Ψευδή στοιχεία Σκρέκα για αιολικά στην Εύβοια, δημιουργούν ανησυχία και για Ασπροπόταμο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι συντοπίτες του υπουργού Περιβάλλοντος – Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τα σχέδια επέκτασης των αιολικών πάρκων και στην περιοχή Τρικάλων. Το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία του  Ασπροποτάμου εκφράζει την ανησυχία του μετά και τους χειρισμούς του υπουργού στο θέμα επέκτασης αιολικών στην περιοχή της Εύβοιας, όπου ο υπουργός  επικαλέστηκε σύμφωνη γνώμη δημοτικού συμβουλίου της δημοτικής ενότητας Καφηρέα, η οποία ουδέποτε, όπως σημειώνουν, υπήρξε(!).

Υπενθυμίζουν λοιπόν προς τον υπουργό ότι τα δημοτικά συμβούλια των “Δήμων του νομού Τρικάλων έχουν απορρίψει ομόφωνα τα σχέδια εγκατάστασης αιολικών εργοστασίων στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου” και ότι δεν θα δεχτούν αδιαμαρτύρητα πρακτικές που ακολουθεί το υπουργείο στην Εύβοια.

Αναλυτικά αναφέρουν:

Όσοι παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο θέμα της εγκατάστασης αιολικών σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, μείναμε έκπληκτοι με την άνεση με την οποία ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας συντοπίτης μας κ. Κώστας Σκρέκας επικαλέστηκε στη Βουλή (8.3.2021) ανύπαρκτα στοιχεία προκειμένου να υποστηρίξει σχέδια εγκατάστασης αιολικών στην Εύβοια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πολιτικοί επικαλούνται το απαρχαιωμένο χωροταξικό σχέδιο του 2008 για να αντιπαρέλθουν τη βούληση τοπικών κοινωνιών που εναντιώνονται στη μετατροπή του τόπου τους σε βιομηχανικό τοπίο. Ούτε είναι η πρώτη φορά που πολιτικοί δεν σέβονται στοιχειωδώς την υφιστάμενη νομοθεσία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, ο κ. Σκρέκας επικαλέστηκε ανύπαρκτα στοιχεία, όπως την υποτιθέμενη έγκριση του δημοτικού συμβουλίου όσον αφορά τη φέρουσα ικανότητα της δημοτικής ενότητας Καφηρέα. Στην πραγματικότητα δεν υφίσταται καμία τέτοια έγκριση. Δεν υπάρχει απόφαση αύξησης του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής αυτής, το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η στάση αυτή του συντοπίτη μας υπουργού, είτε οφείλεται σε κακή πληροφόρηση, είτε σε εσκεμμένη επιλογή, γεννά πολλούς προβληματισμούς στις τοπικές κοινωνίες των Δήμων του νομού Τρικάλων που έχουν απορρίψει ομόφωνα τα σχέδια εγκατάστασης αιολικών εργοστασίων στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου. Θα πράξει άραγε ο κ. Σκρέκας και για τον Ασπροπόταμο αυτό που έπραξε για την Εύβοια; Θα αγνοήσει τις αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και θα παρουσιάσει την καταστροφή του τόπου μας ως ειλημμένη απόφαση; Θα προσποιηθεί άραγε ο υπουργός και για τον νομό του ότι αγνοεί τα πραγματικά στοιχεία της οικολογικής καταστροφής των βουνών και της οικονομικής καταστροφής των χωριών από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος των ορεινών του νομού μας και τη μετατροπή τους σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις;

Καλούμε τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς εκπροσώπους να ενημερώσουν τον υπουργό και να του καταστήσουν σαφή την αντίθεση όλων με οποιαδήποτε εγκατάσταση αιολικών στα βουνά μας.

Καλούμε τον κ. Σκρέκα να αφουγκραστεί τη μεγάλη δυσαρέσκεια που γεννάει στην εκλογική του περιφέρεια το ενδεχόμενο της εγκατάστασης αιολικών και να τοποθετηθεί ευθέως ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα ορεινά του νομού Τρικάλων.

Θα είναι τραγωδία για το νομό Τρικάλων να μετατραπεί σε βιομηχανικό τοπίο ο Ασπροπόταμος, το δεύτερο πιο σημαντικό τουριστικό πλεονέκτημα του νομού μας μετά τα Μετέωρα, θα είναι τραγική ειρωνεία για τις τοπικές κοινωνίες η ολοσχερής καταστροφή του τόπου μας να φέρνει την υπογραφή Τρικαλινού, θα είναι ντροπή για τον κ. Σκρέκα η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στον νομό που τον εκλέγει να φέρνει τη δική του υπογραφή ως υπουργού περιβάλλοντος.

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Yπογράψτε και κοινοποιείστε το ψήφισμα για τη σωτηρία του Ασπροποτάμου

Πηγή: Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία του Ασπροποτάμου

Μοιραστείτε το άρθρο