Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και
πορείες για τον Δ. Κουφοντίνα,
σπάνε απαγορεύσεις και αστυνομοκρατία

Οι μαζικές, με παλμό και δυναμισμό διαδηλώσεις στην Αθήνα (σήμερα νέα κινητοποίηση), την Θεσσαλονίκη (χθες) και πολλές πόλεις, τόσο σε αυτές φοιτητών – εκπαιδευτικών, όσο σε αυτές της αλληλεγγύης στον απεργία πείνας – δίψας Δ. Κουφοντίνα, και μάλιστα όλες τις τελευταίες βδομάδες, αποτυπώνουν στους δρόμους την ολοένα και ογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, για την κρατική διαχείριση της πανδημίας, την ισοπέδωση δικαιωμάτων, την καταπάτηση ελευθεριών, τον κυβερνητικό αυταρχισμό, την αστυνομοκρατία.

Χθες στην Θεσσαλονίκη ξεχείλισε το ποτάμι της οργής στις πορείες ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη, την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια και τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Ενώ στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε ακόμη μία (η πέμπτη στη σειρά) μαζική και δυναμική πορεία στο κέντρο – κάτι απαγορευτικό τις προηγούμενες βδομάδες που κάποιοι τολμούσαν να επιχειρήσουν πορεία.

Σήμερα, σειρά για πανεκπαιδευτική κινητοποίηση παίρνει η Αθήνα και για τον Δ. Κουφοντίνα η Θεσσαλονίκη (όπου όλη την προηγούμενη περίοδο πραγματοποιούνταν συγκεντρώσεις και πορείες). Το ίδιο συμβαίνει και σε δεκάδες άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Μόνο που η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ (ακροδεξιών, παιδεραστών, α(χ)ρήστων –όπως χαρακτηριστικά συνδέονται στα συνθήματα), όχι μόνο δείχνει άκαμπτη στάση και εκδικητικότητα έναντι κάποιου που απλώς διεκδικεί τα αυτονόητα, αλλά στέλνει το μήνυμα σε ολόκληρη την κοινωνία: κανένας δεν πρόκειται να ξεφύγει από τον οδοστρωτήρα του ολοκληρωτισμού της. Γι αυτό η υπόθεση της δικαίωσης του ευρισκόμενου στην 56η μέρα απεργία πείνας και την 11η μέρα απεργίας δίψας, πρέπει να αφορά την κοινωνία. Μπορεί ο ίδιος να μη χαίρει πλειοψηφικής υποστήριξης – το αντίθετο μάλιστα, με τη μέγιστη συμβολή των συστημικών ΜΜΕ. Αλλά το αίτημά του αγγίζει τον πυρήνα του αστικοδημοκρατικού πλαισίου ελευθεριών και δικαιωμάτων. Ενώ ευστοχότατο και χαρακτηριστικό το σύνθημα που δονεί τους δρόμους των ελληνικών πόλεων: Αυτός που σας έφερε την πείνα, τον λένε Μητσοτάκη και όχι Κουφοντίνα!

Καθημερινές και σε πολλές πόλεις πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και πορείες όλες αυτές τις μέρες, με αιχμή τα δύο μεγάλα μέτωπα: την αντιεκπαιδευτική αναδιάρθρωση με το νόμο Κερμαέως – Χρυσοχοϊδη και την επιχειρούμενη κρατική δολοφονία του Δ. Κουφοντίνα δια χειρός της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Έτσι, σήμερα Παρασκευή επίκεντρο της πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης είναι η Αθήνα, ενώ συνεχίζονται διαδηλώσεις για τον Δ. Κουφοντίνα, όπως και σε Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις, ο οποίος πλέον είναι στην 56η μέρα απεργίας πείνας και 11η δίψας, ευρισκόμενος πλέον μεταξύ ζωής και θανάτου.

Τα ποτάμια διαμαρτυρίας που εκδηλώνονται, αναμένεται να συναντηθούν στις μεγάλες κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται για τη μέρα της γυναίκας την προσεχή Δευτέρα 8/3, μετά και το τελευταίο ξέσπασμα αποκαλύψεων για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις έως και φόνους.

ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/3

ΑΘΗΝΑ 13:00 Προπύλαια

Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση

Νεότερη ενημέρωση 13:57


18:00 Πλατεία Συντάγματος

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18:00 Άγαλμα Βενιζέλου

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα

Για τον Δ. Κουφοντίνα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στην Πάτρα (12:30  πλατεία Γεωργίου), στα Χανιά (18:00 πλατεία Δημοτικής Αγοράς), στο Αγρίνιο (17:00 πλατεία Δημάδη), αλλά και στο Ηράκλειο (13:00πλατεία Λιονταριών) συγκέντρωση ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και καταστολή.

Μοιραστείτε το άρθρο