Πανεπιστημιακοί καταγγέλλουν: Σχέδιο απορρύθμισης Πανεπιστημίου για de facto εφαρμογή του νέου νόμου – Στήριξη σε φοιτητές

«Οι Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ παρέδωσαν τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου το Πανεπιστήμιο στην αστυνομία» κατήγγειλαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν  πανεπιστημιακοί δάσκαλοι από τη Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Αριστοτελείου. Κοινός τόπος η ευθύνη του Πρύτανη Παπαϊωάννου, η ασύμμετρη βία των αστυνομικών δυνάμεων έναντι μικρού αριθμού φοιτητών, αλλά κυρίως η εκτίμηση ότι αυτή η πέραν κάθε λογικής ενέργεια αποτελεί μία «πρόβα τζενεράλε» για την εικόνα στα Πανεπιστήμια και την «αναγκαιότητα» παρουσίας της αστυνομίας στο campus.

Για ανυπαρξία ζημιών στο κτίριο της διοίκησης του πανεπιστημίου μίλησαν τόσο ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Ιφιγένεια Καμτσίδου, αλλά και ο καθ. Στυλιανού Άρης που βρέθηκαν στον χώρο του πανεπιστημίου. Κατήγγειλαν δε, το προσχηματικό της ανησυχίας από πλευράς του πρύτανη για την ασφάλεια του κτιρίου, καθώς όπως τόνισαν το αίτημα προς την εισαγγελία εστάλη νωρίς το πρωί της Δευτέρας και ενώ οι συγκεντρωθέντες φοιτητές δεν ξεπερνούσαν τους 25(!). Ο ίδιος ο πρύτανης Παπαϊωάννου δεν επιχείρησε κάποιο διάλογο με τους φοιτητές που βρίσκονταν εκεί πριν προχωρήσει στο αίτημα για επέμβαση της αστυνομίας, αλλά ακόμη και μετά την εκκένωση του κτιρίου, τη βία από πλευράς της αστυνομίας δεν ενδιαφέρθηκε ουδείς από τις πρυτανικές αρχές να βρεθεί εκεί να προστατέψει φοιτητές, να επιβλέψει τυχόν ζημιές στον χώρο ευθύνης του, αλλά και να προλάβει τυχόν νέα κατάληψη του κτιρίου.

Οι όλοι χειρισμοί σύμφωνα με τους καθηγητές του Αριστοτελείου έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας μεθόδευσης ώστε να δικαιολογηθεί η παρουσία της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και η εφαρμογή στην πράξη του νέου νόμου Κεραμέως. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Μυλόπουλος «η κατάληψη ανανεώθηκε (αμέσως μετά την άγρια καταστολή απέναντι σε φοιτητές που βρίσκονταν στον φυσικό τους χώρο) κάτι που δηλοί την αποτυχία της όλης επιχείρησης. Από την άλλη όμως είναι και ενδεικτικό των προθέσεων από πλευράς πρύτανη ότι η αστυνομία δεν είναι αρκετό να επεμβαίνει αλλά χρειάζεται μέσα στα πανεπιστήμια».

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου εδώ

Συμμετέχουν οι καθηγητές και καθηγήτριες του ΑΠΘ:

Αγγελόπουλος Γιώργος, Καμτσίδου Ιφιγένεια, Μυλόπουλος Γιάννης, Παρασκευόπουλος Νίκος, Στυλιανού Άρης

Συντονίζει η καθηγήτρια του ΑΠΘ: Παπαθεοδώρου Έφη

Μοιραστείτε το άρθρο