Κράτος-κυβέρνηση έχουν επιλέξει την πολιτική της έντασης σε όλη την κοινωνία και θέλουν τον Δ. Κουφοντίνα νεκρό!

Δραματικοί οι τόνοι γιατρού και δικηγόρου του Δ. Κουφοντίνα. – Θ. Ζδούκος: Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο. Το μοιραίο μπορεί να επέλθει ανά πάσα στιγμή. Tον χρησιμοποιούν για την προώθηση ακραίας πολιτικής έντασης. – Ι. Κούρτοβικ: Έχουν γίνει πράξεις αυθαιρεσίας από όλον τον κρατικό μηχανισμό. Κι αυτό είναι πρόβλημα δημοκρατίας. Κάτι που απειλεί περισσότερο κόσμο, την ιδια την κοινωνία. Πολιτική είναι η λύση.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΑΔΥ

Σε έκτακτη εκπομπή του tpp απόψε το βράδυ, αποτυπώθηκε η κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας και δίψας Δ. Κουφοντίνα, οι νομικές ενέργειες που γίνονται, αλλά και η πρόθεση της φυσικής εξόντωσής του, που φαίνεται ότι έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής δημιουργίας έντασης σε όλα τα μέτωπα.

Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο. Το μοιραίο μπορεί να επέλθει ανά πάσα στιγμή τις επόμενες δύο μέρες, λέει ο εκ των γιατρών του Θ. Ζδούκος. Η μεταχείρισή του  αποτελεί βαρβαρότητα. Τον χρησμοποιούν για την προώθηση ακραίας πολιτικής έντασης σε όλα τα μέτωπα, από τα νεοφιλελεύθερα και αυταρχικά στοιχεία στην κυβέρνηση. Έχουν επιλέξει την πολιτική της έντασης, διαρρηγνύοντας το δημοκρατικό πλαίσιο μετά τη χούντα.

Δεν τους αρκεί η νεφρική ανεπάρκεια. Ο στόχος είναι το μυαλό, δηλώνει η δικηγόρος του, Ι. Κούρτοβικ. Με την όλη στάση των δικαστηρίων, που το ένα μετά το άλλο δηλώνει αναρμοδιότητα και με το γεγονός το ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου των ενεργειών της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, επιβεβαιώνεται ότι οι πράξεις αυθαιρεσίας έχουν γίνει από όλον τον κρατικό μηχανισμό. Κι αυτό είναι πρόβλημα δημοκρατίας. Κάτι που απειλεί περισσότερο κόσμο, την ίδια την κοινωνία. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει νομική λύση. Πολιτική είναι η λύση και η απόφαση. Αλλά Μητσοτάκης, Χρυσοχοϊδης, Τσιάρας δεν δείχνουν να κάνουν πίσω.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ

Με στραμμένο το βλέμμα στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας που θα κρίνει το αίτημα για έλεγχο νομιμότητας στον χειρισμό μεταχείρισης του Δ. Κουφοντίνα και τη μεταγωγή του στον Δομοκό αντί του Κορυδαλλού που είχε αρχικώς διατάξει η ΚΕΜ φαίνεται ότι τα περιθώρια για μία νομική λύση στο ζήτημα στερεύουν. “Αν το δικαστήριο υιοθετήσει την πρόταση της εισαγγελέως περί αναρμοδιότητας τότε τη Δευτέρα θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας” σημειώνει η Ι. Κούρτοβικ, αναγνωρίζοντας και η ίδια πως τα χρονικά περιθώρια είναι απαγορευτικά. Όπως σημείωσε παρότι η εισαγγελέας είχε εισηγηθεί την εξέταση σήμερα η πρόεδρος τελικώς τη μετέθεσε για Παρασκευή ώστε να “μελετήσει καλύτερα τον φάκελλο”.

Είναι σαν να έρχεται κάποιος με οξύ έμφραγμα και να του λέω να κλείσεις ραντεβού στο τακτικό ιατρείο. Ελάτε σε δύο μήνες. Κορνιοτροποιείται και η ηθική και η λογική. Πρόκειται για βαρβαρότητα.. Τον άνθρωπο τον πετάνε σαν μπαλάκι πότε από εδώ και πότε από εκεί” θα σχολιάσει ο γιατρός Θ. Ζδούκος.

Πρόβλημα λειτουργίας της Δημοκρατίας

Δεν είναι όμως μόνο η ζωή ενός κρατούμενου που απειλείται, μέσα από τις εντολές της εκτελεστικής και τους χειρισμούς της δικαστικής εξουσίας. Μπροστά μας διαγράφεται η εκτέλεση της ίδια της Δημοκρατίας. Η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα περιγράφει την …αναρμοδιότητα ουσιαστικά όλου του δικαιικού συστήματος και την καταβαράθρωση όλου του νομικού μας πολιτισμού. Πήγαμε στον Άρειο Πάγο μας είπαν δεν είμαστε αρμόδιοι, πήγαμε στο ΣτΕ μας είπαν δεν είμαστε αρμόδιοι. Πηγαίνουμε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο μιας πόλης που δεν είναι στο μητροπολιτικό κέντρο… Πήγαμε με την προσδοκία, την οποία εξακολουθούμε να έχουμε, ότι ένα τοπικό δικαστήριο μπορεί να έχει ιδιαίτερη ευαισθησία που μπορεί να μην έχει το μητροπολιτικό κέντρο και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το να μας πει κι αυτό το δικαστήριο ότι είναι αναρμόδιο.

Άρα προκύπτει ότι δεν υπάρχει στο νομοθετικό μας πλαίσιο κανείς θεσμός δικαιοδοτικός που να μπορεί να ελέγξει τις πράξεις της Γραμματείας της Αντεγκληματικής Πολιτικής; Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν μπορεί να ελεγχθεί από κανέναν, από κανέναν δικαιοδοτικό θεσμό σε αυτή τη χώρα: Αν το δικαστήριο αύριο ακολουθήσει την πρόταση της εισαγγελέως, αυτό είναι ένα πρόβλημα. Είναι μια επιβεβαίωση της αυθαιρεσίας, είναι μία απειλή, όχι για τον Κουφοντίνα, αλλά για όλους τους κρατούμενους και ένα πρόβλημα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας στη χώρα μας”, τονίζει.

Γνωρίζουμε ότι το κράτος είναι δυνατότερο. Δεν χρειάζεται να μας το επιβεβαιώνουν συνεχώς. Σε αυτό το στάδιο όμως το βαθαίνουν κι άλλο. Κι αυτό θα πρέπει ο κόσμος να το μάθει. Όχι για να υποτάσσεται, αλλά να το μαθαίνει για να αντιστέκεται” θα συμπληρώσει η Κούρτοβικ.

Για πρόκληση μιας ακραίας πολιτικής έντασης και διχασμού κάνει λόγο και ο γιατρός Θ. Σδούκος και επισημάνει πως “Τα δικαιώματα και στην υγεία και παντού στο όριο τους είναι που αμφισβητούνται και δοκιμάζονται. Και καλούμαστε όλοι να τα υπερασπιστούμε. Από εκεί ξεκινούν οι αμφισβητήσεις από την εξουσία,. Από το πιο αδύναμο κομμάτι, το πιο φτωχοποιημένο, το πιο θεωρητικά ανυπεράσπιστο και μετά επεκτείνονται και στα υπόλοιπα τμήματα της κοινωνίας . Το είδαμε αυτό και με το θέμα της ασφάλισης με τους μετανάστες. Και τότε φωνάζαμε ότι δεν θα μείνει εδώ. Θέλουν την ιδιωτικοποίηση της υγείας και πράγματι ήρθαν τα χρόνια των μνημονίων και το στερήθηκαν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας το δικαίωμα στην ασφάλιση.”

Δώστε μια ευκαιρία στη ζωή..

Και οι δύο απέναντι στο αδιέξοδο που διαγράφεται συμφωνούν πως μόνο μία πολιτική λύση πλέον μπορεί να δώσει απάντηση.Μόνο πολιτική λύση κεντρικά μπορεί να υπάρξει για αυτό. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο. Πρέπει να υπάρξει πολιτική και κοινωνική πίεση. Πρέπει τα κόμματα της αριστεράς να παρέμβουν εν μπλοκ όλα και όχι μόνο και όλη η συντηρητική παράταξη που αντιλαμβάνεται ότι εδώ συντελείται ένα έγκλημα”, θα τονίσει ο Ζδούκος. “Απευθυνθήκαμε με τον πιο θεσμικό τρόπο. Απευθύναμε έκκληση στον πρωθυπουργό και στην πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βγάζουν σποτ στην τηλεόραση για την αξία της ανθρώπινης ζωής και εδώ κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Τους καλέσαμε να δώσουν μια ευκαιρία. Και τώρα το ίδιο λέμε. Δώστε μια ευκαιρία στη ζωή.

Ο ίδιος αναφερόμενος σχετικά με τον ορό που δέχτηκε να λάβει ο Δ. Κουφοντίνας τόνισε: “δεν πρόκειται περί σίτισης. Αν δεν έπαιρνε λίγο ορό με κάλλιο κινδύνευε με αιφνίδιο θάνατο. Αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση σίτιση, αποτελεί αναγκαία ιατρική πράξη. Πρόκειται για ιατρική πράξη αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση εφόσον ο ασθενής έχει τη συνείδησή του χρειάζεται η συναίνεσή του. Υπάρχουν οι ιατρικές πράξεις που σώζουν τη ζωή και υπάρχει και η σίτιση. Αλλά κι αυτό μπορείς να το κάνεις μια φορά. Αν συνέλθει ο ασθενής και δηλώσει ότι ούτε αυτό δεν θέλει να γίνει δεν μπορείς να το κάνεις γιατί τότε έχουμε παραβίαση της βούλησης.

Εμείς προσπαθήσαμε να πείσουμε τον κρατούμενο από το τηλέφωνο – αν ήμασταν από κοντά θα το κάναμε καλύτερα – ότι αυτή η ιατρική πράξη αφορούσε απαραίτητο όρο και σε καμία περίπτωση δεν ήταν σίτιση”.

Την πεποίθησή της ότι οι γιατροί στο νοσοκομείο της Λαμίας θα σεβαστούν τον ασθενή και τη βούλησή του εξέφρασε και η δικηγόρος του Ι. Κούρτοβικ όπως σημείωσε: “Έχω την πεποίθηση και την προσδοκία ότι οι γιατροί της εντατικής και της παθολογικής δεν θα επιχειρήσουν πράξεις βίας προκειμένου να εκτελέσουν την εντολή της Εισαγγελέως. Να πω ότι και η ίδια η εισαγγελέας μου τόνισε ότι έχει διατάξει αρκετές φορές τη λήψη των αναγκαίων ιατρικών μέτρων αλλά ποτέ την αναγκαστική σίτιση.”

Αναφερόμενη στον διοικητή του νοσοκομείου Λαμίας, ο οποίος υπογράφει τα ανακοινωθέντα τόνισε: “με εκπλήσσει και με προβληματίζει η στάση του. Ήταν πολύ συνεργάσιμος και ευγενής, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες κάτι έχει συμβεί… τα ιατρικά ανακοινωθέντα που έχουν βγει – και που κανονικά συντάσσονται από γιατρούς και όχι από ένα οδοντίατρο – αντιλαμβάνομαι ότι εκπορεύονται από αλλού και όχι από το χέρι του διοικητή. Είναι ευδιάκριτη η πολιτική σκοπιμότητα που υπηρετούν. Έχουν υπαγορευτεί ή επιβληθεί από αλλού. Σε όλη αυτή την υπόθεση η διαχείριση γίνεται από αλλού”.

Τον θέλουν νεκρό… Στόχος είναι το μυαλό

Δεν αδιαφορούν για τη ζωή του Δ. Κουφοντίνα. Επιλέγουν τον θάνατό του σε μια αμφισβήτηση συνολικά του status quo και τον δικαιωμάτων μετά τη Χούντα. Αποτελεί ένα βαρύ πολιτικό ζήτημα για το σύνολο της κοινωνίας… Θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση και η χώρα θα προσεγγίζει σε επίπεδο βαρβαρότητας το καθεστώς Ερντογάν” θα καταλήξει ο Ζδούκος.

Έκκληση να σταματήσει όλη αυτή ρητορική μίσους απηύθυνε η Ι. Κούρτοβικ σημειώνοντας “πως όλη αυτή η ρητορική μίσους και η διαχείριση αυτή της υπόθεσης εξωθεί τον άνθρωπο στα άκρα. Εγώ δεν μπορώ να προσυπογράψω χωρίς επιφύλαξη ότι τον θέλουν νεκρό. Φοβάμαι ότι μπορεί να μην τους αρκεί μια νεφρική ανεπάρκεια. Να μη τους αρκεί μια νεφρική βλάβη. Φοβάμαι ότι ο στόχος είναι το μυαλό, όπως θα έλεγε κι η Κατερίνα Γώγου”.

Μοιραστείτε το άρθρο