Η αλληλεγγύη πρέπει και μπορεί να λύνει με πρακτικό τρόπο ζητήματα…

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Κούρδους Πολιτικούς Πρόσφυγες στο Λαύριο

Στη θέση Νεράκι που βρίσκεται 1000 μέτρα μακριά από το κέντρο της πόλης του Λαυρίου, ζουν 100-120 Κούρδοι πρόσφυγες (πολλά παιδιά ανάμεσα τους) σε 20 εγκαταλειμμένα από το Δήμο κοντέινερς. Ο “υπερπληθυσμός” στο Κέντρο Φιλοξενίας του Λαυρίου ανάγκασε τους Κούρδους πρόσφυγες να προχωρήσουν σε “κατάληψη”, την άνοιξη του 2015, και την εγκατάσταση στα κοντέινερς οικογενειών και ατόμων.

Οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό αυτό είναι πολύ δύσκολες (κρύο και βροχή το χειμώνα, χωρίς καθόλου δέντρα… κρανίου τόπος από τον ήλιο το καλοκαίρι). Ο Δήμος αντί να βοηθήσει τους πρόσφυγες να ζήσουν αξιοπρεπώς, κάνει κάθε τι για να τους δυσκολέψει τη ζωή. Είχε δημιουργήσει χωματερή από έπιπλα και αντικείμενα στα αριστερά του καταυλισμού και χωματερή με πευκοβελόνες και ξερά φύλλα δεξιά του καταυλισμού. Τα καλοκαίρια, κάθε χρόνο, εξαιτίας των μεγάλων θερμοκρασιών προκαλούνται από τη χωματερή των ξερών φύλλων πυρκαγιές, που θέτουν σε κίνδυνο τον καταυλισμό. Τα κοντέινερς χρόνια εγκαταλειμμένα, όταν ανοίχτηκαν από τους Κούρδους πρόσφυγες ήταν λεηλατημένα από τις ηλεκτρικές μικροσυσκευές και με πολλές αβαρίες εσωτερικά και εξωτερικά (σπασμένα παράθυρα κοκ).

Όλα αυτά τα χρόνια οι Κούρδοι πρόσφυγες με  τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν και με το μεράκι τους, καθώς και με τη βοήθεια των αλληλέγγυων προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους. Έφτιαξαν στέγαστρα μπροστά από τα κοντέινερς, αίθουσα εκδηλώσεων, αίθουσα απασχόλησης των παιδιών, “φυλάκιο” στην είσοδο του καταυλισμού για την περιφρούρηση που υπάρχει τα βράδια… αλλά και τα πρωινά, φούρνο με ξύλα, βρύσες, κήπο με οπωροκηπευτικά στο πίσω μέρος του καταυλισμού, παρτέρια με λουλούδια κ.ά.

Ένα έντονο πρόβλημα που απασχολούσε, έφτασε η ώρα του να αντιμετωπιστεί. Η θέση Νεράκι, κοντά στο εργοστάσιο της ΕΑΣ (Αμυντικά Συστήματα) είναι με ερημική περιοχή. Ο καταυλισμός δεν προστατεύονταν με την απαραίτητη περίφραξη ολόγυρα… Παρουσιάστηκε το φαινόμενο κοπάδι από σκυλιά να μπουν στον καταυλισμό, μάλιστα απογευματινές και βραδινές ώρες που δεν υπήρχε φως, και να δημιουργήσουν αναστάτωση και φόβο, ιδίως στα παιδιά.

Οι Κούρδοι πρόσφυγες απευθύνθηκαν στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και αποφασίστηκε να αγοραστούν τα απαραίτητα υλικά για να περιφραχτεί όλος ο καταυλισμός.

Αγοράστηκαν:

– 10 κουλούρες συρματόπλεγμα των 20 μέτρων η καθεμιά και ύψους 1,50 μέτρο…. συνολικά 200 μέτρα μήκος

– 3 σιδερένιες κολόνες (μόνο 3, μιας και χρησιμοποιήθηκαν οι σιδερένιες κολόνες από την παλαιότερη περίφραξη, η οποία είχε καταρρεύσει)

– 8 ρολά χοντρό σύρμα των 50 μέτρων… συνολικά 400 μέτρα, το οποίο τοποθετήθηκε στο πάνω και στο κάτω μέρος κατά μήκος όλης της περίφραξης για να “δέσει” η περίφραξη

– 1 ρολό ψιλό σύρμα για τα δεσίματα του πλέγματος στις σιδερένιες κολόνες

Όλοι οι διαμένοντες στο Νεράκι πρόσφυγες έβαλαν ένα χεράκι και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είχαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. “Ψυχή” του εγχειρήματος ήταν ο Νουρεντίν, που έλυσε όλα τα ζητήματα: την αγορά σε πολύ καλή τιμή των υλικών, την οργάνωση της δουλειάς κλπ.

Το Ταμείο της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης κάλυψε το κόστος (520 ευρώ). Χαιρόμαστε να λύνουμε με πρακτικό τρόπο προβλήματα, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Το κράτος και το τοπικό κράτος (Δήμος Λαυρεωτικής) έχουν εγκαταλείψει τους Κούρδους πρόσφυγες. Η “αλληλεγγύη μας” δεν τους ξεχνά. Είναι και θα είναι πάντα δίπλα τους.

Μοιραστείτε το άρθρο