Κατάληψη του τμήματος Θεάτρου – αλληλεγγύη στους διωχθέντες φοιτητές

Tο τμήμα Θεάτρου προχώρησε σε κατάληψη της σχολής επί της Εγνατίας με σκοπό να δείξει την εναντίωση προς το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο αλλά και μετέπειτα τη στήριξη τους προς τους διωκόμενους φοιτητές.


Ανακοίνωση του συντονιστικού κατάληψης του τμήματος Θεάτρου  :

Από τη Δευτέρα 22 Φλεβάρη το τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών τελεί υπό κατάληψη. Τον τελευταίο καιρό, έπειτα από μια περίοδο απουσίας και απόστασης μας από τις δια ζώσης ακαδημαϊκές και μη διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στο πανεπιστήμιο, εξαιτίας του κορωνοϊού, παρακολουθούμε τα εξής: μια συνεχή υποβάθμιση του συστήματος υγείας, ταυτόχρονα μπάτσους να εισχωρούν σε κάθε σημείο της καθημερινής μας ζωής από το περίπτερο μέχρι τα μπαλκόνια των σπιτιών μας, ενώ περνιούνται υποδόρια νομοσχέδια τα οποία καταργούν κεκτημένα χρόνων. Με πρόσχημα την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καταστέλλονται διαδηλώσεις και επιβάλλεται με ασαφείς όρους κρατική λογοκρισία στον τρόπο έκφρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (άρθρο 8/τρομονόμος). Τον παραλογισμό έρχεται να κορυφώσει η πρώτη πρακτικά εφαρμογή του Νόμου Κεραμέως/Χρυσοχοΐδη. Μετά από προτροπή του Πρύτανη του ΑΠΘ σε εισαγγελέα, εισέβαλαν μπάτσοι στην κατειλημμένη Πρυτανεία. Χρησιμοποίησαν υπέρμετρη βία κατά φοιτητών/τριών και μη, οι οποίοι διεκδικούσαν την πλέον απαραίτητη παρουσία τους στον πανεπιστημιακό χώρο.

Ο νόμος Κεραμέως/Χρυσοχοΐδη στοχεύει στην καταστολή, στην εντατικοποίηση σπουδών και στην στροφή προς την ιδιωτική εκπαίδευση. Η σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) έρχεται να συμπληρώσει ένα ολικό σύστημα ελέγχου, μετά την καθιέρωση των κλειδωμάτων των πανεπιστημιακών κτηρίων πέραν των ακαδημαϊκών ωρών και την κατάργηση του ασύλου. Ο έλεγχος αυτός επιτυγχάνεται με τη χρήση καμερών, καρτών εισόδου και πειθαρχικών συμβουλίων. Το ν+2/ν+3 δημιουργεί ένα εσπευσμένο κλίμα εκπαιδευτικής διαδικασίας όπου οι φοιτητές/τριες δεν πρέπει να ενδιαφέρονται για τίποτα άλλο πέρα απ’ τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια που θα ορίζεται απ’ το εκάστοτε τμήμα. Σταδιακά αυτό θα οδηγήσει στην μείωση των εισακτέων κατά 30% και κατ’ επέκταση στο κλείσιμο τμημάτων. Αυτά τα δύο, σε συνδυασμό με την εξίσωση των πτυχίων των δημόσιων ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων, προωθούν την ιδιωτική εκπαίδευση και υποβαθμίζουν την δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Όλο αυτό το δυσοίωνο κλίμα επιβαρύνεται από το συνεχές lock down στα πανεπιστήμια, το οποίο αφενός οδηγεί σε χαμηλότερου επιπέδου σπουδές και αφετέρου μας κρατάει κλειδωμένους/ες μέσα στα σπίτια μας αποκλεισμένους/ες από τη σφαίρα του δημόσιου βίου. Είναι επιτακτική ανάγκη οι σχολές να αρχίζουν να ξανανοίγουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας -τουλάχιστον για τα εργαστηριακά/πρακτικά μαθήματα- και να επιστρέψουμε στον φυσικό ζωτικό μας χώρο. Η κοινωνία χρειάζεται επιστήμονες, καλλιτέχνες που έχουν έρθει σε ουσιαστική βιωματική επαφή με το αντικείμενό τους, καθώς η τηλεκπαίδευση αδυνατεί να ικανοποιήσει αυτή την βασική μας ανάγκη.

Εμείς διαλέγουμε αυτή τη στιγμή την κατάληψη της σχολής ως μέσο διεκδίκησης των αιτημάτων μας και επανοικειοποίησης  του πανεπιστημίου και των  χώρων μας. Δημιουργούμε ένα κέντρο αγώνα στη σχολή μας, συνεχίζοντας να στηρίζουμε τις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις. Δηλώνουμε ανοιχτά τη στήριξή μας στις δράσεις των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ και της σχολής Καλών Τεχνών του Ναυπλίου. Ωστόσο, δεν θεωρούμε πως είμαστε αποκομμένοι/ες από τα υπόλοιπα κομμάτια της κοινωνίας που καταπιέζονται.  Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες με όσους/ες συνεχίζουν να παλεύουν για τα αυτονόητα, όπως οι έγκλειστοι/ες σε σωφρονιστικά ιδρύματα ή κέντρα κράτησης, με ζωντανό παράδειγμα τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος βρίσκεται στο ύστατο σημείο του αγώνα του. Συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε τη φωνή των ατόμων που δέχθηκαν παραβιαστικές συμπεριφορές στο ακαδημαϊκό/εργασιακό περιβάλλον και σε οποιοδήποτε άλλον χώρο. Η ταυτότητα μας δεν είναι μόνο μία, δεν είμαστε μόνο φοιτητές/τριες, είμαστε και άνθρωποι.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΩΛΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΧΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ)

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ – ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

ΑΜΕΣΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ/ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

Συντονιστικό Κατάληψης Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ

23/2/2021


Η συμπληρωματική ανακοίνωση του τμήματος Καλών Τεχνών Ναυπλίου και του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών Ναυπλίου :

Μετά από έναν χρόνο με κλειστά πανεπιστήμια, νιώθουμε πλέον αγανάκτηση και θυμό, καθώς βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση έχει αφήσει σε τελευταία μοίρα τα θέματα που αφορούν τα πανεπιστήμιά μας.

Μέσα σε έναν χρόνο, η ποιότητα των μαθημάτων μας έχει αλλοιωθεί, έχει χλευαστεί κι όμως η Κυβέρνηση εξακολουθεί να υποτιμά την ακαδημαϊκή μας εκπαίδευση. Εδώ και έναν χρόνο προσπαθούμε να πείσουμε την κοινωνία ότι η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να αντικαταστήσει την ομαλή λειτουργία της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιεί το κράτος, μπαλώνουν γραφειοκρατικές τρύπες, χωρίς να προσφέρουν παιδεία αλλά μας εντάσσουν σε μια καινούργια κατάσταση, που πολύ βολικά μας δίνει πτυχίο αλλά όχι ολική γνώση. Με μια πρώτη επικοινωνία και με άλλα τμήματα, η σκέψη είναι ακριβώς ίδια: τόσο τα πρακτικά μαθήματα όσο και τα θεωρητικά, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να διεξαχθούν χωρίς τους απαραίτητους πόρους, όπως είναι οι υποδομές, τα υλικά, η δια ζώσης επικοινωνία. Τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μια μαύρη οθόνη.

Όλες αυτές οι συνθήκες ήταν εν μέρει αποδεκτές, όσο είχαν προσωρινό χαρακτήρα. Με την πάροδο του χρόνου, φοβόμαστε ότι αυτή η διαδικασία αποκτά μονιμότητα, κι όμως η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μην χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμιά μας, κι εδώ έρχεται η προκλητική της στάση. Επιλέγει να δώσει 30.000.000 ευρώ, όχι για να ενισχύσει την ακαδημαϊκή μας εκπαίδευση, όχι για να ανοίξει τις σχολές μας με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, αλλά για προσφέρει μια ασφάλεια μόνο στα δικά της μάτια. Τα δικά μας έχουν δει την άκρατη βιαιότητα απέναντι στους/στις φοιτητές/τριες. Δεν θα αφήσουμε τη βία να γίνει κανονικότητα, είτε είναι σωματική είτε ψυχολογική.

Την ίδια ώρα που οι φοιτητές/τριες μένουν στα σπίτια τους και είναι εκτός του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται να περάσει ένα νόμο εκμεταλλευόμενη την απόσταση των φοιτητών/τριών και την πρακτική δυσκολία της συλλογικής αντίδρασης λόγω των μέτρων καραντίνας. Την ίδια στιγμή που τηλεοπτικές εκπομπές, αθλητικοί όμιλοι, εκκλησίες, σχολεία, μαγαζιά, μεγάλα εμπορικά καταστήματα και επιλεγμένες κρατικές υπηρεσίες λειτουργούσαν ή λειτουργούν κανονικά, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός κατηγορείται από τοπικά και ξένα κανάλια για παραβίαση των μέτρων που ο ίδιος και το επιτελείο του θέσπισε, οι σχολές μας εξακολουθούν να μένουν κλειστές με δική του εντολή.

Ωστόσο, η άρτια λειτουργία της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης δεν απειλείται μόνο από τα σώματα της αστυνομίας, αλλά και από άλλους σημαντικούς παράγοντες. Ενδεικτικά ο νέος νόμος «Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη» θα επιφέρει:

  • Την εξίσωση των πτυχίων Α.Ε.Ι. με αυτά των ιδιωτικών ιδρυμάτων.
    •Τη μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια (με σταθερή βάση 10.000 μορίων), πράγμα που θα οδηγήσει στην σταδιακή διαγραφή των τμημάτων, κυρίως επαρχιακών πόλεων.
    •Την απειλή της ακαδημαϊκής πορείας φοιτητών και φοιτητριών, με το σχέδιο του «ν+2».

Εκτός από φοιτητές/τριες είμαστε και εργαζόμενοι/ες, για να καταφέρουμε να καλύψουμε τα έξοδα της σίτισης και στέγασής μας, πράγμα που σημαίνει ότι, αυτομάτως, ο χρόνος μας είναι ακόμα πιο περιορισμένος.

Οι αυθεντικές αξίες της δημόσιας εκπαίδευσης έχουν κερδηθεί με αγώνες, στην πάροδο του χρόνου. Αυτές οι αξίες μας μεταμορφώνουν από απλούς φοιτητές/τριες σε ενεργά μέλη μιας κοινωνίας. Στη φοιτητική μας πορεία μαθαίνουμε να διεκδικούμε με κάθε τρόπο αυτά τα δικαιώματα, που οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να καταπατούν. Σήμερα, λοιπόν, μετά από μια αλληλουχία καταπατήσεων, η Κυβέρνηση έφτασε στην κορύφωση των αντιδημοκρατικών και υπονομευτικών της κινήσεων. Η φωνή μας πρέπει επιτέλους να ακουστεί.

Ρισκάρουμε τις σπουδές μας, γιατί θέλουμε περισσότερο να προστατέψουμε το περιβάλλον που γαλούχησε τις συνειδήσεις μας, παρά να αφήσουμε τα πολιτικά συμφέροντα μιας κυβέρνησης να καταστρέψουν όσα χτίστηκαν από τη μεταπολίτευση κι ύστερα. Είμαστε στο σημείο που αναλογιζόμαστε τις προτεραιότητές μας. Γι’ αυτό, λοιπόν, με συντριπτική πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης του Φ.Σ και των δύο τμημάτων της Σχολή Καλών Τεχνών Ναυπλίου, αποφασίστηκε η παρεμπόδιση της λειτουργίας των τμημάτων, με το κλείσιμο της γραμματείας.

Δηλώνουμε ανοιχτά τη στήριξή μας στις κινητοποιήσεις των φοιτητών/τριών του Τμήματος Θεάτρου Θεσσαλονίκης που αναστέλλουν τις λειτουργίες του Τμήματός τους.


Στηρίζουμε της κινητοποιήσεις των φοιτητών του Α.Π.Θ. του Φυσικού, των Πολιτικών Επιστημών και Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων και δηλώνουμε την αμέριστη στήριξη μας στους προσαχθέντες/συλληφθέντες της 22ας Φεβρουαρίου.


Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να προβούν σε δραστικές κινητοποιήσεις και παρακωλυτικές διαδικασίες των λειτουργιών του Πανεπιστημίου. (Καταλήψεις, μαζικές αποχές, κ.ο.κ.)

 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ – ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΠΑΤΣΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ – ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ


 Η ανακοίνωση σχετικά με τα γεγονότα της Δευτέρας και τις συλλήψεις:

Δηλώνουμε ανοιχτά τη στήριξή μας στις κινητοποιήσεις των φοιτητών/τριών του Τμήματος Θεάτρου Θεσσαλονίκης που αναστέλλουν τις λειτουργίες του Τμήματός τους.

Στηρίζουμε της κινητοποιήσεις των φοιτητών του Α.Π.Θ. του Φυσικού, των Πολιτικών Επιστημών και Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων και δηλώνουμε την αμέριστη στήριξη μας στους προσαχθέντες/συλληφθέντες της 22ας Φεβρουαρίου.

Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να προβούν σε δραστικές κινητοποιήσεις και παρακωλυτικές διαδικασίες των λειτουργιών του Πανεπιστημίου. (Καταλήψεις, μαζικές αποχές, κ.ο.κ.)

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ – ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΠΑΤΣΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ – ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ

Φ.Σ. Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου

Φ.Σ. Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών Ναυπλίου

Μοιραστείτε το άρθρο