Καμπάνια στη μνήμη του περιβαλλοντικού ακτιβιστή και δημοσιογράφο Samir Flores #SamirVive #LaGiraZapatistaVa

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 20ης Φεβρουαρίου 2019 ο Samir Flores Soberanes, περιβαλλοντικός ακτιβιστής και δημοσιογράφος και ιδρυτής του κοινοτικού ραδιοφωνικού σταθμού Radio Amiltzinko πυροβολήθηκε δύο φορές στο κεφάλι στο σπίτι του στο Amilcingo, της πολιτείας Morelos, νότια της Πόλης του Μεξικού. Δύο χρόνια μετά οι υπεύθυνοι της δολοφονίας του παραμένουν ασύλληπτοι.

O Samir Flores υπήρξε ένας από τους κύριους πολέμιους του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Morelos κατασκευής ενός μεγάλου θερμοηλεκτρικού εργοστασίου στην περιοχή του και εκπρόσωπος του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου για πολλά χρόνια.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Άμυνα της Γης και του Νερού (El Frente d Pueblos en Defensa d la Tierra y el Agua Morelos Puebla Tlaxcala) έχει καλέσει στα δύο χρόνια από τη δολοφονία του διαδικτυακή διαμαρτυρία ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη #SamirFlores #LaGiraZapatistaVa καθώς και προτάσεις για δράσεις κατά των μεγκαπρογραμμάτων #ProyectoIntegralMorelos.

Επίσης απευθύνεται πρόσκληση σε καλλιτέχνες να συνεισφέρουν με σχετικά έργα τους, στην πραγματοποίηση μιας διαδικτυακής έκθεσης. Τα έργα, μουσικά, κείμενα, βίντεο, ζωγραφιές μπορούν να αποσταλούν στο [email protected].

Όπως άλλωστε σημείωνε και ο υποδιοικητής Μοϊσές σε μήνυμά του τον Απρίλιο του 2019

Μερικές φορές οι αγώνες ταυτίζονται με έναν άντρα, μια γυναίκα ή εναμια άλλοηi. Και τότε ο αγώνας αυτός αποκτά όνομα, επίθετο, τόπο γέννησης, οικογένεια, κοινότητα, ιστορία. Αυτό συνέβη με τον Εμιλιάνο Ζαπάτα Σαλασάρ, και τώρα με τον αδελφό και σύντροφο Σαμίρ Φλόρες Σομπεράνες, τον οποίο θέλησαν να εξαγοράσουν, να υποτάξουν, να πείσουν να εγκαταλείψει τα ιδανικά του. Εκείνος όμως αρνήθηκε, γι’ αυτό και τον δολοφόνησαν. Γιατί δεν ξεπουλήθηκε, δεν υποτάχθηκε, δεν υπέκυψε.(…)

(…)Στις πόλεις και τους αγρούς ολόκληρου του πλανήτη αναδύεται ο αγώνας ομάδων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων γυναικών, γειτονιών, καλλιτεχνών, νέων, επιστημόνων, εργαζόμενων, υπαλλήλων, δασκάλων, φοιτητών, άλλων.

Δεν έχει σημασία το μέγεθός τους αλλά η αποφασιστικότητά τους. Με όλους αυτούς, με όλες αυτές, με όλουες αυτούες, πρέπει να δημιουργήσουμε με σεβασμό και αλληλεγγύη ένα παγκόσμιο δίκτυο αντίστασης και εξέγερσης ενάντια στον πόλεμο. Έναν πόλεμο όπου, αν ο καπιταλισμός θριαμβεύσει, θα σημάνει την καταστροφή του πλανήτη.

Κακές κυβερνήσεις θα έρθουν και θα φύγουν, αλλά το χρώμα της γης θα συνεχίσει να υπάρχει μαζί με τα χρώματα όλων όσων αρνούνται την υποταγή και τον κυνισμό, δεν ξεχνούν δε συγχωρούν, και μετρούν προσβολές, φυλακίσεις, εξαφανίσεις, θανάτους, λήθη.

Σε αυτή τη συλλογική σκέψη και καρδιά θα ξαναγεννηθεί ο κόσμος που σήμερα ψυχορραγεί.

Οι τύραννοι όλων των αποχρώσεων θα καταρρεύσουν μαζί με το σύστημα που υπηρετούν.

Και ο κόσμος θα έχει επιτέλους ζωή, όπως πρέπει να είναι η ζωή, δηλαδή ελεύθερη.

Μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή, δε θα πάψουμε να κουβαλάμε πάνω μας κάθε μέρα την αγωνιστική ζωή του Εμιλιάνο Ζαπάτα Σαλασάρ και του Σαμίρ Φλόρες Σομπεράνες.

Και στον καθημερινό μας αγώνα, αυτή η κραυγή, σημαία για μας σήμερα, θα γίνει πραγματικότητα: ο Ζαπάτα και ο Σαμίρ ζουν και ο αγώνας συνεχίζεται για…

ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Από τα βουνά του Νοτιοανατολικού Μεξικού

Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μοϊσές

Μεξικό, Απρίλιος 2019

Μοιραστείτε το άρθρο