Ένταση στους δρόμους της Χιλής μετά τη δολοφονία καλλιτέχνη δρόμου από αστυνομικό

Ένα βίντεο στο οποίο είχε καταγραφεί η σκηνή όπου αστυνομικός πυροβολεί και σκοτώνει έναν καλλιτέχνη δρόμου στην πόλη Πανγκιπούγι πυροδότησε εντάσεις στο νότο της Χιλής, αλλά και στην πρωτεύουσα Σαντιάγο. Κυβερνητικά κτίρια στο Πανγκιπούγι τυλίχτηκαν στις φλόγες, ενώ μεγάλες διαδηλώσεις με χιλιάδες άτομα που κατέβηκαν στους δρόμους πραγματοποιήθηκαν και στο Σαντιάγο.

Ένας καλλιτέχνης του δρόμου έπεφτε νεκρός την Παρασκευή από σφαίρες αστυνομικού στη Χιλή. Ο Φρανσίσκο Μαρτίνες Ρομέρο, έκανε ζογκλερικά με ματσέτες στη διασταύρωση κεντρικών δρόμων στην τουριστική κωμόπολη Πανγκιπούγι. Οι καραμπινέρος τον πλησίασαν για εξακρίβωση στοιχείων, με την αιτιολογία ότι έφερε όπλα, αγνοώντας ότι τα «όπλα» δεν ήταν πραγματικά, αλλά χρησιμοποιούνταν για τους σκοπούς της περφόρμανς.

Ο Φρανσίσκο αρνήθηκε, ο καραμπινέρο έβγαλε το όπλο του, ο Φρανσίσκο αντεπιτέθηκε και τον κυνήγησε για να τον τρομάξει με τις ματσέτες και εκείνος τον πυροβόλησε, αρχικά στα πόδια και στη συνέχεια στο στήθος. Ο αστυνομικός και οι συνάδελφοί του εγκατέλειψαν τον νεαρό στο οδόστρωμα, άφησαν τους περαστικούς να καλέσουν ασθενοφόρο και δεν φρόντισαν ούτε καν να διακόψουν την κυκλοφορία, ώστε να φτάσει ο τραυματίας γρήγορα στο νοσοκομείο, όπου ενδεχομένως θα είχε σωθεί.
Ο αστυνομικός δηλώνει «βρισκόμουν σε αυτοάμυνα» και ο δήμαρχος της πόλης «αυτό που με ενδιαφέρει είναι να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη».

Μετά ήρθε η σειρά του υπουρού Εσωτερικών Ροντρίγκο Ντελγκάτο που καταδίκασε μεν τους εμπρησμούς, ωστόσο σημείωσε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τους πυροβολισμούς.

Μοιραστείτε το άρθρο