Ελληνική Μεταναστευτική Αναλγησία: πρόσφυγες πετιούνται στον δρόμο ή σέρνονται στα δικαστήρια…

Την ερχόμενη Δευτέρα 1/3 το πρωί ακόμη 45 πρόσφυγες (με οικογένειες) θα βρεθούν στο δρόμο, μετά το κλείσιμο της δομής στη Σπάρτη από τον ΔΟΜ.

Πρόκειται για μία ακόμη εγκατάσταση προσφύγων που κλείνει προς υλοποίηση της άτεγκτης και απάνθρωπης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ που πετάει στον δρόμο σαν σκουπίδια ανθρώπινες ζωές, προκειμένου όπως ο ίδιος υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης δήλωσε να αποθαρρυνθούν περαιτέρω αφίξεις και να μειωθεί ο υπερπληθυσμός σε στρατόπεδα προσφύγων.

Με τη λογική αυτή η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε κλείσιμο περίπου 60 δομών προσφύγων το τελευταίο διάστημα στην ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς να υπάρχουν παράλληλα προβλέψεις για το τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι μέσα στον χειμώνα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι πρόσφυγες που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας στο Sparta Inn στη Σπάρτη, ξεσηκώθηκαν απαιτώντας να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να επιταχυνθούν οι τυπικές διαδικασίες ώστε να δοθούν σε όλη την οικογένεια τα σχετικά έγγραφα (διαβατήρια) ώστε να μπορέσουν νόμιμα να ταξιδέψουν προς κάποιον άλλο προορισμό, καθώς καταγγέλλονται περιπτώσεις που φέρεται να έχουν ετοιμαστεί τα χαρτιά των γονέων αλλά όχι και των παιδιών τους.

Όπως αναφέρει και η αυτοοργανωμένη συλλογικότητα της Σπάρτης “Νισάφι”: Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες/ισσες ενώ έχουν πάρει άσυλο μόνο ορισμένα μέλη των οικογενειών τους έχουν λάβει τα απαιτούμενα έγγραφα. Επομένως, εφόσον υπάρχουν μέλη αυτών των οικογενειών που δεν έχουν λάβει τα χαρτιά τους παραμένουν εγκλωβισμένοι. Μέσα σε αυτό το κλίμα πετάγονται κυριολεκτικά στο δρόμο, χωρίς καμιά προστασία και χωρίς φυσικά τα πενιχρά επιδόματα που έπαιρναν μέχρι χτες.

Αν συμβεί αυτό, θα ‘ναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τη μικρή πόλη μας, αλλά πρωτίστως για τους ίδιους τους πρόσφυγες που θα αναγκαστούν να επιβιώσουν στο δρόμο εν μέσω χειμώνα και της πανδημίας του κορονοϊού. 

Αυτό φυσικά δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αφήσουμε να συμβεί. Να συνδράμουμε όλοι – όλες ώστε να αποτραπεί μια τέτοια άσχημη εξέλιξη”.

Σημειώνεται πως στις 31/12/2020 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα “Filoxenia” και από τότε και μέχρι τις 26/2 ολοκληρώνεται η δίμηνη παράταση που δόθηκε από τον ΔΟΜ (Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης), και την οποία αιτήθηκε το υπουργείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε 15 ξενοδοχεία πανελλαδικά, μεταξύ αυτών και της Σπάρτης, με σκοπό την ολοκλήρωση απόκτησης των απαραίτητων εγγράφων. Οι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι από την Δευτέρα 1 Μαρτίου θα βρεθούν όλες οι οικογένειες στο δρόμο και θα κοιμούνται ακόμα και στα παγκάκια της πόλης.

Εάν θεωρήσει ο κρατικός μηχανισμός πως τους εξασφάλισε διαβίωση με ανθρώπινες συνθήκες, τοποθετώντας τους σε κολαστήρια – στρατόπεδα συγκέντρωσης για το  υπόλοιπο χρονικό διάστημα παραμονής τους στη χώρα, συνεχίζει την εγκληματική πολιτική σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Ανάλγητη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Το αίτημα για διαμονή των αιτούντων άσυλο, σε κατοικίες ή ξενοδοχεία εντός πόλεων μέχρι την ημέρα μετεγκατάστασης σε χώρα επιλογής τους, παραμένει επίκαιρο, όπως έδειξε και η τραγική ιστορία της αυτοπυρπόλησης της 26χρονης Αφγανής εγκύου και μητέρας τριών παιδιών στον καταυλισμό Καρά Τεπέ της Λέσβου. Η γυναίκα, αναγνωρισμένη πρόσφυγας επρόκειτο να αναχωρήσει με προορισμό τη Γερμανία, τελευταία στιγμή όμως της γνωστοποιήθηκε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης της.

Το πρωί της περασμένης Κυριακής έβγαλε τα παιδιά της από τη σκηνή και αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενη.

Το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις και στα μέσα ενημέρωσης τους εξωτερικού με τη New York Times πέρα του ίδιου καθεαυτού του τραγικού γεγονότος να στηλιτεύει την αναλγησία των ελληνικών αρχών, καθώς απήγγειλαν στη γυναίκα κατηγορίες για εμπρησμό και φθορά δημόσιας περιουσίας σε βαθμό κακουργήματος. Μάλιστα όπως σημειωνόταν κλήθηκε σε απολογία από το κρεββάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν. Η εφημερίδα επικαλείται εκπρόσωπο της ελληνικής αστυνομίας που δήλωνε πως οι ενέργειές της (γυναίκας) δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν ατιμώρητες, καθώς οι περιπτώσεις εμπρησμού είναι συχνές και θέτουν σε κίνδυνο άλλους κατοίκους του στρατοπέδου. «Ο νόμος πρέπει να επιβληθεί», δήλωνε ο εκπρόσωπος, Θεόδωρος Χρονόπουλος. «Πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη φωτιά.”

Αλλά και ο Guardian αναφερόμενος στο γεγονός σημείωνε ότι η γυναίκα η οποία αναμένεται να γεννήσει την επόμενη βδομάδα αφού έδωσε κατάθεση από το κρεββάτι του νοσοκομείου ενημερώθηκε ότι δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει καθώς εκκρεμούν εις βάρος της κατηγορίες και θα πρέπει να περάσει από δίκη.

«Παρόλο που είχε πολύ πόνο εξαιτίας των εγκαυμάτων της και δυσκολεύτηκε να μιλήσει, η μαρτυρία στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες», δήλωσε η δικηγόρος της, Τερέζα Βουλακάκη. «Ήταν ξεκάθαρο ότι είχε άγχος και δυσκολεύτηκε να θυμηθεί, αλλά η εισαγγελέας πήρε μια πολύ αυστηρή γραμμή και αποφάσισε ότι τώρα θα αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες, δίκη και δεν θα μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό».

Για “έλλειψη συμπόνιας και ανθρωπιάς της Ελλάδας” κάνει λόγο η » η Eva Cossé, ερευνήτρια της Δυτικής Ευρώπης για το Human Rights Watch, η οποία επισήμαινε την ψυχολογική πίεση που ασκείται σε αυτούς τους ανθρώπους που μετά από χρόνια συγκρούσεων και πολέμων, ζουν σε σκληρές συνθήκες επιβίωσης στα ελληνικά νησιά και αντιμετωπίζουν τις απάνθρωπες πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης.

Τους τελευταίους μήνες, οργανώσεις δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει την ολοένα και πιο σκληρή στάση των ελληνικών αρχών σχετικά προς τους μετανάστες. Τον περασμένο Νοέμβριο, ένας Αφγανός άντρας κατηγορήθηκε για τον θάνατο του γιου του, αφού ο 6χρονος πνίγηκε στα ανοικτά των ακτών ενός άλλου νησιού του Αιγαίου, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε. Από τότε ο άντρας έχει λάβει άσυλο, αλλά εξακολουθεί να περιμένει τη δίκη του, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

«Συνεχίζουμε με την εφαρμογή μιας σκληρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, έτσι ώστε η χώρα μας να μην είναι πλέον πύλη προς την Ευρώπη για εκβιαστές παράνομου λαθρεμπορίου» δήλωσε κυνικά ο Μηταράκης. 

Το πλέον τραγικό όμως, είναι όσα γράφουν κάποιοι στα κοινωνικά δίκτυα που έχει συλλέξει ο ιστότοπος από τη Λέσβο Στο Νησί, με αφορμή την απελπισμένη πράξη της 26χρονης μητέρας από το Αφγανιστάν

https://new.infolibre.gr/?p=21534&preview_id=21534&preview_nonce=5dadc6044d&_thumbnail_id=21537&preview=true

Μοιραστείτε το άρθρο