Πανδημία και Εμβόλια, η τέλεια καταιγίδα σε εξέλιξη

Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, 6 μ.μ., το Δίκτυο Κοινωνικών Ιατρείων και η παράταξη στο Δήμο Αθήνας Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα οργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με ομιλητές γιατρούς επιστήμονες της πρώτης γραμμής στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα θα μιλήσουν οι: Mιχάλης Ρίζος, γιατρός εντατικολόγος, πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο, Πάνος Παπανικολάου, γιατρός, γ. γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Γιώργος Μπουγάτσος, γιατρός παθολόγος-νεφρολόγος του Κοινωνικού Ιατρείου Εξαρχείων και η Κατερίνα Μάτσα ψυχίατρος, πρώην επιστημονικά υπεύθυνη στο 18 Άνω, γιατρός των Κοινωνικών Ιατρείων Εξαρχείων και Νέας Σμύρνης. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Το link της εκδήλωσης https://youtu.be/ku8mXT6Z43

Πανδημία και εμβόλια – Η τέλεια καταιγίδα

Της Κατερίνας Μάτσα

Η πανδημία του κορονοϊού έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 200 χώρες στον κόσμο. Με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 109,3 εκατομμύρια και οι θάνατοι τα 2,4 εκατομμύρια. (Financial Times 17-2-21). Σε κάποιες χώρες, όπως το Περού, το Εκουαδόρ κ.ά., οι θάνατοι έχουν υπερβεί τον ιστορικό μέσο όρο. Στην Αμερική, τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 27,4 εκατομμύρια και οι θάνατοι τα 474.829 άτομα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη Βραζιλία οι θάνατο ανέρχονται σε 240.940, ενώ στην Ινδία στις 155.913.

Υπάρχει ένα ταξικό πρόσημο στα κρούσματα και τους θανάτους. Με βάση τις σχετικές έρευνες, η θνησιμότητα είναι σχεδόν διπλάσια στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές και στα πιο χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα στην Αμερική, την Γαλλία, την Αγγλία ή και στη Δυτική Αττική, για να έρθουμε και στα δικά μας. Άθλιες συνθήκες εργασίας, απουσία ελέγχων, συγχρωτισμός, μέσα μεταφοράς λίγα, με τους επιβάτες στοιβαγμένους σαν σαρδέλες, ελάχιστα ή καθόλου τεστ, παραμελημένα χρόνια νοσήματα, κακή διατροφή, απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όλα αυτά κάνουν τους ανθρώπους ευάλωτους.

Από την άλλη μεριά, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές υγείας σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες έχουν καταδικάσει όλα τα συστήματα υγείας στην υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τα άλυτα και συσσωρευμένα λειτουργικά προβλήματα, τη διαρκή υποβάθμιση, παράλληλα με τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Υπό αυτούς τους όρους είναι φυσικό να μην αντέχουν το βάρος της πανδημίας και να καταρρέουν…

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, όλες οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις, ανίκανες να διαχειριστούν αποτελεσματικά την πανδημία, επιβάλουν lockdown και το παρατείνουν διαρκώς, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή τα πολυδιαφημισμένα εμβόλια κατά του κορονοϊού δίνονται από τις πανίσχυρες φαρμακευτικές εταιρείες με το σταγονόμετρο. Ούτε οι ευάλωτες ομάδες δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Το φιάσκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα εμβόλια δεν έχει προηγούμενο.

Τεράστια τα ζητήματα, πολλά τα σκάνδαλα, ανοιχτός ο διάλογος. Η οργή του λαού πρέπει να γίνει ανατρεπτική δράση. Ο καπιταλισμός είναι πλέον ασύμβατος με τις ανάγκες της ΖΩΗΣ.

Αθήνα 18/2/2021

Μοιραστείτε το άρθρο