Οι αγώνες των λαών για τα ιστορικά μνημεία, την καλλιτεχνική δημιουργία και τα κοινά του πολιτισμού

Διαδικτυακή εκδήλωση

Με αφορμή την περιοδεία των ζαπατίστας στην Ευρώπη & την Ελλάδα

Οι αγώνες των λαών για τα ιστορικά μνημεία, την καλλιτεχνική δημιουργία και τα κοινά του πολιτισμού

  • Η τέχνη και ο πολιτισμός σαν ανθρώπινη ανάγκη και κοινά αγαθά
  • Ο καπιταλισμός εμπορευματοποιεί και καταστρέφει τα μνημεία και την καλλιτεχνική δημιουργία
  • Οι αγώνες την για προστασία και ανάκτηση των μνημείων και του πολιτισμού από την ίδια την κοινωνία και τη διαχείρισή τους σαν κοινά αγαθά.
  • Ο κομβικός ρόλος των εργαζόμενων στους χώρους της τέχνης και του πολιτισμού για την προστασία και κοινωνική διαχείριση των μνημείων και του πολιτισμού

Το Σάββατο 27 Φλεβάρη

στις 18.00

στο Link

Join Zoom Meeting
https://us04web.zoom.us/j/73939860647?pwd=UmJIZ0R3Wi9QMlFuTjRMMmtydklYQT09

Θεματικός Συντονισμός για τα ιστορικά μνημεία και τον πολιτισμό

Παρουσίαση Συντονιστικού Αττικής για τα Ιστορικά Μνημεία και τον Πολιτισμό

 Συλλογικότητες, λαϊκές συνελεύσεις, τοπικές κινήσεις αλλά και πρόσωπα που θέλουμε να πάρουμε ενεργά μέρος στη διοργάνωση της περιοδείας των ζαπατίστας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε το Συντονιστικό Αττικής για τα Ιστορικά Μνημεία και τον Πολιτισμό.

Πρόκειται για μια διαδικασία ανοιχτή, που θέλουμε να λειτουργήσει στο πλαίσιο ενός εννιαίου παναττικού οργανωτικού συντονιστικού. Την αντιλαμβανόμαστε ως λειτουργικό εργαλείο με στόχο να συντονίσει και να στηρίξει εκδηλώσεις, τραπέζια εργασίας, βιωματικά εργαστήρια, καλλιτεχνικά δρώμενα, ιστορικούς περιπάτους κλπ, τόσο στη διάρκεια του ταξιδιού των ζαπατίστας στην Ελλάδα όσο και κατά το χρονικό διάστημα πριν από αυτή.

Ο συντονισμός θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει τις συνέργειες και τις ανταλλαγές απόψεων, χωρίς όμως να τις επιβάλει ούτε σε επίπεδο μορφής ούτε σε επίπεδο περιεχομένου. Μπορούμε να βαδίσουμε μαζί και να αφήσουμε χίλια λουλούδια να ανθίσουν, κι ας έχουν κάποια από αυτά τα χρώματα των διαφωνιών μας.

Οι ζαπατίστας και οι ιθαγενικοί λαοί αγωνίζονται ενάντια στη λεηλασία της γης ιστορικής τους κληρονομιάς και των πολιτισμών τους από την Λερναία Ύδρα του καπιταλισμού. Οι από τα πάνω προσπαθούν να επιβάλουν τη λήθη των πολιτισμών και των ιστοριών τους – ιστορίες που οι αστερισμοί αυτών των πολιτισμών αφηγούνται, ακριβώς επειδή ως στοιχεία μιας τέτοιας κουλτούρας δεν υποτάσσονται στην κυρίαρχη ιδεολογία και αφήγηση. Επιπλέον επιχειρούν να απονοηματοδοτήσουν, να εμπορευματοποιήσουν ή και να καταστρέψουν τα ιστορικά μνημεία-πολιτισμικά ίχνη και τελικά να λεηλατήσουν τη γη τουςανάλογα με τις πολιτικές «της ανάπτυξης» που κάθε φορά βολεύει τα συμφέροντα τους.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση επιφυλάσσει την ίδια μοίρα στα ιστορικά μνημεία: τα τεμαχίζει και τα μετατρέπει σε αγοραίο ντεκόρ των κερδοσκοπικών αναπτυξιακών  σχεδίων της. Είναι όχι απλώς αδαής αλλά εχθρική απέναντι στον πολιτισμό ως έκφραση της ανθρώπινης δραστηριότητας: αδιαφορεί για τη μοίρα των ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού και έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα λόγω του λοκντάουν και ταυτόχρονα φιμώνει με χίλιους και έναν τρόπους ανεξάρτητες φωνές και ανυπάκουους δημιουργούς. Θέλει να χειραγωγήσει ακόμα και τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τραγουδάμε, χορεύουμε, βλέπουμε…

Σε όλον τον πλανήτη ο πολιτισμός και η τέχνη αντιμεπωπίζονται από τους κυρίαρχους ως εμπόρευμα· προσπαθούν να τα αποστειρώσουν από τα νοήματα της δημιουργικότητας, της αντίστασης και της αξιοπρέπειας, να τα απονεκρώσουν επειδή εντός τους διατηρείται η επικίνδυνη για τους ίδιους συλλογική μνήμη των από τα κάτω. Την ίδια ώρα όμως οι λαοί σε ολόκληρο τον κόσμο συνεχίζουν να τραγουδάνε, να ζωγραφίζουν, να αφηγούνται με τις λέξεις και τα σώματά τους. Εξακολουθούν να δίνουν σχήματα, μορφές, εικόνες, ήχους και γλώσσες στα κοινά αγαθά του πολιτισμού και της τέχνης, να χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας και δεσμούς μεταξύ τους, να ορθώνουν την ποίησή τους ενάντια στη βία της εκμετάλλευσης και στην κτηνωδία της στυγνής καταπίεσης.

Η ιστορία, η μνήμη, ο πολιτισμός και η τέχνη είναι ένας ακόμα δρόμος που ανοίγουμε βήμα βήμα, προχωρώντας προς έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους, τους κόσμους μας.

Το κάλεσμά μας παραμένει ανοιχτό σε όσες συλλογικότητες και πρόσωπα θέλουν να συμμετάσχουν και να εμπλουτίσουν με τις ιδέες και τις δράσεις τους την προσπάθειά μας σε αυτό το πεδίο της δημιουργικής ζωής των αντιστεκόμενων στη βαρβαρότητα ανθρώπων.

Μοιραστείτε το άρθρο