Οι γειτονιές ξεσηκώνονται και απαιτούν:
“Μέτρα για την Υγεία και ΟΧΙ αστυνομία”

ΠΟΝΑΩ! ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ Με σύνθημα την κραυγή “πονάω…” του νεαρού που χτυπήθηκε άγρια από τον αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη, οι γειτονιές των πόλεων αντιστέκονται και …ανοίγουν. Εκατοντάδες συλλογικότητες και κινήματα γειτονιών απευθύνουν καλέσματα για Σάββατο και Κυριακή ενάντια σε κρατική τρομοκρατία – κυβερνητικό αυταρχισμό.


Με σύνθημα την κραυγή “πονάω…” του νεαρού που χτυπήθηκε άγρια από τον αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη την περασμένη Κυριακή, οι γειτονιές των πόλεων αντιστέκονται και …ανοίγουν, διεκδικώντας το δικαίωμα στον δημόσιο χώρο και αντιδρώντας από κοινού στην αστυνομική αυθαιρεσία και κυβερνητική αδιαφορία.

Δεκάδες γειτονιές σε όλη τη χώρα “ξυπνούν” από την επιβολή σιωπής. Εκατοντάδες συλλογικότητες, πολίτες και κινήματα γειτονιών απευθύνουν καλέσματα για αυτό το Σάββατο και την Κυριακή απέναντι στην κρατική τρομοκρατία και τον κυβερνητικό αυταρχισμό, διεκδικώντας “μέτρα για την υγεία και όχι αστυνομία”.

Από το Καρλόβασι της Σάμου μέχρι τα Χανιά, από τη Δράμα ως την Καλαμάτα και βεβαίως σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη.

Μέσα από τα καλέσματα από όλη την Ελλάδα περιγράφεται όλη αυτή η πολιτική άγριας καταστολής. Δεν είναι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η αστυνομική αυθαιρεσία λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις σε όλη τη χώρα. Δεν πρόκειται για κάποια μεμονωμένα περιστατικά κάποιων “θερμοκέφαλων” αστυνομικών, πρόκειται για εκπόνηση μια γενικότερης πολιτικής απέναντι σε όλα αυτά που ακολουθούν, με ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση και αντεργατικούς νόμους. Για αυτό και μαζική θα πρέπει να είναι η αντίσταση.

Το Καρλόβασι “χτυπήθηκε” στις 5 Μαρτίου, το Χαλάνδρι δύο ημέρες πριν τη Νέα Σμύρνη, ακολούθησε η Πανόρμου και τα Πετράλωνα, στη Θεσσαλονίκη τα ΜΑΤ εισέβαλαν χωρίς κανένα λόγο στην κατάληψη στο ΑΠΘ, όταν ήταν γνωστό πως οι φοιτητές είχαν αποφασίσει την ημέρα αυτή να παραδώσουν την κατάληψη.

Το σύστημα και η κυβέρνησή του θέλει να θωρακίσει με τρόμο, καταστολή και κατάπνιξη των ελευθεριών, τη βάρβαρη αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική του! Η αγριότητα του ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες στη Σάμο, στο Καρά Τεπέ και παντού στη χώρα, είναι μια ακόμα επιχείρηση «νομιμοποίησης» της πολιτικής που συντρίβει τους πιο αδύναμους και κατατρεγμένους!” σημειώνεται στο κάλεσμα της Σάμου που υπογράφεται από πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες.

«Ως εδώ!» στον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή, να διεκδικήσουμε την ελευθερία και τα δικαιώματά μας!” Σημειώνουν τέσσερις συλλογικότητες των Εξαρχείων και καλούν όλους τους κατοίκους, εργαζόμενους και συλλογικότητες των Εξαρχείων σε συγκέντρωση στην Πλατεία Εξαρχείων αυτό το Σάββατο, 13 Μαρτίου, στη 1.30 μ.μ., τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Αλλά και στα Πατήσια καλούν ο Χώρος κινημάτων, αλληλεγγύης, πολιτισμού και η Εργατική Λέσχη Πατησίων-Κυψέλης-Γαλατσίου τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Να μη μας ‘κουνάνε το δάχτυλο’ ως υπαίτιους της διασποράς του ιού! Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να επιτεθεί στα εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Αυτοί που είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας είναι οι κυβερνώντες, η κρατική επιτροπή «ειδικών», η εργοδοσία.
Έχει έρθει η στιγμή να σταματήσει η κοροϊδία και ο εμπαιγμός. Όλοι αυτοί που μας κυβερνούν να αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους για τη διαχείριση της πανδημίας και να σταματήσει η παραγωγή εχθρών που ‘έρχονται να καταστείλουν’ υποκρύπτοντας την ανικανότητά τους με επικοινωνιακά τεχνάσματα με τη συγκάλυψη των κυρίαρχων ΜΜΕ”.

Στη Θεσσαλονίκη καλούν συλλογικότητες στον Λευκό Πύργο το Σάββατο στις 12.00 (Η πόλη ανάποδα, TAKIM, Κοινωνικό Κέντρο / Στέκι Μεταναστών, Δύναμη Ανατροπής, Γειτονιά Αλ. Σβώλου) και η ΑΚ που στην ανακοίνωσή της σημειώνει Η αλαζονική εξουσία που καμία επαφή δεν έχει με τους πολίτες, απλά πλάθει την φούσκα της μέσω των ΜΜΕ, απορεί για τις “διχαστικές” εικόνες στους δρόμους της Ελλάδας. Διαγγέλματα για τραυματισμένους αστυνομικούς. Κατηγορούμενοι, διαπομπεύσεις, την ίδια ώρα που η Αστυνομία δρα σαν κρατική συμμορία. Η θέση του κράτους είναι ξεκάθαρη: με όσους χτυπάνε, τραμπουκίζουν, βρίζουν χυδαία, προσαγάγουν, στέλνουν στα δικαστήρια όποιον/α σταθεί στον δρόμο τους. Τα βίντεο και οι μαρτυρίες αμέτρητες για όλα αυτά. Το κράτος ξέρει τι κάνει,τάσσεται δίπλα στην συμμορία του γιατί αυτός είναι ο ρόλος του και από αυτό έρχονται οι εντολές. Ήρθε ο καιρός και η κοινωνία να διαλέξει πλευρά απέναντι σε όλα αυτά.”

Αναλυτικά τα καλέσματα:

——————
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/03
——————

Κεφαλονιά: 12/3, 17:00, προαύλιο της Αντιπεριφέρειας Κεφαλονιάς, Αργοστόλι

Κρήτη – Ηράκλειο: 12/03, 17:00 πλατεία Ελευθερίας

——————
ΣΑΒΒΑΤΟ 13/03
——————

ΑΤΤΙΚΗ:

Αγία Παρασκευή: 13/3, 13:00, Κεντρική πλατεία Αγ.Παρασκευής

Αμπελόκηποι-Πανόρμου: 13/3, 13:00, Πλατεία Πανόρμου

Εξάρχεια: 13/3, 13:30, Πλατεία Εξαρχείων

Ηλιούπολη: 13/3, 12:00, Κεντρική Πλατεία Ηλιούπολης

Ίλιον-Αγ.Ανάργυροι-Καματερό: 13/3, 12:00, Πλατεία Αγ.Αναργύρων

Νέα Ιωνία: 13/3, 12:00, Πλατεία Σημηριώτη

Πετρούπολη: 13/3, 12:00, Στρογγυλή Πλατεία

Χαλάνδρι: 13/3, 12:30, Λαϊκή Κάτω Χαλανδρίου

Μαρούσι: 13/3, 11:00, Σταθμός ΗΣΑΠ Αμαρουσίου

ΔΡΑΜΑ:

Δράμα: 13/3, 13:00, Πλατεία ελευθερίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:

Θεσσαλονίκη: 13/3, 12:00, Λευκός Πύργος

Νεάπολη Θεσσαλονίκης: 13/3, 12:30, Πλατεία Ειρήνης

ΙΟΝΙΟ

Κέρκυρα: 13/3, 12:00, Άνω Πλατείας Κέρκυρας

ΚΡΗΤΗ

Αγ.Νικόλαος: 13/3, 11:30, Πλατεία Αγ.Νικολάου

Ιεράπετρα: 13/3, 11:30, Κεντρική Πλατείας Ιεράπετρας

Ρέθυμνο: 13/3, 12:00, πλ. Δημαρχείου

Σητεία: 13/3, 11:30, Πλατεία Σητείας

Χανιά 13/3, 18:00 πλ. Αγοράς

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Πάτρα: 13/3, 12:00, πλ. Γεωργίου

Καλαμάτα: 13/3, 18:00 στην Πλατεία 23ης Μαρτίου

ΣΑΜΟΣ

Καρλόβασι: 13/3, 12:00, Πλατεία Καρλοβασίου

ΤΡΙΚΑΛΑ

Τρίκαλα: 13/3, 12:00, Πλατεία Ρήγα Φεραίου

ΗΠΕΙΡΟΣ

Ηγουμενίτσα: 13/3, 12:00 Πλατεία Δημαρχείου

ΠΑΡΙΣΙ: 13/03 στις 3 μ.μ., Rue de Dunkerque, 75010 Παρίσι, Γαλλία

—————–
ΚΥΡΙΑΚΗ 14/03
—————–

ΑΤΤΙΚΗ:

Αιγάλεω: 14/3, 17:00, Ιερά Οδός και Θηβών

Γλυφάδα-Αργυρούπολη: 14/3, 12:00, Πλατεία Σούρμενων

Ελευσίνα: 14/3, 12:00, Πλατεία Ηρωών

Ζωγράφου: 14/3, 14:00, Πλατεία Γαρδένιας

Καισαριανή: 14/3, 11:30, Σκοπευτήριο

Κολωνός-Σεπόλια-Ακαδημία Πλάτωνος: 14/3 , 12:00, Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος

Κυψέλη-Γκύζη: 14/3, 12:00, Πλατεία Πρωτομαγιάς

Νέα Σμύρνη: 14/3, 12:00, Πλατεία Ν.Σμύρνης

Νέο Ηράκλειο: 14/3, 17:00, Πλατεία ΗΣΑΠ

Πατήσια: 14/3, 11:30, Σταθμός ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων (Αγ.Βαρβάρα)

Περιστέρι: 14/3, 12:00, Πλατεία Δημαρχείου

Χαλάνδρι: 14/3, 13:00, Πλατεία Χαλανδρίου

ΚΡΗΤΗ:

Χανιά: 14/3, 12:00 πλ. Αγοράς

ΚΥΚΛΑΔΕΣ:

Πάρος: 14/3, 12:30, Κεντρική πλατεία της Παροικίας (Μαντώ Μαυρογένους)

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Φλώρινα: 14/3, νέο Πάρκο 

———————————————————————————-

 

Το κοινό κείμενο από συλλογικότητες της Αττικής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ – ΑΤΤΙΚΉΣ

«Πονάω …»
Κλείνουμε ένα χρόνο από την αρχή της πανδημίας, με συνεχή lockdown και περιορισμούς, σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής (μετακίνηση, ελεύθερος χρόνος, διασκέδαση, εργασία, παιδεία, κοινωνική,συνδικαλιστική και πολιτική δράση, κλπ.). Ο λαός και η νεολαία ανέχτηκε τους πρώτους μήνες πολλούς περιορισμούς, μόνο και μόνο γιατί πίστευε ότι η κυβέρνηση σε μια τέτοια υγειονομική αλλά και οικονομική κρίση θα κάνει τα αυτονόητα (σοβαρή ενίσχυση του συστήματος υγείας με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη ιδιωτικών κλινικών, δημιουργία νέων ΜΕΘ, μαζικά τεστ, ελέγχους σε εργασιακούς
χώρους, περισσότερα δρομολόγια στα ΜΜΕ, κλπ.)
Ουσιαστικά τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε και στο χρόνο που έπρεπε, για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας με χιλιάδες
κρούσματα, εκατοντάδες διασωληνωμένους, δεκάδες νεκρούς καθημερινά. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δεν εισακούστηκαν για καμιά πρόταση τους, κανένα αίτημα, με αποτέλεσμα το ΕΣΥ στην Αττική, αυτήν τη φορά, να έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής του.
Αντίθετα, η κυβέρνηση με περισσή ιδεοληψία και κυνισμό, επειδή ακριβώς δεν είχε σκοπό να πράξει τίποτα από τα παραπάνω, προέβη από την αρχή μέχρι τώρα σε κατασταλτική
και αυταρχική διαχείριση της πανδημίας, με απαγορεύσεις συναθροίσεων, διαδηλώσεων υπεράσπισης κατακτήσεων, δικαιωμάτων και ελευθεριών (Πολυτεχνείο, Αλέξης Γρηγορόπουλος, φοιτητικοί αγώνες ενάντια στο νόμο – έκτρωμα για τα ΑΕΙ, συγκεντρώσεις – πορείες για να μην υπάρξει νεκρός, απεργός πείνας), συνεχή lockdown, απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ατέλειωτα υπέρογκα πρόστιμα, με βία και αυταρχισμό παντού. Το αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης ήταν τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, των οποίων είχαν
προηγηθεί πολλά άλλα, όπως στη Λαϊκή αγορά στο Χαλάνδρι, στα Πετράλωνα, και μόλις τη Δευτέρα στη Πανόρμου, κλπ. Οι κάτοικοι σε όλες τις γειτονιές βιώνουμε την καθημερινή τρομοκρατία με τα πρόστιμα πάνω από το κεφάλι μας, τη λεκτική και σωματική βία, εκ μέρους των διαφόρων σωμάτων της αστυνομίας.
Ηχεί ακόμα στα αυτιά μας και στη ψυχή μας το «πονάω …πονάω» του νέου που χτυπήθηκε βάναυσα από την αστυνομία στην πλατεία Νέας Σμύρνης.
Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η κυβέρνηση θα θερίσει ότι έσπειρε από την αρχή της πανδημίας.
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, για την καταστολή και την τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει μέσα στις γειτονιές μας.
Να παραιτηθεί τώρα ο Χρυσοχοΐδης, ως άμεσα πολιτικός υπεύθυνος για την κάλυψη που παρέχει στις διάφορες μονάδες της αστυνομίας.
Καμιά κατηγορία και καμία δίκη για τους συλληφθέντες.
Να διαγραφούν ΤΩΡΑ όλα τα πρόστιμα για μετακίνηση και πρόστιμα λόγω συνάθροισης.
Να σταματήσουν ΤΩΡΑ οι παλινωδίες, τα αναποτελεσματικά lockdown και τα αντιφατικά περιοριστικά μέτρα.
Να παρθούν ΤΩΡΑ ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του συστήματος υγείας, όπως προτείνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των υγειονομικών (προσλήψεις προσωπικού, επίταξη ιδιωτικών κλινικών, δημιουργία νέων ΜΕΘ, μαζικά τεστ, γενικευμένη ιχνηλάτηση, ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, μαζικοί εμβολιασμοί με εισαγωγή εμβολίων και από άλλες χώρες).

Με βάση τα παραπάνω, οι τοπικές συλλογικότητες που συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο, αναλαμβάνουμε δράση σε κάθε γειτονιά, κάθε μέρα, όλη μέρα, με όλα τα μέσα και όλους
τους τρόπους που μπορεί η καθεμιά.
Επιπλέον, καλούμε σε ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε όλες τις γειτονιές που δραστηριοποιούμαστε.

Από κοινού Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Ζωγράφου / Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας
/ Εργατική Λέσχη Καλλιθέας / Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης / Λέσχη Αμπάριζα /
Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά / Λέσχη Εργαζομένων και νεολαίας Αργυρούπολης – Ελληνικού / Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού, Σεπολίων, Ακαδημίας Πλάτωνα / Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη-Πολυγώνου / Π-Χώρος κινημάτων, αλληλεγγύης και πολιτισμού / Πρωτοβουλία κατοίκων Εξαρχείων / Το Μυρμήγκι- Στέκι Αλληλεγγύης Κυψέλης

 

Μοιραστείτε το άρθρο