοκρατούμενης πόλης, που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο χρόνο. Οι καταληψίες και ο αλληλέγγυος κόσμος επί 18 μέρες αψηφούσαν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα μέτρα πειθάρχησης και καταστολής. Εξάλλου, όσο καλά γνωρίζουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης που επιφέρει μια πανδημία, εξίσου καλά γνωρίζουμε ότι τα αποδεδειγμένα αποτυχημένα μέτρα δε λαμβάνονται με γνώμονα την δημόσια υγεία. Παράλληλα, όλες οι διαδικασίες (συνελεύσεις, πρωτοβουλίες, οργάνωση/διαχείριση) γίνονταν με αδιαμεσολάβητους και οριζόντιους όρους, χωρίς ιεραρχικές σχέσεις, με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Η ζύμωση φοιτητών και φοιτητριών με αυτούς τους όρους μέσα στην πρυτανεία, αποτέλεσε έναυσμα για τη μεταφορά αυτού του παραδείγματος και στο εσωτερικό πολλών φοιτητικών συλλόγων. Οι γενικές συνελεύσεις άρχισαν να μαζικοποιούνται και να αλλάζουν ποιοτικά χαρακτηριστικά μέσω της δημιουργίας ανοικτών πλαισίων, τα οποία ήταν αποτέλεσμα συνδιαμόρφωσης. Κοινός άξονας των πλαισίων αυτών ήταν η στήριξη της κατειλημμένης πρυτανείας και η διάχυση του αγώνα με καταλήψεις στις σχολές.

Όλη αυτή η δυναμική ξέφυγε από τα όρια του campus και αποτυπώθηκε στους δρόμους μέσα από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους/στις 31 συλληφθέντες/εισες στα δικαστήρια έως την πορεία της πέμπτης 11/03 που αποτέλεσε την μαζικότερη πορεία με τη συμμετοχή 10 χιλιάδων ανθρώπων, καθώς και σε κάθε πορεία αυτών των εβδομάδων (πορείες αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα, φεμινιστική πορεία 8 Μάρτη, εκπαιδευτικές και αντικατασταλτικές κινητοποιήσεις).

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάληψης βρεθήκαμε αντιμέτωπες με άμεσες και έμμεσες προσπάθειες εκκένωσής της. Η σύγκλητος από την πλευρά της προχώρησε στη δημοσιοποίηση σειράς ανακοινώσεων μέσω των οποίων ζητούσε την οικειοθελή λήξη της κατάληψης, χωρίς διάθεση στήριξης των αιτημάτων μας. Παράλληλα, τη Δευτέρα 8 Μάρτη με την έλευση στη Θεσσαλονίκη του ίδιου του υπουργού δημόσιας τάξης, Μ. Χρυσοχοïδη, πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις με παρουσία αύρας περικυκλώνουν ξανά το κάμπους, απειλώντας μας άμεσα με εκκένωση που εντέλει απετράπη λόγω της άμεσης ανταπόκρισης αλληλέγγυου κόσμου στο κάλεσμα για στήριξη. Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε πορεία από την κατειλημμένη σχολή θεάτρου προς την πρυτανεία αψηφώντας την απαγόρευση και την ακραία καταστολή που δέχτηκε κατά την προσπάθεια εισόδου της στο κάμπους. Ακολούθησαν έντονες και απειλητικές φήμες για εκκένωση, οι οποίες απαντήθηκαν με ψυχραιμία και άμεση συσπείρωση, παρά τη στοχευμένη τρομοκράτηση και τον ψυχολογικό πόλεμο.

Την Τετάρτη 10/3 μετά από πολύωρη συνέλευση της κατειλημμένης πρυτανείας αποφασίσαμε την αποχώρηση μας από το κτήριο την επόμενη μέρα με την πανεκπαιδευτική πορεία. Κρίναμε ότι αυτή η κίνηση θα συνέβαλλε στη διάχυση και την απεδαφικοποίηση του αγώνα μας με τη δημιουργία εστιών αγώνα σε όλες τις σχολές. Παρά την απόφαση μας αυτή και τη διαρροή της σε καθεστωτικά μέσα, το κράτος, θέλοντας να μας εμποδίσει να εγκαταλείψουμε το κτήριο με τους δικούς μας όρους, να σπείρει την τρομοκρατία και να κάνει μια επίδειξη δύναμης, κατέφυγε σε μια εκτεταμένη επιχείρηση εκκένωσης τα ξημερώματα της 11/3.

Δεκάδες μπάτσοι με κουκούλες και χωρίς διακριτικά, εισέβαλαν στην πρυτανεία, ακινητοποίησαν τον κόσμο στο πάτωμα δένοντάς τον πισθάγκωνα με tire-ups και προχώρησαν σε επιλεκτικές προσαγωγές, απευθυνόμενοι σε κάποιους με το ονοματεπώνυμο τους και βιντεοσκοπώντας όλη την διαδικασία με κάμερες. Στη συνέχεια άφησαν ελεύθερα κάποια άτομα που, επειδή αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από το χώρο, οι δυνάμεις των ΜΑΤ που επίσης είχαν σπεύσει στο σημείο τα έσπρωξαν βίαια και τα κυνήγησαν με γκλοπιές και χημικά μέσα στο campus. Συγχρόνως, πάνω από το κέντρο της πόλης και το πανεπιστήμιο πετούσε ελικόπτερο για πολλές ώρες της ημέρας. Παράλληλα στη Γ.Α.Δ.Θ. από τις 33 προσαγωγές έγιναν 16 συλλήψεις με τις κατηγορίες της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας και της απείθειας. Εντωμεταξύ, ο πρύτανης προέβη σε δηλώσεις για την εκκένωση, στις οποίες υποστηρίζει ότι πρόκειται για διασφάλιση ελευθεριών και όχι για καταπάτηση τους. Ο χαρακτηρισμός εισβολής δεκάδων κουκουλοφόρων ρουφιάνων ως διασφάλιση ελευθεριών είναι τουλάχιστον ειδεχθής, ιδιαίτερα τη στιγμή που το campus παρέμεινε αποκλεισμένο από έναν ασφυκτικό κλοιό μπάτσων για τουλάχιστον δύο ημέρες. Μάλιστα, εξακολουθούν να βρίσκονται στο κτίριο διοίκησης, συναντώντας την αντίδραση των εργαζομένων, που αρνούνται να επιστρέψουν στις δουλειές τους, αν δεν αποχωρήσουν οι μπάτσοι.

Εμείς από την πλευρά μας στην κρατική καταστολή, στις πρυτανικές αρχές και σε κάθε καλοθελητή ρουφιάνο, απαντάμε με συλλογικούς και ανυποχώρητους αγώνες, όπως φάνηκε και με την μαζικότατη και συγκρουσιακή πανεκπαιδευτική πορεία της Πέμπτης 11/3, αλλά και με την πραγματοποίηση συνέλευσης το ίδιο βράδυ στην κατειλημμένη ΣΘΕ και την απόφασή της για συνέχιση του αγώνα. Δηλώνουμε ότι η εκκένωση της κατάληψης της πρυτανείας είναι μόνο η εκκίνηση ενός νέου κύκλου αγώνων και αντιστάσεων από τα κάτω, έως την ικανοποίηση των μέχρι τώρα αιτημάτων μας και όσων προκύψουν.

-Η κατάληψη της πρυτανείας άναψε το φυτίλι, κράτος, μπάτσοι και πρυτάνεις θα μας βρείτε μπροστά σας στις 15 Απρίλη-

Απαιτούμε:
Κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοίδη
Καμία δίωξη στους/στις συλληφθέντες/είσες της 22/2 και 11/3
Παραίτηση του πρύτανη Παπαιωάννου
Άνοιγμα των σχολών με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων και μέριμνα της υγείας των φοιτητων/τριών και των εργαζομένων
Διακοπή των εκπαιδευτικών διαδικασιών από τους καθηγητές/τριες
Άμεση ικανοποίηση του αιτήματος του αγωνιστή Δ. Κουφοντίνα
Αλληλεγγύη και δύναμη στις καταλήψεις των πρυτανείων σε Γιάννενα, Κομοτηνή, Λάρισα και στα κέντρα αγώνα του Ναυπλίου και του Παντείου

Πρόγραμμα δράσεων

Τετάρτη 17/3:
16:00| Δημιουργία στένσιλ στην κατειλημμένη σχολή Θεάτρου (Εξαδακτύλου 8)

Πέμπτη 18/3:
11:00| Προσυγκέντρωση στην πλατεία χημείου
13:00| Πανεκπεδευτική πορεία
16:00| Ανοιχτή συνέλευση αγώνα κατάληψης πρυτανείας (πλατεία χημείου)

Παρασκευή 19/3:
12:00| Μπαζάρ στην πλατεία χημείου με συμμέτοχή της καλών τεχνών και κινηματικών εκδόσεων (πριντς, βιβλία, zines, ρούχα και πολλές εκπλήξεις)

Κυριακή 21/3:
12:00| ΑΠΘ ανοιχτό πάρκο, πικ νικ και παράλληλες δράσεις

Ανοιχτή συνέλευση αγώνα κατάληψης πρυτανείας ΑΠΘ


Αγώνας για την δημόσια Υγεία και την Παιδεία, ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή – 17 και 18 Μάρτη ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στους δρόμους!

Έναν και πλέον πια χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και είναι πλέον απόλυτα φανερό ότι η διαχείρισή της από την κυβέρνηση σε τίποτα δεν σχετίζεται με τη διακοπή της εξάπλωσης του ιού. Οι απαγορεύσεις, η άγρια καταστολή, τα πρόστιμα και οι διώξεις κάθε φωνής αντίστασης και διαμαρτυρίας έρχονται ως απαραίτητο συμπλήρωμα της απουσία κάθε ουσιαστικού μέτρου προστασίας της δημόσιας υγείας. Καμία ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, Μ.Ε.Θ. κ.ά. καθώς και άρνηση επίταξης των ιδιωτικών κλινικών ενώ την ίδια στιγμή συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς και κανένας έλεγχος στους χώρους εργασίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς και τα νοσοκομεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Στο χώρο της Παιδείας την ίδια στιγμή και ενώ τα σχολεία παραμένουν κλειστά για περισσότερο από μισό χρόνο (κι ένα χρόνο τώρα τα Πανεπιστήμια), λόγω της πεισματικής άρνησης του Υ.ΠΑΙ.Θ. για λήψη και του παραμικρού ακόμη μέτρου για την ασφαλή λειτουργία σχολείων και σχολών, η κυβέρνηση θεσμοθετεί το ένα αντιεκπαιδευτικό μέτρο μετά το άλλο: αξιολόγηση, αύξηση αριθμού μαθητών/τμήμα, τηλε-“εκπαίδευση” και κάμερες, εξίσωση πτυχίων κολεγίων, και αύξηση ωραρίου στα νηπιαγωγεία μέχρι την τράπεζα θεμάτων, τους νέους φραγμούς για την πρόσβαση στα ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή αστυνομία. Αυτό που φυσικά λείπει από την ατζέντα των κυβερνητικών ρυθμίσεων είναι οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για τα δεκάδες χιλιάδες κενά, η εύρεση/διαμόρφωση νέων σχολικών χώρων για τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων και γενικά μέτρα για την κατοχύρωση των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών

Το μόνο που επιτρέπουν τελικά στο λαό είναι να πηγαίνει (εφόσον έχει) στη δουλειά και το σουπερμάρκετ και στη συνέχεια να κλείνεται στο σπίτι του, παρακολουθώντας την κυβερνητική προπαγάνδα των χρυσοπληρωμένων καναλιών ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση περνάει το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο: για την εργασία, την ασφάλιση και τις συντάξεις, τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και των αγαθών, την περιβαλλοντική καταστροφή και την αμφισβήτηση/κατάργηση στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων, ταυτόχρονα με την καταστρατήγηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και την αμφισβήτηση των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση δεν βρίσκει λεφτά για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, για τη στήριξη των ανέργων, των χαμηλόμισθων εργαζόμενων και των μικροεπαγγελματιών, αλλά δεν φείδεται κονδυλίων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, για προσλήψεις χιλιάδων αστυνομικών και δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας ή για την των μεγάλων επιχειρήσεων και την ενίσχυση των φιλικών ΜΜΕ.

Οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι/ες και η νεολαία δεν τρομοκρατούμαστε από τον κρατικό αυταρχισμό και την άγρια καταστολή, δεν περιστέλλουμε τους αγώνες μας μπροστά στα πρόστιμα και τις απαγορεύσεις, δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα, το δικαίωμα όλων σε μια ζωή αξιοβίωτη!

Το Δ.Σ. του Ζ’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης, υπενθυμίζοντας την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, στηρίζει

 • Το παλλαϊκό συλλαλητήριο για τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή,

την Τετάρτη 17 Μάρτη, 6μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου

 • Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, την αξιολόγηση και την παντελή απουσία μέτρων για την ασφαλή δια ζώσης λειτουργία των σχολείων,

την Πέμπτη 18 Μάρτη, 1μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου

και κηρύσσει μονόωρη διευκολυντική στάση εργασίας.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ

ΨΩΜΙ – ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Ζ΄Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης


Θεσσαλονίκη: 17,18 & 21/3 Διαδηλώνουμε μαζικά. Στους δρόμους θα σπάσει η κρατική τρομοκρατία

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ – ΜΑΧΗΤΙΚΑ

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τετάρτη 17 Μάρτη – 6μμ Άγαλμα Βενιζέλου – Κάλεσμα των Νοσοκομειακών Ιατρών

Πέμπτη 18 Μάρτη – 1μμ Άγαλμα Βενιζέλου – Διαδήλωση φοιτητικών συλλόγων

Κυριακή 21 Μάρτη – 12μ Λευκός Πύργος – Κάλεσμα κοινωνικών φορέων και οργανώσεων

Καθώς χιλιάδες διαδήλωναν για μέρες για να μην επιτρέψουν το μοιραίο στην απεργία πείνας του Δ.Κουφοντίνα, στις 5-6 Μάρτη η κυβέρνηση διέλυσε τις συγκεντρώσεις με αστυνομική κατοχή στο κέντρο της Αθήνας. Η αστυνομική κτηνωδία συνεχίστηκε στη Ν. Σμύρνη, που ξεχείλισε το ποτήρι. Η κυβέρνηση και οι πραιτοριανοί της πήραν μια γερή απάντηση από σύσσωμο τον λαό της γειτονιάς. Διαδήλωση τεράστια, με κόσμο όλων των ηλικιών, αλλά και μαχητική, δίνοντας μάθημα -το πρώτο εδώ και καιρό- μαζικής αυτοάμυνας ενάντια στους μηχανισμούς καταστολής. Αυτός είναι ο δρόμος για να νικήσουμε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, των συναθροίσεων και διαδηλώσεων! Ακολούθησαν μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές γειτονιές και πόλεις, εκφράζοντας την αγανάκτηση και οργή ενάντια στο κύμα καταστολής που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση. Νεολαία και εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη είχαν απαντήσει με μεγάλη διαδήλωση στα αίσχη των ΜΑΤ στην εισβολή στο ΑΠΘ. Ενώ εκατοντάδες είναι οι αγωνιστές που τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα και διώξεις, έχουν φάει ξύλο και δακρυγόνα επειδή αμφισβήτησαν την απαγόρευση των συναθροίσεων στις 17/11 και 6/12. Τελευταίο περιστατικό είναι ο θανατηφόρος τραυματισμός νεαρού μοτοσυκλετιστή από αυτοκίνητο της αστυνομικής συνοδείας της Μπακογιάννη, με την κυνική συγκάλυψη του δράστη να αποδεικνύει την αλαζονεία και την πλήρη αυτονόμηση της κυβέρνησης από την κοινωνία.

Νέοι δρόμοι ανοίγουν σήμερα για τη μαζική αντίσταση στην κυβέρνηση της ΝΔ. Σχεδόν 2 χρόνια στην εξουσία, αποδεικνύεται όλο και πιο καταστροφική για τους εργαζόμενους, τους νέους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το «ακορντεόν» των λόκνταουν έχει εξαρθρώσει την οικονομία. Έχει εξουθενώσει οικονομικά, κοινωνικά και ανθρώπινα τους εργαζόμενους και πλατιά κοινωνικά στρώματα, που δεν μπορούν ν’ αναπνεύσουν κι από πάνω τρέμουν τα εξοντωτικά πρόστιμα, το ξύλο, τις προσαγωγές και τις συλλήψεις των νταήδων της ΕΛΑΣ. Η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού, τα λουκέτα, η ανεργία και μια νέα χρεοκοπία φουντώνουν καθημερινά. Έχει εξαπολυθεί λαίλαπα αντεργατικών μέτρων: απολύσεις, αναστολές, μισθοί και βοηθήματα πείνας, αντιαπεργιακά, αντισυνδικαλιστικά και αντιασφαλιστικά μέτρα. Αφού ξεσάλωσαν με τη μαύρη προπαγάνδα της «ατομικής ευθύνης», ετοιμάζονται για ένα ακόμα τυχοδιωκτικό «άνοιγμα», θυσιάζοντάς μας στο βωμό του αεριτζίδικου τουριστικού κεφαλαίου. Αντί για λεφτά στη δημόσια υγεία και με το φιάσκο των εμβολίων, «γαλάζιοι» ημέτεροι τρέχουν να εμβολιαστούν πρώτοι, ενώ ιδιώτες-αρπακτικά κάνουν πάρτι με κρατικό χρήμα. Αντί για μέτρα ασφαλούς λειτουργίας σε σχολεία-σχολές, η Κεραμέως πετσοκόβει εισακτέους, φέρνει τη χούντα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και δίδακτρα. Κανένα μέτρο προστασίας σε χώρους εργασίας (και καμία ευθύνη των εργοδοτών) ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα ΜΜΕξαπάτησης παίζουν τα νον-πέιπερ του Μαξίμου και της Ασφάλειας, χαφιεδίζουν διαδηλωτές και αγωνιστές. Πέφτει λογοκρισία σε διαδίκτυο και ελεύθερη έκφραση. Ο Μητσοτάκης καμώνεται τον ατσαλάκωτο και επιτυχημένο, ο Χρυσοχοΐδης τα «λύνει» όλα επιβάλλοντας γενική αστυνομοκρατία – και όλοι μαζί ενοχοποιούν τις διαδηλώσεις και ιδιαίτερα την άκρα αριστερά, ετοιμάζοντας νέα νομοσχέδια ενίσχυσης της ΕΛΑΣ!

Πρέπει να διώξουμε το συντομότερο τους νεοφιλεύθερους κανίβαλους, βουτηγμένους στη σήψη και ανηθικότητα αυτής της (χουντο)κυβέρνησης, την ακραία νεοφιλελεύθερη-ταξική πολιτική τους! Ο αγώνας θα είναι μακρύς και σκληρός. Δεν μπορεί να νικηθεί αλλιώς αυτή η σύγχρονη αντεπανάσταση. Απαιτούνται θυσίες, κατάλληλη πολιτική, οργάνωση παντού. Εντελώς το αντίθετο από ό,τι κάνουν ή μπορούν οι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25, που ενδιαφέρονται μόνο να παρασιτούν εκλογικά πάνω στους αγώνες. Μόνη διέξοδος είναι η δική μας αυτοοργάνωση, με συνελεύσεις και επιτροπές, με μαχητικές διαδηλώσεις στον δρόμο, με την ανάπτυξη όλων των αγώνων μας – ανοίγοντας τον δρόμο για μια ριζική ανατροπή.

 • Έξω ΜΑΤ-ΔΡΑΣΗ-Ασφαλίτες από τις γειτονιές και τις σχολές μας. Κάτω Πρόστιμα και Χουντο- απαγορεύσεις.
 • Κάτω τα καταστροφικά λόκνταουν και αντεργατικά μέτρα. Επίταξη ιδιωτικής υγείας. Λεφτά για Υγεία -Παιδεία, όχι για Χρέος – Εξοπλισμούς – Πλούσιους.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ -ΕΞΕΓΕΡΣΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ & ΤΗΣ ΒΙΑΣ!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αγώνας για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. Κάλεσμα στην παλλαϊκή κινητοποίηση 17/3 και τη φοιτητική 18/3

Αγώνας για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής

Αγώνας για να σώσουμε τις ζωές μας, για ψωμί, υγεία, παιδεία, ελευθερία

Κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης

Όλοι και όλες

 • Στο παλλαϊκό συλλαλητήριο την Τετάρτη 17-3, 6μμ στο άγαλμα Βενιζέλου
 • Στη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 18-3, 1μμ στο άγαλμα Βενιζέλου

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας η κοινωνία βρίσκεται στη δίνη που προκαλεί η χρεοκοπημένη και εγκληματική πολιτική της ΝΔ για την αντιμετώπισή της. Έχουν αφήσει το δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, χωρίς τις αναγκαίες ΜΕΘ και μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς οργανωμένα τεστ και ιχνηλάτηση. Ο εμβολιασμός καθυστερεί τραγικά λόγω της κερδοσκοπίας των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών και του “εθνικισμού των εμβολίων” που βασιλεύει στην ΕΕ. Την ίδια ώρα ο κορονοϊός σαρώνει την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα στη δουλειά, στο λεωφορείο, στα μικρά διαμερίσματα, στα στρατόπεδα, τα γηροκομεία, τις δομές των προσφύγων.

Το κεφάλαιο βρήκε την ευκαιρία για να επιβάλλει την υπερεκμετάλλεση με την τηλεργασία, να χτυπήσει τα εργασιακά δικαιώματα, να κάνει πιο ταξικό το σχολείο και το πανεπιστήμιο με την τηλεκπαίδευση, να χτυπήσει τη φτωχομεσαία αγροτιά, τους αυτοπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Νομοθετεί σειρά αντιδραστικών μέτρων, όπως την απαγόρευση των διαδηλώσεων, την εισβολή της επιχειρηματικότητας στα ΑΕΙ που θέλει να την επιβάλλει με την πανεπιστημιακή αστυνομία, ενώ ετοιμάζει νέα χτυπήματα στα εργασιακά, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό.

Τα απανωτά λοκ ντάουν δεν προστατεύουν την εργαζόμενη πλειοψηφία από τον κορονοϊό, αλλά την αντιλαϊκή πολιτική από τις κοινωνικές αντιδράσεις. Επιχειρούν να βάλουν τη νεολαία στο γύψο με κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια, πλατείες, πνίγοντας τη νέα γενιά με τις απαγορεύσεις και τη μιζέρια του σπίτι-δουλειά.

Φορτώνουν στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων το κόστος της διπλής υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης, διαγράφουν το μέλλον της νεολαίας. Η Ε.Ε. απαγορεύει τις μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών αλλά και στο εσωτερικό η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι μόνη σε αυτή την καταστροφική επιλογή: Έχει μαζί της τα μεγάλα συμφέροντα, τα ΜΜΕ του κατεστημένου, αλλά και το επίσημο πολιτικό σύστημα, ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-Βελόπουλο. Γι’ αυτό είναι εχθρικοί στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Δε θα προσκυνήσουμε, δε θα δεχτούμε τη μοίρα που μας ετοιμάζουν! Θα αγωνιστούμε με ενότητα, με μαχητικότητα και πλαίσιο διεκδικήσεων. Θα βαδίσουμε στο δρόμο της μαχόμενης νεολαίας που δε λυγίζει από την καταστολή και παλεύει για το μέλλον της με μαζικές γενικές συνελεύσεις και καταλήψεις, που πλημμυρίζει τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και αγώνα.

Θέλουμε τη ζωή μας πίσω, παλεύουμε αγωνιζόμαστε για:

 • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείαςκαι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Να ανοίξουν ξανά το Παναγία και το Λοιμωδών και όλες οι τοπικές μονάδες υγείας που έκλεισε το μνημόνιο. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μονιμοποίηση συμβασιούχων, μόνιμες προσλήψεις, χρηματοδότηση, εξοπλισμός και όχι χαριστικές συμβάσεις στο κεφάλαιο, τους πολεμικούς εξοπλισμούς και την αστυνομία. Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ
 • Δωρεάνιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους και όλες. Μαζικά δωρεάν τεστ – ιχνηλάτηση – ιατρική και κοινωνική στήριξη των θετικών στον κορονοϊό. Μέτρα προστασίας της εργασίας, έλεγχοι στους χώρους δουλειάς
 • Αυξήσεις στους μισθούς.Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Κάτω τα χέρια από την απεργία και τα σωματεία. Όχι στην υπερεκμετάλλευση με την ελαστική απασχόληση και την τηλεργασία. Στήριξη των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των άνεργων, των συνταξιούχων
 • Να αρθεί τώρα το τυφλό λοκντάουν. Να καταργηθούν τα πρόστιμα.
 • Να διαλυθούντα ΜΑΤ-ΥΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ και ΔΡΑΣΗ. Να απαλλαγούν από τις διώξεις και τα πρόστιμα όλοι οι συλληφθέντες σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Να καταργηθεί ο νόμος Χρυσοχοΐδη ενάντια στις διαδηλώσεις.
 • Ενίσχυσητων κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων-περιφερειών καταρχήν με μαζικές προσλήψεις προσωπικού και τα αναγκαία κονδύλια
 • Δημόσιες, ασφαλείς, δωρεάναστικές συγκοινωνίες
 • Να ανοίξουντα πανεπιστήμια, να καταργηθεί ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Έξω η αστυνομία και οι ασφαλίτες για πάντα από τις σχολές. Να αποκατασταθεί το πανεπιστημιακό άσυλο.
 • Να ανοίξουντα σχολεία με 15 μαθητές ανά τάξη, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας. Να πάνε σχολείο και όλα τα προσφυγόπουλα χωρίς αποκλεισμούς.
 • Άσυλο, στέγη, χαρτιάγια πρόσφυγες και μετανάστες. Να μπει τέλος στο αίσχος των στρατοπέδων-γκέτο προσφύγων, από την Ορεστιάδα και τον Καρά Τεπέ μέχρι τη Μαλακάσα και τον Ελαιώνα. Να δοθούν ξενοδοχεία και σπίτια σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια για την στέγαση όλων των άστεγων, των προσφύγων.
 • Μέτρα ενάντια στις ρυπογόνες βιομηχανίες.Όχι στις εστίες μόλυνσης που φέρνει η καύση απορριμμάτων

Την πανδημία και την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι και η νεολαία.

Ψωμί – υγεία – παιδεία – ελευθερία, κανένας μόνος στην πανδημία!

Συνολικός πολιτικός αγώνας για την ανατροπή της εγκληματικής πολιτικής κυβερνήσεων – ΕΕ – κεφαλαίου και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που βάζει την κερδοφορία των πολυεθνικών και τους ανταγωνισμούς πάνω από τις ανάγκες των λαών.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης


ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

-ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 18/3 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 13:00 (ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11:00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΗΜΕΙΟΥ)

ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΩΝ ΜΑΤ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

* Εισαγωγή από το άρθρο του Σπύρου Κουζινόπουλου

«Η σημερινή εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων του Χρυσοχοίδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετά από πρόσκληση του Πρύτανη, και η επιχείρηση σύλληψης των φοιτητών, θύμισε μια ανάλογη επιχείρηση πριν 90 ακριβώς χρόνια. Μόνο που τότε πρύτανης ήταν ο καθηγητής Περικλής Βιζουκίδης που έμεινε στην ιστορία ως “Φον Βιζουκίδης” λόγω της φιλοναζιστικής του συμπεριφοράς»

ΤΟ ΠΡΟΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ

* Αναδημοσιεύουμε το λόγο μας από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις του 2006-2007. Οι εξελίξεις και τα παραδείγματα που έρχονται να προστεθούν θεωρούμε πως τον καθιστά επίκαιρο για την συνέχεια των συζητήσεων που αφορούν τον πλέον επιθετικό νόμο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Ιδιωτικά ή κρατικά πανεπιστήμια; Λιγότερο ή περισσότερο κράτος; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τα διλλήματα αναφέρονται στην πλαστή αντιπαλότητα Αριστεράς – Δεξιάς για τη φύση του καπιταλισμού. Κρατικός ή φιλελεύθερος καπιταλισμός; Δίλλημα το οποίο είναι επίπλαστο τόσο επειδή η πλάστιγγα πλέον γέρνει αποφασιστικά υπέρ της Δεξιάς όσο και γιατί αδυνατεί να αγγίξει το κέντρο του προβλήματος, την ίδια τη φύση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα συστήματα διαχείρισης που εφαρμόστηκαν στο όνομα της ανάπτυξης πάντα και από τις δύο αυτές εξουσιαστικές ιδεολογίες οδήγησαν από τη μία μέσω ενός ομιχλώδους σοσιαλισμού στα πανεπιστήμια της Σόφιας, της Μόσχας και του Βουκουρεστίου, και από την άλλη στο εναρμονισμένο με την αγορά και τα συμφέροντα των πολυεθνικών σύγχρονο αστικό πανεπιστήμιο, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία βρέθηκε να εξυπηρετεί την αναπαραγωγή του διεθνοποιημένου συστήματος κυριαρχίας σε όλους τους τομείς. Η όλη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου είναι αναμενόμενο να επικεντρώνεται στο υπό ποιο καθεστώς διαχείρισης το πανεπιστήμιο θα είναι «ανταγωνιστικότερο, παραγωγικότερο, σύγχρονο και εναρμονισμένο με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας». Έχει δηλαδή καταληχθεί ότι ο ρόλος του πανεπιστημίου δεν είναι να μορφώνει αλλά να εκπαιδεύει, να αποτελεί μία βιομηχανία εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Από κει και πέρα, είναι λογικό επακόλουθο το πανεπιστήμιο να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Η διαρκής αναπροσαρμογή του πανεπιστημίου στις ανάγκες της αγοράς (εργασίας) ώστε π.χ. οι απόφοιτοί του να είναι επαγγελματικά έτοιμοι προς απορρόφηση είναι χαμένος κόπος: σε μία μια στατική κοινωνία όλα αλλάζουν, και οι ανάγκες της αγοράς μεταβάλλονται συνεχώς. Επομένως, η απόδοση στο πανεπιστήμιο ενός ρόλου κέντρου επαγγελματικής κατάρτισης και η αναζήτηση της καλύτερης δυνατόν μορφής πανεπιστημίου που θα εξυπηρετεί το στόχο αυτόν, είναι χαμένη υπόθεση, και αυτό το έχει αντιληφθεί η εξουσία. Πλέον, η σύνδεση του πανεπιστήμιου με την αγορά εργασίας είναι κυρίως ένα παραπέτασμα για να αποκρυφτεί ότι η εξουσία διείδε στο πρόσωπο της νεολαίας, η οποία ζει σε ένα καθεστώς επισφάλειας και με το φόβο της ανεργίας και της ανέχειας, μία κατηγορία πελατών που προσπαθούν να εξασφαλίσουν το μέλλον τους κάνοντας ό,τι η εξουσία παρουσιάζει ως απαραίτητο.

Άλλωστε, το ψευτοδίλημμα «ιδιωτικό ή κρατικό πανεπιστήμιο» προσπερνά μία ιστορική πραγματικότητα η οποία καθιστά απολύτως σαφές έναν από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει το κρατικό ολιγοπώλιο στην εκπαίδευση: στις αρχές του 20ου αιώνα στη Δύση, η ανάγκη του αναπτυσσόμενου καπιταλιστικού συστήματος για μαζική παραγωγή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού δεν μπορούσε να καλυφθεί από τους λιγοστούς απόφοιτους των κρατικών ή ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η οικονομική δυνατότητα των πλατιών κοινωνικών στρωμάτων δεν επέτρεπε να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στο πανεπιστήμιο, οπότε η μοναδική δυνατή λύση ήταν να αναλάβει το κράτος να καλύψει τα έξοδα σπουδών, ώστε να είναι προσιτή η ανώτατη εκπαίδευση στις μάζες. Ουσιαστικά, εκτός από το να ικανοποιήσει ένα αίτημα του κόσμου για πρόσβαση στη γνώση, το κράτος κυρίως απέβλεπε στην εξυπηρέτηση των δικών του αναγκών (στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, εκσυγχρονισμός δομών) καθώς και αυτών του κεφαλαίου. Επίσης, με την κατοχύρωση του κρατικού ολιγοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το κράτος κατόρθωσε να προχωρήσει δωρεάν, να διασπείρει, να κυριαρχήσει και να κατανέμει τη γνώση με τα χαρακτηριστικά που ως κράτος επιθυμούσε.

Η Αριστερά αποδεχόμενη της έννοια της προόδου, της αποτελεσματικότητας και της ιεραρχίας, αναζήτησε την πολιτικής της σε μία προτασεολογία διεκδικήσεων που ουσιαστικά επικύρωνε την πεποίθηση του «ευκαιρίες για όλους» ρόλου του πανεπιστημίου και ο λόγος της περιφέρεται γύρω από την εξασφάλιση περισσότερων εργασιακών δικαιωμάτων μέσω του πανεπιστημίου. Αλλά καμία από τις συνιστώσες που συνθέτουν την εξουσιαστική δομή του πανεπιστημίου δεν κινδυνεύουν από ένα τέτοιο λόγο. Μία καλύτερη διαχείριση είναι εφικτή και πάνω στο ποιος έχει την καλύτερη πρόταση διεξάγεται μία ακίνδυνη συζήτηση. Η καλύτερη επαγγελματική κατάρτιση είναι αναμφισβήτητα η μαθητεία και το πανεπιστήμιο όσο και αν προσπαθεί δεν πρόκειται ποτέ να εξοικειώσει το άτομο με την παραγωγική διαδικασία περισσότερο απ’ ότι η παραγωγική διαδικασία η ίδια. Βρίσκουμε ανούσιο το να διεκδικούμε μία δωρεάν παιδεία χωρίς να μπορούμε να επέμβουμε στο περιεχόμενό της, ώστε να βρισκόμαστε στη θέση να διεκδικούμε «δωρεάν αλλοτρίωση με την εγγύηση του κράτους». Το να ζητάμε τη διασφάλιση όσων επιθυμούμε από το κράτος, είναι αναγνώριση του κράτους ως εγγυητή των επιθυμιών μας και κοινωνική νομιμοποίηση του.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε το ριζοσπαστικό αντίπαλο δέος. Η έννοια του Δημοσίου θα πρέπει να επανατοποθετηθεί ώστε να αρθεί η διάκριση ανάμεσα στον ελεύθερο άνθρωπο και τον εκπαιδευόμενο άνθρωπο. Η γνώση, είτε ως προϊόν μίας διαδικασίας είτε ως διαδικασία, δεν είναι προϊόν μιας αντικειμενικής και φυσικής διαδικασίας. Δεν είναι φυσικός νόμος, διότι το περιεχόμενό της κατευθύνεται και στρατεύεται ανάλογα με το ποιος ελέγχει και τη γνώση και τη διαδικασία (ανα)παραγωγής της. Δεν μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε τους τύπους, αλλά την ουσία. Στην αντίπερα όχθη των συμβιβαστικών διαχειριστικών προτάσεων βρέθηκαν και βρίσκονται όσοι στην εκπαιδευτική διαδικασία ασχέτως βαθμίδας (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια) διαβλέπουν έναν ιεραρχικό-αλλοτριωτικό θεσμό άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύνολο των άλλων θεσμών, στην ανάγκη (ανα)παραγωγής του κυρίαρχου τρόπου σκέψης και της δομής της κοινωνίας. Στα σημερινά διλλήματα η απάντηση σε σχέση με το πανεπιστήμιο δεν βρίσκεται στο τρόπο με τον οποίο θα εξυπηρετεί καλύτερα την αγορά ή την ανάπτυξη αλλά στον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχει στην κοινωνία και η κοινωνία σε αυτό.

Αυτός ο τρόπος είναι το Δημόσιο Κοινωνικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο. Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι η συμμετοχή του σε έναν ευρύ γενικευμένο σύγχρονο διαφωτισμό απελευθέρωσης από το περιβάλλον της αγοράς, της κατανάλωσης, της εμπορευματοποίησης και του ιεραρχικού διαχωρισμού. Στη σημερινή θέσμιση της κοινωνίας η σημασία της κοινότητας και της συλλογικότητας έχει χαθεί. Στη θέση τους αναδύεται μία ισχυρή ατομικότητα που αποσύρεται όλο και πιο πολύ από τη δημόσια σφαίρα. Απορροφημένο εντελώς το άτομο στην ιδιωτική του σφαίρα, αφήνει το κράτος να καταλάβει κάθε τι μη ιδιωτικό, ταυτίζοντας έτσι το δημόσιο με το κρατικό. Σε μία απελευθερωτική προοπτική θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να αναδείξουμε τη σημασία του Δημόσιου χώρου και του Δημοσίου και να το διαφοροποιήσουμε σαφώς από το κρατικό. Δημόσιος, λοιπόν για εμάς, είναι ο χώρος που αφορά όλους και ο καθένας έχει δικαίωμα λόγου και γνώμης. Χώρος όπου καλλιεργείται η αμφισβήτηση, η ατομικότητα, η συλλογικότητα, η ελεύθερη ανάδυση και διακίνηση ιδεών.

Κοινωνικό πανεπιστήμιο σημαίνει ένα πλέγμα σχέσεων με την κοινωνία μιας άμεσης και διαρκούς αλληλεπίδρασης, αλληλοτροφοδότησης των νοημάτων. Η αναφορά και το πρόσχημα της εξειδίκευσης είναι το έγκλημα που νομιμοποιεί τη διαχωρισμένη γνώση. Η αντιστροφή προς την ολική γνώση ανανεώνει την κριτική σκέψη, την έρευνα και λειτουργεί σε καθολικό επίπεδο κοινωνίας. Ο καταμερισμός και η αποσπασματική γνώση είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής βάσης του κοινωνικού συστήματος και αυτή την αναγκαιότητα καλύπτει, δηλαδή την παραγωγή και τις σχέσεις παραγωγής και διανομής, τον επαναπροσδιορισμό σε νέα βάση της σύγχρονης μεταβιομηχανικής τεχνολογίας (π.χ. τηλεργασία, πληροφορική) η εφαρμογή της οποίας οδήγησε στη τυποποιημένη σκέψη και την αλλοτρίωση συνθλίβοντας τη νόηση και το στοχασμό.

Ανοιχτό πανεπιστήμιο στην κοινωνία με ελεύθερη και χωρίς όρους πρόσβαση του καθενός σε όλες τις λειτουργίες του. Αυτό σημαίνει ελεύθερη φυσική πρόσβαση αλλά και αλληλεπίδραση αναγκαιοτήτων και επιθυμιών των ατόμων και των κοινωνικών συνόλων. Η έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου έχει νόημα προκειμένου να θωρακίσει ένα πλαίσιο αντικερδοσκοπικό, αντιεμπορευματικό, αντικαπιταλιστικό. Είναι ξεκάθαρα πως η γνώση και η έρευνα κάθε άλλο παρά ουδέτερα κατευθύνονται, αλλά αντίθετα είναι πλήρως επικαθοριζόμενες από την υπάρχουσα καπιταλιστική θέσμιση και της ανάγκες της αγοράς.

Το άσυλο σαν αντίσταση και δημιουργία

Το άσυλο γίνεται η ασφαλιστική δικλίδα που θα μπορεί να θωρακίσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του πανεπιστημίου και ουσιαστικά θα το καταστήσει ελεύθερο από τις επεμβάσεις κράτους και κεφαλαίου είτε κατασταλτικές είτε οικονομικές. Έτσι το δημόσιο ελεύθερο κοινωνικό πανεπιστήμιο μπορεί να προχωρήσει στην κατάργηση όλων των καταναγκασμών που οδηγούν στην άρνηση του ελεύθερου στοχασμού και αυτοστοχασμού.

Οι εξετάσεις του ανταγωνισμού, οι αξιολογήσεις της ιεραρχίας και του αποκλεισμού υπάρχουν για να εμπλουτίσουν το σύστημα του κέρδους και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Αντιλαμβανόμαστε ότι ελεύθερη παιδεία μπορεί να υπάρξει μόνο σε μία ελεύθερη κοινωνία και δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μέσα σε μία καταπιεστική δίνη μπορεί να υπάρξει η όαση ενός πανεπιστημίου απαλλαγμένου από την κυριαρχία. Άλλωστε οι κοινωνικοί αγώνες δεν αποκομμένοι ή μονοδιάστατοι, η Τιεν Αν Μεν και η Oaxaca είναι φωτεινά παραδείγματα. Αυτό που έχουμε να αντιτάξουμε είναι μία πρόταση στο πνεύμα της γενικότερης αντίληψής μας. Τι θέλει η εξουσία να προωθείται από το πανεπιστήμιο; Διαχωρισμένη γνώση, εξειδίκευση, ατομικισμό, ανταγωνισμό, στερεότυπα, καταναγκασμό, υποχρεώσεις, παγιωμένους ρόλους, αφαίρεση χρόνου ζωής, εξετάσεις, αξιολογήσεις, εναλλαγή απόρριψης & ένταξης ανάλογα με την προσαρμοστικότητα, ανισότητα, αλλοτρίωση, ιεραρχία. Οι δικιές μας προοπτικές είναι οι ακριβώς αντίθετες: ολική γνώση, κριτική σκέψη, αυτονομία, ατομικότητα, συλλογικότητα, συνείδηση, κατάργηση καταναγκασμών αποσχολειοποίηση της γνώσης, ελεύθερη επιλογή σαν αναίρεση του υποχρεωτικού χρόνου του εκπαιδευόμενου και την καθιέρωση του ελεύθερου συνειδητού ατόμου, ελεύθερη συμμετοχή, από – ιδρυματισμό του πανεπιστημίου, κατάργηση εξετάσεων – αξιολογήσεων – βαθμών – βαθμοθηρίας – απουσιών – και γενικά όλα τα αναγκαία όπλα ενός τιμωρητικού ιδρύματος πειθαρχημένης γνώσης και συμπεριφοράς.

Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι το πανεπιστήμιο μπορεί να λειτουργήσει ως γυάλα ελευθερίας που εντός του μπορεί να παράγεται «γνώση για τη γνώση» ή έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες. Μια άλλη παιδεία μπορεί να υπάρξει μόνο σε μία άλλη κοινωνία.

Η ριζική επανανοηματοδότηση του πανεπιστημίου ως Δημόσιου, Ελεύθερου και Κοινωνικού θα μετατρέψει το σημερινό ψευτοδίλημμα στο ουσιώδες: ελευθερία ή εξουσία, που προσαρμοζόμενο στο σήμερα είναι ελευθερία ή καπιταλισμός

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ


Κάτω ο αντι-εκπαιδευτικός νόμος της καταστολής και των ταξικών αποκλεισμών

Το κράτος έρχεται να σπείρει το χάος του νεοφιλελευθερισμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από το οργανωμένο πρόγραμμα της καταστολής, της επίτασης των ταξικών αποκλεισμών και κατ’ επέκταση της πριμοδότησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο όχι μόνο υποβαθμίζει την ελεύθερη και δωρεάν παιδεία, αλλά επιτίθεται στοχευμένα -και πρώτα από όλα- στους φοιτητές και τις φοιτήτριες της τάξης μας. Επιτίθεται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που εργάζονται, για να μπορέσουν να συντηρήσουν τις σπουδές τους και με τα νέα όρια φοίτησης κινδυνεύουν με διαγραφή. Οι νέες βάσεις που θεσπίζονται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα μετατρέψουν την είσοδο στα πανεπιστήμια σε έναν αγώνα δρόμου για τους υποψήφιους και τις υποψήφιες, όπου θα επικρατήσει το μεγαλύτερο πορτοφόλι που θα πληρώσει το καλύτερο φροντιστήριο ή το ιδιωτικό πανεπιστήμιο με τις «αρτιότερες περγαμηνές» για την είσοδο στην αγορά εργασίας, ειδικά τώρα που έχουν εξισωθεί τα πτυχία των ΑΕΙ με αυτά των κολλεγίων. Η παρούσα εκπαιδευτική αναδιάρθρωση επιζητεί πανεπιστήμια με λιγοστές θέσεις για τους λίγους και εκλεκτούς της ελίτ που ευνοείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως είναι αντιληπτό, οι ακόμα πιο εντατικοποιημένες σπουδές θα αποσκοπούν, όχι στη μόρφωση της νεολαίας, αλλά στην ταχύτερη παραγωγή εργατικού δυναμικού που θα ταΐσει την αγορά εργασίας. Χωρίς καμία κοινωνικοποίηση, επιστημονική ή ιδεολογική ζύμωση ανάμεσα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αφού το μόνο πράγμα που θα σκέφτονται είναι πως θα τελειώσουν τις σπουδές τους, ώστε να μη διαγράφουν. Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μετατραπούν σε κλειστούς επιτηρούμενους χώρους, σε γυάλες παραγωγής εξειδικευμένων προλετάριων, όπου θα μπαινοβγαίνουν μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και ανασφάλειας μόνο όσοι και όσες υποδεικνύουν το φοιτητικό τους πάσο.

Μέσα σε όλο αυτό το δυστοπικό αντι-εκπαιδευτικό πλαίσιο που ξεπροβάλλει, η ΝΔ κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να μας πείσει πως η παλινόρθωση δικτατορικών πολιτικών δεν είναι μια ανησυχητική εκτίμηση για το μέλλον, αλλά η πραγματικότητα του σήμερα. Η σύσταση σώματος αστυνόμευσης μέσα στα πανεπιστήμια, η παρακολούθηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των πανεπιστημίων με κάμερες και η ποινικοποίηση των μαχητικών συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων και πρακτικών των φοιτητ(ρι)ών μέσω πειθαρχικών μέτρων υποδεικνύει την εξουσιομανή ηλιθιότητα των διαχειριστών του κράτους στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να κάμψουν το μέτωπο των αγωνιζόμενων φοιτητ(ρι)ών που στέκεται ανάχωμα στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου. Είναι, άλλωστε, γνωστή η τακτική τους απέναντι στο ανταγωνιστικό κίνημα.

Αν υπήρχε κάποιος σε αυτή τη χώρα που μετά τις αλλεπάλληλες εικόνες αστυνομικής βίας όχι μόνο σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, αλλά ακόμα και σε πλατείες, πάρκα και δημόσιους χώρους απέναντι σε ανθρώπους που τολμούν να κάνουν τη βόλτα τους, αμφέβαλε για το τι θα σημαίνει η είσοδος μπάτσων στα πανεπιστήμια, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, φρόντισε να μας δείξει:

Το πρωί της Δευτέρας 22/2 οι Σύλλογοι Φοιτητών Φυσικού, Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων και Πολιτικών Επιστημών, με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, προχώρησαν σε κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ ενάντια στον πρόσφατα ψηφισμένο αντι-εκπαιδευτικό νόμο Κεραμέως. Με εντολή του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο πανεπιστημιακό campus, με σκοπό να καταστείλουν την κατάληψη της Πρυτανείας και να συλλάβουν τους αγωνιζόμενους φοιτητές. Οι μπάτσοι περικύκλωσαν την κατειλημμένη πρυτανεία και απέκοψαν κάθε οδική διέλευση προς το χώρο, χρησιμοποίησαν ανεξέλεγκτη βία, ρίχνοντας χημικά και κρότου λάμψης στους συγκεντρωμένους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, τους αλληλέγγυους, ακόμα και στους ρεπόρτερ, τη δουλειά των οποίων παρενοχλούσαν σκόπιμα. Τα ένστολα καθάρματα δε δίστασαν ακόμα και να βασανίσουν έναν διαδηλωτή, ρίχνοντας μπροστά του δακρυγόνο, ενώ ήταν ακινητοποιημένος και σέρνοντας το κεφάλι του στο οδόστρωμα. Η αστυνομία προχώρησε τελικά σε 31 συλλήψεις. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΘ, όπου ο ρουφιάνος πρύτανης του ΑΠΘ κατέδειξε στους μπάτσους αυτούς που θεωρούσε “υπεύθυνους” για την κατάληψη.

Την ίδια μέρα δόθηκε μια πρώτη αντανακλαστική απάντηση ενάντια στην κρατική καταστολή και σε ένδειξη αλληλεγγύης στους 31 συλληφθέντες, με δύο πορείες παράλληλα στο κέντρο της πόλης και έξω από τη ΓΑΔΘ. Οι φοιτητές δεν πτοήθηκαν από τις χαφιεδιστικές πρακτικές του Παπαϊωάννου και συνέχισαν την κατάληψη στην πρυτανεία του ΑΠΘ. Μέσα σε λίγες μέρες η κατάληψη στηριζόταν από 11 πλέον φοιτητικούς συλλόγους και πλαισιωνόταν από εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες καθημερινά.

Αλλά οι μπάτσοι δεν υποχώρησαν. Λίγες μέρες μετά κλούβες των ΜΑΤ και μηχανές κύκλωσαν όλη την ευρύτερη περιοχή της πρυτανείας, επιχειρώντας και πάλι την εκκένωση της κατάληψης. Κατάφεραν να αποτύχουν με έναν αρκετά εξευτελιστικό για τους ίδιους τρόπο, καθώς παρότι είχαν περικυκλώσει το κτήριο από όλες τις μεριές, προχωρώντας σε προσαγωγές όσων τολμούσαν να πλησιάσουν, τουλάχιστον 300 φοιτητές κατάφεραν να προσεγγίσουν την κατάληψη και να εγγυηθούν με αυτόν τον τρόπο ότι τα σχέδια του Χρυσοχοΐδη και των μπάτσων του θα μείνουν στα χαρτιά. Στη συνέχεια η ΕΛ.ΑΣ. με ανακοίνωση της ισχυρίστηκε ότι οι ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας δε βρίσκονταν εκεί για να εκκενώσουν την πρυτανεία, αλλά για να αποτρέψουν την είσοδο ατόμων στο campus μετά από ανάλογο κάλεσμα των καταληψιών που έγινε… επειδή οι μπάτσοι είχαν κυκλώσει την πρυτανεία και ήταν προφανές ότι θα επιχειρούσαν εκκένωση!

Η εκδικητική τους μανία εκφράστηκε άμεσα, με ένα μνημείο ολοκληρωτισμού και βίας: Στις 11/3 και ενώ ήταν γνωστή η απόφαση των φοιτητικών συλλόγων να σταματήσει η κατάληψη της πρυτανείας την ίδια ημέρα, μπάτσοι εισέβαλαν στο campus του ΑΠΘ και εκκένωσαν το κτήριο της πρυτανείας. Λίγο μετά τις 06:00 κουκουλοφόροι ασφαλίτες εισέβαλαν στον χώρο της Πρυτανείας ΑΠΘ και αφού δέσανε γονατισμένους με tire wrap στα γόνατα τους 120 φοιτητές που βρίσκονταν εντός της κατάληψης, επέλεξαν (με ποια κριτήρια άραγε; ) 33 εξ αυτών και τους προσήγαγαν. Οι 16 από τις 33 προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι υπόλοιποι φοιτητές κυνηγήθηκαν από τα ΜΑΤ ως τη ΣΘΕ, με ξύλο και δακρυγόνα, ενώ φοιτητές χτυπήθηκαν και στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Το campus αποκλείστηκε από διμοιρίες ΜΑΤ και κουκουλοφόρους ασφαλίτες, οι οποίοι απαγόρευαν ακόμα και στους καθηγητές του ΑΠΘ να εισέλθουν, ενώ και η Εγνατία αποκλείστηκε από 4 κλούβες. Την ίδια ώρα ελικόπτερα πετούσαν στους ουρανούς της πόλης ολοκληρώνοντας την εικόνα της δυστοπίας.

Και πάλι όμως η κυβέρνηση δεν τα υπολόγισε καλά τα πράγματα. Η εξόφθαλμη καταστολή, η βία και η ασυδοσία των μπάτσων, που έχουν πλέον οριστεί από την κυβέρνηση ως μοναδικοί ρυθμιστές των κοινωνικών ζητημάτων, οδήγησε σε μαζικότατες πορείες φοιτητών και φοιτητριών, που μόνο το 2006 και το 2007 είχε δει η πόλη μας. Με πάνω από 7.000 φοιτητές και φοιτήριες στον δρόμο και συγκρούσεις που διήρκησαν και στηρίχτηκαν από εκατοντάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες το μόνο δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση πλέον αντιλαμβάνεται ότι το στοίχημα δεν ήταν να ψηφίσει τον νόμο Κεραμέως. Το στοίχημα είναι να καταφέρει να τον εφαρμόσει. Και αυτό το στοίχημα δεν το έχουν ακόμα κερδίσει.

Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Οι απαντήσεις μας ενάντια στα αντικοινωνικά και αντι-εργατικά μέτρα της κυβέρνησης που εντείνουν τον κρατικό και καπιταλιστικό ολοκληρωτισμό πρέπει να δοθούν συλλογικά και μαζικά στους δρόμους του αγώνα. Σε κάθε ερώτηση που τίθεται στο κράτος και την κυβέρνησή του, μπάτσοι είναι πάντα η απάντηση. Μπάτσοι στις πλατείες και τις γειτονιές μας, μπάτσοι στους κοινωνικούς μας χώρους, προσεχώς μπάτσοι και στις σχολές. Κάπου εδώ είναι το σημείο που θα πρέπει να πούμε “ο κύβος ερρίφθη”. Συμμετέχουμε στον μαζικό αγώνα των φοιτητ(ρι)ών και των εργαζομένων στους πανεπιστημιακούς χώρους κατά του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου. Στις σημερινές συνθήκες ζόφου είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οφείλουμε να σταθούμε ανάχωμα στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου που οδηγούν στην εξόντωση της βάσης σε κάθε κοινωνικό πεδίο. Διεκδικούμε ελεύθερη και ισότιμα προσβάσιμη παιδεία για όλες και όλους. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια ακόμα δόση χούντας. Γνωρίζουμε το κρίσιμο των υγειονομικών συνθηκών, αλλά είμαστε στο σημείο που το κράτος γίνεται και άμεσα πιο επικίνδυνο από την πανδημία. Ήρθε η ώρα να ξαναβγούμε στους δρόμους.

ΚΑΤΩ Ο ΑΝΤΙ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ 47 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΩΝ 2 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΑΠΘ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ:
ΠΕΜΠΤΗ 18/3, 13:00, ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

*Στηρίζουμε το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, ενδυναμώνουμε τον ακηδεμόνευτο ταξικό αγώνα των φοιτητών και των φοιτητριών.

Αναρχική Ομοσπονδία (Περιφέρεια Θεσσαλονίκης)

Μοιραστείτε το άρθρο