Ψήφισμα αλληλεγγύης στους/στις απολυμένους/ες του εστιατορίου Anadolu

Μπορεί το λοκντάουν να έχει κλείσει επιχειρήσεις και να έχει ρίξει στην ανεργία τους εργάτες, ιδίως τους απασχολούμενους στην εστίαση, όμως οι δικαστικές διώξεις σε βάρος των εργαζομένων ποτέ δεν σταματούν. Στις 31 του Μάρτη, πέντε εργαζόμενοι από τον χώρο της εστίασης δικάζονται στο Δ’ τριμελές πλημμελειοδικείο Αθηνών, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες του εκβιασμού, της
απειλής και της συκοφαντίας. Γιατί; Γιατί διεκδίκησαν τα αυτονόητα, τα εργατικά δικαιώματα που τους αναγνωρίζουν οι αστικοί νόμοι. Στις νόμιμες διεκδικήσεις των εργαζομένων, τα αφεντικά απαντούν όχι μόνο με απολύσεις, αλλά και με την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα, σε αγαστή συνεργασία με τους διωκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Οι πέντε απολυμένοι/ες του εστιατόριου Αναντολού ζητάνε τη συμπαράσταση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, και κάθε εργατικής συλλογικότητας και ατομικότητας. Παρακάτω είναι ένα σχέδιο Ψηφίσματος Αλληλεγγύης στους απολυμένους/ες του Αναντολού και η ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία μπορούν να αποστέλλονται τα ψηφίσματα. Εννοείται πως κάθε συλλογικότητα μπορεί να γράψει το δικό της ψήφισμα.

Επιτροπή Αλληλεγγύης


Στις 31/03/2021 πέντε εργαζόμενοι από τον χώρο της εστίασης δικάζονται στο Δ’ τριμελές πλημμελειοδικείο Αθηνών, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες του εκβιασμού, της απειλής και της συκοφαντίας. Είναι η απόδειξη πως όταν διεκδικείς τα αυτονόητα, τα αφεντικά απαντούν όχι μόνο με απολύσεις, αλλά και με την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα, σε αγαστή συνεργασία με τους μηχανισμούς της αστικής δικαιοσύνης.

Στο εστιατόριο Anadolu δουλεύανε οχτώ εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων. Οι συμβάσεις που είχαν υπογράψει ήταν εικονικές, διότι δεν ανταποκρίνονταν ούτε στις πραγματικές μέρες και ώρες εργασίας ούτε στις ειδικότητες της πραγματικής τους απασχόλησης. Όλα ήταν μια χαρά, έως ότου αποφάσισαν, από κοινού οι εργαζόμενοι, να διεκδικήσουν συλλογικά τα νόμιμα και αυτονόητα δικαιώματά τους. Το φιλικό κλίμα από μεριάς εργοδοτών μετατράπηκε σε πόλεμο, προσωπικές επιθέσεις, προσπάθεια διάσπασης της μεταξύ τους ενότητας, προσβολές και κατηγορηματική άρνηση να δεχτούν, έστω να συζητήσουν, αυτά που διεκδικούσανε οι εργαζόμενοι. Το αποτέλεσμα ήταν δυο παραιτήσεις εργαζόμενων, που δεν άντεξαν άλλο αυτές τις συνθήκες και έξι απολύσεις. Γενική εκκαθάριση, δηλαδή, των ενοχλητικών στοιχείων.

Αυτό που έγινε στο συγκεκριμένο εστιατόριο περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της εστίασης και που δυστυχώς εξακολουθούν και επικρατούν και σήμερα, επιδεινωμένες, μάλιστα, από την πανδημία: υπερεκμετάλλευση, υπερεντατικοποίηση (οχτάωρο δεν υφίσταται, καθώς ξεκινάς με βάση το εννιάωρο) υποαμοιβή, υποασφάλιση. Η απάντηση των εργοδοτών, φυσικά η ίδια πάντα “μα κάναμε συμφωνία”. Συμφωνία, όπου ο εργαζόμενος είναι με το πιστόλι στον κρόταφο και η ανάγκη της επιβίωσης είναι επιτακτική δεν είναι συμφωνία, είναι εκβιασμός .

Οι απολυμένοι πλέον εργαζόμενοι έκαναν αυτό που έπρεπε. Καταγγελία στο ΣΕΠΕ και δυο παρεμβάσεις έξω από το εστιατόριο από το Σωματείο Σερβιτόρων – Μαγείρων. Τις παρεμβάσεις στήριξε και η ΛΑΝΤΖΑ, σχήμα που συμμετέχει στο συνδικάτο επισιτισμού τουρισμού, καθώς, και άλλες συλλογικότητες. Τα αφεντικά, ονομάζουν αυτές τις παρεμβάσεις εκβιασμό και δυσφήμιση και αντί να κρυφτούν στις τρύπες τους, κατέθεσαν μήνυση εναντίον των απολυμένων. Με λίγα λόγια, τολμάς να σηκώσεις κεφάλι; Απολύεσαι! Τολμάς να παρέμβεις κινηματικά και συλλογικά; Μηνύεσαι! Δηλώνουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στους απολυμένους εργαζόμενους του Anadolou και ζητάμε την παύση κάθε δίωξης εναντίον τους. Το εργατικό κίνημα δεν πρόκειται να
παραμείνει σιωπηλός θεατής στο πογκρόμ που η εργοδοσία διεξάγει εναντίον κάθε εργαζόμενου που δεν σκύβει το κεφάλι στην αυθαιρεσία και συστηματική κατάλυση ακόμα και των πιο βασικών εργατικών δικαιωμάτων.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Υπογραφή…
(τα ψηφίσματα μπορούν να στέλνονται στο [email protected])

Μοιραστείτε το άρθρο