Ως πότε κυβέρνηση και ΟΑΣΘ θα συνεχίζουν το ίδιο βιολί εν μέσω πανδημίας;

Η κατάσταση της συγκοινωνίας που βιώνει ο λαός της Θεσσαλονίκης παραμένει τραγική και άκρως επικίνδυνη. Η συχνότητα των δρομολογίων και η ασφάλεια των οχημάτων δε βελτιώθηκε στο ελάχιστο μέσα στην πανδημία. Καλοριφέρ που εκρήγνυνται και προκαλούν εγκαύματα στους επιβάτες… Μεταχειρισμένα σαράβαλα που καταρρέουν και καταλύτες που υπερθερμαίνονται και πιάνουν φωτιά… Την ώρα που βαριά μέτρα εδώ και τόσους μήνες συνθλίβουν τον κόσμο της πόλης, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μικρομαγαζάτορες, τους νέους και τα κρούσματα εξαπλώνονται με τριψήφια νούμερα, ο επικίνδυνος συνωστισμός στα λεωφορεία τις ώρες αιχμής συνεχίζεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης και του ΟΑΣΘ. Κι αυτό γιατί ελάχιστα δρομολόγια εξυπηρετούν τον κόσμο που προσπαθεί να μετακινηθεί. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα ΑμΕΑ, οι συνταξιούχοι της πόλης να μετακινούνται σε συνθήκες μεγάλης ανασφάλειας μέσα στα αστικά λεωφορεία, αφού από τη μία κινδυνεύουν από την άθλια κατάσταση του στόλου κι από την άλλη είναι αναγκασμένοι να εκτίθενται καθημερινά στον ιό.

“Δεν κολλάει πολύ ο ιός στα ΜΜΜ”, τολμάει να ισχυρίζεται η κυβέρνηση για να καλύψει την πλήρη απραξία της στο κρίσιμο ζήτημα της συγκοινωνίας έχοντας στον ορίζοντα το συνολικό ξεπούλημα της. Έφτασε μάλιστα να επικαλείται χαμηλά ποσοστά διασποράς του ιού στα μέσα μεταφοράς με βάση μελέτες του εξωτερικού, που όπως αποκαλύφθηκε δεν αφορούσαν καν τα ΜΜΜ που κινούνται μέσα στις πόλεις, αλλά τα πλοία, τα τρένα και τα αεροπλάνα (βλ. επίκληση σε μελέτη του γαλλικού ΕΟΔΥ από τον πρωθυπουργό). Ωστόσο, τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια και ο λαός της Θεσσαλονίκης έχει πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα ως τώρα. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο! Δε χωράει άλλη επίκληση στην “ατομική ευθύνη”. Η ασφαλής και ανθρώπινη μετακίνηση είναι λαϊκό δικαίωμα και το πρόβλημα της συγκοινωνίας απαιτεί άμεση λύση.

  • Κυβέρνηση και ΟΑΣΘ να αγοράσουν ΤΩΡΑ καινούργια λεωφορεία – ΟΧΙ στον επικίνδυνο συνωστισμό σε οχήματα και στάσεις
  • Άμεση αύξηση των δρομολογίων σε όλες τις γραμμές
  • Μαζικά δωρεάν διαγνωστικά τεστ και μέσα προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους
  • Δωρεάν και πλήρη μέσα προστασίας για όλους τους επιβάτες
  • Να καταργηθούν άμεσα οι απαράδεκτοι περιορισμοί στο δικαίωμα της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων (ΚΥΑ 50807/1279/2020). Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις και τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.
  • Να σταματήσει η παραχώρηση γραμμών του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ

Πρωτοβουλία Εργαζομένων-Φοιτητών-Συνταξιούχων για τις Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης

[email protected]  

https://www.facebook.com/Πρωτοβουλία Εργαζομένων-Φοιτητών-Συνταξιούχων Για Τις Αστικές Συγκοινωνίες

Μοιραστείτε το άρθρο